Διαβάστε σήμερα..

"

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Τα αίτια της οικονομικής κρίσεως

                  
   
   Ἕνα κείμενο πιό ἐπίκαιρο σήμερα παρά τότε πού γράφτηκε!
            Του αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς






Τό κείμενο πού ἀκολουθεῖ ἐγράφη, ἀπό τόν τότε Ἐπίσκοπό της Ὀρθόδοξης Σερβικῆς Ἐκκλησίας καί σήμερα Ἅγιο Αὐτῆς, Νικόλαο Βελιμίροβιτς (1881- 1956), σχεδόν πρίν ἀπό ὀκτώ δεκαετίες, ὅταν ἡ Ἀμερική καί ὁ ὑπόλοιπος κόσμος δοκιμάζονταν ἀπό τό οἰκονομικό κράχ τοῦ 1929 καί προέρχεται ἀπό τό βιβλίο «Δρόμος δίχως Θεό δέν ἀντέχεται...», Ἱεραποστολικές ἐπιστολές Ἅ΄, ἔκδ. «Ἐν πλῶ», Ἀθήνα 2008, σσ. 33-36. (Ὁ τίτλος τοῦ πρωτοτύπου εἶναι: «Στόν πάπα-Κάραν γιά τήν κρίση τοῦ κόσμου»). Ὁ λόγος τοῦ μεστός καί ἐπίκαιρος ξεδιπλώνεται εὔγλωττα, δίνοντας ἀπαντήσεις στό σύγχρονο ἄνθρωπο τόσο γιά τά αἴτια, ὅσο καί γιά τή διάρκεια τῆς σημερινῆς οἰκονομικῆς καί ὄχι μόνο “κρίσης”. Τό παραθέτουμε:

«Μέ ρωτᾶς, ἄνθρωπε τοῦ Θεοῦ, ἀπό πού προέρχεται ἡ σημερινή κρίση, καί τί σημαίνει αὐτή. Ποιός εἶμαι ἐγώ γιά νά μέ ρωτᾶς γιά ἕνα τόσο μεγάλο μυστικό; «Μίλα, ὅταν ἔχεις κάτι καλύτερο ἀπό τή σιωπή», λέει ὁ ἅγιος Γρηγόριος ὁ Θεολόγος. Ὅμως παρόλο πού θεωρῶ, ὅτι ἡ σιωπή εἶναι τώρα καλύτερη ἀπό κάθε ὁμιλία, καί ὅμως λόγω ἀγάπης πρός ἐσένα, θά σού ἐκθέσω ἐκεῖνα πού σκέπτομαι περί αὐτοῦ πού ρώτησες.
Ἡ κρίση εἶναι ἑλληνική λέξη, καί σημαίνει δίκη. Στήν Ἁγία Γραφή αὐτή ἡ λέξη χρησιμοποιεῖται πολλές φορές.................
Ἕως τώρα οἱ Εὐρωπαϊκοί λαοί χρησιμοποιοῦσαν τήν λέξη «δίκη», ἀντί γιά τή λέξη «κρίση», ὅποτε καί νά τούς ἔβρισκε κάποια συμφορά. Τώρα ἡ καινούργια λέξη ἀντικατέστησε τήν παλιά, καί τό κατανοητό ἔγινε ἀκατανόητο. Ὅταν γινόταν ξηρασία, πλημμύρα, πόλεμος ἤ ἔπεφτε ἐπιδημία, ὅταν ἔρριχνε χαλάζι, γίνονταν σεισμοί, πνιγμοί καί ἄλλες συμφορές, λέγανε «Θεία δίκη!».

20 πρακτικές συμβουλές για την ταπείνωση



Πρωτοπρεσβυτέρου Στεφάνου Κ. Αναγνωστοπούλου
- "Θέλετε να σας πω μερικούς τρόπους; Απλούς θα σας πω.
  1. Σε ξέχασαν; Δε σε πήραν ούτε ένα τηλέφωνο; Δεν πειράζει. Και προπαντός μην παραπονείσαι.
  2. Σε αδίκησαν; Ξέχασέ το.
  3. Σε περιφρόνησαν; Να χαίρεσαι.
  4. Σε κατηγορούν; Μην αντιλέγεις.
  5. Σε κοροϊδεύουν; Μην απαντάς.
  6. Σε βρίζουν; Σιωπή και προσευχή.
  7. Σου αφαιρούν το λόγο; Σε διακόπτουν; Μη λυπάσαι.
  8. Σε κακολογούν; Μην αντιμάχεσαι.
  9. Σου μεταδίδουν ευθύνες τα παιδιά σου; Οι συγγενείς σου, οι δικοί σου οι άνθρωποι; Μη διαμαρτύρεσαι.
  10. Θυμώνουν μαζί σου; Να παραμένεις ήρεμος.
  11. Σου κλέβουν φανερά; Κάνε τον τυφλό.

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Ένας Μάρτυρας της Αλώσεως


Κάθε πού ζύγωνε 29 Μαΐου ό Γερο-Ζαχαρίας δεν είχε αναπαμό. Έπρεπε να ετοιμάσει το στάρι για το κόλλυβο των «Μαρτύρων της "Αλωσης». Ξάκρινε το καθαρό σπυρί - σπυρί και το 'βαζε να βράσει ήσυχα μέχρι ν' ανοίξει σαν το ρόδο. Ύστερα το στέγνωνε κι έπιανε κατόπιν να το στολίζει χωρίς βιάση. Μάστορας δουλεμένος στην Αγιογραφία, έπιανε το χέρι του. Πάνω στη χιονάτη ζάχαρη θα 'φτιαχνε το δικέφαλο αετό μέσα σε στολίδια απίστευτα.
«Μνήσθητι Κύριε ως αγαθός των δούλων Σου...», μονολογούσε καί τα δάκρυα του τρέχανε ποτάμι.
Μετά τη λειτουργία γίνηκε το τρισάγιο για τους κεκοιμημέμηνους».Κι άμα ο γέρο-Τρύφωνας πήρε να λέει το ''αιωνία η μνήμη'' ό Γερο-Ζαχαρίας σήμανε μονοκάμπανο λυπητερό όπως αρμόζει. Μετά πήρε το δίσκο κι άρχισε να μοιράζει το στάρι. Πρώτα στους πατέρες, έπειτα στους λαϊκούς. Άμάθητοι οι ξένοι από τέτοια έθιμα τον ρώτησαν για όλα τούτα τα παράδοξα. Ό Γερο-Ζαχαρίας τους πήρε παράμερα στο μεγάλο χαγιάτι κι άρχισε να τους μιλάει για τη Μεγάλη Τρίτη του 1453, για το κούρσεμα της Πόλης καί τη θυσία του τελυταίου αυτοκράτορα. Ένιωθε χρέος ό σεβαστός Γέροντας να τους μνημονεύει όλους μέσα στη Θ. λειτουργία καί να μιλά γι' αυτούς σ' όσους ρωτούσαν να μάθουν.

