Διαβάστε σήμερα..

"

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Ακολουθία του εσπερινού,παράκληση Αγίας Σοφίας και ομιλία

 

Την  Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής στις 6.00μ.μ. θα τελεσθεί η ακολουθία του εσπερινού,η Παράκληση της Αγίας Σοφίας  και θα ακολουθήσει ομιλία για την Αγία Σοφία στο Αρχονταρίκι από τον π.Εφραίμ Παναούση .

Άγιος,Παΐσιος Αγιορείτης: Χρειάζεται πνευματικός οδηγός στην πνευματική ζωή




Σήμερα το πιο απαραίτητο είναι να βρουν οι άνθρωποι έναν πνευματικό, να εξομολογούνται, να του έχουν εμπιστοσύνη και να τον συμβουλεύωνται.
Αν έχουν πνευματικό και βάλουν ένα πρόγραμμα με προσευχή και λίγη μελέτη, εκκλησιάζωνται, κοινωνούν, τότε δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν σ’ αυτήν την ζωή.
Η ψυχή πρέπει να παρακολουθήται από τον πνευματικό, για να μη λαθέψη τον δρόμο της. Μπορεί να βοηθάη στον αγώνα λ.χ. και η πνευματική μελέτη, αλλά, αν κανείς δεν έχη πνευματικό οδηγό, μπορεί να δίνη δικές του ερμηνείες σ’ αυτά που διαβάζει, και να πλανηθή.
Βλέπεις, και όταν κάποιος πάη κάπου με το αυτοκίνητό του και δεν γνωρίζη καλά τον δρόμο, μπορεί να συμβουλεύεται τον χάρτη, αλλά σταματάει κιόλας και ρωτάει, για να μην πάρη λάθος δρόμο. Ξεκινάει, ας υποθέσουμε, από την Αθήνα να πάη στην Φλώρινα. Έχει χάρτη και τον παρακολουθεί, αλλά ρωτάει και σε κανένα περίπτερο αν πηγαίνη καλά, αν ο δρόμος είναι καλός, γιατί σε καμμιά διασταύρωση υπάρχει κίνδυνος να πάρη άλλο δρόμο και να βρεθή στην Καβάλα ή σε κάποιον γκρεμό να κινδυνέψη να σκοτωθή.

Η Εορτή της Αγίας Σοφίας στο εκκλησάκι μας .

 

Την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου στις 7.15π.μ. στο εκκλησάκι της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής που βρίσκεται στην οδό Στέντορος 4 στο Παγκράτι θα τελεσθεί η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία με την ευκαιρία της Αγίας Σοφίας .

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Το κατηχητικό αρχίζει !!

Το κατηχητικό σχολείο στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής αρχίζει από την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου!!

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Η ΔΙΨΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ Χάρισμα του ελληνικού λαού του Φώτη Κόντογλου



Το σημερινό κείμενο του Κόντογλου έχει γραφεί 5 μήνες μετά το αυτοκινητικό ατύχημα που είχαν με τη γυναίκα του τον Σεπτέμβριο του 1963, εμφανώς υπό το κράτος μεγάλης συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης. Είχαν μεταφερθεί από το Ασκληπιείο Βούλας στο σπίτι τους, όπου ανάρρωναν κατάκοιτοι σε δυο διαφορετικά δωμάτια, χωρίς να μπορούν να ιδωθούν, μιλούσαν όμως ο ένας στον άλλον, με μια αγάπη, τόσο βαθιά, τόσο άδολη, τόσο βγαλμένη μέσα από την ψυχή τους, που δεν άφηνε ασυγκίνητο ούτε τον πιο σκληρό άνθρωπο. Η στεντόρεια φωνή του Κόντογλου γαλήνευε κι έδινε δύναμη στη Μαρία. Κι η ασθενική φωνή της Μαρίας γέμιζε δάκρυα τα μάτια του Κόντογλου, που δοξολογούσε μέρα νύχτα το Χριστό και την Παναγία, που δεν την πήρανε από κοντά του. Γεμάτος χαρά κι ευγνωμοσύνη για τον Κύριό του, ο Κόντογλου έγραψε το κείμενο που δημοσιεύουμε σήμερα αφιερωμένο στην αληθινή αγάπη όλων των ανθρώπων.

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Ευλογημένο φθινόπωρο με τις εκδόσεις Χρυσοπηγή


           Αγαπητοί συνοδοιπόροι των εκδόσεων Χρυσοπηγή .

