Διαβάστε σήμερα..

"

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Πρόγραμμα Δεκαπενταύγουστου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής

Δευτέρα 1 Αυγούστου (Πρόοδος του Τιμίου Σταυρού) 7.00π.μ.-8.30π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία
6.30 μ.μ.Ακολουθία του εσπερινού και Μικρός Παρακλητικός Κανόνας της Παναγίας.Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ομιλία στο αρχονταρίκι με θέμα «Προστασίαν και σκέπην ζωής εμής τίθημι»
Τρίτη 2 Αυγούστου 6.30 μ.μ .Ακολουθία του εσπερινού & Μεγάλος Παρακλητικός Κανόνας της Παναγίας.Αμέσως μετά θα ακολουθήσει προβολή στο αρχονταρίκι με θέμα : Ιερά Μονή Παναγίας Καλαμιωτίσσης Ανάφης
Τετάρτη 3 Αυγούστου 6.30 μ.μ.Ακολουθία του εσπερινού & Μικρός Παρακλητικός Κανόνας της Παναγίας.Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ομιλία στο αρχονταρίκι με θέμα «Κύριε εισάκουσον της προσευχής μου»

Παναγία ἡ Πορταΐτισσα

«Χαῖρε, τῆς Ἐκκλησίας ὁ ἀσάλευτος πύργος»
Ἡ θαυματουργὴ Πορταΐτισσα, ἡ ἐξέχουσα μεταξύ τῶν θεομητορικῶν εἰκόνων τοῦ Ἄθω, ἦταν ἀρχικὰ φυλαγμένη, καθώς διασώζει ἡ παράδοση, στὴ μικρασιατικὴ Νίκαια. Μιὰ εὐσεβής γυναίκα μέ τὸν μοναχογιό της τὴν εἶχαν τοποθετήσει μέσα στὴν ἰδιόκτητη ἐκκλησία τους καὶ τὴν τιμοῦσαν.
Στὰ χρόνια τῆς δεύτερης εἰκονομαχίας βασιλικοὶ κατάσκοποι ἀνακάλυψαν τὴν εἰκόνα καὶ ἀπείλησαν τὴ γυναίκα πὼς θὰ τὴν σκοτώσουν ἂν δὲν τοὺς δωροδοκήσει. Ἐκείνη ὑποσχέθηκε ὅτι τὴν ἑπομένη θὰ τοὺς ἔδινε τὰ χρήματα. Καὶ τὴ νύχτα, ἀφοῦ προσευχήθηκε μπροστὰ στὴν εἰκόνα, τὴ σήκωσε μέ εὐλάβεια, κατέβηκε στὴν παραλία καὶ τὴν ἔριξε στὴ θάλασσα λέγοντας:
– Δέσποινα Θεοτόκε, ἐσύ ἔχεις τὴ δύναμη κι ἐμᾶς νὰ διασώσεις ἀπὸ τὴν ὀργὴ τοῦ βασιλιᾶ, ἀλλὰ καὶ τὴν εἰκόνα σου ἀπὸ τὸν καταποντισμό.

Δεκαπενταύγουστος της Παναγιάς και της πίστης....


Από τη Σοφία Καρυπίδου
 
Ο Αύγουστος για τoν Ελληνισμό, είναι ο μήνας της Παναγίας, καθώς θυμάται και τιμά την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η γιορτή της Παναγίας, θεωρείται από τις κορυφαίες της Χριστιανοσύνης, ενώ η προετοιμασία των πιστών, που
αρχίζει από την 1η Αυγούστου με τη νηστεία, διαρκεί 15 ολόκληρες ημέρες,
μέχρι τον ευλογημένο Δεκαπενταύγουστο.
 
Σε ολόκληρη την Ελλάδα όπως και στις χώρες της διασποράς, όπου διαμένουν οι απόδημοι Έλληνες, τιμάται με τον δυνατόν καλύτερο η μνήμη της Θεομήτορος και η μετάστασή της από την γη στον ουρανό.

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Δεκαπενταύγουστος στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής

Από τη Δευτέρα 1 Αυγούστου και κάθε μέρα του Δεκαπενταύγουστου στις 6.30μ.μ. θα τελείται  στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής  στο Πιολυδένδρι Αττικής,η ακολουθία του εσπερινού και η παράκληση της Παναγίας. Τη Δευτέρα 1 Αυγούστου, πρώτη ημέρα του Δεκαπενταύγουστου μετα τον εσπερινό και την παράκληση θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα:"Προστασίαν και σκέπην ζωής εμής τίθημι ".

Ποντιακό τραγούδι στην Παναγιά Σουμελά (15/08/2010)

Η Εκκλησία και «η απειλή της μεγάλης πείνας»

Ας υποθέσουμε ότι η Εκκλησία μπορεί να ταΐσει πολύ περισσότερους από όσους πεινούν. 

Αυτή είναι μια εύκολη τοποθέτηση που σκοπό έχει μόνο να μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα και να μπορούμε να κοιμόμαστε ανάλαφρα. 
Τα πράγματα όμως κατα την γνώμη μου δεν είναι έτσι. Ανεξάρτητα τί κάνουν οι άλλοι, ακόμη και η Εκκλησία, σημασία έχει, εμείς τι κάνουμε. 
Η Εκκλησία μπορεί να μη κάνει την δουλειά της, εμείς όμως διακριτικά και με ευγένεια μπορούμε να βοηθήσουμε. Εμείς, όχι ο άλλος. 
Οι συνάνθρωποι μας, πλεον, δίπλα μας, υποφέρουν, πεινάνε κι εμείς έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε. Να βοηθήσουμε με τον καλύτερο τρόπο κι όταν λέμε με τον καλύτερο τρόπο, εννοούμε να προσέχουμε να μην πληγώσουμε την υπερηφάνεια αυτών που μας έχουν ανάγκη. 
Βρέστε τον καλύτερο τρόπο αρωγής και προσφέρτε τον με την καρδιά σας, όχι μίζερα, όχι με μισή καρδιά, με αγάπη από το υστέρημά σας.
Κι αν το κάνετε αυτό, πιστέψτε με, θα νιώσετε καλύτερα, πολύ καλύτερα και ούτε που θα σας νοιάζει τι κάνει η Εκκλησία.



