Διαβάστε σήμερα..
"
Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011
Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011
Η προσφορά της Μονής Βατοπαιδίου στο Πόρτο Λάγος της Ξάνθης
πηγή: Τούρκικα Νέα
Διαβάσαμε την συνέντευξη στην εφημερίδα Παρατηρητής του μοναχού Νήφωνα. Αν και δεν έχει σχέση με το υλικο που δημοσιεύουμε σε αυτόν το χώρο, κάνουμε μια εξαίρεση διότι θεωρούμε ότι σε μια εποχή πνευματικής και οικονομικής κρίσης πρέπει να προβάλλεται το καλό παράδειγμα.
Να σε έχει ο Θεός καλά Γέροντα !
Μετόχι Αγίου Νικολάου Πόρτο Λάγος Δέκτης ανθρώπινου πόνου
Περίσσεψε ο πόνος και οι ανάγκες των ανθρώπων λόγω της οικονομικής κρίσης. Πολλοί είναι αυτοί που βρίσκουν καταφύγιο στην εκκλησία. Άλλωστε πάντα στις δύσκολες στιγμές εκεί καταφεύγουμε. Με αφορμή την πανήγυρη της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Παντάνασσας στο μετόχι του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος ο «ΠτΘ» συζητά με τον μοναχό Νήφωνα, υπεύθυνο του μετοχίου.
Να σε έχει ο Θεός καλά Γέροντα !
Μετόχι Αγίου Νικολάου Πόρτο Λάγος Δέκτης ανθρώπινου πόνου
Περίσσεψε ο πόνος και οι ανάγκες των ανθρώπων λόγω της οικονομικής κρίσης. Πολλοί είναι αυτοί που βρίσκουν καταφύγιο στην εκκλησία. Άλλωστε πάντα στις δύσκολες στιγμές εκεί καταφεύγουμε. Με αφορμή την πανήγυρη της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Παντάνασσας στο μετόχι του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος ο «ΠτΘ» συζητά με τον μοναχό Νήφωνα, υπεύθυνο του μετοχίου.
Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011
Συλλογή τροφίμων και ειδών καθαριότητος.
Ο Σύνδεσμος Αγάπης ο Ιερός Χρυσόστομος στην οδό Πυργοτέλους 3α στο Παγκράτι, λειτουργεί πάνω από σαράντα χρόνια, ιδρύθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρώην Πειραιώς κ,Καλλίνικο και βρίσκεται κάτω από την πνευματική φροντίδα της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι αττικής .Ο Σύνδεσμος φιλοξενεί παιδιά και φοιτητές όπου τους δίνει τη δυνατότητα να τελειώσουν το σχολείο και τις σπουδές τους και να γυρίσουν στον τόπο τους με εφόδια πνευματικά και γνωστικά.Θέλοντας να σας κάνουμε μετόχους των αναγκών του Ιδρύματός μας σας γνωστοποιούμε πως το Ίδρυμά μας έχει ανάγκη από: Ζάχαρη,γάλα,όσπρια,ζυμαρικά,χαρτοπετσέτες,και υγρά καθαριότητος.Η μικρή συμβολή σας είναι μεγάλη.Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την αγάπη σας.Ο Θεός να ευλογεί εσάς και την οικογένειά σας.
Η συλλογή γίνεται:Ιερά Μονή Χρυσοπηγής Πολυδένδρι Αττικής τηλέφωνο 2295022228
Σύνδεσμος Αγάπης "ο Ιερός Χρυσόστομος"
Πυργοτέλους 3α Παγκράτι 2107018021
Πυργοτέλους 3α Παγκράτι 2107018021
Κάλεσμα του Μητροπολίτη Βεροίας σε προσευχή με αγρυπνίες
Σε προσευχή, που είναι το κατεξοχήν όπλο του χριστιανού, καλεί ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων κλήρο και λαό την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου με την τέλεση ιερών αγρυπνίων σε όλη τη μητροπολιτική περιφέρεια.
Μἀλιστα ο σεβασμιώτατος εξἐδωσε σχετική εγκὐκλιο η οποία δημοσιεύεται παρακάτω:
Τέκνα εν Κυρίῳ αγαπητά,
Η πατρίδα μας το τελευταίο διάστημα δοκιμάζεται ποικιλοτρόπως κάτω από το βάρος της τόσο πολυσυζητημένης κρίσης.
Όλοι μας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, υφιστάμεθα τις δυσάρεστες συνέπειες της δύσκολης συγκυρίας που ταλανίζει τη χώρα μας.
Αναδημοσίευση από τη Ρομφαία
Αρχιεπίσκοπος Χρυσανθος
"Αυτός ο τόπος βγάζει δύο πράγματα ελιές και παλικαριά."
Στα 1881 γεννήθηκε στην σκλαβωμένη Κομοτηνή, η ζωή του πέρασε μέσα από συμπληγάδες μα θα μείνει βαθειά στην μνήμη της ιστορία το βήμα του, γιατί ο ιεράρχης των Ποντίων ο Μητροπολίτης Τραπεζούντας Χρύσανθος στήθηκε στητός και είπε ΟΧΙ, όταν όλοι λέγανε ΝΑΙ απ’ άκρου σ’ άκρου στην Ευρώπη.
Τιμημένος όσο κανένας Μητροπολίτης Τραπεζούντας (1913-1938) στα δύσκολα χρόνια, στάθηκε στον Ελληνισμό της Μαύρης θάλασσας και στις πατρογονικές εστίες αλλά και μετά στην προσφυγιά. Πρωταγωνίστησε για την σωτηρία του Ελληνισμού στην Μακεδονία. Αποκρισάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, υπεύθυνος σε πολλές αποστολές εθνικής σημασίας στην Τιφλίδα, την Αλβανία , το Βελιγράδι, την Συρία και αλλού. Λόγιος και γλωσσομαθής, αφιέρωσε το ταλέντο του σε μελέτες για την εκκλησία της Τραπεζούντας το 1933, το 1937 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου των Αθηνών και το 1940 ονομάστηκε Ακαδημαϊκός. Από το 1938 – 1941 ήταν Αρχιεπίσκοπος Αθηνών . Ο Αρχιεπίσκοπος του 40.
Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011
π. Γεώργιος Μεταλληνός - Ἰωάννης Καποδίστριας (Ὁ πολιτικός – μάρτυρας τῆς Ὀρθοδοξίας καὶ τοῦ Ἑλληνισμοῦ)
Τὸ πρόσωπο καὶ ἡ πολιτικὴ πράξη τοῦ Ἰωάννου Καποδίστρια (1766-1831) ἔχουν δεχθεῖ πολλὲς ἑρμηνεῖες. Σημασία ὅμως ἔχει, ὅτι κάθε ἰδεολογικὸς χῶρος ἐπιχειρεῖ νὰ τὸν ταυτίσει μαζί του. Ἀλλ᾿ αὐτὸ ἐπιβεβαιώνει τὴν μεγαλοσύνη του. Αὐτὸ ὅμως ποὺ φανερώνει μία σφαιρικὴ προσέγγιση τοῦ εἶναι, ὅτι ὅλη ἡ δράση του ἀπέρρεε ἀπὸ τὴν βιωματικὴ σχέση του μὲ τὴν παράδοση τοῦ Γένους του. Ἔτσι, μπορεῖ μὲν νὰ ὀνομασθεῖ «εὐρωπαϊστής», διότι εὐεργέτησε τὴν Εὐρώπη ποικιλοτρόπως, ἡ εὐρωπαϊκὴ ὅμως πολιτική του καὶ οἱ συναφεῖς μὲ αὐτὴν στόχοι του, ἀποδεικνύουν, ὅτι ἐκεῖνος δὲν ἀπέβλεπε στὴν Εὐρώπη τοῦ Καρλομάγνου ἢ τοῦ Ναπολέοντος, τοῦ Μέττερνιχ, τῆς κληρονομικῆς-φεουδαρχικῆς (ῥατσιστικῆς) ὀλιγαρχίας, ἀλλὰ σὲ μίαν Εὐρώπη, ποὺ προσδιοριζόταν ἀπὸ τὸ ἑλληνορθόδοξο φρόνημά του. Ἡ εὐρωπαϊκὴ δράση τοῦ ἀναπτυσσόταν παράλληλα μὲ τὴν ἑλληνικὴ πολιτική του*. Αὐτὸ ὅμως σημαίνει, ὅτι ἦταν ἑνιαία καὶ ἀδιάτμητη προσωπικότητα, μία δὲ ἁπλὴ σύγκριση μὲ τὴ συνέχεια τοῦ πολιτικοῦ μας βίου πείθει, ὅτι ὁ Καποδίστριας ὑπῆρξε ὁ ΜΟΝΟΣ πολιτικός μας ἡγέτης βαπτισμένος ὁλόκληρος στὴν πατερικὴ Ὀρθοδοξία, ποὺ ὑπῆρξε ἄλλωστε καὶ ἡ παράδοση τῆς ἀρχαίας Ἑνωμένης Εὐρώπης μέχρι τὸ σχίσμα (1054).
