+++ Την Τετάρτη 8 Oκτωβρίου στις 6.00μ.μ.στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής θα τελεσθεί η ακολουθία του εσπερινού,και η ακολουθία της παρακλήσεως της Θεοτόκου .Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον π.Εφραίμ Παναούση .+++Ιεραποστολή : 2012-2025 το μικρό μας μεγάλωσε!!Tην Κυριακή 12 Οκτωβρίου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής,θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στην Ιεραποστολή μας στην Ουγκάντα και τη φετινή μας δράση .Αναφορά με εικόνα και λόγο από το 2012 από τότε που ξεκίνησε μέχρι τώρα στο Λουγκουζί και Μπουσούγκιου .Σας περιμένουμε συνοδοιπόρους σε αυτήν την πανέμορφη ιστορία για να μάθετε να ενημερωθείτε και να ακούσετε την καρδιάς της Ιεραποστολής μας . Μετά την εκδήλωση θα προμηθεύσουμε για όσους θα ήθελαν κουμπαράδες της Ιεραποστολής ώστε να τους έχετε στο δικό σας χώρο και να συμβάλετε με ό,τι κάθε φορά μπορείτε να συνεισφέρετε .Αυτούς τους κουμπαράδες θα μπορείτε να τους επιστρέψετε στα τέλη Μαίου του 2026 στο Μοναστήρι μας ,ώστε να ενισχύσουν την επόμενη αποστολή μας στην Ουγκάντα.Σας περιμένουμε+++ Η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής έχει την ιδιαίτερη ευλογία να φιλοξενήσει στον Ιερό της Ναό στο Πολυδένδρι Αττικής, την Τιμία κάρα του Οσίου Δαβίδ από το ομώνυμο Μοναστήρι της Ευβοίας. Την Τιμία κάρα που θα μεταφέρουν στο Μοναστήρι μας της Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής ,πατέρες του Οσίου Δαβίδ, θα υποδεχθούμε την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου ενώ θα παραμείνει για τρεις ημέρες έως την Κυριακή 19 Οκτωβρίου για Ιερό προσκύνημα και Αγιασμό των αδελφών καθώς και των προσκυνητών αυτής.

Διαβάστε σήμερα..

"

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Το Μετόχι της Αγίας Φιλοθέης

 



To μεγαλύτερο σε μέγεθος καὶ σπουδαιότητα από τα Μετόχια που ίδρυσε η Φιλοθέη Μπενιζέλου είναι το μετόχι του Πυρσοῦ - Καλογρέζας, όπως ὀνομαζόταν παλαιότερα. Σήμερα σώζεται ὁ βυζαντινός Ναός, μέρος της περιτείχισης καὶ ερείπια κελιών. Ὁ Ναός τιμάται ἐπ’ ονόματι των Εισοδίων της Θεοτόκου. Το μετόχι αυτὸ ἀποτελεί το μοναδικὸ μνημεῖο τῆς Ἁγίας Φιλοθέης ποὺ σώζεται σὲ τόσο καλὴ κατάσταση, παρὰ την ἐγκατάλειψη καὶ την φθορὰ του χρόνου. Ο περιβάλλων χῶρος ἂν ἀνασκαφεῖ, εἶναι βέβαιο ὅτι θὰ φέρει στὸ φῶς πολὺ σημαντικὰ εὑρήματα, ποὺ θὰ ἀναδείξουν καὶ θὰ διαφωτίσουν ὄχι μόνο τὸ ἔργο τῆς Ἁγίας ἀλλὰ γενικότερα τὴν ἱστορικὴ περίοδο κατὰ τὴν ὁποία ζεῖ, τὴν πρώϊμη τουρκοκρατία.

Πηγή : Εκπολιτιστικός σύλλογος Αγίας Φιλοθέης

Σύμφωνα μὲ ἕναν ἀπὸ τοὺς βιογράφους της καὶ ἀπογόνους της, τὸν λόγιο Δημήτριο Καμπούρογλου ἡ Φιλοθέη ἀγόρασε στὴν περιοχὴ μεγάλες καλλιεργήσιμες ἐκτάσεις ποὺ ἐκτείνονταν μέχρι τὸν Πέλικα πρὸς τὸ σημερινὸ Μαρούσι καὶ μέχρι τὸ Ψαλίδι, βορειότερα τοῦ Ὀλυμπιακοῦ Σταδίου, μέχρι τὸ σημερινὸ Γαλάτσι. Τὸ μετόχι περιελάμβανε ξενῶνες, ὀργανωμένο νοσοκομεῖο, ἐργαστήρια ὑφαντουργίας καὶ κεντητικῆς καὶ ἡμιυπόγεια κρύπτη ποὺ ὁδηγοῦσε σὲ ὑπόγεια σύραγγα. Ἡ σύραγγα χρησίμευε γιὰ τὴν διαφυγὴ καταδιωκόμενων γυναικῶν, τὶς ὁποῖες οἰ Τοῦρκοι ἤθελαν νὰ πουλήσουν στὰ χαρέμια τῆς Ἀνατολῆς. Ἡ Φιλοθέη ἀγαποῦσε ἰδιαίτερα τὸ μετόχι αὐτὸ καὶ ἐρχόταν πολύ συχνὰ ἐδῶ γιὰ νὰ προσευχηθεῖ καὶ νὰ ἐπιτελέσει τὰ θρησκευτικά της καθήκοντα. Εδώ μεταφέρθηκε η Φιλοθέη μετά τον βασανισμό της από τους Τούρκους, νοσηλεύθηκε επί έξι μήνες από τις συμμονάστριές της και εδώ παρέδοσε την αγία ψυχή της στον Θεό.
Ο ενταφιασμός της αγίας έγινε στο μετόχι του Πυρσού, όπου και νοσηλεύθηκε τους τελευταίους μήνες της ζωής της.  Ο Ιωάννης Γεννάδιος αναφέρει ότι στην εποχή του υπήρχε η προφορική παράδοση ότι από την περιοχή της Καλογρέζας μετακομίστηκε το λείψανο της αγίας στην Αθήνα και ότι υπήρξε σύγκρουση μεταξύ των χωρικών της Αττικής και των Αθηναίων, καθώς οι πρώτοι δεν ήθελαν να παραδώσουν το σώμα της αγίας. Σύμφωνα μὲ τὸν Καμπούρογλου τὰ κτίσματα τοῦ μετοχίου ἐκτείνονταν σὲ μεγάλη ἔκταση ἀπὸ τὸ σημεῖο ποὺ σώζεται σήμερα τὸ τμῆμα τῆς περιτείχισης ἕως τον σημερινό ενοριακό Ναό της Αγίας Φιλοθέης, στο προάστιο της Φιλοθέης, όπου βρίσκεται η κρύπτη της Αγίας, στην οποία εισερχόταν και προσευχόταν πολλές ώρες ημέρα και νύχτα. Τὸ μετόχι πῆρε τὸ ὄνομά του ἀπὸ τὸν Πυρσό, παλαιότερη ὀνομασία τοῦ σημερινοῦ Περισσοῦ, καὶ βρίσκεται στὰ ὅρια Καλογρέζας καὶ Φιλοθέης.
Recommended Post Slide Out For Blogger