Δωρεάν Φαγητό ανά Νομό


Αν όμως σας νοιάζει τι κάνει η Εκκλησία, ψάξτε, ερευνήστε, μην κατηγορείτε επειδή είναι της μόδας, επειδή ορισμένοι δεν επιτελούν το έργο τους.
Εμείς αυτό που διαπιστώσαμε, με μια απλή έρευνα, είναι ότι παράγεται έργο και μάλιστα σημαντικό, ειδικά τώρα που πολλοί συνάνθρωποί μας δεν έχουν που να πιαστούν και το μόνο τους καταφύγιο είναι η εκκλησία της γειτονιάς τους και ο εφημέριος της.

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Με λαμπρότητα τα ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτου πρ. Πειραιώς κ. Καλλινίκου

 

Με λαμπρότητα και σε κλίμα κατάνυξης εορτάστηκε σήμερα στην Ιερά Συνοδική και Σταυροπηγιακή Μονή ᾽᾽Παναγία η Χρυσοπηγή᾽᾽ η μνήμη του Αγίου μάρτυρος Καλλινίκου, ημέρα κατά την οποία εορτάζει τα ονομαστήρια του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρ. Πειραιώς κ. Καλλίνικος.Το πρωί, στο καθολικό της Ιεράς Μονής, τελέστηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του εορτάζοντος Σεβασμιωτάτου κ. Καλλινίκου, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: Σάμου & Ικαρίας κ. Ευσεβίου, Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και Πειραιώς κ. Σεραφείμ.
Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Πατρών κ. Χρυσόστομος, και ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Ανδίδων κ. Χριστοφόρος από το Τορόντο του Καναδά.

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Υποδοχή Ιερών Λειψάνων Αγίου Γεωργίου στα Νέα Παλάτια Ωρωπού

Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου  Νέων Παλατίων Ωρωπού   θα τεθούν  σε προσκύνηση   λείψανα του Αγίου Γεωργίου του  Τροπαιοφόρου από 29 Ιουλίου έως 1η Αυγούστου. Η υποδοχή των Iερών λειψάνων θα γίνει την Παρασκευή 29/7 στις 6:30μμ ,  ενώ στη συνέχεια θα ψαλεί η Παράκληση του Αγίου και στις 9:00μμ θα αρχίσει η τέλεση Ιεράς αγρυπνίας.
Το πρωί του Σαββάτου  30/7 θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία και στις 9:15 το βράδυ θα γίνει προβολή με θέμα τον Άγιο Γεώργιο.
Την Κυριακή 31/7 το πρωί θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία   και στις 7:30μμ θα ψαλλεί  η ακολουθία του εσπερινού στο χώρο όπου ανεγείρεται το παρεκκλήσιο του Αγίου Τιμοθέου, Αρχιεπισκόπου Προικοννήσου.
Στις 8:30μμ θα πραγματοποιηθεί πολιτιστική εκδήλωση.
Τη Δευτέρα 1η Αυγούστου, μνήμη του Αγίου Τιμοθέου, Αρχιεπισκόπου Προικοννήσου το πρωί θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κηφισίας κ. Κυρίλλου.

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Δεκαπενταύγουστος στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής

 Από τη Δευτέρα 1 Αυγούστου και κάθε μέρα του Δεκαπενταύγουστου στις 6.30μ.μ. θα τελείται  στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής  στο Πιολυδένδρι Αττικής,η ακολουθία του εσπερινού και η παράκληση της Παναγίας. Αμέσως μετά στην αυλή της Ιεράς Μονής θα πραγματοποιείται ομιλία ή προβολή σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί εγκαίρως.

Σ έχασα παιδί μου ...( ο μύθος του χταποδιού )

ο πάντα επίκαιρος Κυρ Φώτης ... 

.....Οἱ σημερινοὶ ἐχθροὶ τῆς θρησκείας καὶ τοῦ ἔθνους εἶναι πιὸ ἐπικίνδυνοι ἀπὸ τοὺς παλιούς, γιατὶ μᾶς παραπλανοῦνε μὲ τὴν ἥμερη ὄψη τους καὶ μᾶς φαίνουνται ἄβλαβοι, ἀκίνδυνοι. Τέτοια εἶναι τὰ λεγόμενα «ἀγαθὰ τοῦ πολιτισμοῦ», οἱ εὐκολίες τῆς ζωῆς ποὺ εἶναι παγίδες φαρμακωμένες, τὰ θεάματα, οἱ ψυχαγωγίες, οἱ τουρισμοὶ κ.τ.ἄ. Τοῦτοι οἱ ἐχθροὶ φαίνουνται ἄκακοι κι ἀνίκανοι νὰ μᾶς κάνουνε κακό, γιατὶ δὲν εἶναι ἄγριοι καὶ φανεροί, ἀλλὰ ὕπουλοι καὶ κρυφοδαγκανιάρηδες. Ἀπὸ τοὺς πρώτους προφυλάγεσαι, μὰ ἀπὸ τοὺς δεύτερους ὄχι, ὥς που νὰ σὲ καταπιοῦνε, ὅπως φαίνεται ἀπὸ ἕναν θαλασσινῶν μύθο ποὺ θὰ σᾶς πῶ:

