Νυχτερινή Θεία Λειτουργία

Νυχτερινή Θεία Λειτουργία
Στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής - Δευτέρα 27 Ιανουαρίου (του Οσίου Εφραίμ του Σύρου).Κάντε κλικ στην εικόνα

Διαβάστε σήμερα..

"

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Κι όταν γεμίζετε απ’ το καλό, δεν στρέφεσθε πια προς το κακό.


502365-autumn_tree470_470x300

Όλα είναι μέσα μας, και τα ένστικτα και τα πάντα, και ζητούν ικανοποίηση.
Αν δεν τα ικανοποιήσομε, κάποτε θα εκδικηθούν, εκτός και τα διοχετεύσομε αλλού, στο ανώτερο, στον Θεό.





Πηγή : Ενοριακή ζωή

Γέροντας Παϊσιος: Οι αδικημένοι είναι τα πιο αγαπημένα παιδιά του Θεού.


Γέροντας Παϊσιος: Οι αδικημένοι είναι τα πιο αγαπημένα παιδιά του Θεού
Αν σκεφτόμασταν ότι ο πιο αδικημένος είναι ο Χριστός, θα δεχόμασταν με χαρά την αδικία. 

Ενώ ήταν Θεός, κατέβηκε στην γη από πολλή αγάπη και κλείσθηκε εννιά μήνες στην κοιλιά της Παναγίας.
Ύστερα, τριάντα χρόνια έζησε αθόρυβα. Από δεκαπέντε μέχρι τριάντα χρόνων δούλευε μαραγκός στους Εβραίους. 

Και τι εργαλεία είχαν τότε; Ξύλινα πριόνια χρησιμοποιούσαν, με κάτι καβίλιες ξύλινες.
Τού έδιναν και κάτι σανίδια…και Τού έλεγαν:
Πηγή : ενοριακή ζωή

π. Γεώργιος Μπετσάκος Ο δεσπότης πάνω στην καρότσα!


Πηγή: oodegr.co1

Ο Σιατίστης Αντώνιος: Ένας άγιος Αρχιερεύς

Στέλιο, αγαπητέ φίλε και αδελφέ, Καλημέρα,
Άργησα να σου γράψω. Απουσίαζα. Σου οφείλω τα βιογραφικά που τα φωτοτύπησα από τον τόμο που εκδόθηκε για τα τριάντα χρόνια της επισκοπικής του διακονίας.
Εκείνο που θάθελα να σε βεβαιώσω είναι ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν Άγιος. Ζούσε άγια. Είκοσι χρόνια που τον έζησα από κοντά το έβλεπα, το ένοιωθα. Ακτινοβολούσε φως, γέλιο, ήρεμο. Απλός σ’ όλα του. Φτωχός μέχρι τρέλας. Λιτός απερίγραπτα.
Ντρέπομαι όταν αναλογίζομαι το πόσες φορές λειτούργησα μαζί του κι εγώ φορούσα στολές πλούσιες κι αυτός ήταν πλάι μας φτωχότατος.
Θα σου πω κάτι για να θαυμάσεις πάνω σ’ αυτό. Αγόρασα μια βαλίτσα, κάποτε, για τις στολές μου όταν μετακινούμουνα. Δερμάτινη. Ήλθε λοιπόν στην Εκκλησία, ως τοποτηρητής. Είχε μια βαλίτσα ξύλινη – εσωτερικά επενδυμένη με ταπετσαρία χάρτινη, σαν κι αυτές που έχουν κάτι λαϊκά μπαούλα. Ντράπηκα. Παπάς εγώ. Δεσπότης αυτός. Του λέω, «Γέροντα δεν πάει άλλο. Θα πάρετε τη βαλίτσα τη δική μου». Επαναστάτησε. «Όχι» μου λέει, «εσύ είσαι οικογενειάρχης, έχεις παιδιά και άλλα τέτοια». Τελικά την πήρε. Ύστερα από μέρες μου τηλεφώνησε. «Έλα να πάμε να λειτουργήσουμε σε κάποια κωμόπολη». Πάω, τι να δω. Η ξύλινη βαλίτσα. «Πάλι τα ίδια» του λέω. «Παιδάκι μου, μου λέει, «έπιασε τόπο, την έδωσα σε μια φτωχιά».
Πηγή: oodegr.co1 και Πεμπτουσία

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Επικαιρότητες- Ενημέρωση για τις λατρευτικές ευκαιρίες και εκδηλώσεις της εβδομάδος

Από Παρασκευή 30 Ιανουαρίου  έως  Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015



«Προσεγγίζοντας την Ορθόδοξη μητέρα» Μία ομιλία ,αφιέρωμα

 Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου  στις 10.15π.μ. στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής ,μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας  στο αρχονταρίκι θα πραγματοποιηθεί ένα αφιέρωμα στο πρόσωπο της μητέρας με αφορμή  την  Ορθόδοξη εορτή  της , αυτή της  Υπαπαντής του Κυρίου .Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος θα μιλήσει  η Θεολόγος κ.Γεωργία Μαυρίκου –Αγγελοπούλου με θέμα «Προσεγγίζοντας την Ορθόδοξη μητέρα»


Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου  στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής θα τελεστεί Νυχτερινή Θεία Λειτουργία με την ευκαιρία  της εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου.Η ακολουθία θα ξεκινήσει στις 9.15 μ.μ. και θα περατωθεί στις 12.30π.μ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ:Οι τρεις Ιεράρχες , οι προστάτες των γραμμάτων (και για παιδιά)

 

Χρόνια πολλά στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές! Οι Τρεις Ιεράρχες, οι προστάτες των γραμμάτων , να σας ευλογούν!
(ένα αφιέρωμα στους προστάτες της Παιδείας.Δείτε  στην συνέχεια: Σε εσένα που ψάχνεις για πρότυπα!ο βίος και οι συμβουλές τους-βίντεο-ζωγραφιές)
Πολλούς μεγάλους Ιεράρχες έχει η Εκκλησία μας. Ξεχωριστά όμως γιορτάζει τρεις: Το Μέγα Βασίλειο το Γρηγόριο  Θεολόγο (Ναζιανζινό) και τον Ιωάννη το Χρυσόστομο.
Καθένας έχει τη δική του γιορτή, αλλά και τους τρεις μαζί τους γιορτάζουμε στις 30 Ιανουαρίου, γιατί έχουν πολλά κοινά γνωρίσματα: Ζούσαν απλή ζωή χωρίς πολυτέλειες. Αφιέρωσαν τη ζωή τους στους φτωχούς συνανθρώπους τους και στους δυστυχισμένους. ήταν και οι τρεις σοφοί. Αγάπησαν τα γράμματα και τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων.
Έγιναν μεγάλοι – πολύ μεγάλοι – δάσκαλοι, πραγματικοί φωστήρες. Αλλά και σπουδαίοι ρήτορες. Για τη σοφία τους και την καλοσύνη τους, ο λαός τους εκτιμούσε και τους αγαπούσε.
Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών είναι γιορτή των δασκάλων και των μαθητών, των σχολείων και των γραμμάτων, των βιβλίων και της μάθησης.
Πηγή : Αντέχουμε

Νυχτερινή Θεία Λειτουργία



Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου  στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής θα τελεστεί Νυχτερινή Θεία Λειτουργία με την ευκαιρία  της εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου.Η ακολουθία θα ξεκινήσει στις 9.15 μ.μ. και θα περατωθεί στις 12.30π.μ.

