Δεκαπενταύγουστος στη Χρυσοπηγή +++ Καθημερινά στις 6.30μ.μ. από την 1η Αυγούστου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής, τελείται η Ακολουθία του εσπερινού και η η Ιερά Παράκληση στην Παναγία μας .Ακολουθεί ομιλία στο Αρχονταρίκι . +++ Ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή πραγματοποιεί η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής στο νησί του Αγίου Νεκταρίου :την Αίγινα το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου .Το πρόγραμμα της εκδρομής περιλαμβάνει: Αναχώρηση με πούλμαν από το Μοναστήρι της Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου στις 6.45π.μ. Μετάβαση στο λιμάνι του Πειραιά και αναχώρηση με το πλοίο για την Αίγινα Προσκύνημα στον Άγιο Νεκτάριο, ξενάγηση στην παλαιά Μονή Συμμετοχή στην Ιερά Παράκληση αλλά και στον νέο περικαλλή Ναό του Αγίου. Μετάβαση κατόπιν,στον οικισμό της Αγίας Μαρίνας για ελεύθερο φαγητό. Επίσκεψη στη συνέχεια και προσκύνημα στην γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά. Ξενάγηση στην ιστορία και το παρόν του νησιού. Ελεύθερος χρόνος και αναχώρηση από το λιμάνι της Αίγινας γύρω στις 6.00 μ.μ. για τον Πειραιά και αμέσως μετά μετάβαση με το πούλμαν στο Μοναστήρι.- Πληροφορίες : π.Παίσιος 2295022228

Διαβάστε σήμερα..

"

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Μητροπολίτης Τρίκκης Διονύσιος: Ο Ιεράρχης που φυλακίστηκε από τους Γερμανούς.


Ο μακαριστός κυρός Διονύσιος στα 1940-42 υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας στην Μητρόπολη Μηθύμνης και ανέλαβε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Λειμώνος. 

Τον Αύγουστο του 1942 τον συνέλαβαν οι Γερμανοί με την κατηγορία ότι περιέθαλπε Βρετανούς στρατιώτες, τον βασάνισαν και τον καταδίκασαν σε δεκαετή ειρκτή.

Μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Παύλου Μελά στην Θεσσαλονίκη. Εκεί τελούσε συχνά την θεία Λειτουργία, κήρυττε, εξομολογούσε και ενίσχυε τους κρατουμένους κινητοποιώντας όλη την φιλάνθρωπη Θεσσαλονίκη.
Δεν δέχθηκε χάρη που του δόθηκε και ζήτησε να κακοπαθήσει με το ποίμνιό του. Έτσι βρέθηκε για 3 χρόνια στα γερμανικά στρατόπεδα Στόουν και Μπερνάου, όπου υπέστη φρικτά βασανιστήρια. Έφθασε «πλειστάκις παραπλησίον του θανάτου». Τα διηγείται ο ίδιος με συγκινητικό τρόπο στο βιβλίο του «Μάρτυρες».
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Με την απελευθέρωση εργάσθηκε για την συγκέντρωση και την επιστροφή των Ελλήνων κρατουμένων στην Ελλάδα. Γεννημένος το 1907 στο Αβτζιλάρ (Κυνηγοί) Αδραμυττίου της Μικράς Ασίας χειροτονήθηκε διάκονος το 1934 και διακόνησε με πίστη μεγάλη, φόβο Θεού και πολλή αγάπη το λαό.

Το 1951 εκλέχτηκε Μητροπολίτης Λήμνου και το 1959 μετατέθηκε στη Μητρόπολη Τρίκκης & Σταγών, η οποία επί Αρχιερατίας του γνώρισε πρωτοφανή πνευματική και εκκλησιαστική αναγέννηση. Τα Μοναστήρια απέκτησαν ζωή και ισχυρές συνοδείες, ενώ τα πνευματικά του αναστήματα αναδείχθηκαν στο Επισκοπικό αξίωμα (Λαρίσης Θεολόγος, Κερκύρας Πολύκαρπος κ.α.) και πολλά άλλα εποίησαν έργο αγαθό στον κόσμο. Ουσιαστικά το δικό του έργο «ζούμε» ακόμη σήμερα.
Ο κυρός Διονύσιος εκοιμήθη το 1970 και αναπαύεται στην αγαπημένη του Ιερά Μονή Βυτουμά.
Πηγή: 
Recommended Post Slide Out For Blogger