Δεκαπενταύγουστος στη Χρυσοπηγή +++ Καθημερινά στις 6.30μ.μ. από την 1η Αυγούστου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής, τελείται η Ακολουθία του εσπερινού και η η Ιερά Παράκληση στην Παναγία μας .Ακολουθεί ομιλία στο Αρχονταρίκι . +++ Ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή πραγματοποιεί η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής στο νησί του Αγίου Νεκταρίου :την Αίγινα το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου .Το πρόγραμμα της εκδρομής περιλαμβάνει: Αναχώρηση με πούλμαν από το Μοναστήρι της Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου στις 6.45π.μ. Μετάβαση στο λιμάνι του Πειραιά και αναχώρηση με το πλοίο για την Αίγινα Προσκύνημα στον Άγιο Νεκτάριο, ξενάγηση στην παλαιά Μονή Συμμετοχή στην Ιερά Παράκληση αλλά και στον νέο περικαλλή Ναό του Αγίου. Μετάβαση κατόπιν,στον οικισμό της Αγίας Μαρίνας για ελεύθερο φαγητό. Επίσκεψη στη συνέχεια και προσκύνημα στην γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά. Ξενάγηση στην ιστορία και το παρόν του νησιού. Ελεύθερος χρόνος και αναχώρηση από το λιμάνι της Αίγινας γύρω στις 6.00 μ.μ. για τον Πειραιά και αμέσως μετά μετάβαση με το πούλμαν στο Μοναστήρι.- Πληροφορίες : π.Παίσιος 2295022228

Διαβάστε σήμερα..

"

Τρίτη 5 Αυγούστου 2025

Θεία Λειτουργία στο Λουγκουζί (Κυριακή 3 Αυγούστου 2025)

 

Με τη χάρη και την ευλογία του Θεού τελέσαμε την Κυριακή 3 Αυγούστου στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Λουγκουζί μαζί με τον π.Γεώργιο Νυόμπι εφημέριο της ενορίας,τη Θεία Λειτουργία με την παρουσία των πιστών της ενορίας .

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας αναφερθήκαμε στο θαύμα του πολλαπλασιασμού των πεκισχιλίων, γεγονός που μιλά για τη δύναμη του Θεού που για να κάνει όμως το θαύμα, προυποθέτει τη δική μας πίστη .Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Νέστορας, ένας νέος της ενορίας που από μικρό παιδί βρίσκεται στην εκκλησία μας ,έκανε τις ανακοινώσεις του χωριού : π.χ ποιος είναι άρρωστος ,ποια γυναίκα πέθενε στη γέννα !!.Στα χωριά η αλήθεια είναι ότι σώζεται ακόμα η σχέση των ανθρώπων και η ευρύτερη οικογένεια του χωριού.


Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ



Πρωτοπ.Γεωργίου Δορμπαράκη

Εορτή της Μεταμορφώσεως στη Χρυσοπηγή

Την Τετάρτη 6 Αυγούστου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής στις 7.00π.μ. θα τελεσθεί η ακολουθία του όρθρου και η Θεία Λειτουργία με την ευκαιρία της εορτής της Μεταμορφώσεως του Κυρίου .Ακολουθεί ομιλία στο αρχονταρίκι .

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2025

Δεκαπενταύγουστος στη Χρυσοπηγή

Καθημερινά στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής.καθ΄όλη την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου , τελείται η Ακολουθία του εσπερινού και η η Ιερά Παράκληση στην Παναγία μας  στις 6.30μ.μ.Ακολουθεί ομιλία στο Αρχονταρίκι.

Ο Δεκαπενταύγουστος στην Ελλάδα, είναι μια περίοδος που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά στον ουρανό.


Γράφει ο π. Θωμάς Ανδρέου


Τις ημέρες αυτές του δεκαπενταυγούστου, οι Εκκλησιές μας, γεμίζουν από ανθρώπους κάθε ηλικίας που προσέρχονται ευλαβικά ώστε να ψάλλουν τους ωραίους ποιητικούς παρακλητικούς κανόνες, να θέσουν σαν ευωδιαστό λουλούδι το δάκρυ και την προσευχή τους, στην Εικόνα της Μεγάλης Κυράς.