«Χαῖρε, θνητῶν πρὸς Θεόν παῤῥησία»

 

Ἰανουάριος τοῦ 807. Ὁ ἀλγερίνος ληστοπειρατής Βαρδουχάν, ἔχοντας σάν βάση ἐξορμήσεως τὴ Μῆλο, λυμαίνεται μέ τὰ δεκαεπτὰ πειρατικὰ του πλοῖα τὰ νησιὰ τοῦ Αἰγαίου, τὰ παράλια τῆς Θράκης καὶ τῆς Μ. Ἀσίας.
Tὸν μήνα αὐτὸ ἀποφασίζει νὰ στραφεῖ ἐνατίον τοῦ Ἁγίου Ὄρους. Ἑτοιμάζει δέκα πλοῖα, παίρνει μαζί του διακόσιους πειρατές καὶ ξεκινᾶ γιὰ τὴ μονὴ Βατοπεδίου. Μέ τὸ χάραμα τῆς 21ης Ἰανουαρίου προσορμίστηκαν στὸ λιμανάκι τοῦ μοναστηριοῦ, βγῆκαν στὴ στεριὰ καὶ περίμεναν κρυμμένοι τὸ πρωινὸ ἄνοιγμα τῆς πύλης γιὰ νὰ εἰσορμήσουν.
Οἱ μοναχοὶ μόλις εἶχαν τελειώσει τὴν ὀρθρινὴ ἀκολουθία, καὶ ἀποσύρονταν στὰ κελλιὰ τους γιὰ νὰ ἡσυχάσουν. στὴν Ἐκκλησία ἔμεινε μόνος ὁ ἡγούμενος καὶ συνέχισε τὴν προσευχὴ του.
Ξαφνικὰ ἀκούει μιὰ φωνὴ ἀπὸ τὴν εἰκόνα τῆς Παναγίας:
–Νὰ μήν ἀνοίξετε σήμερα τίς πύλες. Ἀνεβεῖτε στὰ τείχη καὶ διῶξτε τοὺς πειρατές.
Γυρίζει ἀπορημένος ἀπὸ τὸ παράδοξο ἄκουσμα καὶ κοιτάζει τὴ Θεοτόκο. Βλέπει τότε ἄλλο θαῦμα ἐκπληκτικώτερο: τὸ πρόσωπο τῆς Παναγίας καὶ τοῦ θείου Βρέφους εἶχαν ζωντανέψει. τὴν ἴδια στιγμὴ ὁ μικρός Ἰησοῦς ἁπλώνει τὸ χέρι, σκεπάζει τὸ στόμα τῆς Παναγίας Μητέρας Του, καὶ στρέφοντας τὸ πρόσωπό Του πρὸς αὐτὴν τῆς λέει:
Πηγή : Χριστιανική Φοιτητική δράση

Νικόλαος Χατζηνικολάου - Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Ι. Χρυσόστομος: Ο «Χρυσουργός των καρδιών των πιστών»

 «Σημείον αντιλεγόμενον»
agiospiswapoist2Τον άγιο Χρυσόστομο τον ελάτρευσε η Εκκλησία. Αυτός την κόσμη­σε με τον θησαυρό της θείας Λειτουργίας, την προίκισε με τα απαράμιλ­λα κηρύγματά του, την ενθουσίασε με τον μαγευτικό, πρωτότυπο, διεισ­δυτικό, περιεκτικό και πολυδιάστατο λόγο του, τη σαγήνεψε με το ασυμβίβαστο και ηρωικό ήθος του, τη λάμπρυνε με το παράδειγμα και τη συ­νέπεια της αγίας και γεμάτης έμπνευση ζωής του.

Δεν τον ανεγνώρισαν οι μεγάλοι και ισχυροί αυτού του κόσμου. Γι’ αυτούς ήταν «βαρύς και βλεπόμενος» (Σοφ. Σολ. β’ 15). Τον πολέμησαν, τον αδίκησαν, τον εξόρισαν. Με τον διωγμό τους όμως τον βοήθησαν να αποκαλύψει το μεγαλείο της αδαμάντινης ψυχής του. Ίσως, χωρίς την εμπάθεια και το μίσος τους, ο άγιος Ιωάννης να ήταν μόνον «Χρυσόστο­μος», «Χρυσολόγος», «Χρυσορρήμων» και «Χρυσόφωνος». Αυτός όμως μέσα από την αδικία, τον διωγμό και την εξορία ανεδείχθη, κατά τον υμνογράφο, «Χρυσούς τον λόγον, χρυσούς και την καρδίαν» και «Χρυσουργός των καρδιών των πιστών». Χωρίς να θέλουν οι διώκτες του, φα­νέρωσαν τον θησαυρό της ψυχής του, ανέδειξαν το μεγαλείο του, απέδειξαν την ιστορική μοναδικότητά του, εγκατέστησαν το πρόσωπό του στην καρδιά του λαού, έγιναν μεγάλοι ευεργέτες της ιστορίας και μοναδικοί δωρητές της Εκκλησίας.
Πηγή Διακόνημα

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Nτροπή να νιώθεις όταν αμαρτάνεις, όχι όταν μετανοείς!


Nτροπή να νιώθεις όταν αμαρτάνεις, όχι όταν μετανοείς!



Kοίταξε τί σου έκανε ο διάβολος.

Yπάρχουν δύο πράγματα η αμαρτία και η μετάνοια. H αμαρτία είναι τραύμα η μετάνοια φάρμακο. 'Οπως ακριβώς για τά σώματα υπάρχουν φάρμακα και τραύματα, το ίδιο και γιά την ψυχή υπάρχουν τα αμαρτήματα και η μετάνοια.
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Το ξημέρωμα που μας σημάδεψε


Δεν μπορώ να ξεχάσω εκείνο το ξημέρωμα....