Πως πρέπει να προσευχόμαστε...



1. Νὰ λέμε τὴν προσευχή μας ἀργὰ καὶ καθαρά. Ὄχι μὲ βιασύνη, ἀλλὰ μὲ ἀγάπη πρὸς
τὸ Θεό.

2. Πρὶν προσευχηθοῦμε νὰ ἔχουμε συγχωρήσει ὅλους ὅσους μᾶς ἔχουν ἀδικήσει ἢ μᾶς ἔχουν στενοχωρήσει στὴ ζωή μας.

3. Νὰ μάθουμε νὰ ἀγαποῦμε τὴν προσευχή μας μὲ τρόπο ταπεινό.

4. Γιὰ νὰ καρποφορήσει μία προσευχὴ χρειάζεται βαθειὰ ταπείνωση καρδιᾶς καὶ μυστηριακὴ
ζωή.

Πέντε λεπτά ακόμα!!!


Όλα έγιναν τόσο ξαφνικά, λες κι άνοιξε της Πανδώρας το έρμο το κουτί.


Το μάτι θολό, το βλέμμα μακρινό, το βήμα βαρύ...φευγάτο. Η ηλικία μες τη νιότη να βράζει, να κοχλάζει...

-Φεύγω.

Που πας, γιατί δεν μένεις;

-Φεύγω, δεν αντέχω πια...με κούρασες.

Γιατί;

- Δεν μου ικανοποίησες τα θέλω μου, δεν πήρα μηχανάκι, δεν ξενύχταγα όσο θα ήθελα...

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Οδός Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου!!

Μετά από ενέργειες των δημοτικών αρχών του Δήμου Ωρωπού και της κοινότητος Πολυδενδρίου Αττικής, ο δρόμος από την Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας ως την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής  ονομάστηκε  οδός Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Το γεγονός αυτό μας χαροποίησε ιδιαίτερα αφού στον χώρο αυτό ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος ξεκίνησε τα πρώτα  βήματα της μοναχικής του ζωής. και είναι ένας από τους κτήτορές της, μαζί με τον  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρώην Πειραιώς κ.Καλλίνικο. Ευχόμαστε ο Θεός να ενισχύει τις δημοτικές αρχές στο έργο τους ώστε πάντοτε οι ενέργειες και αποφάσεις τους να αποβλέπουν στο  πραγματικό καλό και την πνευματική ευημερία του τόπου.

Ποιοι είναι οι λόγοι που τόσο πολλοί άνθρωποι αποτυχαίνουν στη ζωή.


Ρώτησαν ένα φημισμένο ψυχολόγο να πει ποιοι είναι οι λόγοι που τόσο πολλοί άνθρωποι αποτυχαίνουν στη ζωή. Εκείνος ανάφερε 9 λόγους που αξίζει τον κόπο να τους διαβάσετε:1. Το να βρίσκουν σφάλματα στους άλλους χωρίς ποτέ να προσπαθούν να δουν τα δικά τους.2. Το να προσπαθούν να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα με όσο το δυνατόν λιγότερη εργασία.3. Το να συκοφαντούν εκείνους που δε χωνεύουν.4. Το να αναβάλλουν για αύριο εκείνα που θα έπρεπε να είχαν ήδη κάνει αντιπροχθές.5. Το να μιλούν φιλικά στους άλλους όταν βρίσκονται μπροστά τους και να τους τη φέρνουν πισώπλατα όταν εκείνοι γυρίσουν

Από τον Μακρυγιάννη

Και είπαν οι άθρησκοι που εβάλαμεν εις τον σβέρκο μας να μη μανθάνουν τα παιδιά μας Χριστόν και Παναγίαν, διότι θα μας παρεξηγήσουν οι ισχυροί. Και βγήκαν ακόμη να ποτάξουν την Εκκλησίαν, διότι έχει πολλήν δύναμη και την φοβούνται. Και είπαν λόγια άπρεπα δια τους παπάδες.

Εμείς, με σκιάν μας τον Τίμιον Σταυρόν, επολεμήσαμεν ολούθε, σε κάστρα, σε ντερβένια, σε μπογάζια και σε ταμπούργια. Και αυτός ο Σταυρός μας έσωσε. Μας έδωσε την νίκη και έχασε (οδήγησε σε ήττα) τον άπιστον Τούρκον. Τόση μικρότητα στον Σταυρό, τον σωτήρα μας!

Και βρίζουν οι πουλημένοι εις τους ξένους και τους παπάδες μας, τους ζυγίζουν άναντρους και απόλεμους. Εμείς τους παπάδες τους είχαμε μαζί εις κάθε μετερίζι, εις κάθε πόνον και δυστυχίαν. Όχι μόνον δια να βλογάνε τα όπλα τα ιερά, αλλά και αυτοί με ντουφέκι και γιαταγάνι, πολεμώντας σαν λεοντάρια.

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Ελεγεία για την Άλωση της Πόλης

  του Πέτρου Γεωργαντζή, Δρ. Θ.- ιστορικού
Σήμερα είν΄η 558 επέτειος της άλωσης της Πόλης. Του κάλλιστου και τιμιώτατου μέρους της Θράκης και όλου του ελληνισμού και αυτής της Οικουμένης.
Σήμερα είν΄ μαύρος ουρανός, σήμερα είν΄ μαύρη μέρα.
Σήμερα είν΄ η πιο θλιβερή μέρα της ρωμιοσύνης, η πιο αποφράδα μέρα του Ελληνισμού.
Σήμερα είν΄η μεγάλη Παρασκευή του Γένους μας. Η σταύρωση αυτού.
Σήμερα ο ελληνισμός εν τάφω.
Σήμερα ο Κωνσταντής έσβησε ηρωϊκά στου Ρωμανού την πύλη.