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Η μάχη των Δερβενακίων (26 Ιουλίου 1822)

Μία από τις σημαντικότερες μάχες του αγώνα της Ανεξαρτησίας, στην οποία φάνηκε η στρατηγική ιδιοφυΐα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Στις αρχές Ιουλίου του 1822, ένας νέος κίνδυνος ανεφάνη για την Επανάσταση, με την κάθοδο στην Πελοπόννησο ισχυρής τουρκικής δύναμης υπό τον ικανότατο Μαχμούτ Πασά, γνωστότερο ως Δράμαλη.
Ο Σουλτάνος, σε πλεονεκτική θέση μετά την εξολόθρευση του Αλή Πασά, είχε στρέψει την προσοχή του στους επαναστατημένους Έλληνες. Χωρίς να συναντήσει την παραμικρή αντίσταση
στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, ο Δράμαλης με 25.000 άνδρες προέλασε ταχύτατα και στις 6 Ιουλίου στρατοπέδευσε στην Κόρινθο.
Βασικός του στόχος ήταν η ανακατάληψη της Τριπολιτσάς και η κατάπνιξη της Επανάστασης στον Μοριά με τη βοήθεια του στόλου, που θα κατέπλεε στον Αργολικό Κόλπο.

Αγία Παρασκευή


 

H Αγία Παρασκευή γεννήθηκε σε ένα προάστιο της Ρώμης επί Αυτοκρατορίας Αδριανού. Γονείς της ήταν ο Αγαθόνικος και η Πολιτεία, που ήσαν θεοσεβούμενοι Χριστιανοί και οικονομικά εύποροι. Για πολλά χρόνια δεν μπορούσαν να αποκτήσουν παιδί και τελικά απέκτησαν την Παρασκευή, μετά από πολλά χρόνια θερμής προσευχής. Η Αγία Παρασκευή μάλιστα γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή και έτσι αποφάσισαν να της δώσουν το όνομα της ημέρας που γεννήθηκε. Η ανατροφή της από μικρή ηλικία έγινε με βάση Χριστιανικά πρότυπα. Έτσι από μικρή ηλικία έδειξε ιδιαίτερη κλίση προς το λόγο του ευαγγελίου και ξεχώριζε για τον ενάρετο βίο της. Παρότι το παρουσιαστικό της ήταν ιδιαίτερα θελκτικό και πολλοί εύποροι της εποχής είχαν ζητήσει την όμορφη Παρασκευή σε γάμο, αυτή αρνείτο, προτιμούσε την διακονία των γονιών της και των γειτόνων της, την προσήλωση στην προσευχή και τη μελέτη των Γραφών. Με το πέρασμα μάλιστα των ετών απέκτησε και σημαντική βιβλική κατάρτιση.

Εορτή του Αγίου Μάρτυρος Καλλινίκου

Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Μάρτυρος Καλλινίκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής θα τελεσθούν οι εξής ακολουθίες:
 Την Πέμπτη 28 Ιουλίου στις 7.00μ.μ. η ακολουθία του εσπερινού ,ενώ την Παρασκευή 29 Ιουλίου στις 7.00π.μ. θα τελεστεί η Ακολουθία του Όρθρου και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Στις Ιερές Ακολουθίες θα χοροστατήσει και θα λειτουργήσει ο εορτάζων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Πειραιώς κ. Καλλίνικος,και ηγούμενος της Ιεράς Μονής. 

Κανόνας Παρακλητικός στην Αγία Παρασκευή


 

Δεν είναι εύκολο να είσαι χριστιανός !

 



Ένα μικρό οδοιπορικό στην Όρθοδοξη Ρουμανία και πως βιώνουν την πίστη άνθρωποι απλοί.Οι συνεντεύξεις των μοναχών είναι από τους:
Γέροντας IIie Cleopa (1912 - †1998), π. Ioanichie Bălan ( 1930 - †2007), Ερημίτης Όρος Tarcău Μολδαβία
Χωρίς την καθαρότητα, κανείς δεν μπορεί να φτάσει την αγιότητα!
Τιπότα δε θα σε φέρει κοντά στο Θεό εκτός από την προσευχή!

ΙΕΡΑ ΣΚΗΤΗ ΘΕΟΠΡΟΜΗΤΟΡΟΣ ΑΝΝΑΣ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Nυχτερινή Θεία Λειτουργία

Nυχτερινή Θεία Λειτουργία θα τελεστεί την Κυριακή 23 Ιουλίου,στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής, με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης .Η ακολουθία θα ξεκινήσει στις 9.15μ.μ.

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Είναι μία παμέμορφη ημέρα αλλά δεν μπορώ να τη δω....

Τουρκική εισβολή

Τουρκική εισβολή
...

Τη θλίψη σου, παππούλη μου, καταλαβαίνω,
μα αυτές τις μπότες σου τις λασπωμένες
τι τις φυλάς τόσο πολύτιμα;
Να τη φιλήσεις έμεινε
τη λάσπη που παρέμεινε.
Τουλάχιστο δεν τις ξεπλένεις;
Σε βλέπω και λυπάμαι έτσι που μένεις
και ξεχασμένος τις κοιτάς ώρες πολλές.,

Χειρόγραφο γραμμένο από το χέρι του Αγ.Σεραφείμ του Σαρώφ.



