Διαβάστε σήμερα..

"

Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής- Σεπτέμβριος 2024



Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου (Αρχή εκκλησιαστικού έτους -Αγίων Τεσσαράκοντα Παρθενομαρτύρων) 6.45π.μ. Ακολουθία του Μεσονυκτικού,του Όρθρου και Θεία Λειτουργία.Ακολουθεί στο Αρχονταρίκι ομιλία

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου  6.00μ.μ. Ακολουθία του εσπερινού ,παράκληση της Παναγίας  και ομιλία

Πανήγυρις Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής

Με τη χάρη και την ευλογία του Θεού πανηγυρίζει  με την ευκαιρία του Γενεσίου της Θεοτόκου η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Πρόγραμμα Ιερών ακολουθιών παρεκκλησίου Εισοδίων της Θεοτόκου -Στέντορος 4 Παγκράτι-Σεπτέμβριος 2024


 

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου (Αρχή εκκλησιαστικού έτους - Αγίων Τεσσαράκοντα Παρθενομαρτύρων ) 7.15π.μ. Ακολουθία του Όρθρου και Θεία Λειτουργία.

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου (Προ της Υψώσεως-Γενέσιον της Θεοτόκου ) 7.15π.μ. Ακολουθία του Όρθρου και Θεία Λειτουργία.

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

ΣΤΟΝ ΑΗ-ΓΙΑΝΝ’



Της Στέλλας Αναγώστου-Δάλλα

Η γιορτή της Αποτομής Της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου Του Προδρόμου, μας εύρισκε πάντα στο χωριό, απ’ όπου δεν φεύγαμε μέχρι ν’ ανοίξουν τα σχολεία.

Το διπλανό μας χωριό, γραφικά σκαρφαλωμένο στους πρόποδες της βορεινής πλευράς, της οροσειράς του Τελεθρίου στην Βόρεια Εύβοια, λέγεται Ταξιάρχης, και είναι προσφυγικό από την περιοχή του Αϊδινίου.  Για μας τους «εκ των έσω» βέβαια, ήταν και παραμένει Μουρσαλί, που ήταν η παληά τοπική του ονομασία στα τούρκικα.  Στο Μουρσαλί λοιπόν, λίγο πιο πάνω από τον σημερινό οικισμό, υπάρχει ένας μικρός παληός οικισμός, καμιά δεκαριά χαμηλά σπιτάκια, των αγροτών που εξυπηρετούσαν το παληό τσιφλίκι του Γάλλου Μιμόν, το οποίο και απαλλοτριώθηκε για να φιλοξενήσει τα δύο προσφυγικά χωριά, πρώτα το Μουρσαλί, και μετά το δικό μας, τον Πύργο.  Σ΄ αυτόν λοιπόν τον οικισμό, δεσπόζει μια παληά πέτρινη εκκλησία, χρονολογούμενη από Τουρκοκρατίας, απλή βασιλική, και πολύ όμορφη, μ’ ένα μεγάλο προαύλιο που κρέμεται σχεδόν πάνω από τον κάμπο, κι απ’ όπου βλέπεις στο βάθος τον Παγασητικό, το Τρίκερι, και τις κορυφές του Πηλίου.

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Δεν ανήκει η γη σε σας...αλλά εσείς ανήκετε στη γη.....


Μεγάλος χαλασμός στο χωριό.Καθημερινά καινούργιοι καυγάδες και πόλεμος .Και η αιτία να πεις δεν ήτανε και τρανή .Ενα κομμάτι γης που ο ένας χωρικός έλεγε πως ο μπάρμπας του το το πε με το στόμα πως είναι δικό του ,και ο άλλος που έλεγε πως έχει χαρτιά με τίτλους για το κομμάτι  γης αλλά τάχα χαθήκανε .

Και να σου οι παρεξηγήσεις και τα σόγια αμίλητα.

-Να μη μιλάτε στους άλλους που το άδικο το κάνανε νόμο τους.

-Και σεις να μη τους μιλάτε .. σε εκείνους  που από κάτι τέτοιους χάλασε ο κόσμος.Όλο το χωριό ήτανε αναστωτωμένο

Χωρίστηκαν οι χωρικοί και στο τόπο μας δεν είναι και δύσκολο να γίνει .

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή με την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής στην Αίγινα το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου

 Ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή πραγματοποιεί η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής στο νησί του Αγίου Νεκταρίου :την Αίγινα το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου .Το πρόγραμμα της εκδρομής περιλαμβάνει:

Θαύμα Αγίου Φανουρίου: Ελευθερώνει αιχμάλωτους Ιερείς.