Ο δεκαπενταύγουστος στην Ελλάδα, είναι μια περίοδος που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά στον ουρανό, μιας και ένα κομμάτι του ουρανού, το κατέκτησε το ανθρώπινο γένος, στο πρόσωπο της Παναγιάς!
Βλέπεις πρόσωπα κάθε ηλικίας να ψελλίζουν λόγια, που για αιώνες ακούγονται στις Εκκλησιές αυτές τις ημέρες! Αριστουργήματα πραγματικά, γεμάτα από ανθρώπινα συναισθήματα, ευχαριστιακής δοξολογίας σε Εκείνην, που με συμπάθεια προς το ανθρώπινο γένος, κρατά όλον τον κόσμο στην μεγάλη Της αγκαλιά, μέσα στην οποίαν χώρεσε Ο Αχώρητος…
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Σάββατο 2 Αυγούστου 2025

Σκέφτεσαι να γίνεις Μοναχός ;

Περνούν οι μέρες, περνούν τα χρόνια και έρχονται κάποιες σκέψεις στο μυαλό μου, που θα ήθελα να τις μοιραστώ μαζί σου.
Πώς ήταν τα πράγματα και ο κόσμος πριν χρόνια ;
Οι άνθρωποι ζούσαν με το Θεό ,αγαπούσαν το Θεό, στηρίζονταν στο
Θεό. Τα Μοναστήρια μας γεμάτα από Μοναχούς και Μοναχές . Πήγαινες επίσκεψη σ' ένα
Μοναστήρι και μοσχοβολούσαν οι αυλές, από τα όμορφα λουλούδια, που προσευχόμενος ο Μοναχός ή η Μοναχή έβαζε στις γλάστρες και στους κήπους .
Πηγή : Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2025

Ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή στο νησί του Αγίου Νεκταρίου

 Ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή πραγματοποιεί η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής στο νησί του Αγίου Νεκταρίου :την Αίγινα το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου .Το πρόγραμμα της εκδρομής περιλαμβάνει:

Αύγουστος , ο μήνας της Παναγίας μας !

  ...

Η Παναγία είναι η κατά Χάρη Μητέρα μας! Αυτό που είπε ο Κύριός μας από τον Σταυρό για την Μητέρα Του στον αγαπημένο μαθητή τον Ιωάννη «ιδού η μήτηρ σου», το λέει κατ΄ επέκταση σε όλους τους Χριστιανούς, σε όλους εμάς . Ο Κύριος μας δίνει την Μητέρα Του και για δική μας Μητέρα . Αυτό είναι μία «διαθήκη» σε μας , που την έγραψε ο Χριστός μας πάνω στον αιματοβαμμένο Του Σταυρό.

Η προσευχή της Παναγίας έχει μεγάλη παρρησία στο Θεό. Και ποτέ δεν πρέπει να απουσιάζει από την προσευχή μας η Παναγία . Όπως ο Χριστός για να κατεβεί ανάμεσά μας πέρασε από την Παναγία , έτσι και εμείς για να ανέλθουμε στον Oυρανό θα πρέπει να επικαλούμαστε συνεχώς την Παναγία . Το μυστήριο της Εκκλησίας κρύβεται στην Θεοτόκο. Πράγματι! Ότι λέγεται για την Εκκλησία λέγεται και για την Παναγία και αντιστρόφως ότι λέγεται για την Παναγία μπορεί να λεχθεί και για την Εκκλησία . Όσοι έχουν τον χρόνο ας κάνουν αυτή την μελέτη από τα λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας και θα εκπλαγούν. Θα παρατηρήσουν με έκπληξη ότι οι ιεροί υμνογράφοι ταυτίζουν τρία θέματα : Σταυρός – Εκκλησία – Παναγία . Ό,τι λέγεται για το ένα από αυτά λέγεται και για το άλλο.

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2025

'Οσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε ..

 "Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε ..Χριστόν ενεδύσασθε "'Όσοι βαπτισθήκατε στο όνομα του Χριστού ντυθήκατε το Χριστό σαν ρούχο ..

Πάντοτε οι βαπτίσεις παραμένουν η κορυφαία στιγμή της Ιεραποστολής .Λουγκουζί της Ουγκάντας 2025


Ο Μοναχικός βίος

 


Ο άνθρωπος δημιουργημένος «κατ εικόνα» Θεού έχει ως προορισμό να φθάσει σε ομοίωσή Του. Αν προτιμήσει με ελεύθερη γνώμη και με όλη την προαίρεσή του την στροφή προς τον Θεό, η θεία Χάρις τον ανάγει στην θέωσή του, που είναι και το τέρμα του προορισμού του.