Το 2006 δημοσιεύθηκε η φωτογραφία του αντιγράφου ενός χειρόγραφου το οποίο περιέχει πνευματικές συμβουλές γραμμένες από το χέρι του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ(+1833).Αυτή απευθυνόνταν στον νεαρό ιερομόναχο Αντώνιο(1792-1877)ο οποίος τακτικά επισκεπτόνταν και συμβουλευόνταν τον Άγιο.
Το 1831 ο Άγιος Φιλάρετος,Μητροπολίτης Μόσχας,διάλεψε τον πατέρα Αντώνιο σαν πνευματικό του πατέρα και τονόρισε υποηγούμενο στην Λαύρα του Αγ.Σεργίου του Ραντονέζ(ο μητροπολίτης ήταν ηγούμενος του μοναστηρίου).
Φαίνεται ότι το πρωτότυπο κείμενο βρέθηκε στο αρχείο του γέροντα Αντωνίου στην Λαύρα.Δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά στο πρωτότυπο κείμενο ή στη φωτογραφία του αντιγράφου.
Παρακάτω βλέπετε το χειρόγραφο του Αγ.Σεραφείμ και τη μεταφρασή του στα ελληνικά



1)Μάθε την ευχή του Ιησού όπως οι Πατέρες τη διδάσκουν στην Φιλοκαλία.Αυτή η προσευχή είναι ένα φως στο μονοπάτι μας,ένα αστέρι που μας οδηγεί στον παράδεισο
2)Μάθε να εξασκείς την προσευχή του Ιησού συγχρονίζοντας την αναπνοή σου και κρατώντας τα χείλη κλειστά.Αυτή η Ευχή είναι ένα μαστίγιο για τις σαρκικές επιθυμίες.

4)Η εξωτερική προσευχή(ακολουθία) από μόνη της δεν είναι αρκετή.Οι μοναχοί που δεν ενώνουν την εξωτερική με την εσωτερική προσευχή δεν είναι μοναχοί αλλά μικρά μαύρα κεφάλια.

3)Στην ευχή του Ιησού να προσθέτετε και το''δια της Θεοτόκου ελέησον με''

5)Να φοβάστε σαν τη φωτιά της γεένης τα βαμμένα κοράκια(γυναίκες)Μπορούν να μετετρέψουν τους στρατιώτες του Βασιλιά σε υπηρέτες του Σατανά.

6)Να θυμάστε ότι ο πραγματικός μανδύας του μοναχού είναι το να υπομένει τις συκοφαντίες και την υποτίμηση.Όπου δεν υπάρχουν λύπες δεν υπάρχει και σωτηρία.

7)Να τα κάνεις όλα βαθμιαία,ήρεμα και όχι με την μία.Η αρετή δεν είναι σαν το απίδι.Δεν το τρως με μία δαγκωσιά.

From the Russian book by Princess Natalia Vladimirovna Urusova


Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Από την Πανήγυρη της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Θήρας (2011)

 




Ὁ Πύρινος Ἅγιος. Ἠλίας ὁ Θεσβίτης

του Φώτη Κόντογλου
 Αὐτὸς ὁ ἅγιος ξεχωρίζει ἀνάμεσα στοὺς ἄλλους, καὶ μὲ ὅλο ποὺ ἤτανε ἄνθρωπος, φαίνεται σὰν κάποιο ὑπερφυσικὸ καὶ μυστηριῶδες πλάσμα, ποὺ ἔρχεται καὶ ξανάρχεται στὸν κόσμο. Οἱ Ἰουδαῖοι περιμένανε νὰ ξανἄρθει στὸν κόσμο, γιὰ τοῦτο θαρρούσανε πὼς ὁ ἅγιος Ἰωάννης ὁ Πρόδρομος ἤτανε ὁ Ἠλίας. Καὶ τότε ποὺ ρώτησε ὁ Χριστὸς τοὺς μαθητὲς τοῦ «Ποιός, λένε, πὼς εἶμαι, οἱ ἄνθρωποι;», τοῦ ἀπαντήσανε πὼς λέγανε πὼς ἤτανε ὁ Ἠλίας ἢ κάποιος ἄλλος ἀπὸ τοὺς προφῆτες. Ὁ προφήτης Μαλαχίας, ποὺ ἔζησε πολὺ ὑστερώτερα ἀπὸ τὸν Ἠλία, λέγει: «Τάδε λέγει Κύριος Παντοκράτωρ. Ἰδοὺ ἐγὼ ἀποστελῶ ὑμῖν Ἠλίαν τὸν Θεσβίτην, πρὶν ἢ ἐλθεῖν τὴν ἡμέραν Κυρίου τὴν μεγάλην καὶ ἐπιφανῆ», καὶ πολλοὶ τὸ ἐξηγήσανε πὼς ὁ Ἠλίας θἄρθη πάλι στὸν κόσμο πρὶν ἀπὸ τὴ Δευτέρα Παρουσία καὶ θὰ μαρτυρήσει.

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Σκήτη Προφήτου Ηλιού Αγίου Όρους

Από τη ζωή των μοναχών

Στον Γέροντα Παϊσιο...