Χτύπησε το τηλέφωνο και ήξερα.
 Άκουσα τα κλάματα και απάντησα με τα δικά μου. Κλαίγαμε με λυγμούς σαν παιδιά και ήμασταν μεγάλες γυναίκες. 
Δεν μιλήσαμε. 
Ξέραμε, το περιμέναμε αλλά τώρα ήταν αλλιώς: Πάντα ο θάνατος είναι αλλιώς όταν γίνεται γεγονός.
Κλαίγαμε και έξω ξημέρωνε, χωρίς τον πατέρα μας.
Ευτυχώς που το τηλέφωνό μου έχει αναγνώριση και κατάλαβα πως ήταν η φίλη μου. Μετά από δεν ξέρω κι'εγώ πόση ώρα, μπόρεσε να ψελλίσει "έφυγε ο πατέρας".
Ύστερα κλείσαμε το τηλέφωνο και δεν ξανακοιμήθηκα.
Ήμουν πολύ ορφανή, πολύ μόνη, πολύ παραπονεμένη, απολύτως κουρασμένη από την ζωή δίχως εκείνον, που είχα ήδη αρχίσει να ζω πριν λίγη μόλις ώρα. Και έπρεπε να ετοιμαστώ, να κατέβω Αθήνα με τα άλλα αδέλφια που τούτη την ώρα έκλαιγαν σε διάφορες γωνιές της πόλης. 
Ο πατέρας περίμενε τον ασπασμό μας, για να κηδευτεί. 
Τα δελτία ειδήσεων είχαν ήδη αρχίσει να μιλούν για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου....
Ήταν 28 Ιανουαρίου 2008.

Από τότε ξημερώνω αυτή τη μέρα, γράφοντας...
 
Πηγή : Τι και πως

Παΐσιος Μοναχός….

  


Gerontas-Paisios-Agioreitis-642( Βασισμένο σε αφηγήσεις του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου , του Γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινού και του Ιερομόναχου Αθανάσιου Σιμονοπετρίτη) .
 
Ευλογημένη εσύ, ψυχή
πάρε χαρτί και γράψε,
άκου αυτά τα θαυμαστά
και εάν δε τα φτάσεις, κλάψε……

Παΐσιος Μοναχός
και πρόσω, ολοταχώς
πορεία προς τον παράδεισο,
μακριά , απ, την άβυσσο…
πηγή : Διακόνημα

Η παιδεία γι’ αυτούς δεν εξαντλείτο στην κατά κόσμο μόρφωσή τους


article 12062Η εορτή των Τριών Ιεραρχών
στην εποχή μας μένει μετέωρη.
Η παιδεία
που προβάλλουν οι άγιοι
αποτελεί ένα διαρκώς ζητούμενο


Πρωτ. Γεωργίου Δορμπαράκη
«Η αιτία της εορτής είναι αυτή: Επί της βασιλείας του Αλεξίου Κομνηνού, ο οποίος πήρε τα σκήπτρα της βασιλείας μετά τον Βοτανειάτη, υπήρξε διαφωνία στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των λογίων και εναρέτων ανδρών:  Άλλοι εκθείαζαν τον μέγα Βασίλειο, λέγοντας ότι είναι μεγαλοπρεπής στον λόγο, αφού ερεύνησε με αυτόν  τη φύση των όντων και συναγωνιζόταν ως προς τις αρετές σχεδόν και τους αγγέλους, κι επίσης ότι δεν συγχωρούσε τις αμαρτίες των ανθρώπων με πρόχειρο τρόπο, κι ήταν σπουδαίος στο ήθος του, χωρίς να έχει κάτι το γήινο, από την άλλη δε υποβίβαζαν τον θείο Χρυσόστομο, διότι τάχα ήταν αντίθετος προς τον Βασίλειο λόγω της προχειρότητάς του να συγχωρεί εύκολα και να γίνεται ευχάριστος στους ανθρώπους. Άλλοι πάλι υπερύψωναν τον θεϊκό Χρυσόστομο και έλεγαν ότι προηγείται του Μεγάλου Βασιλείου και του Γρηγορίου του Θεολόγου, διότι στεκόταν πιο κοντά στον άνθρωπο με τις διδασκαλίες του, καθοδηγώντας και
Πηγή : Συνοδοιπορία

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Το τελευταίο μήνυμα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου


«Σέ κλαίει ὁ λαός!». Του Σαράντου Καργάκου

Το υπέροχο κείμενο, του γνωστότατου Σαράντου Καργάκου, που ακολουθεί, είναι μία αναδημοσίευση από το αρχείο μας προκειμένου να μπορέσουμε όλοι μας να αναλογισθούμε που είμασταν, που βρισκόμαστε και που μας πηγαίνουν. Προκειμένου να κατανοήσουμε όχι μόνο τα λάθη μας, αλλά το ποιός πρέπει να είναι ο στόχος μας

    Γράφει ο Σαράντος Καργάκος

Ὅταν ἔφυγε ἔγραψα: «Σέ κλαίει ὁ λαός!». Σήμερα, μετά ἀπό τήν παρέλευση τόσων ἐτῶν ἀπό τή θανή του εἶμαι ὑποχρεωμένος νά γράψω: «Σέ θέλει ὁ λαός!».

Στό διάστημα τῆς ἐπίγειας ἀπουσίας του «ἔφυγαν κι ἄλλοι πολλοί, μεγάλοι καί τρανοί, πού ἦσαν πασίγνωστοι ἐδῶ κι ἐκεῖ. Ὅλους ὅμως τούς πῆρε τό ποτάμι τῆς Λήθης. Μόνον ὁ Χριστόδουλος ζῆ -ἄσβηστο καντήλι στήν ψυχή τοῦ ἁγνοῦ λαοῦ πού πονεῖ γιά τήν ἔρμη πατρίδα.

Ὅσο ζοῦσε ὁ Χριστόδουλος ὁ λαός εἶχε μιάν ἐλπίδα: εἶχε ἕναν ἡγέτη! Ἦταν γιά τό λαό μας ὅ,τι καί ὁ Χρυσόστομος γιά τόν ἐγκαταλελειμμένο λαό τῆς Σμύρνης. Καί οἱ δύο ὁδηγήθηκαν στό μαρτύριο: ὁ Σμύρνης ἀπό τόν τουρκικό ὄχλο, ὁ Ἀθηνῶν καί Ἑλλήνων πάντων ἀπό τόν δημοσιογραφικό καί χαμηλοπολιτικό ὄχλο.

Ὁ ἕνας πέθανε βασανισμένος, ὁ ἄλλος πέθανε φαρμακωμένος.