Πηγή : Ι.Μ.Βατοπαιδίου

H Παναγία - Μητέρα του Κυρίου( Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χρυσοπηγή)




Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χρυσοπηγή το βιβλίο του 

Μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς κυρού Καλλινίκου

Η Παναγία -Μητέρα του Κυρίου

Δεκαπενταύγουστος της Παναγιάς και της πίστης....


Από τη Σοφία Καρυπίδου
 
Ο Αύγουστος για τoν Ελληνισμό, είναι ο μήνας της Παναγίας, καθώς θυμάται και τιμά την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η γιορτή της Παναγίας, θεωρείται από τις κορυφαίες της Χριστιανοσύνης, ενώ η προετοιμασία των πιστών, που
αρχίζει από την 1η Αυγούστου με τη νηστεία, διαρκεί 15 ολόκληρες ημέρες,
μέχρι τον ευλογημένο Δεκαπενταύγουστο.
 
Σε ολόκληρη την Ελλάδα όπως και στις χώρες της διασποράς, όπου διαμένουν οι απόδημοι Έλληνες, τιμάται με τον δυνατόν καλύτερο η μνήμη της Θεομήτορος και η μετάστασή της από την γη στον ουρανό.

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2025

Συνεχίζονται τα έργα συντηρήσεως και ευπρεπισμού στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής κι αυτό το καλοκαίρι


 Με τη χάρη και την ευλογία του Θεού συνεχίσθηκαν και συνεχίζονται τα έργα συντηρήσεως και ευπρεπισμού της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής και κατά την περίοδο του καλοκαιριού .Πιο συγκεκριμένα:

Τοποθετήθηκαν νέες πινακίδες στην αυλή της Μονής για την διευκόλυνση των προσκυνητών.

Βάφτηκαν και ευπρεπίσθηκαν τα κάγκελα της σκάλας και του μπαλοκονιού του παρεκκλησίου του Αγίου Διονυσίου .

Βάφτηκαν και ευπρεπίσθηκαν τα φαναράκια της εισόδου της Ιεράς Μονής και ακόμη 

τοποθετήθηκαν υποδοχές για δύο ιστούς με μόνιμες αναρτημένες σημαίες Εκκλησιαστική και Ελληνική στην είσοδο της Μονής μας .

Τα έργα συντήρησης και ευπρεπισμού της Ιεράς Μονής με τη δική σας βοήθεια συνεχίζονται

Ακολουθία του εσπερινού και Μυστήριο του ιερού ευχελαίου

 


Σήμερα Τετάρτη 30 Ιουλίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής θα τελεσθεί στις 6.30μ.μ. η ακολουθία του εσπερινού και το Μυστήριο του Ιερού ευχελαίου .Ακολουθεί ομιλία στο Αρχονταρίκι 

Συνεχίζεται η ανέγερση του Νηπιαγωγείου μας στο Λουγκουζί της Ουγκάντας ( Φωτογραφίες!!)

 

Με τη χάρη και την ευλογία του Θεού συνεχίζονται οι προσπάθειές μας στο χωριό Λουγκουζί της Ουγκάντας και συγκεκριμένα αυτή τη φορά στο νηπιαγωγείο του ορθοδόξου σχολείου του Αγίου Σπυρίδωνος 

Ήδη συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς  ένα νέο κτίριο που θα στεγάσει το νηπιαγωγείο του σχολείου  ,ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει τα μικρά παιδιά με την κατάλληλη κτηριακή υποδομή. 

Με τη χάρη του Θεού και τη δική σας βοήθεια το έργο μας συνεχίζεται .

Οι καινούργιες φωτογραφίες είναι από την προσπάθειά μας που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή.

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής- Αύγουστος 2025

 


Παρασκευή 1 Αυγούστου 6.30μ.μ. Ακολουθία του εσπερινού και Ιερά Παράκληση στην Παναγία μας

Σάββατο 2 Αυγούστου (Ανακ.Λειψάνων Αγίου Στεφάνου)  7.00π.μ. Ακολουθία του Όρθρου και Θεία Λειτουργία

Κυριακή 3 Αυγούστου   6.45π.μ. Η΄ Ματθαίου Ακολουθία του Μεσονυκτικού,του Όρθρου και Θεία Λειτουργία. .Ακολουθεί ομιλία στο Αρχονταρίκι.