2011

(12 Ιουλίου, ημέρα της κοιμήσεώς του)

Τον Γέροντα τον άγιο,
Παΐσιο αγιορείτη,
αποπειράθηκα κι εγώ,
σαν άλλους να φωτογραφίσω.
Την ώρα που απόμερα,
έξω στ’ «αρχονταρίκι»,
ενός παπά τον καημό εβάσταζε,
το κομποσχοίνι ξεκουκκίζοντας,
«πάγωσα» την εικόνα του,
ως φυλαχτό να έχω.
Τα μάτια του έστρεψε μεμιάς,
την ώρα εκείνη που ο φακός
τον έβαλε σημάδι,
και λίγο σαν να σκιάχτηκε.
Όταν στη Δάφνη γύρεψα
τη μηχανή και πάλι,
τότε και μόνο διαπίστωσα
πως «όλως αναιτίως»
είχε εξαφανιστεί.

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Είμαι στον Παράδεισο!!!

Συγκινητικό περιστατικό στο χώρο της Ιεραποστολής

Ορθόδοξη Ιεραποστολική Αδελφότητα «Φως Χριστού»

Ξυπόλυτος, πεινασμένος, και με κουρελιασμένα ρούχα, έφθασε έξω από το ορφανοτροφείο μας στο Μόντε της Ουγκάντας εκείνο το βροχερό απόγευμα ένα μικρό και φοβισμένο δωδεκάχρονο αγόρι, ο Χρήστος.

Ατελείωτες μέρες και νύχτες περπατούσε φοβισμένο το μικρό αυτό αγοράκι από τη Βόρεια Ουγκάντα, όπου ο εμφύλιος σπαραγμός ανάμεσα στις φυλές της χώρας του τον έκανε ορφανό και από μάνα και από πατέρα.

Από τα αδελφάκια του, μόνο αυτός έζησε για να πάρει το δρόμο της ξενητιάς και να γλυτώσει τον θάνατο.

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Πάλι μαζί!!!

Iερός Ναός Αγίας Μαρίνας Θησείου

Ο περικαλλής Ιερός Ναός εθεμελιώθη το έτος 1924 και απεπερατώθη το έτος 1927-σχεδια Αχχιλέα Γεωργιάδη. Αι εντός αυτού αξιοθαύμαστοι αγιογραφίαι, έργον των μεγάλων αγιογράφων Γκρεκού και αδελφών Σούτσου, προσδίδουν μίαν ιδιαιτέραν μεγαλοπρέπειαν και επνέουν συγκίνησιν και θαυμασμόν εις τους ευσεβείς προσκυνητάς. Η δε γλυπτική τέχνη του τέμπλου είναι αξιοθαύμαστος εις όψιν και μεγάλης αξίας. 
Η αρχαία και πρώτη Εκκλησία της αγίας Μαρίνης Αθηνών. Κατά τους ιστορικούς φέρεται χρησιμοποιηθείσα ως λατρευτικός χώρος της προχριστιανικής εποχής. Από τον Μεσαίωνα και εντεύθεν εχρησιμοποιήθη ως Ναός Χριστιανικός μέχρι του έτους 1927. Εις τον χώρον αυτόν λέγεται ότι ευρέθη και η αρχαία Ιερά εικών της Αγίας Μαρίνης.  Οι αρχαιολόγοι προσδίδουν ιδιαιτέραν σημασίαν εις τον παλαιόν αυτόν Ναΐσκον όστις είναι κτισμένος εντός βράχου.
Περιγραφή αρχαίου Ναού Αγίας Μαρίνας Θησείου :

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ

ΜΙΑ ΑΞΙΑ ΜΑΝΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΑΞΙΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ. .

 






Όταν έμαθα πως πεθάνανε τα μωρά μου, είδα Την Παναγία μπροστά από τον Σταυρό να κλαίει"
"Τα παιδιά μου με ρώτησαν γιατί πρέπει να πάνε στρατό αφού όλοι οι φίλοι τους πήρανε αναστολή. Η απάντηση μου εμένα και του πατέρα τους ήταν:μέσα από τόσους μόχθους και τόσους πόνους καταφέραμε να σας μεγαλώσουμε. Τώρα εγώ δεν υπογράφω να σας δηλώσω τρελούς! Θα υπηρετήσετε την πατρίδα."
"Τι θα μας δώσουνε οι πολιτικοί τώρα για παρηγοριά; Μια σημαία; Ε τότε εγώ νιώθω περήφανη που θα πάρω 2....."

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Ὅσιος Νικόδημος ὁ Ἁγιορείτης, ὁ χαλκέντερος κολλυβᾶς


ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ

(Χώρα Νάξου Κυκλάδων 1749 - Καρυαὶ Ἁγίου Ὄρους 14 Ἰουλίου 1809)
Ἐπιμέλεια κειμένου: Παναγιώτης Μπούρδαλας

Α. Γέννηση - ἀνατροφή

Τὸ 1749 γεννήθηκε στὴ χώρα τῆς Νάξου Κυκλάδων ὁ Νικόλαος Καλλιβούρτζης. Ὁ πατέρας του ὀνομαζόταν Ἀντώνιος καὶ ἡ μητέρα του Ἀναστασία. Εἶχε καὶ ἕνα μικρότερο ἀδελφό, τὸν Πιέρο, ποὺ ἀργότερα ἔγινε ἕνας ἀπὸ τοὺς βασικοὺς συνδρομητὲς τοῦ πολυγραφότατου Ἁγίου μας. Ἀπὸ μικρὸ παιδὶ πῆρε τὴν ἐκκλησιαστικὴ εὐσέβεια ἀπὸ τὴν μητέρα του καὶ ἔκανε παρέα μὲ τὸν ἐξάδελφό του, μετέπειτα ἐπίσκοπο Εὐρίπου Ἱερόθεο.
Δίπλα στὸ σπίτι του ἦταν ὁ ἐνοριακὸς Ἱ. Ναὸς τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς, στὸν ὁποῖο σύχναζε σὲ ὅλες τὶς ἀκολουθίες, ὅπου καὶ ἔμαθε πολλοὺς ὕμνους. Ὁ ἱερέας τὸν ἔχει μαζί του σ᾿ ὅλες τὶς ἱεροπραξίες. Σὲ ἡλικία 12 ἐτῶν, εἰσάγεται στὴν ὀνομαστὴ σχολὴ τῆς Νάξου, πραγματικὴ Ἀκαδημία. Λειτουργοῦσε στὴν Ἱ. Μ. τοῦ Ἁγίου Γεωργίου Γκρόττας, μὲ Διευθυντὴ τὸν ἀδελφὸ τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ, τὸν Ἀρχιμανδρίτη Χρύσανθο τὸν Ἐξωχωρίτη.