Νυχτερινές Θείες Λειτουργίες

Νυχτερινές Θείες Λειτουργίες θα τελεστούν την  Τρίτη 31 Μαϊου και την Τετάρτη 1 Ιουνίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής με την ευκαιρία της εορτής της Αποδόσεως του Πάσχα και της Αναλήψεως του Κυρίου .
Η Ακολουθία θα ξεκινήσει
και τις δύο ημέρες στις 9.15μ.μ.

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΣΥΖΥΓΩΝ

 
1. ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΣΑΣ .
Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΔΑΞΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΓΑΠΑΤΕ.

2. Ο ΓΑΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΛΛΑ ΩΡΑΙΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ , ΠΟΥ ΒΟΗΘΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΛΗΘΙΝΟ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ , ΤΟΝ ΨΥΧΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ.

3. ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΜΑΣ ΤΟΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ , ΜΕ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΟΤΡΟΠΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ . Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΡΑ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ.

4. ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟΝ Ή ΤΗΝ ΣΥΖΥΓΟ ΣΑΣ . ΜΗ ΛΗΣΜΟΝΕΙΤΕ ΟΤΙ Ο ΑΝΔΡΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΕΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΕΝΩ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ.

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Η Θεολογική Αλήθεια ελευθερώνει


Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου
Η Επιστήμη, είναι ό,τι πιο όμορφο μπορώ να φανταστώ για να αξιοποιήσουμε τα όριά μας ως άνθρωποι.
Είναι όμως, πολύ αδύνατη για να μας βοηθήσει να τα ξεπεράσουμε. Πάντα θα υπάρχει για να εξηγεί τον κόσμο, για να παλεύει με τα αισθητά και ορατά, που όμως είναι πολύ λίγα.

Μία βαρυσήμαντη ομιλία


Την Κυριακή 22 Μαϊου στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής ο ευλογημένος παππούλης π.Ανανίας Κουστένης ανέπτυξε το θέμα "Μέγας Κωνσταντίνος ο Γενάρχης της Ρωμιοσύνης" Μας μίλησε για το παράδειγμα της μητέρας του,Αγίας Ελένης, τη ακλόνητη πίστη του στο Θεό,την παρουσία του στην πρώτη Οικουμενική σύνοδο καθώς και την αγάπη του για την Εκκλησία. Με το απλό και ανεπιτήδευτο ύφος του ο π.Ανανίας μίλησε για τον Αγιο Κωνσταντίνο που τόσο συκοφαντείται από μερικούς που αγνοούν τα ιστορικά γεγονότα και δεδομένα.Το πολυπληθές ακροατήριο γνώρισε άγνωστες πτυχές του Αγίου Κωνσταντίνου και πόσα χρωστά σε εκείνον η Ρωμιοσύνη.Ευχαριστούμε τον γέροντα Ανανία για την  ευλογημένη παρουσία του και τη όμορφη ομιλία που παρουσίασε.Πολύ σύντομα από το Blog μας θα παρουσιάσουμε την ομιλία.

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Για τη Σαμαρείτιδα...


Η συνάντηση αυτή είναι ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας όχι μόνο για την ταλαιπωρημένη γυναίκα. Ο Χριστός συναντάται με όλο τον ξεπεσμένο κόσμο, ακόμη και τον σημερινό. Δεν ξεσυνερίζεται, δεν απορρίπτει και αποδιώχνει κανένα. Θέλει να επικοινωνήσει με όλους, ακόμη και τους πιο παρακατιανούς. Ο Χριστός, το είπε, κυρίως ήλθε για τους αμαρτωλούς. Αρκεί να τον δεχθούν, να του ανοίξουν τα φύλλα της κλειστής καρδιάς τους. Δεν ζητά κάτι το πολύ. Λίγο νερό. Κάτι ελάχιστο, για να γίνει αφορμή εξόδου από το κλουβί της αυτοφυλάκισής μας. Η Σαμαρείτιδα στην αρχή είναι αρκετά επιφυλακτική. Είναι δέσμια λαθεμένων απόψεων, φανατικών ιδεών, χρόνιων προκαταλήψεων και ως εκ τούτου εγκλωβισμένη, παγιδευμένη, μπλοκαρισμένη και καχύποπτη. Αδυνατεί να δώσει, κατά την παράδοσή της, νερό σ’ έναν Ιουδαίο, σ’ έναν εχθρό. Ο Χριστός δεν είναι αλήθεια πως διψά πολύ για νερό. Διψά για απελευθέρωση της ταλαιπωρημένης συνομιλήτριάς του.

Φιλανθρωπική εκδήλωση

Ο Σύνδεσμος Αγάπης ο Ιερός Χρυσόστομος (οδός Πυργοτέλους 3α στο Παγκράτι) διοργανώνει την Τρίτη 7 Ιουνίου φιλανθρωπική εκδήλωση-τσάι με σκοπό την ενίσχυση του φιλανθρωπικού και ιεραποστολικού του έργου.Διάθεση προσκλήσεων στο τηλέφωνο 2107018021

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

"Μέγας Κωνσταντίνος :ο Γενάρχης της Ρωμιοσύνης


Την Κυριακή 22 Μαϊου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής ,στις 5.30μ.μ.θα τελεστεί η ακολουθία του εσπερινού και αμέσως μετά ο Αρχιμανδρίτης Ανανίας Κουστένης θα αναπτύξει το θέμα
"Μέγας Κωνσταντίνος :
ο Γενάρχης της
Ρωμιοσύνης"

Ιερά Αγρυπνία

Ιερά Αγρυπνία θα τελεστεί την Παρασκευή 20 Μαϊου στον Σύνδεσμο Αγάπης ο Ιερός Χρυσόστομος στην οδό Πυργοτέλους 3α στο Παγκράτι με την ευκαιρία της εορτής των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης.Η Ακολουθία θα ξεκινήσει στις 8.30 μ .μ.