Μνήμη της Αγίας Ακυλίνας
Βιογραφία Η Αγία Ακυλίνα καταγόταν από το χωριό Ζαγκλιβέρι της Θεσσαλονίκης και ανατράφηκε από γονείς ευσεβείς. Ο πατέρας της όμως, σκότωσε ένα Τούρκο, μετά από φιλονικία μαζί του. Για ν' αποφύγει την τιμωρία του θανάτου, δέχτηκε τον μουσουλμανισμό. Αλλά η μητέρα της έμεινε σταθερή στον Χριστό και κάθε μέρα δίδασκε στην Ακυλίνα την αρετή και την πίστη. Παρά τις επίμονες προσπάθειες του πατέρα της και τις απειλές των Τούρκων, η Ακυλίνα δεν αρνήθηκε τον Χριστό. |
Γόρτυνος Ιερεμίας: "Κάτω οι ψεύτικοι θεοί του Ολύμπου και η ειδωλολατρία"
Πρέπει να πονέσουμε, αδελφοί μου χριστιανοί, γι’ αυτά που συμβαίνουν στην σημερινή μεποχή.
Σαν τον άγιο Πολύκαρπο πρέπει να πούμε κι εμείς: «Ω Χριστέ, σε ποιους καιρούς με φύλαξες, για να υποφέρω αυτά τα πράγματα»! Αλλά πρέπει, χριστιανοί μου, να έχει κανείς και μάτια για να βλέπει γύρω του· θέλω να πω ότι πρέπει να έχει νου καθαρό, για να εμβαθύνει στα παρατηρούμενα της σημερινής εποχής. Μεταξύ όλων των κακών, προσωπικά, ως μεγαλύτερο απ’ όλα τα κακά και απ’ όλα τα αμαρτήματα της εποχής μας θεωρώ το κίνημα Ελλήνων χριστιανών, Δωδεκαθεϊστών λεγομένων, που με παλμό και βρασμό ψυχής θέλουν να φέρουν πάλι στον αγιασμένο και ένδοξο τόπο μας την ειδωλολατρία, το δωδεκάθεο του Ολύμπου. Και μάλιστα την ιδεολογία τους αυτή θέλουν να την ενθρονίσουν ιδιαίτερα στην Αρκαδία, ως έχουσα τα ωραιότερα τοπία για τον σκοπό τους.
Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011
Έναρξη Ιεραποστολικών δραστηριοτήτων
Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν με τη Χάρη και την ευλογία του Θεού οι ιεραποστολικές δραστηριότητες στον Σύνδεσμο Αγάπης ο Ιερός Χρυσόστομος στην οδό Πυργοτέλους 3α στο Παγκράτι .Σύμφωνα με το φετινό πρόγραμμα κάθε Πέμπτη πραγματοποιείται ομιλία στις 7.30μ.μ.Το θέμα των φετινών ομιλιών αφορά στην ερμηνεία των Πράξεων των Αποστόλων. Στις 6.45μ.μ. θα τελείται η ακολουθία του εσπερινού . Κάθε Δευτέρα στις 5.30μ.μ. τελείται η Παράκληση της Παναγίας και αμέσως μετά πραγατοποιείται κύκλος Μελέτης Αγίας Γραφής κυριών.Παράλληλα τελούνται ιερές Αγρυπνίες ,Θείες Λειτουργίες και πραγματοποιούνται προσκυνηματικές εξορμήσεις και εκδηλώσεις.
Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011
Απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου απορρίπτει αίτηση για απομάκρυνση του Εσταυρωμένου από τα Σχολεία
Κάποιοι Έλληνες δημοσιογράφοι διατυπανίζουν με Πρωτοσέλιδα και επί πολύ καιρό ό,τι νομίζουν πως μειώνει την Ορθόδοξη Εκκλησία, την Μάννα μας, ως το πρόσφατον περί μη φορολογίας του λατρευτικού χώρου του ίδιου του Ναού, χωρίς
να λένε ότι το ίδιο ενομοθετήθη και για τα Τζαμιά, τις Συναγωγές και τους Ευκτήριους οίκους όλων των δογμάτων και των θρησκειών.
Όμως δια την από 8-3-2011 απόφασι της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που απέρριψε την αίτησι Ιταλού υπηκόου να κατέβη η εικόνα του Εσταυρωμένου Κυρίου ημών Ιησού Χριστού από τα Σχολεία, ΟΥΔΕΙΣ λόγος.
να λένε ότι το ίδιο ενομοθετήθη και για τα Τζαμιά, τις Συναγωγές και τους Ευκτήριους οίκους όλων των δογμάτων και των θρησκειών.
Όμως δια την από 8-3-2011 απόφασι της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που απέρριψε την αίτησι Ιταλού υπηκόου να κατέβη η εικόνα του Εσταυρωμένου Κυρίου ημών Ιησού Χριστού από τα Σχολεία, ΟΥΔΕΙΣ λόγος.
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011
Υπάρχουν Χριστιανοί σήμερα;
Πρωτ. Γεωργίου Δορμπαράκη
Το ερώτημα δεν τίθεται ρητορικά. Ήδη έχει τεθεί προ πολλών χρόνων από μεγάλους μελετητές του χριστιανισμού, στην προσπάθειά τους να ψαύσουν τις βάσεις της χριστιανικής πίστεως. Κι ο λόγος είναι απλός: το να είναι κανείς χριστιανός σημαίνει ότι αντιστρέφει τα κριτήρια του κόσμου και της ίδιας της ανθρώπινης φύσεως, απαρνείται ό,τι ο κόσμος θεωρεί δεδομένο, επιλέγει πάντοτε τη ζωή Εκείνου, ο Οποίος ήλθε στον κόσμο για να τον αλλάξει και να τον φέρει κυριολεκτικά άνω-κάτω, λόγω της αλλοιώσεως αυτού του κόσμου από την αμαρτία, συνεπώς να τον επαναφέρει στην ορθή του κατεύθυνση. Είναι γνωστό άλλωστε ότι τελικώς έτσι ορίζεται ο χριστιανός από τους αγίους μας: ως «μίμημα Χριστού κατά το δυνατόν ανθρώπω» (άγ. Ιωάννης της Κλίμακος).
῾Ο ἅγιος νεομάρτυς Νικόλαος ὁ ἐκ Καρπενησίου ἤ ὁ Παντοπώλης
†23 Σεπτεμβρίου
῾Ο ἅγιος Νικόλαος καταγόταν ἀπό τό Καρπενήσι καί ἀνῆκε, κατά παράδοσιν σωζομένην προφορικῶς μέχρι σήμερον, στήν οἰκογένεια Καρανίκα. Γεννήθηκε ἀπό εὐσεβεῖς γονεῖς. ῏Ηταν 15 ἐτῶν ὁ ῞Αγιος ὅταν πῆγε στήν Πόλη κοντά στόν πατέρα του νά ἐργασθεῖ ὡς βοηθός σέ παντοπωλεῖο.