Κανείς δέν ἤπιε τόσο φαρμάκι ὅσο ὁ Χριστόδουλος. Γιατί εἶχε Παπαφλέσσειο ἀνάστημα καί ὕψωνε φωνή ὑπέρ πίστεως καί πατρίδος. Κουβαλοῦσε μέσα του τήν παράδοση τοῦ 1821. Μέ τόν λόγο του ξαναζωντάνευε τ᾽ ἀρματολίκι, τούς καιρούς τῆς παλληκαριᾶς καί τῆς λεβεντιᾶς..

Τόν ἔφαγε ἡ χαμέρπεια καί ἡ κακομοιριά. Ἡ χυδαία κακολογία καί μικρολογία. Ἔπρεπε νά πέσει γιά νά πεισθοῦν οἱ κακόπιστοι πόσο μεγάλος ἦταν!

Δανείζομαι μιά φράση τοῦ Παν. Κανελλόπουλου γιά νά τόν παραστήσω: «Τόν μικρό τόν γνωρίζει κανείς ἀπό τήν ἄνοδό του• τόν μεγάλο ἀπό τήν πτώση του».

Ναί, ὅταν ἔπεσε ὁ Χριστόδουλος, ἦταν σάν νά ἔπεσε ἡ Βασιλική Δρῦς τῆς πατρίδας. Ὁ λαός ἔχασε τόν ἄνθρωπο πού τοῦ προσέφερε ὅραμα, δύναμη, ἀντιστασιακή διάθεση...

Ὁ Χριστόδουλος χτυποῦσε διαρκῶς τήν καμπάνα τοῦ συναγερμοῦ, διότι «ἄκουε τήν βοήν τῶν πλησιαζόντων γεγονότων». Γι᾽ αὐτό εἶχε ἀπέναντί του ὅλους αὐτούς πού ἀπεργάστηκαν τήν σημερινή μας κατάντια. Δυστυχῶς, στήν Ἑλλάδα, ἀντί νά χτυπᾶμε αὐτούς πού βάζουν τήν φωτιά, χτυπᾶμε ἐκείνους πού βαρᾶνε τήν καμπάνα τοῦ συναγερμοῦ.

Δεκάδες οἱ φαρέτρες μέ τά δηλητηριασμένα βέλη πού στρέφονταν ἐναντίον του. Μέ τήν δῆθεν σάτιρα ἀπό τήν τηλοψία, ἀπό τό ραδιόφωνο, ἀπό τό πάλκο καί τόν τύπο, οἱ νάνοι ἀντίπαλοί του, τοῦ ἔκαναν τή ζωή του φαρμάκι.

Κι αὐτός σάν τόν μάρτυρα Χρυσόστομο συγχωροῦσε...

Εἴχαμε στενή φιλία ἀπό παλιά, ἀλλά ποτέ συνεργασία σέ ἐπαγγελματική βάση. Ἡ γνωριμία μας ξεκίνησε ἀπό μιά ἐπιθετική ἐπιστολή πού τοῦ ἔστειλα ἀπό τό ἐρημητήριό μου στόν Πάρνωνα. Ἔσχισε λαγκάδια καί βουνά νά μέ βρεῖ. Ἔκτοτε δεθήκαμε μέ μιά σχέση ἀδελφική.

Δέν θά πῶ ποτέ ὅσα μοῦ εἶχε ἐμπιστευθεῖ. Σέ πολλά μέ ἔπειθε. Σ᾽ ἕνα μόνον δέν μέ ἔπειθε: νά εἶμαι συγχωρητικός.

«Εἶμαι Μανιάτης, τοῦ ἔλεγα, καί μέσα στό μανιάτικο φυσικό εἶναι ἡ ἀναίδεια». Ἀναίδεια στ᾽ ἀρχαῖα ἑλληνικά σημαίνει ἄρνηση συγγνώμης.

Κι αὐτός γελοῦσε παταγωδῶς. Γιατί ἤξερε πώς δέν σοβαρολογῶ. Ἁπλῶς ἐρέθιζα τήν διάθεσή του γιά εὐτραπελία.

Ναί, ἦταν ἕνας μεγάλος «μαΐστορας» τοῦ χιοῦμορ. Στά χρόνια του ἡ Ἐκκλησία «ἔλαμπε ἀπό χαμόγελο», μπῆκε τό γέλιο στήν Ἐκκλησία.

Κέρδισε τήν παραπαίουσα νεολαία. «Κι ἐγώ μαζί σας ἀλλά κι ἐσεῖς μαζί μου».

Κι οἱ νέοι θά πήγαιναν μαζί του, ἔστω κι ἄν τούς ὁδηγοῦσε στό Ζάλογγο. Θά ἔπεφταν, ἀλλά θά ἔπεφταν σάν τόν Ἴκαρο ἀπό ψηλά...

Εἶχε Ἰκάρειο πνεῦμα μέσα του ὁ Χριστόδουλος. Πετοῦσε πάνω ἀπό τά εὐτελῆ καί τούς εὐτελεῖς σάν τόν βασιλικό ἀητό. Ἐκάλυπτε τούς πάντες μέ τήν καλλιφωνία του, τήν πολυγνωσία του, τήν πολυγλωσσία του, μέ τό ἱλαρό φῶς τοῦ προσώπου του.

Ἄγρυπνος σάν τόν Ἄργο, μελετοῦσε τά πάντα κι ἦταν ἐνήμερος γιά τά πάντα.
Ἔγραφε ἀκατάπαυστα ἀκόμη κι ὅταν συνομιλοῦσε, ἀκόμη κι ὅταν τηλεφωνοῦσε.

Συχνά τόν μάλωνα: «Πότε ξεκουράζεσαι;». Κι αὐτός μέ τό δροσᾶτο γέλιο του: «Ὅταν δουλεύω…!».

Τοῦ ἄρεσε νά μέ νευριάζει καί νά μέ πιάνει τό «μανιάτικο», ὁπότε οἱ τύποι πήγαιναν περίπατο.
Μέ φώναζε -γιά νά μέ ἐρεθίζει-, Σαράντη. Τοῦ ᾽λεγα, τοῦ ξανάλεγα ὅτι Σαράντο -κι ὄχι Σαράντη- λέμε στή Μάνη. Κι αὐτός ἐπέμενε στό Σαράντη, ἔτσι γιά νά μέ «φουρτουνιάζει». Τοῦ ἄρεσε ἡ «φουρτούνα» μου.

Κάποτε μοῦ εἶπε περιπαικτικά: «Νά δοῦμε πῶς θά περνᾶς στόν Παράδεισο…».

Τόν κοίταξα λοξά καί τοῦ εἶπα εἰρωνικά: «Ἔχω κάνει αἴτηση ὡς ἱστορικός νά πάω στήν Κόλαση. Ἐκεῖ θά βρῶ ὅλους τούς μεγάλους τῆς Ἱστορίας. Κι ἀκόμη θά γλυτώσω κι ἀπό σᾶς τούς δεσποτάδες».