Τον καιρό κατά τον οποίο η Κρήτη ήταν υποταγμένη στους Ενετούς δεν είχε ορθόδοξο επίσκοπο, επειδή τις επισκοπές είχαν σταδιακά καταλάβει Λατίνοι, με δόλιο τρόπο• όταν πέθαινε ένας ορθόδοξος απαγόρευαν να χειροτονηθεί αντικαταστάτης του και όριζαν στην έδρα του δικό τους, παπικό ιεράρχη.

Όσοι λοιπόν από τους ορθοδόξους επιθυμούσαν να ιερωθούν αποστέλλονταν στα Κύθηρα, όπου χειροτονούνταν και επέστρεφαν στην Κρήτη. Την εποχή λοιπόν εκείνοι τρεις διάκονοι πήραν το καράβι, πήγαν στα Κύθηρα, χειροτονήθηκαν ιερείς και επέστρεφαν στο νησί τους. 
Στο ταξίδι της επιστροφής το καράβι έπεσε στα χέρια Αγαρηνών πειρατών. Ανάμεσα στους άλλους αυτοί αιχμαλώτισαν και τους τρεις νεοχειροτονημένους ιερείς, τους μετέφεραν στη Ρόδο και τους πούλησαν για σκλάβους σε τρεις διαφορετικές οικογένειες Αγαρηνών.
Ενώ και οι τρεις θρηνούσαν για τη συμφορά πού τους έλαχε, άκουσαν για τα θαύματα πού επιτελούνταν με τη χάρη του Αγίου Φανουρίου. Και χωρίς ο ένας ιερέας να ξέρει τι κάνει ο άλλος, έστρεψαν και οι τρεις τη σκέψη τους στον άγιο και τον παρακαλούσαν να μεσιτέψει στον Κύριο και να βρουν την ελευθερία τους, ώστε να επιστρέψουν στο ποίμνιο τους στην Κρήτη. 
Πηγή : ενοριακή ζωή

Ακολουθία του εσπερινού,Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και ομιλία

Αύριο Τετάρτη 28 Αυγούστου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής στις 6.00μ.μ. θα τελεσθεί η ακολουθία του εσπερινού,το μυστήριο του Ιερού ευχελαίου και θα ακολουθήσει ομιλία από τον π.Εφραίμ Παναούση με θέμα τον Τίμιο Πρόδρομο

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Πανήγυρις Ιερού παρεκκλησίου Αγίου Διονυσίου εν Ζακύνθω στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής

Πανηγυρίζει το Σάββατο 24 Αυγούστου με την ευκαιρία της εορτής της Ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου του εν Ζακύνθω,το παρεκκλήσιο του Αγίου που βρίσκεται πάνω ακριβώς από την είσοδο της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής .Στις 9.00μ.μ. θα τελεσθεί στο παρεκκλήσιο Νυχτερινή Θεία Λειτουργία .

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Η Παναγιά του Μπαλουκλί


Ζωοδόχου Πηγῆς
(Η Αποκάλυψις του Αγιάσματος της Παναγίας του Μπαλουκλί Κωνσταντινουπόλεως)
Μὲ τὸ ὄνομα Ζωοδόχος Πηγὴ τοῦ Μπαλουκλὶ ἢ Παναγία ἡ Μπαλουκλιώτισσα φέρεται ἱερὸ χριστιανικὸ ἁγίασμα ποὺ βρίσκεται στὴ Κωνσταντινούπολη ἔξω ἀπὸ τὴ δυτικὴ πύλη τῆς Σηλυβρίας, ὅπου ὑπῆρχαν τὰ λεγόμενα «παλάτια τῶν πηγῶν» στὰ ὁποῖα οἱ Βυζαντινοὶ αὐτοκράτορες παραθέριζαν τὴν Ἄνοιξη. Πῆρε τὴν ὀνομασία του ἀπὸ τὸ τουρκικὸ ὄνομα Balik (=ψάρι) καὶ περιλαμβάνει τὸ μοναστήρι, τὴν ἐκκλησία καὶ τὸ ἁγίασμα.
Γιὰ τὴν ἀποκάλυψη τοῦ Ἁγιάσματος ὑπάρχουν δύο ἐκδοχές:
α) Ἡ πρώτη, ποὺ ἐξιστορεῖ ὁ Νικηφόρος Κάλλιστος ἀναφέρει ὅτι: Ὁ μετέπειτα αὐτοκράτορας Λέων ὁ Θρὰξ ἢ Λέων ὁ Μέγας (457 – 474 μ.Χ.), ὅταν ἐρχόταν ὡς ἁπλὸς στρατιώτης στὴν Κωνσταντινούπολη, συνάντησε στὴ Χρυσὴ Πύλη ἕναν τυφλὸ ποὺ τοῦ ζήτησε νερό. Ψάχνοντας γιὰ νερό, μιὰ φωνὴ τοῦ ὑπέδειξε τὴν πηγή. Πίνοντας ὁ τυφλὸς καὶ ἐρχόμενο τὸ λασπῶδες νερὸ στὰ μάτια τοῦ θεραπεύτηκε.
Πηγή : Θησαυρός πίστεως και ευσεβείας