Γιά νά μάθει τήν τουρκική γλῶσσα τόν παρέδωσε ὁ πατέρας του σέ κάποιον ἐγγράμματο τοῦρκο κουρέα. ῾Ο Νικόλαος, ἔξυπνος καθώς ἦταν, ἔδειξε μεγάλη ἐπίδοση ἡ ὁποία προκάλεσε τόν θαυμασμό τοῦ δασκάλου του. Σκέφθηκε τότε αὐτός ὅτι ἔπρεπε νά τόν ἐξισλαμίσει.
῎Ετσι μέ πολλά τεχνάσματα ἀρχικῶς καί ἀπειλές ἐν συνεχείᾳ, προσπάθησε νά ἐπιτύχει τόν στόχο του. Προσέκρουσε ὅμως στήν ἐπίμονη καί σθεναρή ἄρνηση τοῦ νεαροῦ Νικολάου.
Γιά νά μάθει τήν τουρκική γλῶσσα τόν παρέδωσε ὁ πατέρας του σέ κάποιον ἐγγράμματο τοῦρκο κουρέα. ῾Ο Νικόλαος, ἔξυπνος καθώς ἦταν, ἔδειξε μεγάλη ἐπίδοση ἡ ὁποία προκάλεσε τόν θαυμασμό τοῦ δασκάλου του. Σκέφθηκε τότε αὐτός ὅτι ἔπρεπε νά τόν ἐξισλαμίσει.
῎Ετσι μέ πολλά τεχνάσματα ἀρχικῶς καί ἀπειλές ἐν συνεχείᾳ, προσπάθησε νά ἐπιτύχει τόν στόχο του. Προσέκρουσε ὅμως στήν ἐπίμονη καί σθεναρή ἄρνηση τοῦ νεαροῦ Νικολάου.
Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011
Ένα κείμενο του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου για την Παναγία
Όταν η ψυχή κατέχεται από την αγάπη του Θεού, τότε, ω, πως είναι όλα ευχάριστα, αγαπημένα και χαρούμενα. Αυτή η αγάπη όμως συνεπάγεται θλίψη· κι όσο βαθύτερη είναι η αγάπη, τόσο μεγαλύτερη είναι κι η θλίψη.
Η Θεοτόκος δεν αμάρτησε ποτέ, ούτε καν με το λογισμό, και δεν έχασε ποτέ τη Χάρη, αλλά κι Αύτη είχε μεγάλες θλίψεις. Όταν στεκόταν δίπλα στο Σταυρό, τότε ήταν η θλίψη Της απέραντη σαν τον ωκεανό κι οι πόνοι της ψυχής Της ήταν ασύγκριτα μεγαλύτεροι από τον πόνο του Αδάμ μετά την έξωση από τον Παράδεισο, γιατί κι η αγάπη Της ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερη από την αγάπη του Αδάμ στον Παράδεισο. Κι αν επέζησε, επέζησε μόνο με τη Θεία δύναμη, με την ενίσχυση του Κυρίου, γιατί ήταν θέλημα Του να δει την Ανάσταση κι ύστερα, μετά την Ανάληψη Του, να παραμείνει παρηγοριά και χαρά των Αποστόλων και του νέου χριστιανικού λαού.
Εμείς δεν φτάνουμε στην πληρότητα της αγάπης της Θεοτόκου, και γι αυτό δεν μπορούμε να εννοήσομε πλήρως το βάθος της θλίψεώς Της. Η αγάπη Της ήταν τέλεια. Αγαπούσε άπειρα το Θεό και Υιό Της, αλλ’ αγαπούσε και το λαό με μεγάλη αγάπη. Και τι αισθανόταν τάχα, όταν εκείνοι, που τόσο πολύ αγαπούσε η Ίδια και που τόσο πολύ ποθούσε τη σωτηρία τους, σταύρωναν τον αγαπημένο Υιό Της;
Αυτό δεν μπορούμε να το συλλάβομε, γιατί η αγάπη μας για το Θεό και τους ανθρώπους είναι λίγη. Κι όμως η αγάπη της Παναγίας υπήρξε απέραντη και ακατάληπτη, έτσι απέραντος ήταν κι ο πόνος Της που παραμένει ακατάληπτος για μας.
Άσπιλε Παρθένε Θεοτόκε, πες σ’ εμάς τα παιδιά Σου, πώς αγαπούσες τον Υιό Σου και Θεό, όταν ζούσες στη γη; Πώς χαιρόταν το πνεύμα Σου για το Θεό και Σωτήρα Σου; Πώς αντίκριζες την ομορφιά του προσώπου Του; Πώς σκεφτόσουν ότι Αυτός είναι Εκείνος, πού Τον διακονούν με φόβο και αγάπη όλες οι Δυνάμεις των ουρανών;
Πες μας, τί ένοιωθε η ψυχή Σου, όταν κρατούσες στα χέρια Σου το Θαυμαστό Νήπιο; Πώς το ανέτρεφες; Πώς πονούσε η ψυχή Σου, όταν μαζί με τον Ιωσήφ Τον αναζητούσες τρεις μέρες στην Ιερουσαλήμ; Ποιάν αγωνία έζησες, όταν ο Κύριος παραδόθηκε στην σταύρωση και πέθανε στο Σταυρό;
Πες μας, ποιά χαρά αισθάνθηκες για την Ανάσταση ή πώς σπαρταρούσε η ψυχή Σου από τον πόθο τού Κυρίου μετά την Ανάληψη;
Οι ψυχές μας λαχταρούν να γνωρίσουν τη ζωή Σου με τον Κύριο στη γη· αλλά Συ δεν ευδόκησες να τα παραδώσεις όλ’ αυτά στη Γραφή, αλλά σκέπασες το μυστήριο Σου με σιγή.
Πολλά θαύματα και ελέη είδα από τον Κύριο και τη Θεοτόκο, αλλά μου είναι τελείως αδύνατο ν’ ανταποδώσω κάπως αυτή την αγάπη.
Τί ν’ ανταποδώσω εγώ στην Υπεραγία Θεοτόκο, που δεν με περιφρόνησε ενώ ήμουν βυθισμένος στην αμαρτία, αλλά μ’ επισκέφθηκε σπλαγχνικά και με συνέτισε; Δεν Την είδα, αλλά το Άγιο Πνεύμα μου έδωσε να Την αναγνωρίσω από τα γεμάτα χάρη λόγια Της και το πνεύμα μου χαίρεται κι η ψυχή μου παρασύρεται τόσο από την αγάπη προς Αυτήν, ώστε και μόνη η επίκληση του ονόματός Της γλυκαίνει την καρδιά μου.
Όταν ήμουν νεαρός υποτακτικός, προσευχόμουν μια φορά μπροστά στην εικόνα της Θεομήτορος και μπήκε τότε στην καρδιά μου η προσευχή του Ιησού κι άρχισε από μόνη της να προφέρεται εκεί.
Μια άλλη φορά άκουγα στην εκκλησία την ανάγνωση των προφητειών του Ησαΐα, και στις λέξεις «Λούσασθε και καθαροί γίνεσθε» (Ησ. α’ 16) σκέφτηκα: «Μήπως η Παναγία αμάρτησε ποτέ, έστω και με το λογισμό;». Και, ω του θαύματος! Μέσα στην καρδιά μου μια φωνή ενωμένη με την προσευχή πρόφερε ρητώς: «Η Θεοτόκος ποτέ δεν αμάρτησε, ούτε καν με την σκέψη». Έτσι το Άγιο Πνεύμα μαρτυρούσε στην καρδιά μου για τήν αγνότητά Της.