Η εν Χριστώ Πνευματική Ζωή

Η εν Χριστώ Πνευματική Ζωή
 ένα βιβλίο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς κ.Καλλινίκου
«Μία μικρή βοήθεια προς την ευγενή διάθεση και προσπάθεια του πιστού για μία σωστή «εν Χριστώ» πορεία και ζωή παρέχεται με το βιβλίο αυτό. Με το θέμα της «εν Χριστώ» πνευματικής ζωής είχα ασχοληθεί πολλές φορές σε σειρά εσπερινών κηρυγμάτων στον Καθεδρικό Ι. Ναό της Αγίας Τριάδος Πειραιώς κατά την εκεί με τη Χάρη του Θεού τριακονταετή περίπου ποιμαντορική διακονία μου. Οι ομιλίες εκείνες δυστυχώς δεν υπάρχουν. Δεν έγραφα ποτέ ολοκληρες τις εσπερινές ομιλίες μου. Μιλούσα πάντοτε με τη βοήθεια μικρών σημειωμάτων και μόνο αυτά τώρα μου έχουν απομείνει. Με βάση αυτά τα μικρά σημειώματα και με την πτωχή μου πείρα, τώρα ευρισκόμενος εκτός υπηρεσίας και διανύων το γήρας, επιχείρησα τη σύνταξη του παρόντος, αποβλέποντας σε ένα και μόνο σκοπό, τη μικρή βοήθεια των αδελφών μας χριστιανών στην προσπάθειά τους να ζήσουν «εν Χριστώ». Ελατήριό μου είναι ένα και μόνο: η ωφέλεια των αδελφών μας».
Από τον πρόλογο του βιβλίου.
 Το βιβλίο διατίθεται από τις εκδόσεις μας σε όλα τα Χριστιανικά βιβλιοπωλεία

Η Μάχη της Κρήτης 20 Mαϊου 1941

Έργο του ζωγράφου και συγγραφέως
Αλεξάνδρου Δρουδάκη 

 Ως μάχη της Κρήτης έχει επικρατήσει να ονομάζεται η εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στη Κρήτη και η κατάληψη της, κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η μάχη της Κρήτης αποτέλεσε ένα σπουδαίο πολεμικό γεγονός και κράτησε 11 μέρες από τις 20-31 Μαίου του 1941. Στους Γερμανούς εισβολείς εκτός από τις Ελληνικές και συμμαχικές στρατιωτικές δυνάμεις (βρετανοί, Νεοζηλανδοί, Αυστραλοί) αντιστάθηκαν με ότι μέσο διέθεταν οι κάτοικοι της Κρήτης. Αυτή η αντίσταση των κατοίκων είναι από μόνη της ξεχωριστή για τα στρατιωτικά δεδομένα και μπορεί να συγκριθεί μόνο με την εποποιία του Στάλινγκράντ.

Το σχέδιο που οργάνωσε το Γερμανικό επιτελείο για την κατάληψη της Κρήτης είχε το κωδικό όνομα Merkur (Ερμής) και ήταν ένα προχωρημένο για την εποχή σχέδιο καθώς στηρίζονταν στην χρησιμοποίηση ενός επίλεκτου σώματος 14.000 αλεξιπτωτιστών σαν πρώτη δύναμη κρούσης, με επικεφαλής τον αντιπτέραρχο Στούντεντ αλλά και δυνάμεων τεθωρακισμένων και πεζικού που μεταφέρθηκαν στο νησί με μεταγωγικά αεροπλάνα.

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Γενοκτονία Ποντίων.Σύντομη ιστορική αναδρομή




Ένα εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού ζούσε στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η άλωση της Τραπεζούντας το 1461 από τους Οθωμανές δεν τους αλλοίωσε το φρόνημα και την ελληνική τους συνείδηση, παρότι ζούσαν αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό. Μπορεί να αποτελούσαν μειονότητα -το 40% του πληθυσμού, αλλά γρήγορα κυριάρχησαν στην οικονομική ζωή της περιοχής, ζώντας κυρίως στα αστικά κέντρα.
Η οικονομική τους ανάκαμψη συνδυάστηκε με τη δημογραφική και την πνευματική τους άνοδο. Το 1865 οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 265.000 ψυχές, το 1880 σε 330.000 και στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τις 700.000. Το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο, ενώ το 1919 υπολογίζονται σε 1401, ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Εκτός από σχολεία διέθεταν τυπογραφεία, περιοδικά, εφημερίδες, λέσχες και θέατρα, που τόνιζαν το υψηλό τους πνευματικό επίπεδο.

19 ΜΑΙΟΥ..Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων

"Ή Ρωμανία κι αν πέρασε
 ανθεί και φέρει κι άλλο."
Ευχαριστούμε τη δημιουργό του αφιερώματος

Μνήμη Γενοκτονίας Ποντίων 19 Μαϊου

Τα χωρίαν ,Εκκλησίας
όλιαν έκαψαν........................

Κομμάτι από Παράδεισο

Χριστιανούπολη -Ουρανούπολη 2011

Κατασκηνώσεις Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς


 στη συνέχεια εκτυπώστε τις δηλώσεις ή
 προμηθευτείτε τις απο την Ιερά Μονή

To Tριώδιο των ρόδων

Η χαρμόσυνη βίβλος του Πεντηκοσταρίου πού αντικαταστήσε στα ψαλτήρια και τ' αναλόγια το κατανυκτικό Τριώδιο, περιέχει όλες τίς ακολουθίες από τη Μεγάλη Κυριακή του Πάσχα έως και την Κυριακή των Αγ. Πά­ντων. Ποιητές του Πεντηκοσταρίου είναι οι Ιω­άννης ό Δαμασκηνός, Κοσμάς ό Άγιοπολίτης, Ανδρέας Κρήτης και Ιωσήφ ό αδελφός του Αγ. Θεοδώρου του Στουδίτου, Το Πεντηκοστάριον Τριώδιο των ρόδων ουσιαστικά φέρει την έλπίδα στις άποκαμωμένες από τον κάματο ψυχές. Μετα την περίοδο της εσωτερικής αποδημίας της Εβδομάδος ή περίοδος αυτή επιβραβεύει τον κόπο δίδοντας πάλι πνευματικό νόημα στη χαρά, «Ου κοσμικώς άλλ' ύπερκοσμίως», λέγει ό Ιερός Χρυσόστομος, καλούμεθα να «αγγίζουμε»το ύπερφυές μυστήριο.

Η μετά θάνατον ζωή


ένα βιβλίο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου.