Να λοιπόν που ολοκληρώθηκε με τη δύναμη του Θεού ένα ακόμα καλοκαίρι. .το φθινοπωρινό σκηνικό μας επηρεάζει για να μαζευτούμε ,να κυττάξουμε λίγο τα "μέσα" μας και να πάρουμε αποφάσεις  .Τα βιβλία με πνευματικό περιεχόμενο, έχουν πάντοτε έναν ρόλο σημαντικό σε αυτό το ταξίδι.

Ευλογημένο φθινόπωρο με περισσότερες  αναγνώσεις από τις εκδόσεις Χρυσοπηγή

Τι πραγματικά σημαίνει φτώχεια!

Τι πραγματικά σημαίνει φτώχεια!Μια πλούσια οικογένεια ζει -όπως είναι φυσικό- με όλες τις ανέσεις, απολαμβάνοντας καθημερινά ό,τι επιθυμεί, μόνο που όλα τα μέλη της δείχνουν να μην εκτιμούν τον πλούτο τους. Το αντίθετο, μάλιστα! Είναι τις περισσότερες φορές αχάριστοι, δύσκολα ικανοποιούνται και πάντα ονειρεύονται κάτι παραπάνω από αυτό που έχουν. Ο πατέρας, απογοητευμένος από την αχαριστία, αποφασίζει να ξεκινήσει τη διδαχή από το γιο του και να του δείξει στην πράξη τι σημαίνει πραγματική φτώχεια. Έτσι επιλέγει μια φτωχή οικογένεια που ζει σε ένα ορεινό χωριό και τον παίρνει μαζί του να περάσουν λίγες μέρες μέσα στην απόλυτη φτώχεια… Όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως ακριβώς θα ήθελε! Το αποτέλεσμα εκπλήσσει όχι μόνο τον ίδιο αλλά και όλους εμάς…

Η εορτή της Υψώσεως του τιμίου Σταυρού στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής


Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στην  Ιερά Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής στις 6.45π.μ. θα τελεσθεί η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία με την ευκαιρία της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.Στο τέλος της ακολουθίας θα τελεσθεί η ακολουθία της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και θα διανεμηθεί ο βασιλικός .

Η Εορτή της Παναγίας της Γιάτρισσας στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής



Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στις 6.45π.μ. θα τελεσθεί η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία .Την ίδια μέρα θα τιμήσουμε την εορτή της  εικόνας της Παναγίας της Γιάτρισσας που φυλλάσεται στην Ιερά Μονή .Την ίδια μέρα θα τιμήσουμε και τους Αγίους Μάρτυρες Ιερείς και λαικούς που μαρτύρησαν κατά την περίοδο της Μικρασιατικής καταστροφής .

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Ακολουθία του εσπερινού,Χαιρετισμοί του Τιμίου Σταυρού και ομιλία.

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στις 6.00μ.μ. στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής θα τελεσθεί η ακολουθία του εσπερινού ,οι Χαιρετισμοί του Τιμίου Σταυρού και θα ακολουθήσει ομιλία από τον π.,Εφραίμ Παναούση στο αρχονταρίκι .

Ερμηνεία της εικόνας της Γέννησης της Θεοτόκου

 

O βυζαντινός αγιογράφος της εικόνος της Γεννήσεως της Θεοτόκου ακολουθεί στην ένταξη των σχετικών σκηνών το απόκρυφο Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου διά να υπογραμμίσει τη θαυματουργική Γέννησι της Θεοτόκου. Ταυτοχρόνως όμως μένει πιστός στη διδασκαλία της Εκκλησίας, όπως την βλέπομε στα τροπάρια της εορτής. Διά τούτο ενώ εικονίζει την Θεοτόκο εντός λίκνου, ως βρέφος εσπαργανωμένον, δέν παραλείπει να επιγράψει υπεράνω της κεφαλής της τα συνήθη συμπιλήματα ΜΡ - ΘΥ (Μήτηρ Θεού).

Σε όλα σχεδόν τα τροπάρια τόσον της εορτής της Γεννήσεως της Θεοτόκου, όσον και της Συλλήψεως της Αγίας Άννης (9 Δεκεμβρίου), τονίζεται ότι η γεννηθείσα ή συλληφθείσα παιδίσκη είναι Μητέρα του Θεού.