Εν τούτοις κατά τον επίγειο βίο Της δεν είχε ακόμα την πληρότητα της γνώσεως και υπέπεσε σ’ ορισμένα αναμάρτητα λάθη ατέλειας. Αυτό φαίνεται από το Ευαγγέλιο· όταν επέστρεφε από την Ιερουσαλήμ, δεν ήξερε που είναι ο Υιός Της και Τον αναζητούσε τρεις μέρες με τον Ιωσήφ (Λουκ. β’ 44-46).
Η ψυχή μου γεμίζει από φόβο και τρόμο, όταν αναλογίζομαι τη δόξα της Θεομήτορος.
Είναι ενδεής ο νους μου και φτωχή κι αδύναμη η καρδιά μου, αλλά η ψυχή μου χαίρεται και παρασύρομαι στο να γράψω έστω και λίγα λόγια γι Αυτήν.
Η ψυχή μου φοβάται να το αποτολμήσει, αλλά η αγάπη με πιέζει να μην κρύψω τις ευεργεσίες της ευσπλαχνίας Της.
Η Θεοτόκος δεν παρέδωσε στη Γραφή ούτε τις σκέψεις Της ούτε την αγάπη Της για τον Υιό και Θεό Της ούτε τις θλίψεις της ψυχής Της, κατά την ώρα της σταυρώσεως, γιατί ούτε και τότε θα μπορούσαμε να τα συλλάβομε. Η αγάπη Της για το Θεό ήταν ισχυρότερη και φλογερότερη από την αγάπη των Χερουβείμ και των Σεραφείμ κι όλες οι Δυνάμεις των Αγγέλων και Αρχαγγέλων εκπλήσσονται μ’ Αυτήν.
Παρ’ όλο όμως που η ζωή της Θεοτόκου σκεπαζόταν, θα λέγαμε, από την αγία σιγή, ο Κύριος όμως φανέρωσε στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας πως η Παναγία μας αγκαλιάζει με την αγάπη Της όλο τον κόσμο και βλέπει με το Άγιο Πνεύμα όλους τους λαούς της γης και, όπως και ο Υιός Της, έτσι κι Εκείνη σπλαχνίζεται και ελεεί τους πάντες.
Ω, και να γνωρίζαμε πόσο αγαπά η Παναγία όλους, όσους τηρούν τις εντολές του Χριστού, και πόσο λυπάται και στενοχωριέται για κείνους που δεν μετανοούν! Αυτό το δοκίμασα με την πείρα μου.
Δεν ψεύδομαι, λέω την αλήθεια ενώπιον του Θεού, πως γνωρίζω πνευματικά την Άχραντη Παρθένο. Δεν Την είδα, αλλά το Άγιο Πνεύμα μου έδωσε να γνωρίσω Αυτήν και την αγάπη Της για μας. Χωρίς την ευσπλαχνία Της η ψυχή θα είχε χαθεί από πολύν καιρό. Εκείνη όμως ευδόκησε να μ’ επισκεφθεί και να με νουθέτηση, για να μην αμαρτάνω. Μου είπε: «Δεν μ’ αρέσει να βλέπω τα έργα σου». Τα λόγια Της ήταν ευχάριστα, ήρεμα, με πραότητα και συγκίνησαν τη ψυχή. Πέρασαν πάνω από σαράντα χρόνια, μα η ψυχή μου δεν μπορεί να λησμονήσει εκείνη τη γλυκεία φωνή και δεν ξέρω πως να ευχαριστήσω την αγαθή και σπλαγχνική Μητέρα του Θεού.
Αληθινά, Αυτή είναι η βοήθεια μας ενώπιον του Θεού και μόνο τ’ όνομα Της χαροποιεί τη ψυχή. Αλλά κι όλος ο ουρανός κι όλη η γη χαίρονται με την αγάπη Της.
Αξιοθαύμαστο κι ακατανόητο πράγμα. Ζει στους ουρανούς και βλέπει αδιάκοπα τη δόξα του Θεού, αλλά δεν λησμονεί κι εμάς τους φτωχούς κι αγκαλιάζει με την ευσπλαχνία Της όλη τη γη κι όλους τους λαούς.
Κι Αυτή την Άχραντη Μητέρα Του ο Κύριος την έδωσε σ’ εμάς.
Αυτή είναι η χαρά και η ελπίδα μας.
Αύτη είναι η πνευματική μας Μητέρα και βρίσκεται κοντά μας κατά τη φύση σαν άνθρωπος και κάθε χριστιανική ψυχή ελκύεται από την αγάπη προς Αυτήν.
περί προσευχής
Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης
Το κομποσχοινάκι είναι θαυματουργό!
Η καλυτέρα προσευχή είναι ό,τι εσύ επινοείς εκείνην την ώρα. Δεν είναι μόνον, θέλω να διαβάσουμε Μετάληψη να μεταλάβουμε, τρόπον τινά, αύριο. Α, «από ρυπαρών χειλέων, από βδελυράς καρδίας...»· διαβάζουμε, ούτε καταλαμβάνουμε τι λέμε. Εσύ ο ίδιος να βρεις προσευχή, εσύ ο ίδιος· οπότε καταλαμβάνεις τι λες εις τον Θεό. Αυτό έχει μεγάλη δύναμη, να πούμε, μεγάλη δύναμη!
Ε, ας υποθέσουμε ότι αύριο θα μεταλάβουμε. Θα μεταλάβουμε. Θά 'ρθει ουσιωδώς ο Παράκλητος ν' αγιάσει τα Δώρα· πώς θα τον υποδεχθείς; «Στο έλεός Σου, στην ευσπλαχνία Σου, συγχώρεσέ με». Έχει δύναμη διότι το λες και το καταλαμβάνεις, από μέσα απ' την ψυχή σου βγαίνει αυτή η ευχή, να πούμε. Διότι πολλές φορές διαβάζουμε, αλλού τρέχει ο νους, αλλά αυτό που βγαίνει από μέσα σου, το καταλαμβάνεις τι λες.
Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011
.Ποτέ δεν θα πεθάνουνε όσοι πεθάναν σήμερα!!!
Έτσι τραγούδησε ο έφηβος ποιητής Ευαγόρας Παλληκαρίδης τη θυσία των τριών παλικαριών, Μιχαήλ Κουτσόφτα, Ανδρέα Παναγίδη και Στέλιου Μαυρομμάτη, που στις 21 Σεπτεμβρίου του 1956 ανέβηκαν στο ικρίωμα της αγχόνης για χάρη μιας μεγάλης ιδέας
.
Κουτσόφτας, Παναγίδης, Μαυρομμάτης, ηρώων μνήμη
Σήμερα, όσοι ακόμα κρατάνε άσβεστη τη φλόγα του αγώνα και της αντίστασης σε κάθε είδους τυραννία, θυμούνται τρεις νιους, τρεις λεβέντες της ΕΟΚΑ: Στέλιος Μαυρομμάτης, Μιχαήλ Κουτσόφτας, Ανδρέας Παναγίδης. Ξημερώματα της 21ης Σεπτεμβρίου 1956 απαγχονίστηκαν από τους Άγγλους δυνάστες. Κι έγινε ο θάνατός τους φωτιά νέων αγώνων για την ελευθερία της Κύπρου. Να υποθέσουμε ότι σήμερα οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα μιλήσουν στα παιδιά μας για τους τρεις λεβεντονιούς της κυπριακής ελευθερίας και θα τους εξηγήσουν γιατί πρέπει να είναι υπερήφανα;
Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑ.