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2025

Βάπτιση νέων χριστιανών στο Λουγκουζί της Ουγκάντας (γ μέρος φωτογραφίες)

Με τη χάρη και την ευλογία του Θεού μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό της Ιεραποστολής μας στο Λουγκουζί της Ουγκάντας την Κυριακή 27 Ιουλίου 2025 τελέσαμε τη βάπτιση 30 νέων χριστιανών που εισήλθαν στην εκκλησία .Στο τέλος της βαπτίσεως οι νέοι χριστιανοί κοινώνησαν για πρώτη φορά!!Οι στιγμές αληθινά μοναδικές .Κρατήσαμε φωτογραφίες για να τις ζήσετε και εσείς .Ευχαριστούμε για όλα !!



Βάπτιση 30 νέων χριστιανών στο Λουγκουζί της Ουγκάντας (β μέρος -Φωτογραφίες)

 

Με τη χάρη και την ευλογία του Θεού μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό της Ιεραποστολής μας στο Λουγκουζί της Ουγκάντας την Κυριακή 27 Ιουλίου 2025 τελέσαμε τη βάπτιση 30 νέων χριστιανών που εισήλθαν στην εκκλησία .Οι στιγμές αληθινά μοναδικές .Κρατήσαμε φωτογραφίες για να τις ζήσετε και εσείς .Ευχαριστούμε για όλα !!


Τέλεση Θείας Λειτουργίας και βάπτιση 30 νέων χριστιανών στην Ιεραποστολή μας στο Λουγκουζί της Ουγκάντας (Α μέρος-Φωτογραφίες)

Με τη χάρη και την ευλογία του Θεού τελέσαμε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Ιεραποστολής μας στο Λουγκουζί της Ουγκάντας ,χθες Κυριακή 27 Ιουλίου 2025 .Στην πανέμορφη Θεία Λειτουργία συμμετέχουν ψάλλοντας όλοι οι πιστοί .Μετά την ομιλία για την πίστη που πρέπει να έχουμε για να ζήσουμε το θαύμα ,τελέσαμε τη βάπτιση 30 νέων χριστιανών που εισήλθαν στην εκκλησία .Μέσα από βίντεο και φωτογραφίες θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέουμε την πρωτοχριστιανή ατμόσφαιρα της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος στην ιεραποστολή μας .Ευχαριστούμε όλους που βοηθούν τα όνειρα να γίνουν πραγματικότητα .


Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025

Επίσκεψη στο σχολείο μας στο Λουγκουζί της Ουγκάντας και μοίρασμα δώρων στα παιδιά !!


 Η πρώτη μέρα της επίσκεψής μας Πέμπτη 24 Ιουλίου 2025 στο Λουγκουζί της Ουγκάντας .Σήμερα μετά τη Θεία Λειτουργία βρεθήκαμε με τα παιδιά του σχολείου του Αγίου Σπυρίδωνος μας και μοιράσαμε μπλούζες και αθλητικές εμφανίσεις στα παιδιά ,καραμέλες και μπισκότα . Σήμερα γιορτή,μάθημα δεν έγινε ,ένα μεγάλο πανηγύρι για όλους.

Από το 2012 με τη βοήθεια του Θεού και τη δική σας συνδρομή ,το έργο του Θεού συνεχίζεται .Ευχαριστούμε όλους "από καρδιάς" θερμά.
Για όσους θα ήθελαν να συνδράμουν :
1)Δια ζώσης στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής 
2) στην Εθνική τράπεζα : 656/201115-86
στο όνομα του ιερέως της ενορίας του Αγίου Σπυρίδωνος στο Λουγκουζί της Ουγκάντας
George Nyombi
IBAN GR3301106560000065620111586 




Τρίτη 15 Ιουλίου 2025

Ουγκάντα ξανά!!

Με τη χάρη του Θεού χωρίς προετοιμασία είπαμε φέτος 2025 να πάμε στην Ουγκάντα . Χρόνια πολλά μετά (έξι για την ακρίβεια ).Να δούμε τόπους γνώριμους και ανθρώπους αδελφούς και να ζεστάνουμε ξανά το κομμάτι της Ιεραποστολικής μας προσφοράς.Να ευχηθείτε για την πορεία μας στην Αφρική.Ευχαριστούμε όλους όσοι ενισχύουν και στηρίζουν την προσπάθειά μας .Ο Θεός να μας βοηθά και να μας ενισχύει .