Εμείς οι  ορθόδοξοι χριστιανοί, με οδηγό την πίστη μέσα στην Εκκλησία,  κατέχουμε την αλήθεια σε ό,τι αφορά στη μετά θάνατον ζωή. Ο θάνατος εξακολουθεί βέβαια να είναι ένα μυστήριο. Και μυστηριώδη είναι και όλα όσα τον συνοδεύουν!
«Ο Κύριος και οι Άγιοι Πατέρες  διεφώτισαν ορισμένες πτυχές, σήκωσαν κατά κάποιο τρόπο το παραπέτασμα που μας χωρίζει από τον άλλο κόσμο και μας έδωσαν όσες πληροφορίες χρειαζόμαστε, κι' όσες πρέπει τελικά να γνωρίζουμε γι' αυτόν τον κόσμο»! Η οδός της Εκκλησίας είναι η μόνη ασφαλής την οποία μπορούμε και οφείλουμε να ακολουθήσουμε. Κάθε άλλος δρόμος είναι και ολισθηρός και επικίνδυνος!..
Καίριες και συνοπτικές απαντήσεις πάνω στο μυστήριο του θανάτου.Το βιβλίο Αγιογραφικά και Αγιοπατερικά τεκμηριωμένο, προσπαθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις όπως: γιατί δεν γνωρίζουμε την ώρα του θανάτου μας, ωφελούν τους κεκοιμημένους τα μνημόσυνα, τι μπορούμε να κάνουμε για τους κεκοιμημένους.(σελίδες:200- διατίθεται σε όλα τα Χριστιανικά βιβλιοπωλεία )

H εορτή της Μεσοπεντηκοστής

Σε λίγους πιστούς είναι γνωστή η εορτή, με την οποία θα ασχοληθούμε τώρα. Εκτός από τους ιερείς και μερικούς άλλους χριστιανούς, που έχουν ένα στενότερο σύνδεσμο με την Εκκλησία μας, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξί της.
Λίγοι είναι εκείνοι που εκκλησιάζονται κατ αυτή και περισσότεροι δεν υποπτεύονται καν ότι την Τετάρτη μετά την Κυριακή του Παραλύτου πανηγυρίζει η Εκκλησία μία μεγάλη δεσποτική εορτή, την εορτή της Μεσοπεντηκοστής. Και όμως κάποτε η εορτή της Μεσοπεντηκοστής ήταν η μεγάλη εορτή της Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και συνέτρεχαν κατ αυτή στον μεγάλο ναό πλήθη λαού. Δεν έχει κανείς παρά να ανοίξη την Έκθεσι της Βασιλείου Τάξεως (Κεφ. 26) του Κωνσταντίνου Πορφυρογεννήτου για να ιδή το επίσημο τυπικό του εορτασμού, όπως ετελείτο μέχρι την Μεσοπεντηκοστή του έτους 903 στον ναό του αγίου Μωκίου στην Κωνσταντινούπολι, μέχρι δηλαδή την ημέρα που έγινε η απόπειρα κατά της ζωής του αυτοκράτορος Λέοντος ΣΤ’ του Σοφού (11 Μαΐου 903). Εκεί υπάρχει μία λεπτομερής περιγραφή του λαμπρού πανηγυρισμού, που καταλαμβάνει ολόκληρες σελίδες και καθορίζει με την γνωστή παράξενη βυζαντινή ορολογία, πως ο αυτοκράτωρ το πρωϊ της εορτής με τα επίσημα βασιλικά του ενδύματα και την συνοδεία του ξεκινούσε από το ιερό παλάτιο για να μεταβή στον ναό του αγίου Μωκίου, όπου θα ετελείτο η θεία λειτουργία.

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Νυχτερινή Θεία Λειτουργία

Νυχτερινή Θεία Λειτουργία θα τελεστεί σήμερα Τρίτη 17 Μαϊου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής με την ευκαιρία της εορτής της Μεσοπεντηκοστής.
Η Ακολουθία θα ξεκινήσει στις 9.15μ.μ.

Μνήμη της Αλώσεως και πυρπολήσεως της Ιερουσαλήμ από τους Πέρσες

Η Εκκλησία των Ιεροσολύμων τελούσε κατά την ημέρα αυτή λειτουργική Σύναξη στο ναό της Αναστάσεως, για την θλιβερή ανάμνηση της καταστροφής και πυρπολήσεως της Αγίας Πόλεως από τους Πέρσες το 614 μ.Χ. Κατά την εορτή αυτή εψάλλετο ιδιαίτερη Ακολουθία, της οποίας διασώθηκαν Στιχηρά και Κανόνας μέχρι της ζ' Ωδής. Την άλωση της Ιερουσαλήμ από τους Πέρσες περιέγραψε με λεπτομέρειες ο σύγχρονος αυτής αγιοσαββίτης μοναχός Αντίοχος Στρατήγιος.

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Επίκαιρη και ενδιαφέρουσα ομιλία!!!


Την Κυριακή 22 Μαϊου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής ,στις 5.30μ.μ.θα τελεστεί η ακολουθία του εσπερινού και αμέσως μετά ο Αρχιμανδρίτης Ανανίας Κουστένης θα αναπτύξει το θέμα
"Μέγας Κωνσταντίνος :
ο Γενάρχης της
Ρωμιοσύνης"

Εξαιρετικό Ντοκιμαντέρ για το Άγιον Όρος από το CBS !!!

Μετάφραση Κατερίνα Κότιου.
Προσαρμογή και επεξεργασία:
 Ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου
Σαράντα Εκκλησιών Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.
Σας ευχαριστούμε

Για τον παραλυτικό ....