Κατά τήν τελευταία ἐπίσκεψή μου στήν Πρέβεζα, εἶχα τήν εὐκαιρία νά συναντηθῶ μέ ἕναν παλαιό γνώριμο πολύ στοχαστικό. Εἴπαμε πολλά καί γιά τά παλιά καί γιά τά τωρινά. Ὁ συνομιλητής μου δέν εἶχε κανένα δισταγμό νά μέ προειδοποιήσει ὅτι ἐπίκειται καταστροφή σάν αὐτή πού ἔχει μείνει γνωστή στήν ἱστορία μέ τήν ὀνομασία «Χαλασμός τῆς Πρέβεζας».
Πρόκειται γιά ἕνα γεγονός πού συνέβη τό 1798. Τήν πόλη τότε κατεῖχαν οἱ Γάλλοι τοῦ Βοναπάρτη. Στό χῶρο τῆς ἀρχαίας Νικοπόλεως (6 χλμ. ἔξω ἀπό τήν Πρέβεζα) εἶχαν φτιάξει ὀχυρώματα. Ὁ Ἀλῆς τούς ἐπιτέθηκε μέ χιλιάδες Ἀλβανούς. Στό πλευρό του εἶχε καί Ἕλληνες ὁπλαρχηγούς. Ἡ ἄμυνα τῆς Νικοπόλεως ἔσπασε καί ὁ Γάλλος στρατηγός Ντέ λά Σαλσέτ γιά νά σώσει τούς ἐπιζήσαντες στρατιῶτες του καί τήν πόλη ἀπό τόν ἀφανισμό, παραδόθηκε κατόπιν συμφωνίας στόν Ἀλῆ. Ἀλλ᾽ ὁ δόλιος Τεπελενλῆς διέταξε τόν σφαγιασμό τῶν τραυματισμένων στρατιωτῶν, ἔβαλε τά κεφάλια τους σέ σακκιά καί ὑποχρέωσε τούς λοιπούς Γάλλους καί τόν Ντέ λά Σαλσέτ μαζί νά τά μεταφέρουν στήν πλάτη ὥς τήν Κωνσταντινούπολη.
Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011
Ευλογημένο ταξίδι.!!!!
To Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου ξεκινήσαμε το κατηχητικό μας για τα παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής. Τελέσαμε τον αγιασμό κάναμε το σταυρό μας και ..καλό μας ταξίδι.Μιλήσαμε για την Αγία Σοφία και τις τρεις θυγατέρες της Πίστη ,Ελπίδα και Αγάπη.Ζωγραφίσαμε , και μάθαμε τραγούδια.Συνάντηση το άλλο Σάββατο στις 11.00π.μ.Θυμίζουμε !!!Αμέσως μετά -πρώτα ο Θεός - θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους δύο τμήματα διδασκαλίας Αρχαίων Ελληνκών και παιδιά δημοτικού και γυμνασίου αντίστοιχα..Σας περιμένουμε..
"Θέματα Ἱστορίας" (Μικρασιατικός Ἑλληνισμός, Βόρειος Ἤπειρος, Μακεδονία, Κύπρος)
Σειρά διαλέξεων γιά θέματα Ἱστορίας ὀργανώνει ὁ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.
Τήν ἐπίσημη ἔναρξη τοῦ 1ου κύκλου τῆς σειρᾶς θά κηρύξει τήν Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011, στίς 7.00 μ.μ. στήν αἴθουσα τοῦ Πνευματικοῦ Κέντρου Ἁγ. Τριάδος Πειραιῶς ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιῶς κ. Σεραφείμ.
Την σειρά τῶν διαλέξεων θά ἀνοίξει μέ ὁμιλία του ὁ κ. Βλάσης Ἀγτζίδης, δρ Σύγχρονης Ἱστορίας, Μαθηματικός.
Τήν ἐπίσημη ἔναρξη τοῦ 1ου κύκλου τῆς σειρᾶς θά κηρύξει τήν Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011, στίς 7.00 μ.μ. στήν αἴθουσα τοῦ Πνευματικοῦ Κέντρου Ἁγ. Τριάδος Πειραιῶς ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιῶς κ. Σεραφείμ.
Την σειρά τῶν διαλέξεων θά ἀνοίξει μέ ὁμιλία του ὁ κ. Βλάσης Ἀγτζίδης, δρ Σύγχρονης Ἱστορίας, Μαθηματικός.
ΘΕΜΑ: "Οἱ σύγχρονες σύνεπειες τῆς μικρασιατικῆς καταστροφῆς".
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011
Κυριακή μετά την Ύψωσιν του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού
Πρωτ. Γεωργίου Δορμπαράκη
«Όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι».
α. Μέσα στο κλίμα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού η Εκκλησία μας επιμένει να μας υπενθυμίζει, με την επιλογή των αναγνωσμάτων της, ότι άλλος τρόπος για να ζήσει κανείς την εν Χριστώ ζωή από τη συσταύρωση με τον Κύριο δεν υπάρχει. Αυτό συνιστά την ακολουθία του Χριστού, που οδηγεί στην εύρεση της αληθινής ζωής. Τυχόν απόρριψη του Χριστού θα σημάνει μεν την ελευθερία του ανθρώπου ως δυνατότητα αυτοκαθορισμού του ερήμην του Θεού, αλλά θα αποτελεί ταυτόχρονα την καταστροφή του ίδιου, κατά τρόπο αντίστοιχο με εκείνον που επιλέγει ως ζωή την αυτοκτονία.
α. Μέσα στο κλίμα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού η Εκκλησία μας επιμένει να μας υπενθυμίζει, με την επιλογή των αναγνωσμάτων της, ότι άλλος τρόπος για να ζήσει κανείς την εν Χριστώ ζωή από τη συσταύρωση με τον Κύριο δεν υπάρχει. Αυτό συνιστά την ακολουθία του Χριστού, που οδηγεί στην εύρεση της αληθινής ζωής. Τυχόν απόρριψη του Χριστού θα σημάνει μεν την ελευθερία του ανθρώπου ως δυνατότητα αυτοκαθορισμού του ερήμην του Θεού, αλλά θα αποτελεί ταυτόχρονα την καταστροφή του ίδιου, κατά τρόπο αντίστοιχο με εκείνον που επιλέγει ως ζωή την αυτοκτονία.
Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011
Συγκλονιστικό βίντεο!!!
Το Φεβρουάριο του 2006, στο 56ο Φεστιβάλ ταινιών του Βερολίνου, οι δημιουργοί ταινιών κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε ένα διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους με θέμα: "Φαγητό, Γεύση και Πείνα" (Food, Taste and Hunger).
Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος 3600 δημιουργοί από όλο τον κόσμο. Από αυτούς, μόνο 32 επιλέχθηκαν να προβληθούν στο φεστιβάλ. Αυτό το βίντεο που πρώτευσε ως το πιο δημοφιλές.
Λέγεται "Chicken a la Carte", o δημιουργός του είναι ο Ferdinand Dimandura και είναι (δυστυχώς) αληθινή ιστορία.
Δείτε το μέχρι το τέλος. Συγκινητικό, σοκαριστικό,
Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος 3600 δημιουργοί από όλο τον κόσμο. Από αυτούς, μόνο 32 επιλέχθηκαν να προβληθούν στο φεστιβάλ. Αυτό το βίντεο που πρώτευσε ως το πιο δημοφιλές.
Λέγεται "Chicken a la Carte", o δημιουργός του είναι ο Ferdinand Dimandura και είναι (δυστυχώς) αληθινή ιστορία.
Δείτε το μέχρι το τέλος. Συγκινητικό, σοκαριστικό,
έναρξη ομιλιών
Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου ξεκινούν και πάλι οι καθιερωμένες ομιλίες στον Σύνδεσμο Αγάπης ο Ιερός Χρυσόστομος στην οδό Πυργοτέλους 3α στο Παγκράτι .Το θέμα των φετινών ομιλιών έχει θέμα την ερμηνεία των Πράξεων των Αποστόλων. Στις 6.30μ.μ. θα τελεστεί η ακολουθία του εσπερινού στη συνέχεια ο αγιασμός και θα ακολουθήσει η πρώτη ομιλία.