π.Εφραίμ Παναούσης 

Τρίτη 8 Ιουλίου 2025

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής- Ιούλιος 2025

Τρίτη 1 Ιουλίου (Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού) 7.00π.μ. Ακολουθία του Όρθρου και Θεία Λειτουργία .

Τετάρτη 2 Ιουλίου  6.00μ.μ. Ακολουθία του εσπερινού και Χαιρετισμοί της Παναγίας . Ακολουθεί ομιλία στο αρχονταρίκι

Σάββατο 5 Ιουλίου  7.00π.μ. Ακολουθία του Όρθρου και Θεία Λειτουργία

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου – Ιούλιος 2025


Τρίτη 1 Ιουλίου (Αγ.Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού) 7.15π.μ. Ακολουθία του Όρθρου και Θεία Λειτουργία .

Σάββατο 5 Ιουλίου 8.00π.μ. Ακολουθία του Όρθρου και Θεία Λειτουργία (Η ακολουθία θα τελεσθεί στη Γεωργιανή γλώσσα)

Κυριακή 6 Ιουλίου  (Δ ΄ Ματθαίου ) 7.15π.μ. Ακολουθία του Όρθρου και Θεία Λειτουργία. Ακολουθεί ομιλία στο Αρχονταρίκι.

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2025

Και εσύ που σε πιστεύει ο κόσμος … που είσαι















Λοιπόν γύρω στο 2003 στην Ουρανούπολη περιμένοντας να βγάλω εισιτήριο για το καράβι… Κάτι με ρώτησε ένας τύπος καμία 27 με 30 ετών… 

Tου απάντησα … και δε θέλει πολύ σε τέτοιες περιπτώσεις αρχίσαμε να κουβεντιάζουμε…

Για το αν μάς επιτρέψει ο αέρας να μπούμε στο Όρος… Για το πού θα πήγαινε ο κάθε ένας μας κλπ.

Η κουβέντα συνεχίστηκε επάνω στο καραβάκι και αρχίσαμε να μπαίνουμε σε πιο βαθιές κουβέντες…

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2025

Αναστολή προγράμματος από την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής συλλογής ρούχων και άλλων ειδών

Ανακοινώνουμε από την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής ότι αναστέλλεται το πρόγραμμα συλλογής ρούχων . Επομένως  δεν δεχόμαστε πλέον στην Ιερά Μονή ,ρούχα και άλλα είδη (υποδήματα,τσάντες,παιχνίδια κ.α.).Επίσης αναστέλλεται και το πρόγραμμα συλλογής για χαρτί και καπάκια .

Ευχαριστούμε πολύ .

Ακολουθία του εσπερινού ,Μυστήριο του Ιερού ευχελαίου και ομιλία

Σήμερα Τετάρτη 25 Ιουνίου στις 6.00μ.μ.στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής θα τελεσθεί η ακολουθία του εσπερινού ,και το μυστήριο του Ιερού ευχελαίου .Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον π.Εφραίμ Παναούση .

Η αμαρτία του άλλου δεν μας δικαιώνει.



Αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος

Είναι φοβερό το πόσο εύκολα καθόμαστε και ασχολούμαστε με τις αμαρτίες των άλλων. Και όχι μόνο ασχολούμαστε αλλά την προβάλουμε, την διαφημίζουμε, την κοινοποιούμε!

Και αυτό βεβαίως γίνεται διότι δεν βλέπουμε το δικό μας χάλι, την δική μας αμαρτία, τις δικές μας πτώσεις.