Ἀρχιμανδρίτου Νικηφόρου Πασσᾶ
Ἱεροκήρυκος Ἱερᾶς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής



Ἐτοῦτος ὁ παραλυτικὸς τοῦ σημερινοῦ Εὑαγγελίου, ἐκφράζει ἕνα βασικὸ παράπονο. Δὲν ἔχει κάποιον δικό του ἄνθρωπο γιὰ νὰ τὸν βάλει μέσα στὰ ταραγμένα νερὰ τῆς μικρῆς λίμνης. Εἶναι μόνος καὶ μέσα στὴν μοναξιά του, ὑπομένει γιὰ τριάντα ὀκτὼ χρόνια τὴν ἀσθένεια του, ποὺ τὸν κάνει δυστυχισμένο καὶ ξεχασμένο.
Σ᾿ αὐτὴ τὴ θλιβερὴ εἰκόνα ποὺ περιγράφεται ἀπὸ τὸν Εὐαγγελιστὴ Ιωάννη, ἐκτὸς βεβαίως τοῦ βασικοῦ προσώπου τοῦ Χριστοῦ, ποὺ ἀποτελεῖ τὸ κέντρο καὶ φυσικὰ τοῦ παραλυτικοῦ, ὑπάρχει καὶ τὸ στοιχεῖο τοῦ νεροῦ, τὸ ὁποῖο παίζει ἕναν πρωταρχικὸ ρόλο, ἀφοῦ ἀποτελεῖ τὸ ἰαματικὸ μέσο ποὺ καθαρίζει καὶ ἰατρεύει τὶς παθήσεις.
Θὰ προσθέταμε ὅμως, πὼς ὅλοι αὐτοὶ οἱ ἀσθενεῖς, προσμένουν μοιρολατρικὰ ἀπὸ τὸ ταραγμένο νερό, νὰ τοὺς χαρίσει τὴν ἴαση, νὰ τοὺς λυτρώσει ἀπὸ τὰ δεινά. Τοὺς διαφεύγει ὅμως τὸ γεγονός, ὅτι αὐτὸ καθ᾿ ἑαυτὸ τὸ στοιχεῖο τοῦ νεροῦ εἶναι ἀνύμπορο γιὰ μιὰ τέτοια ἐνέργεια. Τὴν ἰαματική του ἰδιότητα τὴν λαμβάνει ἀπὸ τὴν στιγμή ποὺ ὁ Ἄγγελος θὰ ταράξει τὴν ἠρεμία του.
 

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Βίντεο ντοκουμέντο από την καταστροφή της Σμύρνης




 Ξεχασμένο για πολλές δεκαετίες παρέμενε ένα σπάνιο video - ιστορικό ντοκουμέντο από την καταστροφή της Σμύρνης, το 1922, το οποίο τραβήχτηκε από τον George Magarian και μόλις πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας από τον εγγονό του, Robert Davidian.
Ο Davidian ανακάλυψε το ιστορικό υλικό στο σπίτι της γιαγιάς του στη Νέα Υόρκη.
Ο ίδιος, σκηνοθέτης, κάμεραμαν και παραγωγός εκπομπών κατάφερε να μετατρέψει σε ψηφιακό και να το διασώσει πριν καταστραφεί το video ντοκουμέντο, το οποίο είχε τραβήξει ο παππούς του σε φιλμ 35 χιλιοστών.
Στη συνέχεια το ανέβασε στο διαδίκτυο σε ελεύθερη χρήση, θέλοντας να μοιραστεί με όλους εμάς τις ιστορικές αυτές στιγμές της καταστροφής της Σμύρνης από τους Τούρκους που κατέγραψε ο παππούς του.
Ο George Magarian γεννήθηκε το 1895 και σπούδασε στο Αμερικανικό Κολλέγιο στο Ικόνιο της Μικράς Ασίας και αργότερα διετέλεσε Διευθυντής στη Χριστιανική Οργάνωση YMCA Ικονίου.
Το βίντεο βασίζεται σε πλάνα που τράβηξε πριν αλλά και αμέσως μετά την καταστροφή της Σμύρνης το 1922, ενώ περιέχονται πολλά πλάνα από τους καταυλισμούς των προσφύγων και την πολύτιμη βοήθεια των Χριστιανικών Οργανώσεων YMCA & YWCA (ΧΑΝ & ΧΕΝ), που τους παρείχαν για να ορθοποδήσουν.
Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζονται εικόνες από τη ζωή στη Σμύρνη πριν την καταστροφή, εικόνες από την καμένη γη που άφησε πίσω της η θηριωδία των Τούρκων, αλλά και εικόνες από τη φυγή των κυνηγημένων, τους καταυλισμούς και την προσπάθεια επιβίωσής τους στις νέες πατρίδες.
Καράβια γεμάτα με καραβάνια προσφύγων πλέουν προς νέες πατρίδες (προς τη Μυτιλήνη, τη Χίο και άλλα ελληνικά νησιά, καθώς και προς τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα).
Ακόμη, βλέπουμε πλάνα από την Αθήνα, μπροστά από τη σημερινή Βουλή, αλλά και από τη Θεσσαλονίκη, όπου οι πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν κατά δεκάδες χιλιάδες αναζητώντας καταφύγιο.
Προς το τέλος μάλιστα του βίντεο διακρίνονται τα πρώτα σπίτια που χτίζουν οι πρόσφυγες στην Αθήνα, πιθανόν στην περιοχή του Νέου Κόσμου.
Συγκινητική η εικόνα μιας κυρίας η οποία δείχνει στο φακό ένα νεογέννητο μωρό 2 μόλις ημερών που εγκαταλείφθηκε μπροστά στα σκαλιά μιας εκκλησίας, αλλά και τα πλάνα των προσφύγων που συγκεντρώνονται γύρω από τους αναρτημένους πίνακες των γραφείων πληροφοριών για να αναζητήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Μόνο το 5% των προσφύγων είναι υγιείς άνδρες, όλοι οι άλλοι είναι γέροι, γυναίκες και παιδιά που δεν μπορούν να συντηρήσουν τον εαυτό τους.

Ο Όσιος Παχώμιος ο Μέγας (15 Μαίου)

Ο Όσιος Παχώμιος γεννήθηκε το 292 μ.Χ. στην Κάτω Θηβαΐδα της Αιγύπτου από γονείς ειδωλολάτρες και έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Μεγάλου (306-337 μ.Χ.). Στο στρατό, στον οποίο κατετάγη, γνωρίσθηκε με Χριστιανούς στρατιώτες και διδάχθηκε από αυτούς τα της Χριστιανικής πίστεως. Όταν δε απολύθηκε από τις τάξεις του στρατού, εγκατέλειψε τον κόσμο και αφού μετέβη στην Ανω Θηβαΐδα, βαπτίσθηκε και εκάρη μοναχός.
Επιθυμώντας μεγαλύτερη ησυχία, για να αφοσιωθεί στην ερημική ζωή και την άσκηση, κατέφυγε στην έρημο και ετέθη υπό την πνευματική καθοδήγηση του περίφημου ησυχαστού Παλάμονος (τιμάται 12 Αυγούστου), του οποίου έγινε τέλειος μιμητής.

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Άνθρωπον ουκ έχω ......