Το νόημα της ζωής
Μοναχός Μωυσής Αγιορείτης
Μερικοί λένε πως η ζωή μας είναι αρκετά σύντομη. Νομίζουμε όμως πως από μόνοι μας συντομεύουμε το χρόνο της ζωής μας από την κατάχρηση, την παράχρηση και την ηθοφθορία.
Αν τη ζωή τη χρησιμοποιήσουμε με σεβασμό, περίσκεψη και φειδώ είναι σίγουρα αρκετά μεγάλη. Ο άνθρωπος γενικά δεν εκτιμά τον χρόνο, τον αφήνει να κυλά ανεκμετάλλευτα, τον σπαταλά εύκολα, δεν τον αξιοποιεί, δεν τον χρησιμοποιεί χρήσιμα. Οι άνθρωποι ζουν συχνά ως επιγείως αθάνατοι. Δεν εξαγοράζουν τον καιρό, παρά το ότι οι ημέρες είναι αρκετά πονηρές. Ο χρόνος μακραίνει όσο ο άνθρωπος αυξάνεται πνευματικά, όσο πλησιάζει το βάθος και την ιερότητα του νοήματος της ζωής.
Πλούταρχος: "Εργαλείο κατακτητών ο δανεισμός!"
Πράξη υπέρτατης αφροσύνης και μαλθακότητας, είναι ο δανεισμός, λέει ο Πλούταρχος τον 1ο αιώνα μετά Χριστόν, και γίνεται εργαλείο των κατακτητών για καθυπόταξη μίας χώρας.
Το έργο του «Περί του μη δειν δανείζεσθαι» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Νεφέλη», με τίτλο «Οι συμφορές του δανεισμού» και δυστυχώς είναι εξαιρετικά επίκαιρο.
Ο Πλούταρχος απαριθμεί με τρόπο καυστικό τις συμφορές που συσσωρεύονται στον άνθρωπο, ο οποίος καταφεύγει στο δανεισμό, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα».
Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011
«Προσδοκώ Ανάστασιν Νεκρών»
Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Χριστοδούλου
Αποτελεί δόγμα της πίστεώς μας η κοινή Ανάσταση των νεκρών. Το λέμε στο σύμβολο της Πίστεώς μας• «προσδοκώ ανάστασιν νεκρών και ζωήν του μέλλοντος αιώνος». Η ζωή μας έχει τέσσερα στάδια. Το πρώτο είναι η επίγεια ζωή μας. Αυτή την οποία ζούμε επάνω στην γη. Το δεύτερο στάδιο είναι μετά τον θάνατο μας, η λεγόμενη «μέση κατάσταση». Το τρίτο στάδιο είναι η ζωή κατά την ανάσταση των σωμάτων και το τέταρτο η ζωή του μέλλοντος αιώνος. Τότε αρχίζει και το μυστήριο της «ογδόης ημέρας».
Όμως, αν κάποιος αμφιβάλλει περί της αναστάσεως των σωμάτων, θα πρέπει να πούμε ότι η ανάσταση αυτή θα γίνει, διότι το είπε το αψευδές στόμα του Κυρίου μας. Στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο είναι γραμμένα τούτα τα λόγια του Κυρίου:. «οι νεκροί ακούσονται της φωνής του Υιού του Θεού και οι ακούσαντες ζήσονται». Θα ακουστεί λέγει η φωνή του Χριστού και όλοι θα ζήσουν, θα αναστηθούν. Στην συνέχεια ο ίδιος ο Κύριος συμπληρώνει «μη θαυμάζετε τούτο, ότι έρχεται ώρα εν η πάντες οι εν τοις μνημείοις ακούσονται της φωνής Αυτού και εκπορεύσονται οι τα αγαθά ποιήσαντες εις Ανάστασιν ζωής, οι δε τα φαύλα πράξαντες εις Ανάστασιν Κρίσεως». Σαφέστατα τα λόγια αυτά του Κυρίου μας ομιλούν για την ανάσταση των σωμάτων, η οποία θα γίνει όταν θα ακουσθεί η φωνή του Ιησού Χριστού.
(Aπό το βιβλίο των εκδόσεών μας "Η μετά θάνατον ζωή')
Όταν η Αγία Ευφημία πήγε στον πατέρα Παϊσιο
Ηταν στην αυλή της Καλύβης του ο Γέροντας (Παΐσιος), όταν τον επισκέφθηκε κάποιο πνευματικό του τέκνο. Επανελάμβανε συνεχώς από την καρδιά του: «Δόξα σοι ο Θεός», πάλιν και πολλάκις. Σε μια στιγμή ο Γέροντας του είπε: «Αχρηστεύεται κανείς με την καλή έννοια».
-Ποιός, Γέροντα;
-Ήσυχα καθόμουν στο Κελλί μου, ήρθε και με παλάβωσε. Ωραία περνούν επάνω.
-Τί συμβαίνει, Γέροντα;
-Θα σου πω, αλλά μην το πής σε κανέναν.
Του διηγήθηκε τότε το έξης: «Είχα γυρίσει από τον κόσμο, όπου είχα βγή για ένα εκκλησιαστικό θέμα. Την Τρίτη, κατά η ώρα 10 το πρωί, ήμουν μέσα στο Κελλί μου και έκανα τις Ώρες. Ακούω χτύπημα στην πόρτα και μια γυναικεία φωνή να λέη: «Δι΄ευχών των αγίων Πατέρων ημών…». Σκέφθηκα:
«Πως βρέθηκε γυναίκα μέσα στο Όρος;». Εν τούτοις ένιωσα μια θεία γλυκύτητα μέσα μου και ρώτησα:
-Ποιος είναι;
-Ήσυχα καθόμουν στο Κελλί μου, ήρθε και με παλάβωσε. Ωραία περνούν επάνω.
-Τί συμβαίνει, Γέροντα;
-Θα σου πω, αλλά μην το πής σε κανέναν.
Του διηγήθηκε τότε το έξης: «Είχα γυρίσει από τον κόσμο, όπου είχα βγή για ένα εκκλησιαστικό θέμα. Την Τρίτη, κατά η ώρα 10 το πρωί, ήμουν μέσα στο Κελλί μου και έκανα τις Ώρες. Ακούω χτύπημα στην πόρτα και μια γυναικεία φωνή να λέη: «Δι΄ευχών των αγίων Πατέρων ημών…». Σκέφθηκα:
«Πως βρέθηκε γυναίκα μέσα στο Όρος;». Εν τούτοις ένιωσα μια θεία γλυκύτητα μέσα μου και ρώτησα:
-Ποιος είναι;
Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011
Σεβ.Καστορίας: "Μην ντρέπεστε να κάνετε τον Σταυρό σας"
Η ύψωσις του Τιμίου Σταυρού του Κυρίου μας εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, παρουσία του Τιμίου Ξύλου, ένα κομμάτι του οποίου φυλάσσεται στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας.
Παραμονή της εορτής τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς, Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος μετά τον Εσπερινό έψαλλε τους χαιρετισμούς του Σταυρού, μπροστά στο Τίμιο Ξύλο.
Στο σύντομο λόγο του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο Σταυρό του Κυρίου Ιησού Χριστού και πως αποτελεί σήμερα για μας σημάδι σωτηρίας.
"Μην ντρέπεστε να κάνετε το σημείο του Σταυρού", υπογράμμισε ο κ. Σεραφείμ αφού όπως είπε έτσι ομολογούμε την αγάπη μας στο Χριστό.
"Όταν ξυπνάμε και πριν κοιμηθούμε, πριν φάμε και όταν φάμε, όταν περνάμε έξω από τους Ιερούς Ναούς να μην ξεχνάμε να ομολογούμε Χριστό αλλά και να τον ευχαριστούμε μ’ αυτόν τον τρόπο για τα πλούσια αγαθά του", κατέληξε ο Μητροπολίτης Καστορίας.
