Διαβάστε σήμερα..

"

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Επιστολή των Μητροπολιτών της Θράκης για τη μείωση των προστίμων σε αυθαίρετα μουσουλμάνων

 

Οι τέσσερις μητροπολίτες της Θράκης διαμαρτύρονται κατά της νέας τροπολογίας που ψηφίστηκε, με την οποία το πρόστιμο των μουσουλμάνων πολιτών για τα αυθαίρετα μειώνεται κατά 80% σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τροπολογία οι μουσουλμάνοι κάτοικοι θα καταβάλλουν μειωμένο πρόστιμο κατά 80% για τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών τους, ενώ οι χριστιανοί θα πρέπει να πληρώσουν τα πρόστιμα στο ακέραιο.

Οι μητροπολίτες της Θράκης, Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμονας, Κομοτηνής και Μαρωνείας Δαμασκηνός, Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης Άνθιμος και Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός, απέστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό, ζητώντας την άρση της συγκεκριμένης τροπολογίας επισημαίνοντας πως με την εφαρμογή της χάνεται κάθε αίσθηση ισονομίας και ισοπολιτείας, ενώ τονίζουν ότι δεν παρεμβαίνουν στο έργο της Κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου και δεν έρχονται σε καμία αντιδικία με τους συντοπίτες τους μουσουλμάνους.

Η επιστολή των τεσσάρων μητροπολιτών της Θράκης:

Προς
τον Εξοχώτατον Πρόεδρον της Ελληνικής Δημοκρατίας
κ. Κάρολον Παπούλια
Εις Αθήνας

Προς
Τον Εξοχώτατον Πρόεδρον της Ελληνικής Κυβερνήσεως
κ. Λουκάν Παπαδήμο
Μέγαρον Μαξίμου
Εις Αθήνας

1. Εμείς, οι ποιμενάρχες των Ιερών Μητροπόλεων της ακριτικής Θράκης, οι Μητροπολίτες Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνός, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός, Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων και Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, εκφράζοντας τον προβληματισμό και την απογοήτευση του ευσεβούς λαού της περιοχής μας, ερχόμαστε σήμερα να τοποθετηθούμε επί του ζητήματος της γνωστής και αψυχολόγητης (στα πλαίσια του νέου Οικοδομικού Κανονισμού) τροπολογίας του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Νικολάου Σηφουνάκη, δια της οποίας τα αυθαίρετα περιουσιακά στοιχεία της μουσουλμανικής μειονότητος δέχονται ΜΕΙΩΣΗ επί του επιβαλλόμενου προστίμου σε ποσοστό ΟΓΔΟΝΤΑ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ (80%), και δηλώνουμε τα εξής:

2. Η ως άνω τροπολογία ψηφίστηκε σε ώρα κατά την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών απουσίαζε από το κοινοβούλιο, όσοι δε παρευρίσκονταν σε αυτό μάλλον ήταν βυθισμένοι... λόγω του προκεχωρημένου της ώρας. Αναρωτιώμαστε αν τέτοιες πρακτικές τιμούν το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό κατ’ επέκτασιν. Σε στιγμές που ο λαός μας έχει ανάγκη από προβολή ενός νέου, διαφορετικού ήθους, το κοινοβούλιο δείχνει ότι δεν συνειδητοποιεί τις ευθύνες του για το που έφθασε η χώρα.

3. Ανεξάρτητα βέβαια από το σεβασμό στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, η απαράδεκτη αυτή και αντισυνταγματική τροπολογία έρχεται να γκρεμίσει όλα όσα δεκαετίες τώρα χτίζουμε στην ακριτική Θράκη, η οποία με ουχί ολίγη προσπάθεια έχει καταστεί πρότυπο συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Εάν αυτή η τροπολογία βρει εφαρμογή, τότε χάνεται κάθε αίσθηση ισονομίας και ισοπολιτείας. Σε μία εποχή που η κομματοκρατία καταβαράθρωσε την υπόληψη του έλληνα και βύθισε την οικονομία στα τάρταρα και τον λαό σε ολοένα και διογκούμενη εξαθλίωση αντί για πολιτικές δικαιοσύνης και αλληλεγγύης οι κρατούντες, περνούν νομοσχέδια που παγιώνουν το αίσθημα της αδικίας, μη αναλογιζόμενοι τις συνέπειες, και μάλιστα σε μία ευαίσθητη και ακριτική περιοχή, όπως η Θράκη μας.

4. Αλλά, γιατί, κ. Υπουργέ, αν υποθέσουμε πως το μέτρο αυτό είναι ορθό, να περιορίζεται η εφαρμογή του μόνο στη Θράκη; Αν το μέτρο αυτό θα ανακουφίσει τον λαό, γιατί να μην επεκταθεί η εφαρμογή του; Γιατί λ.χ. να μην ισχύσει για όλες τις ακριτικές και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας και για όλα τα ακίνητα όλων των Ελλήνων πολιτών ανεξαρτήτου θρησκεύματος. Γιατί, με άλλα λόγια, επιχειρείτε να διαφοροποιήσετε την Θράκη από τον υπόλοιπο εθνικό κορμό; Η Θράκη μας περισσεύει;;; Είναι κάτι «εξωτικό» που απαιτεί «ειδική» μεταχείριση; 

Θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι με την τοποθέτηση μας αυτή δεν παρεμβαίνουμε στο έργο της Κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου και δεν ερχόμαστε σε καμία αντιδικία με τους συντοπίτες μας μουσουλμάνους, με τους οποίους αναπνέουμε τον ίδιο αέρα, πατάμε τα ίδια χώματα και μοιραζόμαστε την κοινή μοίρα του ακριτικού μας τόπου. 

Απλώς θέλουμε να επισημάνουμε πως για την ομόνοια και την ειρήνη στην περιοχή, για την ανάπτυξη και την αλληλεγγύη, για την προκοπή και την πρόοδο, πρωτοβουλίες σαν αυτή του κ. Υπουργού καλό θα ήταν να μην είχαν αναληφθεί ποτέ. Αναμένοντας την άρση της συγκεκριμένης τροπολογίας διατρανώνουμε την αγάπη μας και την προσήλωσή μας στον τόπο μας, για την ειρήνη και την προκοπή του οποίου θα αγωνιζόμαστε πάντοτε με όλες τις δυνάμεις μας, σε πείσμα των παραγόντων εκείνων της πολιτικής και κοινωνικής ζωής που θα επιθυμούσαν το αντίθετο.

Μετ ευχών και τιμής

Ο Μαρωνείας και Κομοτηνής
Δαμασκηνός

Ο Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου 
Δαμασκηνός

Ο Ξάνθης και Περιθεωρίου
Παντελεήμων

Ο Αλεξανδρουπόλεως
Άνθιμος

Κοινοποίηση:
1. Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμον
2. Πρόεδρο Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππο Πετσάλνικο
3. Αρχηγούς Κομμάτων
Recommended Post Slide Out For Blogger