Ακολουθία του εσπερινού,παράκληση της Παναγίας και ομιλία



Σήμερα Τετάρτη 21  Αυγούστου στις 6.00μ.μ.στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής. θα τελεσθεί  η ακολουθία του εσπερινού ,η παράκληση της Παναγίας και αμέσως μετά θα ακολουθήσει ομιλία στο αρχονταρίκι από τον π.Εφραίμ Παναούση

Πανήγυρις 2024 Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής -Το πρόγραμμα των ακολουθιών

Με τη χάρη και την ευλογία του Θεού προγραμματίζουμε τον εορτασμό του Γενεσίου της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής με της ευκαιρία της Ιεράς Πανηγύρεως της Ιεράς Μονής .

Σύμφωνα λοιπόν με το πρόγραμμα της φετινής Πανηγύρεως :

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η εορτή της Παναγίας στη Χρυσοπηγή

 


Με ιδιαίτερη κατάνυξη εορτάσθηκε και φέτος η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής .Την Τετάρτη 14 Αυγούστου τελέσθηκε η ακολουθία του εσπερινού ενώ στο τέλος της ακολουθίας εψάλλησαν τα εγκώμια του επιταφίου της Θεοτόκου.Το πρωί της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.Πλήθος προσκυνητών προσήλθε  στην Ιερά Μονή,προκείμένου να αποδόσει τιμή και σεβασμό στη Μητέρα του Θεού και των ανθρώπων και να της ζητήσει τη βοήθεια και δύναμη. Χρόνια πολλά και ευλογημένα.(φωτογραφίες : Γεωργία Πάτερου)

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Χρυσοπηγή

 


Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής

Τετάρτη 14 Αυγούστου 6.30μ.μ. Ακολουθία του Πανηγυρικού εσπερινού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας πραγματοποιείται ο Θεομητορικός επιτάφιος  και ψάλλονται τα εγκώμια της Παναγίας  .

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Ακολουθία του εσπερινού ,η παράκληση της Παναγίας και ομιλία για τον Μακαριστό Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας.

 

Την Παρασκευή 8  Αυγούστου θα τελεσθεί η ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως της Παναγίας στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής.

Στις 6.30μ.μ. θα τελεσθεί  η ακολουθία του εσπερινού ,η παράκληση της Παναγίας και αμέσως μετά θα ακολουθήσει ομιλία στο αρχονταρίκι από τον π.Εφραίμ Παναούση με θέμα :τον Μακαριστό Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας.Αξίζει να

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ π. Δημητρίου Μπόκου ( Α μέρος )



Στις ιδιαίτερα λαμπρές εορτές του καλοκαιριού ανήκει και η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, στις 6 Αυγούστου. Ο εορτασμός της αρχίζει με προεισαγωγικούς ύμνους (καταβασίες και κοντάκιο) από τις 27 Ιουλίου και εκτείνεται μέχρι και τις 13 Αυγούστου (απόδοση της εορτής). Είναι εορτή του Χριστού, Δεσποτική, γι’ αυτό και κατά την κύρια ημέρα της (6 Αυγούστου) επιτρέπεται κατάλυση ιχθύος, να τρώμε δηλαδή ψάρια, αν και βρισκόμαστε μέσα στην αυστηρή νηστεία της Παναγίας. 

Ακολουθία του εσπερινού,παράκληση της Παναγίας και ομιλία για τον π.Σίμωνα Αρβανίτη

 


Την Πέμπτη 8  Αυγούστου θα τελεσθεί η ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως της Παναγίας στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής.

Στις 6.30μ.μ. θα τελεσθεί  η ακολουθία του εσπερινού ,η παράκληση της Παναγίας και αμέσως μετά θα ακολουθήσει ομιλία στο αρχονταρίκι από τον π.Εφραίμ Παναούση με θέμα :τον π.Σίμωνα Αρβανίτη .Αξίζει να

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ



Πρωτοπ.Γεωργίου Δορμπαράκη

Ακολουθία του εσπερινού ,παράκληση της Παναγίας και ομιλία για τον Άγιο Νεομάρτυρα Ευγένιο Ροντιόνωφ .