Κι ὁ μεγαλόθυμος Χριστόδουλος μέ ἀποστόμωσε -παρότι Θρᾶξ- μέ τό λακωνικό: «Μήν τό πολυελπίζεις αὐτό!..»..

Ἔτσι, μέ τό χιοῦμορ, τήν ἑτοιμολογία, τήν λεκτική εὐθυβολία, τήν εὐθυφροσύνη καί τήν μεγαλοφροσύνη ἤξερε νά κερδίζει καρδιές.

Βέβαια οἱ μικρόψυχοι τόν φθονοῦσαν. Τόν φθονοῦσαν καί ὅσοι εἶχαν βαλθεῖ νά ξεριζώσουν τή γλῶσσα μας, νά ξεπατώσουν τήν παιδεία μας, νά ξεδοντιάσουν τήν Ἐκκλησία μας, νά σπιλώσουν τήν ἱστορία μας, νά ἀκρωτηριάσουν τήν πατρίδα μας. Τόν φθονοῦσαν ὅλοι αὐτοί πού προσπάθησαν καί προσπαθοῦν νά μετατρέψουν ἕναν γίγαντα λαό, σέ λαό νάνων. Σέ λαό θάμνων, κατά τό δικό τους ἀνάστημα..

Τοῦ ὀφείλω ἄπειρη εὐγνωμοσύνη γιά ὅσα ἔκανε γιά τήν ἡμετέρα φουκαροσύνη: προλόγισε τό βιβλίο μου «Ἀπό τό Μακεδονικό Ζήτημα στήν Ἐμπλοκή τῶν Σκοπίων», πού βγῆκε τόν Ἰανουάριο τοῦ 1992, προλόγισε -καί μάλιστα σέ Ἀττική διάλεκτο- τήν τρίτομη «Ἱστορία τῶν Ἀρχαίων Ἀθηνῶν» καί στάθηκε πάντα πατρικά συμβουλευτικός ἀπέναντι στά παιδιά μου..

Ἀφ᾽ ὅτου ἔφυγε, δέν ἔγραψα οὔτε μίλησα ποτέ γι᾽ αὐτόν.
Μόνον μιά φορά, τήν ἡμέρα τῆς κηδείας του εἶπα κάποια λόγια πικρά -ὄχι γι᾽ αὐτόν φυσικά στό Ραδιόφωνο τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος.

Σήμερα μιλοῦν ἄλλοι, πού κάποτε τόν εἴχανε πικράνει.
Τώρα νιώθουν τί «τζοβαϊρικό» ἀξετίμητο χάσαμε.

Κι ἄν σήμερα ἀνταποκρίθηκα στό αἴτημα νά χαράξω τίς γραμμές αὐτές, εἶναι γιατί σέ μιά πρόσφατη ἐπίσκεψή μου στό Α ́ Νεκροταφεῖο τῶν Ἀθηνῶν, εἶδα τάφους γυμνούς ἐπιφανῶν, ἐνῶ ὁ τάφος τοῦ Χριστόδουλου ἦταν πνιγμένος στά λουλούδια.

Πῆγα νά κόψω ἕνα γαρύφαλλο κι ἀπό κάτω σ᾽ ἕνα χαρτάκι εἶδα γραμμένη τή φράση:
«Σ᾽ ἀποζητοῦμε, Χριστόδουλε!…».


Ὅταν ἔφυγε ἔγραψα: «Σέ κλαίει ὁ λαός!». Σήμερα, μετά ἀπό τήν παρέλευση τόσων ἐτῶν ἀπό τή θανή του εἶμαι ὑποχρεωμένος νά γράψω: «Σέ θέλει ὁ λαός!».
Στό διάστημα τῆς ἐπίγειας ἀπουσίας του «ἔφυγαν κι ἄλλοι πολλοί, μεγάλοι καί τρανοί, πού ἦσαν πασίγνωστοι ἐδῶ κι ἐκεῖ. Ὅλους ὅμως τούς πῆρε τό ποτάμι τῆς Λήθης. Μόνον ὁ Χριστόδουλος ζῆ -ἄσβηστο καντήλι στήν ψυχή τοῦ ἁγνοῦ λαοῦ πού πονεῖ γιά τήν ἔρμη πατρίδα.
Ὅσο ζοῦσε ὁ Χριστόδουλος ὁ λαός εἶχε μιάν ἐλπίδα: εἶχε ἕναν ἡγέτη! Ἦταν γιά τό λαό μας ὅ,τι καί ὁ Χρυσόστομος γιά τόν ἐγκαταλελειμμένο λαό τῆς Σμύρνης. Καί οἱ δύο ὁδηγήθηκαν στό μαρτύριο: ὁ Σμύρνης ἀπό τόν τουρκικό ὄχλο, ὁ Ἀθηνῶν καί Ἑλλήνων πάντων ἀπό τόν δημοσιογραφικό καί χαμηλοπολιτικό ὄχλο.

Βιβλία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου


Ο περίφημος επιβατήριος λόγος του


ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (1998-2008) ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ

 
 
Ὁμιλία του Σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Κερκύρας κ.Νεκταρίου κατά τήν παρουσίαση τοῦ ὁμότιτλου βιβλίου τοῦ Δρ. Σωτηρίου Μπαλατσούκα
 
            Σεβασμιώτατοι, σεβαστοί πατέρες, ἀγαπητοί ἀδελφοί,
 
            Καθῆκον εὐγνωμοσύνης, μνήμης ἀλλά καί προβληματισμοῦ γιά τήν ζωή μας τόσο ἐντός τῆς Ἐκκλησίας ὅσο καί ἐντός τῆς κοινωνίας καί τῆς πατρίδας μας μᾶς φέρνει ἀπόψε ἐδῶ, στόν Μητροπολιτικό Ναό τοῦ Ἁγίου Νικολάου Βόλου, στόν τόπο ὅπου ἔζησε ἐπί 24 χρόνια, δίπλα ἀπό τόν θρόνο ὅπου ἀρχιεράτευσε, ἀνάμεσα στίς καρδιές τῶν ἀνθρώπων τούς ὁποίους ἀγάπησε καί ποίμανε ἐξ ὅλης τῆς καρδίας καί τῆς ἰσχύος του, ἐγλύκανε μέ τόν λόγο του, ἔτερψε μέ τό ψάλσιμό του, ζέστανε μέ τήν φιλικότητα, τήν καλοσύνη καί τό εὔχαρες τῆς ψυχῆς του καί ἔκανε νά αἰσθανθοῦν τήν κατά Χριστόν πατρότητα καί υἱότητα ὁ μακαριστός Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος Χριστόδουλος, ὁ ἀπό Δημητριάδος καί Ἁλμυροῦ. Συμπληρώνονται αὔριο 6 χρόνια ἀπό τήν στιγμή πού ὁ Κύριός μας τόν κάλεσε κοντά Του καί ἡ μνήμη του παραμένει ζωντανή στίς καρδιές ὅλων ὅσων τόν γνωρίσαμε, ὅλων ὅσων εὐεργετηθήκαμε ἀπό αὐτόν.
Πηγή : Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

Νυχτερινή Θεία Λειτουργία



Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου  στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής θα τελεστεί Νυχτερινή Θεία Λειτουργία με την ευκαιρία  της εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου.Η ακολουθία θα ξεκινήσει στις 9.15 μ.μ. και θα περατωθεί στις 12.30π.μ.