Εμπειρίες από τον γέροντα Παΐσιο
Ρακοβαλής Αθανάσιος:Ἐμπειρίες ἀπὸ τὸν Πατέρα Παΐσιο
Δεῖτε τὴ συγκινητικὴ ὁμιλία τοῦ ἐκπαιδευτικοῦ κ. Ρακοβαλὴ, o ὁποῖος εἶναι συγγραφέας τῶν βιβλίων «Ὁ πατὴρ Παΐσιoς μοῦ εἶπε» και "Ο Γκουρού, ο νέος και ο Γέροντας Παΐσιος". Προσέξτε ἰδιαίτερα τὸ τελευταίο μέρος του βίντεο, ὅπου ὁ ὁμιλητῆς ἐξομολογεῖται τὴν μεταστροφή του ἀπὸ τὸν ἰνδουισμὸ μὲ τὴ βοήθεια τοῦ ἀείμνηστου Γέροντα.
Τα πρότυπα των νέων
Κωνσταντίνος Χολέβας –Πολιτικός Επιστήμων
Τα σχολεία άνοιξαν χθες και η Υπουργός Παιδείας ανησυχεί για την καθυστέρηση ως προς την εκτύπωση των διδακτικών βιβλίων. Βεβαίως το θέμα είναι σοβαρό, αλλά προσωπικά δίνω μεγαλύτερο βάρος στα πρότυπα, τα οποία αυτά καλλιεργούν. Η σημερινή οικονομική κρίση μάς δίνει μία ευκαιρία να κατανοήσουμε ότι μόνο με υλιστικές ιδεολογίες και με οικονομικά μεγέθη οι νέοι μας δεν βρίσκουν όραμα και ελπίδα. Τώρα που γκρεμίζονται είδωλα και ιδεολογίες είναι ίσως ευκαιρία να αναζητήσουμε όλοι μας, γονείς, εκπαιδευτικοί και νέοι τις πραγματικές αξίες της Παιδείας και να βρούμε μέσα από την Ιστορία μας τα πρότυπα, τα οποία κράτησαν όρθιο το Έθνος επί αιώνες.
Τα σχολεία άνοιξαν χθες και η Υπουργός Παιδείας ανησυχεί για την καθυστέρηση ως προς την εκτύπωση των διδακτικών βιβλίων. Βεβαίως το θέμα είναι σοβαρό, αλλά προσωπικά δίνω μεγαλύτερο βάρος στα πρότυπα, τα οποία αυτά καλλιεργούν. Η σημερινή οικονομική κρίση μάς δίνει μία ευκαιρία να κατανοήσουμε ότι μόνο με υλιστικές ιδεολογίες και με οικονομικά μεγέθη οι νέοι μας δεν βρίσκουν όραμα και ελπίδα. Τώρα που γκρεμίζονται είδωλα και ιδεολογίες είναι ίσως ευκαιρία να αναζητήσουμε όλοι μας, γονείς, εκπαιδευτικοί και νέοι τις πραγματικές αξίες της Παιδείας και να βρούμε μέσα από την Ιστορία μας τα πρότυπα, τα οποία κράτησαν όρθιο το Έθνος επί αιώνες.
Λέλα Καραγιάννη
Η ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
Μια από τις πολλές ηρωικές μορφές που ανέδειξε η αντίσταση στα χρόνια της Κατοχής ήταν η Λέλα Καραγιάννη. Γεννήθηκε στη Λίμνη Ευβοίας το 1899 και ήταν κόρη του Αθανάσιου Μινόπουλου και της Σοφίας Μπούμπουλη. Παντρεύτηκε τον φαρμακέμπορο Νικόλαο Καραγιάννη στην Αθήνα, με τον οποίο απέκτησε επτά παιδιά.
Από τον Μάιο του 1941, συγκροτεί αντιστασιακή ομάδα και αρχίζει τον αγώνα ενάντια στον κατακτητή. Την απόφασή της ανακοινώνει σητν οικογένειά της, της οποίας και τα μέλη ως ιδρυτές αποτελούν τα πρώτα στελέχη: ο σύζυγός της Νικόλαος και τα παιδία τους Ιωάννα, Ηλέκτρα, Γιώργος, Βύρων, Νέλσων, Νεφέλη και Ελένη. Με κέντρο ένα σπίτι στην οδό Φυλής και το φαρμακείο του άντρα της στην Πατησίων, οργανώνει ολόκληρο δίκτυο απόκρυψης, περίθαλψης και φυγάδευσης στρατιωτών οι οποίοι είχαν ξεφύγει από την αιχμαλωσία. Περιέθαλψε Έλληνες φαντάρους που επέστρεφαν από το μέτωπο και περίπου 140 συμμάχους ενώ νοίκιασε τρία σπίτια στα οποία τους έκρυβε.
Από τον Μάιο του 1941, συγκροτεί αντιστασιακή ομάδα και αρχίζει τον αγώνα ενάντια στον κατακτητή. Την απόφασή της ανακοινώνει σητν οικογένειά της, της οποίας και τα μέλη ως ιδρυτές αποτελούν τα πρώτα στελέχη: ο σύζυγός της Νικόλαος και τα παιδία τους Ιωάννα, Ηλέκτρα, Γιώργος, Βύρων, Νέλσων, Νεφέλη και Ελένη. Με κέντρο ένα σπίτι στην οδό Φυλής και το φαρμακείο του άντρα της στην Πατησίων, οργανώνει ολόκληρο δίκτυο απόκρυψης, περίθαλψης και φυγάδευσης στρατιωτών οι οποίοι είχαν ξεφύγει από την αιχμαλωσία. Περιέθαλψε Έλληνες φαντάρους που επέστρεφαν από το μέτωπο και περίπου 140 συμμάχους ενώ νοίκιασε τρία σπίτια στα οποία τους έκρυβε.
Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011
Προσκυνηματική Εκδρομή στην Ιερά Νήσο Πάτμο 7 με 10 Οκτωβρίου 2011
Η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής διοργανώνει Προσκυνηματική Εκδρομή στην Ιερά Νήσο Πάτμο απόν 7 έως 10 Οκτωβρίου 2011
Πρόγραμμα εκδρομής
Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011
Συγκέντρωση στις 18:30 στην προβλήτα αναχώρησης για Δωδεκάνησα στο λιμάνι του Πειραιά. Επιβίβαση στο Blue Star 2 και απόπλους στις 19:00. Άφιξη στην Πάτμο στις 03:15 τα ξημερώματα, μεταφορά στο ξενοδοχείο και ξεκούραση.
Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011
Μετά το πρωινό αναχώρηση και ξενάγηση στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης, στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, στην Παναγία τη Διασώζουσα και τη μεγάλη μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Μεταφορά για προαιρετικό γεύμα και το απόγευμα ελεύθερος χρόνος στη Σκάλα.
Και η Αγάπη ζεί και πέρα απο τον τάφο...
Με ρώτησες ως ευφυής και ευγενής ηλεκτρονικός φίλος, από πού κατάλαβα ότι ο άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς (Μαξιμόβιτς είναι το ορθότερο αλλά εμείς οι Έλληνες πήραμε λίγο λάθος τον τόνο) ήταν αυτός που βοήθησε τη μάνα μου, στην αρρώστια της. Δύσκολο να το εξηγήσει κάποιος.
Πολύ δύσκολο να το εξηγήσω συνοπτικά σε άνθρωπο με σπουδές και λογική Δυτικού τύπου. Πολύ δύσκολο έως και αδύνατο, θα έλεγα, όμως...μια και μου έθεσες το ερώτημα θα προσπαθήσω να αρθρώσω δυο λόγια και αν με χαρακτηρίσεις ως τρελή για δέσιμο- καμία κακία δεν θα κρατήσω!