Πηγή : Ενοριακή ζωή

Κυριακή 22 Ιουνίου 2025

Οι μοναδικότη​τες του Αγίου Όρους


Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος
Ο αέρας του Αγίου Όρους έχει κάτι το διαφορετικό και μεγάλο σε πνευματικό επίπεδο. Όπως και να το κάνουμε, ο μέσος όρος του Όρους ξεπερνά κατά πολύ την μέγιστη τιμή του κόσμου ή της καλύτερης κοινωνίας. Το Όρος και στην φτώχεια του είναι πλούσιο και στην κάμψη του εμφανίζεται ακμαίο. Τα αποθέματα της ποιότητός του, της ουσίας του, είναι τόσο βαθιά βαλμένα στον οργανισμό του, ώστε ταυτίζονται, θα λέγαμε, με το γενετικό υλικό του.
Μια επίσκεψη και σήμερα στο Όρος δημιουργεί πρωτόγνωρους κραδασμούς και σεισμικές εντυπώσεις που δύσκολα μπορεί κανείς να αντιπαρέλθει. Στην γάργαρη και δροσερή πηγή του ξεδιψούν όχι μόνον μοναχοί αλλά και κοσμικοί. Στην παχειά σκιά του δροσίζονται όχι μόνον πιστοί αλλά και άπιστοι. Στην φιλόξενη και ζεστή αγκαλιά του αναπαύονται όχι μόνον διψασμένοι αλλά και περίεργοι ή αδιάφοροι, όχι μόνον οι εύκολοι αλλά και οι ανικανοποίητοι, όχι μόνον αυτοί για τους οποίους ελπίζεις αλλά και οι απρόβλεπτοι.
Παρά τις γκρίνιες των νοσταλγών και τους αυστηρούς σχολιασμούς των επικριτών του…

Σάββατο 21 Ιουνίου 2025

Ορθόδοξος Μοναχισμός και η σπουδαιότητά του. +π.Γεωργίου Μεταλληνού

Τις επιδιώξεις αυτές διέγνωσε, με την πνευματική διαύγειά του, ο Κοσμάς Φλαμιάτος, κυρίως εν αναφορά προς το Άγιον Όρος, για το οποίο η δυτική «επιβουλή» ήταν ακόμη σφοδρότερη, λόγω της σημασίας του για τον ορθόδοξο Μοναχισμό…

…Το μεγαλύτερο εμπόδιο στη δυτικοποίηση της Ορθοδοξίας υπήρξε, τόσο στη Δύση, όσο και στην Ανατολή, ο Μοναχισμός. Διότι, όπως εύστοχα παρατηρεί ο π. Ι. Ρωμανίδης, «εις αυτόν διεσώζετο η βιβλική παράδοσις των Προφητών καί Αποστόλων, οίτινες απετέλουν την καρδίαν της πατερικής παραδόσεως».

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2025

Περιπλανήσεις στο Άγιον Όρος

 

Του Βρετανού Πρέσβη, Τζων Κίττμερ
Ήμουν 19 χρονών όταν προσπάθησα για πρώτη φορά να πάρω διαμονητήριον για το ´Αγιον ´Ορος. Είμαι πιστός αγγλικανός, και ενδιαφέρομαι εδώ και πολλά χρόνια για το μοναχισμό και την πνευματικότητα της Ορθοδοξίας. Το 1987, η αίτησή μου δεν έγινε δεκτή και αποκαρδιώθηκα λίγο. Έτσι χρειάστηκε να περιμένω 25 και πλέον χρόνια για να καλύψω το κενό αυτό στο ελληνικό μου βιογραφικό.

Την περασμένη βδομάδα, αφού απέκτησα επιτέλους και χωρίς πρόβλημα (χάρη στις εκκλησιαστικές αρχές) την απαραίτητη άδεια, ταξίδεψα βόρεια, μόνος μου εκτός από την αστυνομική μου συνοδεία, με σκοπό να περάσω τρεις νύχτες στον ´Αθω. ´Ημουνα αποφασισμένος να περιηγηθώ ως προσκυνητής, με τη λιγότερη δυνατή εθιμοτυπία. Κατά την άποψή μου, ο σοβαρός προσκυνητής περπατάει και μετράει την πνευματική εμπειρία σε πραγματικό χρόνο, μακρυά από το αυτοκίνητο και το ρολόι. Τώρα πια που οι περισσότεροι ταξιδεύουν στο ´Ορος με αμάξι, ήμουν τυχερός που ένας από τους συνεργάτες της ασφάλειάς μου ήταν πρόθυμος να ανεχτεί έναν εκκεντρικό Άγγλο, και να με συνοδέψει πεζός.
πηγή Συνοδοιπορία

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025

Ακολουθία του εσπερινού,παράκληση της Παναγίας και ομιλία

Την Τετάρτη 18 Ιουνίου στις 6.00μ.μ.στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής θα τελεσθεί η ακολουθία του εσπερινού ,και η Παράκληση της Παναγίας .Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον π.Εφραίμ Παναούση .