Ὁ Μακαριστός Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος κυρός +Χριστόδουλος


Ὁ Μακαριστός Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος κυρός +Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης, γεννήθηκε στὴν Ξάνθη τὸ 1939. Τὸ 1962 ἔλαβε τὸ πτυχίο τῆς Νομικῆς καὶ τὸ 1967 τὸ πτυχίο τῆς Θεολογικῆς. Ἦταν διδάκτωρ τῆς Θεολογίας, πτυχιοῦχος τῆς γαλλικῆς καὶ ἀγγλικῆς γλώσσας, γνώστης δὲ τῆς ἰταλικῆς καὶ γερμανικῆς γλῶσσας. Διάκονος χειροτονήθηκε τὸ 1961 καὶ πρεσβύτερος τὸ 1965. Διετέλεσε ἐπὶ 9 χρόνια ἱεροκήρυκας καὶ πνευματικὸς προϊστάμενος τοῦ Ι.Ν. Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου (Παναγίτσας) στὸ Παλαιὸ Φάληρο, καὶ ἐπὶ 7 χρόνια Γραμματεὺς τῆς Ι. Συνόδου. Ἐξελέγη Μητροπολίτης Δημητριάδος τὸ 1974. Ἔλαβε μέρος σὲ πολλὲς ἐκκλησιαστικὲς ἀποστολὲς στὸ ἐξωτερικό. Συνέγραψε πλῆθος ἐπιστημονικῶν καὶ ἐποικοδομητικῶν κειμένων. Ἀρθρογράφησε στὸν ἐκκλησιαστικὸ τύπο καὶ σὲ ἐφημερίδες. Τὸ 1998 ἐξελέγη ὑπὸ τῆς σεπτῆς Ἱεραρχίας Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ:ΤΟ ΤΡΙΩΔΙΟ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ





Η περίοδος του Τριωδίου αποτελεί το κινητό εκείνο τμήμα του εκκλησιαστικού έτους που προπαρασκευάζει τον πιστό για τον άξιο εορτασμό των Παθών και της Αναστάσεως με ανάλογα βιώματα, πνευματική καλλιέργεια και συμμετοχή, με αγώνα μετανοίας, προσευχής και νηστείας.  Η περίοδος του Τριωδίου είναι ένα στάδιο «προετοιμασίας» για την νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και ξεκινά από την Κυριακή του «Τελώνου και Φαρισαίου» και τελειώνει την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών.

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Ο πόλεμος κατά της εκκλησίας



Η Εκκλησία αναμφίβολα βασανίζεται, οι αρχηγοί της παύονται. Λύκοι αρπακτικοί επιτέθηκαν στην ποίμνη και σκόρπισαν το ποίμνιο. Οι δυνάμεις αυτού του κόσμου ξεσηκώθηκαν κατά του θυσιαστηρίου και επέβαλαν το σφετερισμό και το σχίσμα. Τι σημαίνει αυτό; Δεν συνέβη ποτέ τίποτε παρόμοιο στον κόσμο; Σαν να μη μεγάλωσε η Εκκλησία του Χριστού ανάμεσα σε αταξίες! Κι ο ίδιος ο Χριστός σαν να μην περικυκλώθηκε από σκάνδαλα από το λίκνο μέχρι το θάνατό του! Αν είναι έτσι, γιατί να παραπονιόμαστε; Τι είναι τα δικά μας παθήματα, όταν ο Υιός του Θεού και οι απόστολοί του μας μετέφεραν την αλήθεια μέσα σε διωγμούς και βάσανα;
[…] Ας εξετάσουμε τη σκέψη σου, όταν αφήνεται να ταράσσεται από τις αταξίες που μας ενοχλούν. Όταν τα αγαπητά σου πρόσωπα υποφέρουν, υποφέρεις κι εσύ, και κλαις για τόσες δυστυχίες, στις οποίες δεν διακρίνεις ούτε το σκοπό ούτε το πιθανό τέλος. Σκοτεινές και ζοφερές ιδέες σε πολιορκούν, σύννεφο λύπης σε καλύπτει. Πέφτεις στην αποθάρρυνση, διότι δεν καταλαβαίνεις τίποτε απ’ όλα όσα συμβαίνουν. Α, δεν θέλω να σου καλύψω το κακό που σε τρο­μάζει. Δεν θέλω ούτε να το αρνηθώ, ούτε να το ελαχιστοποιήσω. Θέλω αντίθετα να το αντικρίζεις όπως είναι, δηλαδή πιο τρομερό, πιο βαθύ απ’ ό,τι σου φαίνεται. Ναι, περιπλανιόμαστε στους κόλπους μιας ατέλειωτης φουρτουνιασμένης θάλασσας. Το πλοίο, μας μεταφέρει, κλυδωνίζεται χωρίς κατεύθυνση,
Πηγή : Χριστιανική φοιτητική δράση

Πανήγυρις Συνδέσμου Αγάπης "ο Ιερός Χρυσόστομος"



Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος στον Ιερό Ναό του Συνδέσμου Αγάπης ο Ιερός Χρυσόστομος που βρίσκεται στην οδό Πυργοτέλους 3α στο Παγκράτι ,η ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, που αποτελεί και την δεύτερη πανήγυρη, μετά από εκείνη του Νοεμβρίου.Το απόγευμα της Δευτέρας 26 Ιανουαρίου τελέστηκε η ακολουθία του Πανηγυρικού εσπερινού ,χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς κ.Καλλινίκου.Στην Ιερά Ακολουθία παρέστη πλήθος κόσμου που παρ όλες τις δύσκολες καιρικές συνθήκες ήρθε στην Πανήγυρη του Αγίου,που λόγω των δοκιμασιών που υπέστη, ονομάσθηκε  "Μεγαλομάρτυρας μετά τους διωγμούς".Τα ψαλτικά μελωδήματα  του εσπερινού απέδωσαν κατανυκτικά μοναχές από την Ιερά Μονή Παντανάσσης Κερατέας.
Το πρωί  της Τρίτης 27 Ιανουαρίου,ανήμερα της εορτής τελέστηκε η ακολουθία του Όρθρου και η  Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ενώ αμέσως μετά τελέστηκε μνημόσυνο για τον Μακαριστό  Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Χριστόδουλο με αφορμή τη συμπήρωση επτά χρόνων από την εκδημία του.Το απόγευμα της ιδίας ημέρας  θα τελεστεί ο μεθέορτος εσπερινός ,η παράκληση του Αγίου ενώ θα τεθεί σε προσκύνηση Ιερό λείψανο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.