Από τον Αόρατο πόλεμο του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου

Σε τι βρίσκεται η χριστιανική τελειότητα. Γιά να την αποκτήση κάποιος, πρέπει να πολεμά. Τα τέσσερα αναγκαία σ αυτόν τον πόλεμο.
Το μεγαλύτερο και τελειότερο κατόρθωμα, που μπορεί να πή ή να συλλογισθή ο άνθρωπος, είναι το να πλησίαση κάπως στο Θεό και να ενωθεί με αυτόν. Λοιπόν, εάν εσύ, αγαπητέ μου εν Χριστώ αναγνώστη, επιθυμείς να φθάσης σε αυτήν την κορυφή, πρώτα πρέπει να γνωρίσης, από τι αποτελείται η πνευματική ζωή και η χριστιανική τελειότητα (1). Γιατί, είναι πολλοί, που λένε, Πως αυτή η ζωή και η τελειότητα βρίσκεται στις νηστείες, στις αγρυπνίες, στις γονυκλισίες, στις χαμαι-κοιτίες και σε άλλες παρόμοιες σκληραγωγίες του σώματος. Άλλοι πάλι λένε Πως βρίσκεται στις πολλές προσευχές και στις μεγάλες ακολουθίες. Και άλλοι πολλοί νομίζουν, ότι η τελειότητα βρίσκεται ολόκληρη στη νοερά προσευχή (2), στη μοναξιά και στην αναχώρησι, στη σιωπή και στην εκπαίδευσι με τον κανόνα· δηλαδή, το να βαδίζουν με τον κανόνα και το μέτρο, και ούτε να φτάνουν σε υπερβολές, ούτε σε ελλείψεις.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις εναντίον της σειράς ΕZEL

Διογκώνονται κάθε ημέρα που περνάει οι αντιδράσεις Ελλήνων από όλη την υφήλιο, κατά του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, για την επιμονή του να συνεχίσει να προβάλει το τουρκικό σήριαλ EZEL το οποίο έχει γυριστεί στην κατεχόμενη Κύπρο, στις περιουσίες Ελλήνων που έχουν αρπάξει οι κατακτητές. Μετά τις κινητοποιήσεις του Δρασις- ΚΕΣ στην Αθήνα, έλληνες από όλη την Ελλάδα αλλά και την υφήλιο, από τις ΗΠΑ μέχρι την Αυστραλία, κινητοποιούνται, προκειμένου να ασκήσουν πίεση στον τηλεοπτικό σταθμό.
Πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων αλλά και απλοί άνθρωποι στέλνουν επιστολές στον τηλεοπτικό σταθμό αλλά και διαμαρτύρονται με κάθε τρόπο που μπορούν.

Ο ήρωας Διοικητής του Ναυτικού, Ανδρέας Ιωαννίδης



ioannidis21 Ο ήρωας Διοικητής του Ναυτικού, Ανδρέας Ιωαννίδης

Οι ήρωες σπανίζουν στην εποχή μας. Χθες μάθαμε για έναν απ’ αυτούς. Ο πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, διοικητής της Βάσης που τινάχτηκε στον αέρα, έδωσε την ίδια του τη ζωή στο καθήκον. Σ΄ αυτό που πάντα πίστευε. Όπως λένε όσοι τον γνώρισαν , το μόνο που θα επιθυμούσε είναι να μπορούσε να έδινε ακόμη περισσότερα.
Το βιογραφικό του ήρωα πλοιάρχου και μερικές φωτογραφίες από τη γεμάτη καριέρα του στο Πολεμικό Ναυτικό που λάτρεψε:
Πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης
Εισήχθη στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το1977 και αποφοίτησε ως Μάχιμος Σημαιοφόρος το 1981. Εξειδικεύτηκε στα Ταχέα Σκάφη. Ανέπτυξε ιδιαίτερες σχέσεις με τους Ελλαδίτες συναδέλφους του, ζυμώθηκε με αυτούς και μια και είχε την τύχη να είναι ο πρώτος Κύπριος Μάχιμος Αξιωματικός έθεσε ουσιαστικά τα θεμέλια στο Κυπριακό Ναυτικό ώστε σήμερα πλέον το Κυπριακό Ναυτικό να ακολουθεί τις παραδόσεις του Ελληνικού με αποτέλεσμα σε κάθε συνεργασία που είχαν τα δύο ναυτικά, ή ακόμη και όπου συναντιόντουσαν τα στελέχη τους «να μιλάνε την ίδια γλώσσα».