Είχα πρωτοακούσει απο το σύνευνο Πέτρο για τον άγιο Ιωάννη Μαξιμόβιτς.Είχα ακούσει ότι οι Αμερικανορώσοι που τον γνώρισαν, τον ευλαβούνταν ως άγιο, ωστόσο κ α μ ί α απολύτως σημασία δεν έδινα.Ομολογώ την αδιαφορία μου. -Εντάξει τώρα!Δεν ήταν παρά ένας γέρος ρασοφόρος. Εντάξει. Δεν θα δεχτώ ότι όποιος είναι γέρος και ρώσος παπάς ότι είναι αυτομάτως και άγιος, μην τρελαθούμε , κυρία μου!
O Σταυρός στην Oδύνη και την Ηδονή
π. Δημήτριος Στανιλοάε
O άγιος Μάξιμος o Ομολογητής κάνει λόγο και για ένα άλλο είδος μαρτυρίου. Αναφέρεται στην οδύνη πού ακολουθεί την ηδονή. H κάθε απόλαυση της ηδονής προκαλεί πόνο και λύπη, στην αρχή της. Τόσο o πόνος όσο και η ηδονή φανερώνουν μια υπερβολική ευαισθησία —ικανότητα αίσθησης— εκ μέρους του σώματος και της σάρκας και, επομένως, υπάρχει μια στενή σχέση ανάμεσα τους. Ωστόσο, μιλώντας επακριβώς, η ηδονή οδηγεί στην οδύνη, άλλα η οδύνη δεν οδηγεί στην ηδονή. Η απόλαυση της ηδονής, μπορεί μόνο να σπρώξει τον άνθρωπο σε επιπλέον ηδονή, σε μια περαιτέρω απόπειρα να ξεφύγει από τον πόνο. Ενώ ο άνθρωπος με τη θέληση του μπορεί να αποκηρύξει την ηδονή, δεν μπορεί να αποφύγει πλήρως την οδύνη και τη θλίψη.
Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011
"Το περιβολάκι της Παναγίας" νέο Blog για την κατήχηση
Με τη χάρη και την ευλογία του Θεού ξεκινήσαμε ένα νέο μπλογκ που σκοπό έχει να μαζεύει και να μοιράζεται ιδέες που αφορούν την κατηχητική δραστηριότητα.Τραγούδια,θεατρικά έργα, υλικό κατασκευών,παραδοσιακά παιχνίδια και κομμάτια της ελληνικής μας παράδοσης.Ακόμα προτάσεις για εξορμήσεις και εκδρομές και οτιδήποτε ζούμε μέσα στην Εκκλησία και θέλουμε να το ζήσετε και εσείς.
Kαλώς ορίσατε στο περιβολάκι της Παναγίας.Είμαστε μια συντροφιά από ανθρώπους που τους ενδιαφέρει το κατηχητικό ,η συναναστροφή με τα παιδιά και η ζωή μέσα στην Εκκλησία.Στην ηλεκτρονική μας αυτή συνάντηση θα "αναβάζουμε' ότι πιστεύουμε βοηθά όλους, ιερείς γονείς ,παιδαγωγούς και παιδιά πάνω στο κατηχητικό έργο.Στη διαδρομή μας σας περιμένουμε συνοδοιπόρους .Το περιβολάκι μας είναι ζεστό και φιλόξενο
Αδελφέ μου που πονάς
Αδελφέ μου που πονάς δεν μπορούμε εμείς οι άνθρωποι να εξιχνιάσουμε και να ερμηνεύσουμε πλήρως το σχέδιο του Θεού.Όμως ό,τι επιτρέπι ο Θεός το επιτρέπει από αγάπη.
Όλα θα περάσουν αδελφέ.Όπως θα περάσει και η ζωή μας.Μα θα μου πεις.''Τα γνωρίζω αυτά που λες ,μα εγώ τώρα εδώ ζω,το παρόν αισθάνομαι,τώρα δοκιμάζω τα αγκάθια,τώρα δοκιμάζω τον πόνο,τώρα υποφέρω.Δεν μου αρέσει ο πόνος .Με κουράζει η θλίψη.Θέλω χαρά και ευτυχία στη ζωή.
Έχεις δίκιο αδελφέ.Τα καταλαβαίνω αυτά που λες.Μα,να γνωρίζεις ότι δυστυχώς η πορεία της ζωής δεν είναι πάντοτε όπως τη θέλουμε.Γι αυτό ο Κύριος μας δίδαξε ο Κύριος να ζητάμε από τον Θεό στο Πάτερ ημών"μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν/(Ματθ.στ,13)Να παρακαλούμε πάντα το Θεό να μην μας δίδει πόνους και δοκιμασίες στη ζωή.Όταν όμως η αγαθότης Του για λόγους που Εκείνος ξέρει επιτρέπει τον πόνο και τις δοκιμασίες,τότε πρέπει να οπλιζόμαστε με δύναμη και με θάρρος ,να μην αποκάμουμε να μην χάνουμε την υπομονή μας.(Απόσπασμα από το νέο βιβλίο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς κ.Καλλινίκου "Για σένα που πονάς")
Το όραμα του Πατέρα Αντώνιου στην μακρινή Ουγκάντα
Φραγκίσκα Μεγαλούδη
Είναι ένα όμορφο ηλιόλουστο πρωινό στην πόλη Wakiso, 9 χλμ περίπου έξω από την πρωτεύουσα της Ουγκάντα, Καμπάλα. Όπως κάθε Σάββατο έτσι και σήμερα, ο πατέρας Αντώνιος Mutyaba τελεί την ορθόδοξη λειτουργία στην Ενορία Παμμακάριστου.
Δεκάδες γυναίκες και παιδιά έχουν έρθει από νωρίς στο προαύλιο χώρο της Εκκλησίας. Μικρομάνες κρατώντας τα νεογέννητα μωρά τους αγκαλιά, γυναίκες με νήπια και μεγαλύτερα παιδιά, αγόρια και κορίτσια κάθε ηλικίας γεμίζουν τον χώρο και περιμένουν υπομονετικά την ευλογία του Πατέρα Αντώνιου.
Τα παιδάκια, συχνά ξυπόλητα και ντυμένα με παλιά ρούχα αλλά με βλέμμα γεμάτο προσμονή περιμένουν στη σειρά να λάβουν τη Θεία Λειτουργία από τον παπά- Αντώνη. Δίπλα του στέκει η παπαδιά Χαριτίνη ακούραστη σύντροφος στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει η Ορθόδοξη Ενορία σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Καμπάλα.
Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011
Γονείς και παιδιά σύγκρουση ή συνάντηση
Γονείς και παιδιά σύγκρουση ή συνάντηση
πατήστε εδώ για να ακούσετε την ομιλία
Η τηλεόραση σας κόβει χρόνια από τη ζωή
Παχυσαρκία, κάπνισμα, αλκοόλ, τηλεόραση: όλοι τους παράγοντες επικινδυνότητας για την εμφάνιση καρδιοαγγειακών παθήσεων και για το μικρό προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με έρευνα.
Για ποιόν λόγο και η τηλεόραση; Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ που δημοσιεύεται στην Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητικής Ιατρικής, όσοι παρακολουθούν ημερησίως τηλεόραση πάνω από έξι ώρες, θα χάσουν σχεδόν πέντε χρόνια από τη ζωή τους σε σχέση με όσους δεν παρακολουθούν καθόλου τηλεόραση.
Για ποιόν λόγο και η τηλεόραση; Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ που δημοσιεύεται στην Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητικής Ιατρικής, όσοι παρακολουθούν ημερησίως τηλεόραση πάνω από έξι ώρες, θα χάσουν σχεδόν πέντε χρόνια από τη ζωή τους σε σχέση με όσους δεν παρακολουθούν καθόλου τηλεόραση.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)