Το μικρόβιο αυτό της “αναμαρτησίας” είναι ύπουλο και άκρως επικίνδυνο.


1511523_751384814910458_214681436922897846_n
Συχνά λέμε πως δεν έχουμε ανάγκη μετανοίας, αφού “ούτε σκοτώσαμε, ούτε κλέψαμε”. Το μικρόβιο αυτό της “αναμαρτησίας” είναι ύπουλο και άκρως επικίνδυνο, αφού υποδηλώνει την εσωτερική μας ζόφωση και την πνευματική μας μυωπία: Αν ανοίγαμε λίγο το παράθυρο της ψυχής μας και έστω μια μικρή δέσμη φωτός έμπαινε μέσα, τότε πραγματικά θα καταλαβαίναμε πόση σκόνη και ακαθαρσία υπάρχει εντός μας, πόσο απέχουμε από την κοινωνία μετά του Θεού και με τη γεύση των ακτίστων ενεργειών Του. 
Τέλος στη μετάνοια δεν υπάρχει, για κάτι τέτοιο θα σήμαινε τελεία ομοίωση με το Χριστό. Ακόμα και τα φαινομενικά μικρά ατοπήματα είναι αμαρτίες που ανεπαίσθητα συσσωρεύονται στη ψυχή όπως τους κόκκους της άμμου που φέρνει ο άνεμος και μας απομακρύνουν από τη Θεία Χάρη (πρβλ. Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου, Αγιορείται Πατέρες και Αγιορείτικα, διήγηση για παπα-Τύχονα Αγιορείτη). Άλλωστε, μετάνοια επιβάλλεται να έχουμε και για όλα εκείνα που θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει για να εγγίσουμε τη Βασιλεία του Θεού και δεν τα πράξαμε.
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Εγκαίνια στον πρώτο ναό αφιερωμένο στον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη

lemesosΗ ακολουθία των εγκαινίων θα τελεστεί την νύκτα της Παρασκευής 23 Ιανουαρίου 2015 στο νεόδμητο και περικαλλή προσκυνηματικό Ναό επ’ ονόματι των Αγίων Αρσενίου του Καππαδόκου και Παϊσίου του Αγιορείτου, στην περιοχή Εκάλης στη Λεμεσό, από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο, με τη συμμετοχή των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Αμαθούντος κ. Νικόλαου και Λήδρας κ. Επιφανείου. Η τέλεση των εγκαινίων προέκυψε μετά απότην πρόσφατη Αγιοκατάταξη του Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως,

Πηγή : διακόνημα

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

"Του φιλούσα τις μπότες για να μη με στείλει στον θάλαμο αερίων": 11 επιζώντες του Άουσβιτς μιλούν για τη φρίκη που έζησαν



Στις 27 Ιανουαρίου 1945 200.000 κρατούμενοι απελευθερώθηκαν από το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στον... Κόκκινο Στρατό της Σοβιετικής Ένωσης. Υπολογίζεται ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι δολοφονήθηκαν. Οι παρακάτω, αν και είναι πια ελεύθεροι, δεν ξέχασαν ποτέ τη φρίκη του πολέμου.

Eva Fahidi, 90

Εκείνη, 18 χρονών και η οικογένειά της μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς το 1944. Έμεινε τελείως μόνη, όταν σκότωσαν τους γονείς και την αδερφή της μπροστά στα μάτια της.
Πηγή : τρομακτικό

Μπορεί να γίνει πόλεμος κατά του Σατανά;

Του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλου, ο οποίος μιλάει για τον πνευματικό πόλεμο, τον Σατανά, τις μεθοδείες του Διαβόλου και τον τρόπο εξουδετερώσεώς του, με γενικές μεθόδους αντιδράσεως. Διαβάστε σήμερα τον πρόλογό του!...

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Ο πόλεμος κατά του Σατανά είναι μία πραγματικότητα. Εφ' όσον εκείνος μάς μάχεται και αδυσώπητα επιδιώκει να μας αιχμαλωτίσει και να μας στερήσει της φιλίας του Θεού, είμαστε και εμείς υποχρεωμένοι να λάβουμε θέση απέναντί του. Και είναι βέβαια αλήθεια ότι αρκετοί άνθρωποι δεν προβάλλουν καμμία αντίσταση στις επιθέσεις του διαβόλου. Σηκώνουν από την αρχή τα χέρια και παραδίνονται άνευ όρων. Γίνονται παιχνίδι στα χέρια του πονηρού και δούλοι της αμαρτίας. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που αντιστέκονται στις προσβολές του και τον αντιμάχονται. Αντιτάσσουν άμυνα στις επιθέσεις του και ως «καλοί στρατιώται Ιησού Χριστού» (Β' Τιμ. 2,3) φυλάσσουν τις επάλξεις της ψυχής τους απόρθητες και το φρόνημα της καρδίας τους αδούλωτο. Είναι όσοι έχουν αναλάβει την καλή στρατεία και αγωνίζονται να πετύχουν τη Θέωση, που αποτελεί το βασικό σκοπό της ζωής τους.
Αλλά ο αγώνας αυτός χρειάζεται μεθοδικότητα και τέχνη. Ο αντίπαλος δεν είναι ευκαταφρόνητος. Είναι έμπειρος και πονηρός. Μετέρχεται δόλια μέσα, χρησιμοποιεί πλεκτάνες και πανουργίες. Ως όπλα του έχει το ψεύδος και την απάτη. Και με αυτά επιδιώκει να πετύχει το σκοπό του που δεν είναι άλλος από τη ματαίωση της σωτηρίας μας. Πολλοί όμως αγωνιστές αγνοούν τα όπλα του διαβόλου. Αγνοούν ακόμη τη στρατηγική μέθοδο που εφαρμόζει εναντίον τους. Και έτσι, ανέτοιμοι και αδιαφώπστοι όπως είναι, πέφτουν εύκολα θύματά του.