Το 'Αγιο Όρος και η συμβολή του στην πνευματική και πολιτισμική παράδοση της Ευρώπης, θέμα διάσκεψης στο Σάλτσμπουργκ

Το μέλλον του Αγίου Όρους και η συμβολή του στην πνευματική και πολιτισμική παράδοση της Ευρώπης ήταν το θέμα διεθνούς Διάσκεψης το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, με συμμετοχή εκατό και πλέον υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ορθόδοξης Εκκλησίας, Ευρωπαίων διανοουμένων και επώνυμων φίλων του 'Αθω από διάφορες χώρες της Ευρώπης.Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη βρίσκονταν ο Βλαντίμιρ Γιακούνιν, πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων και ιδρυτής του "Φόρουμ Διάλογος των Πολιτισμών", ο Γιαν Φίγκελ υπουργός συγκοινωνιών και αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στη Σλοβακία και ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, Βασίλειος Κουτσού -Εφραιμ.

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Η Παναγία και ο κλόουν

Μία διδακτική ἱστορία
Ὁ Πέτρος Γκουερὲν ἦταν σπουδαῖος κλόουν. Τὰ χρόνια ὅμως πέρασαν, γέρασε καὶ δὲν ἔβρισκε πιὰ δουλειά. Ἀπελπισμένος καὶ γιὰ νὰ μὴ πεθάνει τῆς πείνας, πῆρε τὸ δρόμο γιὰ  ἕνα μοναστήρι ἀφιερωμένο στὴν Παναγία. Ἴσως οἱ καλόγεροι νὰ τὸν φιλοξενοῦσαν γιὰ λίγο. Πραγματικά, ὁ ἡγούμενος τὸν κράτησε ἐκεῖ, γιὰ νὰ κάνει κάποιο θέλημα. Ὁ Πέτρος χάρηκε. Κι ἤθελε νὰ εὐχαριστήσει τὴν Παναγία γι' αὐτό. Δὲν ἤξερε ὅμως γράμματα, γιὰ νὰ μπορεῖ νὰ διαβάζει στὰ μεγάλα βιβλία καὶ νὰ τῆς ψέλνει ὕμνους, ὅπως οἱ καλόγεροι. Ἀλλὰ κάτι σκέφτηκε νὰ κάνει κι αὐτός... Κι ἕνα μεσημέρι, ποὺ οἱ καλογέροι ἡσύχαζαν στὰ κελιά τους, ὁ Πέτρος χάθηκε. Ὁ ἡγούμενος,  θέλοντας νὰ τὸν στείλει σὲ κάποιο θέλημα, ἔψαξε νὰ τὸν βρεῖ. Τὸν γύρεψε παντοῦ μὰ δὲν φαινόταν πουθενά. Κάποια στιγμὴ πέρασε  καὶ μπροστὰ ἀπ' τὴ δυτικὴ πόρτα τῆς ἐκκλησίας κι ἀπ' τὸ  μεγάλο τζάμι τῆς ἔριξε μία γρήγορη ματιὰ μέσα στὴν ἐκκλησία. Καὶ τί νὰ δεῖ! Ὁ Πέτρος ἦταν μπρὸς στὴ μεγάλη εἰκόνα τῆς Παναγίας κι ἔκανε τοῦμπες καὶ χίλια δύο ἀκροβατικά. Μία περπατοῦσε μὲ τὰ χέρια, μία ἰσορροποῦσε μόνο πάνω στὸ ἕνα χέρι, μία κυλοῦσε στηριγμένος στὶς ἄκρες τῶν ποδιῶν καὶ τῶν χεριῶν σὰν τροχός.
 ὁ Πέτρος, ἀκουμπώντας μόνο πάνω στὸ κεφάλι του, ἔπαιζε στὰ πόδια του, τὰ γυρισμένα πρὸς τὰ πάνω, τὸ παλιό του μπαστούνι τῶν κλόουν. Κι εἶχε ἀναψοκοκκινίσει τὸ γέρικο πρόσωπό του κι εἶχαν φουσκώσει οἱ φλέβες τοῦ λαιμοῦ του καὶ ποτάμι ἔτρεχε ὁ ἱδρώτας ἀπὸ τὸ μέτωπό του.

Νυχτερινή Θεία Λειτουργία

Νυχτερινή Θεία Λειτουργία θα τελεστεί την Kυριακή 23  Ιουλίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης.Η Ακολουθία θα ξεκινήσει στις 9.15 μ..μ.

Μικρό σχόλιο για την Ιεραποστολή στην Ουγκάντα: τσίγκινοι ναοί, ατσάλινη Πίστη...


Η Ιεραποστολή στην Ουγκάντα ασκείται από τη Μητρόπολή της με επικεφαλής το Μητροπολίτη Ιωνά, τους Ιθαγενείς ιερείς και Έλληνες ιεραποστόλους. 
Οι περισσότεροι Ναοί είναι με λαμαρινένιες σκεπές και πολλές ελλείψεις σε εικόνες, καλύμματα και καθίσματα. Άλλοι ναοί είναι ημιτελείς, ή χρησιμοποιείται κάποια αίθουσα σχολείου η τελείται θεία λειτουργία στο ύπαιθρο.
Οι περισσότερες σχολικές αίθουσες δεν είναι καλές ή είναι πολύ φτωχικές, χωρίς πόρτες και παράθυρα. Δεν υπάρχουν θρανία και πολλά παιδιά παραμένουν όρθια μέσα στην κάθε τάξη. Αρκετά παιδιά δεν έχουν βιβλία, τετράδια μολύβια για σημειώσεις. Αντίξοες συνθήκες, αλλά η πίστη θωρακίζει αυτούς τους ανθρώπους. 

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Γέροντας Σωφρόνιος (Σαχάρωφ), + 11 Ιουλίου 1993


Ο Οικουμενικός αγιορείτης του Έσσεξ.