Στην εικόνα, δεσπόζει η μορφή της Αγίας Άννης, που εικονίζεται μισοκαθισμένη στο κρεββάτι. Με την αριστερά της χείρα, που μόλις προβάλλει από το ολοκόκκινο μαφόριότης, στηρίζει την κεκλιμένη κεφαλή της. Οι ευσεβείς σκέψεις, στις οποίες έχει βυθισθεί, λόγσ του παραδόξου θαύματος, διαβάζονται στην έκφραση του προσώπου της.
Πηγή : Συνοδοιπορία

Πανήγυρις 2024 Ιεράς Συνοδικής Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής (Φωτογραφίες από τον εσπερινό)

 


Φωτογραφίες : Γεωργία Πάτερου

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Πανήγυρις 2024 Ιεράς Συνοδικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής (Φωτογραφίες από τη Θεία Λειτουργία)

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη τελέσθηκε σήμερα Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου η ακολουθία του Πανηγυρικού Όρθρου και η Θεία Λειτουργία στην Iερά Συνοδική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής, με την ευκαιρία της εορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου. 

Η φετινή πανήγυρις έγινε ακόμη πιο λαμπρά, με τη φιλοξενία τεμαχίου Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου του θαυματουργού.

 Στη Θεία Λειτουργία συμμετέχαν πατέρες της Ιεράς Μονής   ενώ πλήθος προσκυνητών ήρθαν να προσκυνήσουν  και σήμερα την Παναγία μας  .

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Πανήγυρις 2024 Ιεράς Συνοδικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής (Φωτογραφίες )


Φωτογραφίες : Γεωργία Πάτερου και Αλέξανδρος Μυλωνάς 


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη τελέσθηκε ο πανηγυρικός εσπερινός στην Iερά Συνοδική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής, με την ευκαιρία της εορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου. Στη φετινή Πανήγυρη φιλοξενείται Ιερό λείψανο του Αγίου Νεκταρίου του θαυματουργού

Η Ακολουθία του εσπερινού τελέσθηκε σήμερα Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου  με πλειάδα ιερέων ενώ πλήθος προσκυνητών ήρθαν να προσκυνήσουν την Παναγία μας και να την παρακαλέσουν για τον αγώνα της ζωής τους.

Στις Ιερές Ακολουθίες παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες Πατέρων από τις Ιερές Μονές Παρακλήτου και Αναστάντος Χριστού.

Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Αδελφός του Ιερού Ησυχαστηρίου Αναστάντος Χριστού π.Σπυρίδων ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός της Μεγάλης εορτής της Γεννήσεως της Θεοτόκου και το πρόσωπο της Θεοτόκου.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας σε όλους τους προσκυνητές προσφέρθηκε μοναστηριακό κέρασμα

Αύριο το πρωί στις 7:00π.μ. θα τελεσθεί η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια η πανηγυρική Θεία Λειτουργία,στις 12μ.μ. Ιερά παράκληση της Παναγίας και στις 6.30μ.μ. ο εσπερινός της αποδόσεως της εορτής και η παράκληση της Παναγίας .Χρόνια πολλά και Ευλογημένα.

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι μας

 

Η ακολουθία του  Όρθρου και η Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί στο εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου που βρίσκεται στην οδό Στέντορος 4 στο Παγκράτι, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου  στις 7.15 π.μ.

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Ακολουθία του εσπερινού,παράκληση της Παναγίας και ομιλία

Την  Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής στις 6.00μ.μ. θα τελεσθεί η ακολουθία του εσπερινού,η Παράκληση της Παναγίας  και θα ακολουθήσει ομιλία στο Αρχονταρίκι από τον π.Εφραίμ Παναούση .

Ο παιδομάρτυς άγιος Μάμας: ο θαυμαστός βίος του

 


mamas
(το κείμενο είναι κατάλληλο και για παιδιά)

Ο άγιος Μάμας είναι ένας από τους παιδομάρτυρες- τα παιδιά δηλαδή που αγάπησαν πολύ το Χριστό και έδωσαν και τη ζωή τους για Αυτόν!

Οἱ γονεῖς τοῦ Θεοδοτὸς καὶ Ρουφίνα ζοῦσαν στὴ Γάγγρα τῆς Παφλαγονίας καὶ ἤσαν χριστιανοὶ μὲ μεγάλη κοινωνικὴ θέση. Τὴν ἐποχὴ αὐτὴ ὁ αὐτοκράτορας Αὐρηλιανὸς κίνησε σκληρὸ διωγμὸ ἐνάντια στοὺς χριστιανοὺς (270-275 μ.Χ.). Μεταξὺ τῶν πρώτων συνελήφθη ὁ Θεοδοτὸς κι ἀφοῦ ἀνακρίθηκε κι ὁμολόγησε τὸν Χριστό, ρίχτηκε στὶς φυλακὲς τῆς Καισαρείας.

Πηγή : Αντέχουμε
Recommended Post Slide Out For Blogger