Πανήγυρις Συνδέσμου Αγάπης "ο Ιερός Χρυσόστομος "

AK3HRLCARLC7CYCA6OL2M0CABOGLPSCA20RQ02CAC8BIKICAH2T76KCATUY5D0CA88DJXNCAS62R70CA1L0JHECA1NVG3GCABDKM1JCAAT4V6DCAPBNX9YCAML3Y0JCAAM2M1ACA1YQJX7CAWY8WD7CAIS89G3
Πανηγυρίζει αύριο Τρίτη  27 Ιανουαρίου ο Ιερός Ναός του Συνδέσμου Αγάπης ο Ιερός Χρυσόστομος που βρίσκεται στην οδό Πυργοτέλους 3α στο Παγκράτι, με την ευκαιρία της εορτής της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εορτής σήμερα Δευτέρα 26 Ιανουαρίου στις 7.00μ.μ θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός ,στον οποίο θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Πειραιώς κ.Καλλίνικος.

Ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή


                             

 
Ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή πραγματοποιεί η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής στην Ιερά Μονή  Παναγίας Γοργοηπηκόου Μάνδρας ,στην Ιερά Μονή Οσίου Παταπίου Λουτρακίου και στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου  το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου .

Νυχτερινή Θεία Λειτουργία


Αύριο Τρίτη  27 Ιανουαρίου  Δεκεμβρίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής θα τελεστεί Νυχτερινή Θεία Λειτουργία με την ευκαιρία  της εορτής του Οσίου Εφραίμ του Σύρου.Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα τελεστεί μνημόσυνο για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Χριστόδουλο .Η ακολουθία θα ξεκινήσει στις 9.15 μ.μ. και θα περατωθεί στις 12.30π.μ.

Πάτησες σκουριασμένο καρφί; Δες τι πρέπει να κάνεις...


Ο τραυματισμός από σκουριασμένο καρφί μπορεί να προκαλέσει μόλυνση από τέτανο...

Ο τέτανος είναι λοιμώδης ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Kλωστρίδιο του τετάνου (Clostridium Τetani), το οποίο παράγει την νευροτοξίνη Τετανοσπασμίνη, που προκαλεί τα πρωταρχικά συμπτώματα της ασθένειας.

Παρόλο που η μόλυνση με το σκουριασμένο καρφί είναι η πιο κλασική, λίγοι είναι αυτοί που συνειδητοποιούν ότι τα τραύματα από τρύπημα δεν είναι ο μόνος τρόπος για να έρθει κάποιος σε επαφή με τον τέτανο.

Ακόμη και μια γρατζουνιά από αγκάθι ή από ζώο, μια ακίδα, ένα τσίμπημα από κοριό, ένα κάψιμο ή τρύπημα από μη αποστειρωμένη βελόνα ραψίματος μπορεί να οδηγήσει στην εισβολή του βακτηριδίου του τετάνου. Η πηγή της μόλυνσης μπορεί να βρίσκεται εντός ή εκτός - στο σπίτι, στην αυλή, στον κήπο, στο κτήμα ή οπουδήποτε αλλού.
Πηγή : Τρομακτικό

ΤΟ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟ ΤΡΙΩΔΙΟ

 

 
Συνήθως μέσα στο μήνα Φεβρουάριο αρχίζει στην Εκκλησία μας μια μεγάλη και ιδιαίτερα πνευματική περίοδος που διαρκεί περισσότερο από δύο μήνες και ονομάζεται « ΤΡΙΩΔΙΟ». Η Εκκλησία όλες καθημερινές της Μ .Σαρακοστής καθόρισε στον όρθρο να ψάλλονται κατά βάση τρεις Ωδές. Δηλ. τρείς ομάδες τροπαρίων, γι’ αυτό και η περίοδος αυτή λέγεται Τριώδιο.
            Τα τροπάρια αυτά των τριών Ωδών καθημερινά εκφράζουν σε βάθος όλη τη θεολογία της Εκκλησίας μας. Αναφέρονται στη δημιουργία, στην πτώση και στην ανάπλαση της ανθρώπινης φύσης. Είναι πνευματικά κεντρίσματα που θέλουν με τη θεία λατρεία να αφυπνίσουν τις συνειδήσεις μας.
Πηγή : Άγια Μετέωρα

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ Ν` ΑΠΕΛΠΙΖΕΤΑΙ, ΕΣΤΩ ΚΙ ΑΝ ΈΚΑΝΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΛΠΙΖΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΩΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΟΙΑ


Από το βίο της αγίας Συγκλητικής

Τις αμελείς και ράθυμες ψυχές -έλεγε η μακαρία Συγκλητική- κι εκείνες που από νωθρότητα δεν καταφέρνουν να προκόψουν στην αρετή, καθώς και όσες κυριεύονται εύκολα από την απόγνωση, πρέπει να τις ενθαρρύνουμε. Αν μάλιστα παρουσιάσουν ακόμα κι ένα μικρό καλό, να το θαυμάζουμε και να το μεγαλοποιούμε. Απεναντίας, και τα πιο σοβαρά και μεγάλα σφάλματά τους, να τα χαρακτηρίζουμε μπροστά τους σαν πολύ μικρά κι ασήμαντα. Γιατί ο διάβολος, που θέλει όλα να τα διαστρέφει για να μας κολάσει, προσπαθεί να κρύβει από τούς αγωνιστές και τους επιμελείς στην άσκηση τις αμαρτίες τους, κάνοντάς τους να τις ξεχνούν, για να τούς ρίξει έτσι στην υπερηφάνεια. Ενώ, αντίθετα, στις αρχάριες και αστερέωτες ψυχές παρουσιάζει εξογκωμένα τα αμαρτήματά τους, για να τις ρίξει σε απελπισία.
Πηγή : Ιερός Ναός Φανερωμένης Χολαργού

Νυχτερινή Θεία Λειτουργία


Την Τρίτη  27 Ιανουαρίου  Δεκεμβρίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής θα τελεστεί Νυχτερινή Θεία Λειτουργία με την ευκαιρία  της εορτής του Οσίου Εφραίμ του Σύρου.μετά το πέρας της θείας λειτουργίας θα τελεστεί μνημόσυνο για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Χριστόδουλο .Η ακολουθία θα ξεκινήσει στις 9.15 μ.μ. και θα περατωθεί στις 12.30π.μ.

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Νυχτερινή Θεία Λειτουργία .


 
Την Τρίτη  27 Ιανουαρίου  Δεκεμβρίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής θα τελεστεί Νυχτερινή Θεία Λειτουργία με την ευκαιρία  της εορτής του Οσίου Εφραίμ του Σύρου.Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα τελεστεί μνημόσυνο για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Χριστόδουλο .Η ακολουθία θα ξεκινήσει στις 9.15 μ.μ. και θα περατωθεί στις 12.30π.μ.
Recommended Post Slide Out For Blogger