Σε ένα δωμάτιο με μυρωδιές πόνου και αγωνίας σε σκέφτομαι , με έναν μικρό Εσταυρωμένο κάτω από τα σκεπάσματα, σφιγμένο δυνατά στις αδύναμες γροθιές σου
Παλεύεις με τον ίδιο τον Θεό και προσεύχεσαι να σε νικήσει
Πονάς στα βουβά και αποζητάς μόνο έναν άνθρωπο να κουβαλήσει έστω μια κραυγή σου στον έξω κόσμο

Ενδιαφέρουσα και επίκαιρη ομιλία!!!!



Την Κυριακή 22 Μαϊου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής ,στις 5.30μ.μ.θα τελεστεί η ακολουθία του εσπερινού και αμέσως μετά ο Αρχιμανδρίτης Ανανίας Κουστένης θα αναπτύξει το θέμα
"Μέγας Κωνσταντίνος :
ο Γενάρχης της
Ρωμιοσύνης"

Ο μοναχός και ο λύκος


Επιστροφή στο Παραδείσιο κάλλος

Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

12 Μαϊου Αγίου Επιφανίου Αρχ.Κύπρου


ay-epifanios.jpgΠρόμαχος τῆς Ὀρθοδοξίας. Θιασώτης τοῦ ἀσκητισμοῦ.
Ἀντιαιρετικὸς συγγραφέας μὲ ἁγιότητα βίου καὶ ἀγωνιστικὸ φρόνημα ἀσυνήθιστο.
Νὰ τί χαρακτηρίζει τὴ ζωὴ τοῦ μεγάλου τούτου πατέρα τῆς Κυπριακῆς Ἐκκλησίας, ποὺ σύμφωνα μὲ τὸν ἅγιο Ἱερώνυμο εἶναι «τὸ τελευταῖο λείψανο τῆς ἀρχαίας εὐσέβειας».
Γεννήθηκε σ’ ἕνα χωριὸ τῆς Δυτικῆς Παλαιστίνης τὴ Βησανδούκη. Κυπριακὴ λαϊκὴ παράδοση ἀναφέρει, πὼς ὁ ἅγιος Ἐπιφάνιος γεννήθηκε στὸν Καλοπαναγιώτη τῆς Κύπρου, ἕνα χωριὸ τῆς Μαραθάσας καὶ μεγάλωσε στὴ Βησανδούκη, ποῦ ἦταν κοντὰ στὴν Ἐλευθερούπολη, τέσσερα μίλια μακριά, γύρω στὸ 315 μ.Χ.
Οἱ γονεῖς του ἦταν Ἰουδαῖοι κι εἶχαν δυὸ παιδιά. Τὸν Ἐπιφάνιο καὶ μία κόρη, τὴν Καλλίτροπο.

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Τα παλιά σχολικά μας βιβλία.......

Νοσταλγία από αλλοτινούς καιρούς.Εποχές γεμάτες κιμωλία από το μαυροπίνακα και συλλαβές από το αναγνωστικό .
Ο χρόνος πέρασε μα η μνήμη της καρδιάς θα τα κρατήσει.

Ενα γράμμα-μαρτυρία από αστυνομικό της Φουκοσίμα

Διαβάστε την ακόλουθη επιστολή .Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν το μεγαλείο του μικρού αγοριού. Αξίζει να τη διαβάσετε όλη την επιστολή. Απλά: συγκλονιστική!
Η επιστολή γράφτηκε από τον Βιετναμέζο μετανάστη Ha Minh Thanh, ο οποίος εργάζεται ως αστυνόμος στη Φουκουσίμα, και εστάλη σε έναν φίλο του στην πατρίδα του. Δημοσιεύθηκε στο New America Media στις 19 Μαρτίου. Αποτελεί μαρτυρία για την δύναμη του πνεύματος των Ιαπώνων αλλά και ένα ενδιαφέρον "στιγμιότυπο" ζωής κοντά στο κέντρο της Ιαπωνικής κρίσης, το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Η επιστολή μεταφράστηκε στα αγγλικά από τον αρχισυντάκτη του New America Media, Andrew Lam, συγγραφέα μεταξύ άλλων του East Eats West: Writing in Two Hemispheres.  

Αδελφέ μου,
Πώς είσαι εσύ και η οικογένειά σου; Τις τελευταίες μέρες εδώ όλα είναι ένα χάος. Όταν κλείνω τα μάτια μου, βλέπω νεκρά σώματα. Όταν τα ανοίγω, βλέπω πάλι νεκρά σώματα. Πρέπει όλοι μας να δουλεύουμε 20 ώρες την ημέρα. Θα ήθελα η κάθε μέρα να είχε 48 ώρες, για να συνεχίζουμε να βοηθάμε και να σώζουμε τον κόσμο. Είμαστε χωρίς νερό και ηλεκτρικό, και τα αποθέματα φαγητού έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Και με το που καταφέρνουμε να μετακινήσουμε τους πρόσφυγες από το ένα σημείο στο άλλο, έρχονται καινούργιες διαταγές να τους πάμε ακόμα παραπέρα.

11 Μαϊου Κυρίλλου και Μεθοδίου ,φωτιστών των Σλάβων


Πλησίαζε η ώρα της μεγάλης αποδημίας. Ο Κύριλλος ύψωσε το βλέμμα του προς τον ουρανό. Με δάκρυα στα μάτια έστειλε στον βασιλέα Χριστό τη στερνή του προσευχή· «Κύριε, Θεέ μου, εσύ που δημιούργησες όλα τα αγγελικά τάγματα και τις ουράνιες δυνάμεις· Συ που εξάπλωσες τους ουρανούς, θεμελίωσες τη γη κι έφερες σε ύπαρξη τα πάντα από το μηδέν· εσύ… άκουσε την προσευχή μου και φύλαξε το πιστό σου ποίμνιο, που το εμπιστεύθηκες σ’ εμένα τον ανάξιο και αχρείο δούλο σου, και λύτρωσέ το από κάθε ασεβή και ειδωλολατρική κακότητα εκείνων που σε βλασφημούν»(Βίος Κυρίλλου, κεφ. 18).
Στα χέρια του Παντοκράτορος ήθελε ν’ ακουμπήσει το λαό των Σλάβων ο φλογερός τους ιεραπόστολος την ώρα που τους αποχαιρετούσε, στα σαρανταεννέα του μόλις χρόνια, σπεύδοντας να απολαύσει την άφθαρτη και αιώνια δόξα.