 Την Τετάρτη 7 Αυγούστου θα τελεσθεί η ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως της Παναγίας στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής.

Στις 6.30μ.μ. θα τελεσθεί  η ακολουθία του εσπερινού ,η παράκληση της Παναγίας και αμέσως μετά θα ακολουθήσει ομιλία στο αρχονταρίκι από τον π.Εφραίμ Παναούση με θέμα :τον Άγιο Νεομάρτυρα Ευγένιο Ροντιόνωφ .Αξίζει να

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

Ακολουθία του εσπερινού,τέταρτη παράκληση της Παναγίας και ομιλία για τον π.Αθανάσιο Γρηγοριάτη

 Την Τρίτη 6 Αυγούστου θα τελεσθεί η ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως της Παναγίας στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής.

Στις 6.30μ.μ. θα τελεσθεί   η ακολουθία του εσπερινού ,η παράκληση της Παναγίας και αμέσως μετά θα ακολουθήσει ομιλία στο αρχονταρίκι από τον π.Εφραίμ Παναούση με θέμα :τον π.Αθανάσιο Γρηγοριάτη .Αξίζει να

Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο εκκλησάκι μας

 

Στην οδό Στέντορος 4 στο Παγκράτι

Δευτέρα 5 Αυγούστου 7.00μ.μ. Ακολουθία του Πανηγυρικού εσπερινού της Μεταμορφώσεως  .

Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής

 

Δευτέρα 5 Αυγούστου 6.30μ.μ. Ακολουθία του Πανηγυρικού εσπερινού της Μεταμορφώσεως  .Αμέσως μετά ακολουθεί ομιλία στο Αρχονταρίκι με θέμα: Ανάβαση στο Όρος Θαβώρ

Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

Ακολουθία του εσπερινού ,τρίτη παράκληση της Παναγίας ναι ομιλία για τον Ιερομόναχο Ιωακείμ Αγιανανίτη

 


Την Κυριακή 4 Αυγούστου θα τελεσθεί η ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως της Παναγίας στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής.

Στις 6.30μ.μ. θα τελεσθεί   η ακολουθία του εσπερινού ,η παράκληση της Παναγίας και αμέσως μετά θα ακολουθήσει ομιλία στο αρχονταρίκι από τον π.Εφραίμ Παναούση με θέμα :τον Ιερομόναχο Ιωακείμ Αγιανανίτη .Αξίζει να

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Eνα κεράκι στα δειλινά του Δεκαπενταύγουστου.


Γιορτάζει η Μάνα και πλέκουμε στεφάνια και τραγουδούμε γλυκά. 

Η Μάνα είναι αναντικατάστατη ύπαρξη για τον καθένα μας. Μάνα θέλησε να έχει και ο Θεός Λόγος, όταν θέλησε να σαρκωθεί. 

Και έκανε μάνα Του την ταπεινή Κόρη της Ναζαρέτ, και ύστερα τη χάρισε στον άνθρωπο, «γύναι· ίδε ο υιός σου… ιδού η μήτηρ σου, και απ’ εκείνης της ώρας έλαβεν ο μαθητής αυτήν εις τα ίδια» (Ιωάν. 19, 26-27).

Και η Μητέρα του Χριστού έγινε και δική μας. Μας αγκαλιάζει όλους, μας αγαπάει, και εμείς σαν παιδιά της την αγαπούμε έστω κι αν κάνουμε σκανδαλιές, έστω κι αν ξεκόβουμε από τη μητρική έγνοια. Νοιάζεται και παρακολουθεί. Είναι ξάγρυπνη και περιμένει. Και εμείς φτάνοντας στα όρια των αντοχών μας στρεφόμαστε και παρακαλούμε.
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Ακολουθία του εσπερινού,δεύτερη παράκληση της Παναγίας και ομιλία για τον Άγιο Σεραφείμ του Σάρωφ

 


Την Παρασκευή 2 Αυγούστου θα τελεσθεί η ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως της Παναγίας στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής.

Έτσι αυτήν την Παρασκευή 2 Αυγούστου στις 6.30μ.μ. θα τελεσθεί   η ακολουθία του εσπερινού ,η παράκληση της Παναγίας και αμέσως μετά θα ακολουθήσει ομιλία στο αρχονταρίκι από τον π.Εφραίμ Παναούση με θέμα :τον Άγιο Σεραφείμ του Σάρωφ .Αξίζει να

Recommended Post Slide Out For Blogger