.+++ Την Τετάρτη 20 Μαίου στις 6.00μ.μ. θα τελεσθεί η ακολουθία του εσπερινού στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής,ο εσπερινός της Αναλήψεως .Ακολουθεί ομιλία στο Αρχονταρίκι από τον π.Εφραίμ Παναούση .+++Η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής την Πέμπτη 21 Μαίου στις 7.00π.μ. με την ευκαιρία των εορτών της Αναλήψεως και Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .+++Η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί στο εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής που βρίσκεται στην οδό Στέντορος 4 στο Παγκράτι, την Τετάρτη 20 και Πέμπτη 21 Μαίου , με την ευκαιρία των εορτών της Αποδόσεως του Πάσχα και της Αναλήψεως αντιστοίχως .Οι ακολουθίες θα ξεκινήσουν στις 7.15 π.μ.+++Ξεκινάμε να μαζεύουμε τους κουμπαράδες της ιεραποστολής .Ξεκινάμε και αυτήν την περίοδο να μαζεύουμε τους κουμπαράδες της Ιεραποστολής μας για την Ουγκάντα που έχουν διανεμηθεί εδώ και ένα περίπου χρόνο για τους φίλους και υποστηρικτές της προσπάθειάς μας στην Ιεραποστολή .Έτσι λοιπόν ξεκινάμε να μεζεύουμε τους κουμπαράδες που θα μπορέσουν να ενισχύσουν την προσπάθειά της Ιεράς Μον Παναγίας Χρυσοπγής στην Αφρική .Μπορείτε λοιπόν αν θέλετε να φέρνετε από τώρα τους κουμπαράδες παραδίνοντάς τους στους π.Εφραίμ και Παίσιο .Ευχαριστούμε εκ των προτέρων πολύ.

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Μη μας αφήσεις Παναγιά ...!

alt
Ένα θαύμα της Παναγίας στην Κεφαλλονιά του 1694 
π. Εφραίμ Παναούση
Βρισκόμαστε στην Κεφαλλονιά του 1694. Νησί ανυπεράσπιστο  ο τόπος, αφέθηκε στα χέρια άγριων πειρατών που αφού λεηλάτησαν και άρπαξαν, πήραν στο φεύγα, τους νιους και τις κοπελλιές για τα παζάρια της Ανατολής. 


Από το χωριό του "Αϊ-Δημήτρη" που γειτονεύει με το Ληξούρι, άρπαξαν τρία παλληκάρια και τα πήγανε αλυσσοδεμένα στη Μπαρμπαριά, τον τόπο που σήμερα φωνάζουν Αλγέρι.
Εκεί τα βάλανε σε ένα σκοτεινό κι' ανήλιαγο κελλί κι' αυτά τα δύσμοιρα περίμεναν το τέλος. Κάθε που ξημέρωνε ο Θεός, μούγκριζαν οι τοίχοι από τα βογγητά του πόνου και του θανατικού.
Γεμάτη η φυλακή από Ρωμιούς, άκουγαν τα παλληκάρια τις παρακλήσεις των άλλων καταδίκων στη μάννα Παναγιά. Ελπίδα ανθρώπου πουθενά. Μα για κύτταξε! Σαν ο άνθρωπος μένει έρημος και μόνος & από πουθενά δεν έχει να κρατηθεί και αφήσει την ψυχή και το σώμα στη Χάρη Της, η Παναγιά διπλά νοιάζεται γι' αυτόν. Γιατί Εκείνη ξέρει από πόνο.
Εκεί λοιπόν, μέσα στην απελπισία και τη σκοτεινιά, πιάσανε την δέηση και οι τρεις στην Υπεραγία Θεοτόκο να τους πάρει κοντά της και να μη γνωρίσουν θάνατο μαρτυρικό. Νηστικοί, εγκαταλελειμμένοι, απογοητευμένοι, την παρακαλούσαν να πεθάνουν παρά να τους σκοτώσουν.
-Παναγιά μας, έλεγαν, μη μας αφήσεις στον κακό θάνατο. Πάρε μας μαζί σου. Λάφρωσέ μας από τον πόνο ... και μέσα στην προσευχή τους αποκοιμήθηκαν ... και ξύπνησαν ... ακούγοντας πετεινούς.
Δεμένα στα σίδερα τα παλληκάρια με χέρια και πόδια με χοντρές αλυσσίδες, ρωτούσε ο ένας τον άλλον:
Λέει λοιπόν ο ένας Κεφαλλονίτης.
-Τι είναι αυτό που ακούμε, αδέλφια;
Στο πρώτο ερώτημα αποκρίθηκε το άκουσμα μιας χαρούμενης καμπάνας.
Μπροστά τους το όμορφο χωριό τους! Η Παναγία τους έφερε θαυματουργικά από την Βόρειο Αφρική στο πανηγύρι του τόπου τους.
Όταν άκουσαν τις καμπάνες, αχάραγα ακόμα, σύρανε την ταλαιπωρία μα και την ελπίδα τους κοντά στην εκκλησία της Παναγιάς, πού γιόρταζε τα εννιάμερα της Χάρης Της στις 23 του Αυγούστου.
Οι μαννάδες και  οι συγγενείς τους, αντίκρυσαν τα τρία ναυτόπουλα με τις αλυσσίδες και χάθηκαν στην αγκαλιά τους με δάκρυα ευγνωμοσύνης στον Θεό.
Αφού προσκύνησαν την Παναγιά, οι τρεις Κεφαλλονίτες αποφάσισαν να γίνουν μοναχοί και να αφιερωθούν στον Θεό. Μέχρι σήμερα υπάρχουν, σε πίστωση του θαύματος, κρεμασμένες οι αλυσσίδες των παλληκαριών στο θρονί της Παναγιάς που τους λευτέρωσε από την κουρσάρικη αιχμαλωσία.
Κοντά στον Ναό έχτισαν δύο πρόχειρα κελλιά κι' έφτιαξαν το πρώτο ησυχαστήριο.
Σε ανάμνηση του θαύματος υπάρχει επιγραφή που μαρτυρεί το γεγονός « 1694, 23 Αυγούστου εποιήθη το θαύμα. Ιάκωβος, Γεώργιος, Ιωάννης. Χαίρε ότι ηλευθερώθητε της φθοράς του θανάτου δια πρεσβειών της Θεομήτορος ».
Φωτό
** Το παραπάνω γεγονός μας διηγήθηκε ο Maκαριστός πλέον Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Κεφαλληνίας κυρός. Γεράσιμος Φωκάς. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς.
Recommended Post Slide Out For Blogger