10 Μαϊου 1956 Δεν ξεχνώ τον Καραολή και τον Δημητρίου

του κ.Κωνσταντίνου Χολέβα 
Πολιτικού Επιστήμονος

Λευκωσία, Κεντρικές Φυλακές. Ξημερώνοντας 10 Μαίου 1956.  Οι κρατούμενοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ δεν κοιμούνται. Όλοι μένουν ξάγρυπνοι περιμένοντας κάτι σημαντικό. Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα το μήνυμα διαδίδεται από θάλαμο σε θάλαμο. Οι Άγγλοι στρατιώτες άνοιξαν το κελλί του μελλοθανάτου και τον μεταφέρουν στην αγχόνη. Είναι ο Μιχαλάκης Καραολής, ο πρωτομάρτυρας του Κυπριακού Αγώνος. Αγέρωχος και ψύχραιμος οδηγείται προς το μαρτύριο. Λίγο πριν είχε εξομολογηθεί στον ιερέα των Φυλακών και είχε κοινωνήσει. Την ώρα που ο Τουρκοκύπριος δήμιος ανοίγει την μακάβρια καταπακτή οι Φυλακές σείονται από συνθήματα και από τον Εθνικό μας Ύμνο. Λίγο αργότερα η διαδικασία επαναλαμβάνεται. Νέα αγωνία, νέα συνθήματα, πάλι ο Εθνικός Ύμνος. Αυτή την φορά το παλληκάρι που οδηγείται στην αγχόνη λέγεται Ανδρέας Δημητρίου. Από τότε οι δυό τους αποτελούν αχώριστο δίδυμο στην ιστορική μνήμη και στην καρδιά των Νεοελλήνων.Η Ελλάδα και η Κύπρος γέμισαν δρόμους κι πλατείες με το όνομα Καραολή και Δημητρίου.

Mάνα εν κρύον νερόν........

Από τον Πόντο για τις
 μανάδες όλου του κόσμου....

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Παράκληση για τους υποψηφίους.

Το απόγευμα της Κυριακής 8 Μαΐου στις 6.00μ.μ.στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής τελέσθηκε Παράκληση στον Κύριο  για τους υποψηφίους των σχολικών και Πανελληνίων εξετάσεων.
 

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

"Νήσος Κύπρος δια μέσου των αιώνων"

Mία σπάνια ευκαιρία έζησαν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στο Πολιτιστικό κέντρο της κοινότητας Καπανδριτίου.Παιδιά της ΣΤ΄τάξης του  4ου Δημοτικού σχολείου Νέας Σμύρνης παρουσίασαν ένα θαυμάσιο αφιέρωμα στην Κύπρο με τίτλο "Νήσος Κύπρος δια μέσου των αιώνων" .Τα παιδιά με τη φροντίδα των δασκάλων τους είχαν ετοιμάσει ένα ταξίδι από την εποχή του λίθου μέχρι  και την Τουρκική εισβολή, κάνοντας ένα συγκλονιστικό μάθημα ιστορίας σε όλους μας.

Γερόντισσα Βαρβάρα η Ρωσίδα-Μια σύγχρονη Μυροφόρα

 
Η γερόντισσα Βαρβάρα με την πίστη της και με αποφασιστικότητα ενάντια στο αθειστικό καθεστώς έσωσε 2 εκκλησίες από την κατεδάφιση μένοντας μέσα 15 και 10 χρόνια αντίστοιχα.Σύνολο 25 χρόνια!

Λόγος εις την Κυριακή των Μυροφόρων

«Αγάπησα το μαρτύριο...»ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΡΙΜΑΙΑΣ 
Στα τριάμιση τελευταία χρόνια της επίγειας ζω­ής του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, όταν Αυτός κήρυττε το Ευαγγέλιο της δικαιοσύνης και έκανε αμέ­τρητα θαύματα, μαζί Του βρίσκονταν συνεχώς οι άγι­οι απόστολοι και οι μυροφόρες γυναίκες. Οι από­στολοι τους οποίους ο ίδιος διάλεξε ήταν περισσό­τεροι από τις μυροφόρες. Και μόνο τους αποστόλους έστελνε ο Κύριος να κηρύττουν το Ευαγγέλιο. Μό­νο στους αποστόλους έδωσε την εξουσία να διώ­χνουν τα δαιμόνια και να θεραπεύουν τους ασθενείς. Οι μυροφόρες, αν και δεν τις αγαπούσε ο Κύριος λι­γότερο από τους αποστόλους, δεν έλαβαν απ' Αυτόν τέτοια χαρίσματα.

Πρέπει να σκεφτούμε ποιοι είναι οι λόγοι που ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός άλλη στάση κρατούσε απέναντι στους άνδρες και άλλη απέναντι στις γυ­ναίκες, τα δύο αυτά φύλα του ανθρωπίνου γένους.

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Ποιος θα μπορούσε....

Ποιος θα μπορούσε να σκεφτεί πως κάποτε η φωνή του Αγγέλου πάνω από τον τάφο του Χριστού ...

Επιβραβεύοντας το αυτονόητο!!!!!!

Το flashmob είναι ένα είναι ένας όρος που επινοήθηκε το 2003 για να σημάνει μια ομάδα ανθρώπων που συγκεντρώνονται σε έναν δημόσιο χώρο και εκτελούν μια ασυνήθιστη και μερικές φορές φαινομενικά άσκοπη πράξη για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ στη συνέχεια, διασκορπίζονται.
Οργανώνονται μέσω των τηλεπικοινωνιών, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ηλεκτρονικών μηνυμάτων και στοχεύουν μέσα απο την πράξη τους να μιλήσουν.
Δείτε το βίντεο!

Για τον Παρθενώνα...

ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ VIDEO ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ SANTIAGO

Δείτε το video αυτό που μας δείχνει τον Παρθενώνα με ένα διαφορετικό τρόπο. Είναι εργασία του Πανεπιστημίου του Santiago. Ας είναι καλά για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν.


Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Aπό τον κήπο του Γέροντος Παϊσίου...

Σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο του Γέροντος Παϊσίου.... 


Λόγος απλός και ουσιαστικός.
Σε καιρούς που μιλούμε πολύ
και συχνά δεν λέμε τίποτε!
Recommended Post Slide Out For Blogger