Ο Θεός ανέχεται, υπομένει ,κατανοεί....εμείς ;


Πολλοί από μας ζητάμε οι κλέφτες να πάνε φυλακή, οι φονιάδες να εκτελεστούν, οι παραβάτες να τιμωρηθούν... Όταν με το κακό χτυπάς το κακό, το κακό πολλαπλασιαζεται. Όταν βλέπεις κάποιον να τιμωρείται δίκαια κι εσύ χαίρεσαι, αυτό δείχνει σκληρό άνθρωπο... Όταν κρίνεις τους άλλους με καθαρά εξωτερικά κριτήρια δεν είσαι δίκαιος. Όταν δεν τους ανέχεσαι, δυσκολεύεις τη ζωή σου στο όνομα της Δικαιοσύνης σου και θα έχεις την ίδια αντιμετώπιση για τα δικά σου εγκλήματα.

Τρίτη 17 Ιουνίου 2025

Ο Γέροντας Παΐσιος και το φίδι.




Μια ομάδα από έξι άτομα πήγαν στο Άγιο Όρος να συναντήσουν και να γνωρίσουν τον Γέροντα Παΐσιο, το έτος 1974, μία εβδομάδα πριν από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.
Τότε δεν ήταν ακόμα και τόσο γνωστός ο Γέροντας. Οι επισκέπτες ακολούθησαν ένα στενό μονοπάτι γεμάτο χαμόκλαδα και βρέθηκαν σε μια Καλύβη. Είδαν ένα γεροντάκι με τριμμένο ράσο και έσκαβε.
Κάποιος από την παρέα ρώτησε:
-Πού είναι ο Γέροντας Παΐσιος;
-Εδώ είναι, απάντησε το γεροντάκι.
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2025

Ο μισθός του Παπαδιαμάντη


Όταν ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης πρωτοπήγε να δουλέψει στο «Άστυ», ο διευθυντής της εφημερίδας Δημήτριος Κακλαμάνος, με κάποια δειλία και επιφύλαξη, του μίλησε και για την αμοιβή:
- Ο μισθός σας θα είναι 150 δραχμές, είπε.
Ο Παπαδιαμάντης έμεινε σκεπτικός, σα να λογάριαζε κάτι.
Πηγή : Σαν σήμερα

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2025

Οικογενειακό προσευχητάριο

 Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χρυσοπηγή



Οικογενειακό προσευχητάριο
"Η ψυχή μας έχει ανάγκη την προσευχή περισσότερο και από την αναπνοή το σώμα "
΄Αγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Ένα βιβλίο που περιέχει τις σημαντικότερες
ακολουθίες της εκκλησίας μας και ενώνει ολόκληρη την οικογένεια:

Αν το παλέψεις ,όπου και να πας θα ναι παράδεισος...

π.Εφραίμ Παναούση

Χειμώνας βαρύς.Σαρακοστή στον Άθω .Ο Θανασός είχε ξεμείνει στο κελλί  του γερο Κοσμά αφού το χιόνι είχε αποκλείσει τα μονοπάτια.Κλειστός ο δρόμος για τα μοναστήρια και η θάλασσα κάτω δεν ησύχαζε.Τα μοναστήρια άλλωστε ήτανε και μακριά και δεν είχε τρόπο να φύγει.
-Μη χολοσκάς .Θα μείνεις στο κελλί ,του είπε ο γέροντας Κοσμάς όλο αρχοντιά .Κουκιά έχουμε ,ξύλα για το τζάκι έχουμε ,νάναι καλά ο γερο Τιμόθεος που μας οικονόμησε νωρίς κούτσουρα .Και είναι ελιά που καίει όμορφα.

Σαν να κατάλαβε ο Θανασός τώρα στα σοβαρά τι του έλεγε ο γερο Κοσμάς και πήρε να το χαρεί.Κι όσοι θα του λέγανε γιατί άργησε να γυρίσει από τον Άθωνα,την είχε την δικαιολογία έτοιμη κι αληθινή.Ήθελα εγώ.... αλλά το χιόνι μας απέκλεισε..

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2025

Ακολουθία του εσπερινού ,Παράκληση της Παναγίας και ομιλία

Σήμερα Τετάρτη 11 Ιουνίου στις 6.00μ.μ.στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής θα τελεσθεί η ακολουθία του εσπερινού ,και η Παράκληση της Παναγίας .Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον π.Εφραίμ Παναούση .

Recommended Post Slide Out For Blogger