(Μόσχα  Ρωσίας1896-Έσσεξ Αγγλίας 11-07-1993

Α. Γέννηση - ανατροφή:
Ο Γέροντας γεννήθηκε στην Μόσχα της Τσαρικής Ρωσίας από ορθόδοξους γονείς το 1896, στις 22 Σεπτεμβρίου, 04.00 η ώρα το πρωί. Ήταν το δεύτερο παιδί μιας οικογένειας με άλλα εννέα αδέλφια. Πέθανε όμως τελευταίος απ’ όλα τ’ αδέλφια του. Βαφτίστηκε στην εκκλησία του Σωτήρα και πήρε το όνομα Σέργιος. Από την παιδική του ηλικία έδειχνε μια σπάνια ικανότητα στην προσευχή. Σαν νέος μάλιστα μπορούσε να απαντά σε θέματα θεολογικά από αιώνων ζητούμενα. Έτσι από νωρίς είχε καταληφθεί από επείγουσα επιθυμία  να εισχωρήσει στην καρδιά της θείας αιωνιότητας.

Οσιομάρτυς Νικόλαος ή Νεκτάριος (Εκ Βρυούλων) + 11 Ιουλίου 1820

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ από τα Βρύουλα ή Βουρλά, ό Νέος οσιομάρτυρας.
Γεννήθηκε από φτωχούς αλλά ευσεβείς γονείς στα Βρύουλα ή Βούρλα της Εφέσου και ονομαζόταν Νικόλαος. Έμεινε ορφανός από πατέρα και 17 ετών μπήκε με μισθό στην υπηρεσία κάποιου αγά. Μαζί με άλλους έξι νέους χριστιανούς, εξαπατήθηκε από τους Τούρκους και εξισλαμίστηκε, διότι πίστεψαν ότι οι γονείς τους πέθαναν από κάποια επιδημία. Όταν όμως ό Νικόλαος γύρισε στα Βούρλα, πληροφορήθηκε ότι ή μητέρα του ζούσε και έτρεξε με χαρά κοντά της. Ή ευσεβής μητέρα, όταν είδε με τούρκικα ρούχα τον γιο της, τον έδιωξε λέγοντας του ότι, εγώ δεν γέννησα Τούρκο αλλά Νικόλαο Χριστιανό. Τότε ό Νικόλαος κατάλαβε το αμάρτημα του και μετά από ένα ταξίδι στη Σμύρνη - Κωνσταντινούπολη - Βλαχία και πάλι στη Σμύρνη, εξομολογήθηκε σ' έναν Αγιορείτη μοναχό, και με την ευλογία του πήγε στο Άγιο Όρος.

Η Ιερά Καλύβη Αγίου Ακακίου Καυσοκαλυβίων Αγίου 'Ορους.

Στό ἄκρο τῆς ἱερᾶς χερσονήσου τοῦ οὐρανογείτονος Ἄθω καί κάτω ἀπό τόν Ἄθω· στόν κόσμο καί ἔξω ἀπό τόν κόσμο· ἐκεῖ πού ἡ μεγαλόπρεπη ἀγριότητα τῆς φύσης συναγρυπνεῖ μέ τούς ἀφιερωμένους στόν Θεό ἐρημῖτες, ὑψώνεται τῆς ἡσυχίας ἀκρόπολη, σάν ἱερό Βῆμα στό θεόδμητο ναό τοῦ Ἁγίου Ὄρους, ἡ ἱερά Σκήτη Ἁγίας Τριάδος τῶν Καυσοκαλυβίων.
  Ἡ ἱστορία τῆς σκήτης τῶν Καυσοκαλυβίων συνδέθηκε ἀπό τήν πρώτη στιγμή μέ τό ἀρχαιότερο ἡσυχαστήριό της, τήν Καλύβη τοῦ Ἁγίου Ἀκακίου, μιά πού σ’ αὐτήν ἀσκήθηκε ὁ ἱδρυτής τῆς Σκήτης, ὅσιος Ἀκάκιος ὁ Καυσοκαλυβίτης (1630-1730). Πρῶτος πάντως γνωστός ἀσκητής τῆς περιοχῆς στάθηκε μία ἀπό τίς διαπρεπέστερες πνευματικές φυσιογνωμίες τοῦ ἀθωνικοῦ μοναχισμοῦ· ὁ ἐκ Μικρᾶς Ἀσίας καταγόμενος ὅσιος Μάξιμος ὁ Καυσοκαλύβης ( περ. 1365). Ὁ μεγάλος αὐτός διδάσκαλος τῆς νοερᾶς προσευχῆς μέ τά τόσα ὑπερφυσικά χαρίσματα, ζῶντας στήν περιοχή ὡς διά Χριστόν σαλός ἔκαιγε τίς καλύβες πού ὁ ἴδιος κατασκεύαζε, θέλοντας νά ἀποκτήσει τήν ὑψοποιό ταπείνωση. Ἀπό τήν προσωνυμία τοῦ ὁσίου ‘’Καυσοκαλύβης’’,΄πῆρε καί ἡ τοποθεσία τήν ὀνομασία Καυσοκαλύβια.

Προβολή για το Θεολογικό συνέδριο της Μονής Προφήτου Ηλιού Θήρας


Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Στη Μένη,Τον Άγγελο που έφυγε νωρίς........

Μένη μου, αγαπημένε μου άγγελε, έφυγες νωρίς κι άφησες πίσω σου τα δυο αγγελούδια σου που αγαπούσες περισσότερο κι απ’ τη ζωή σου, κι εμάς που σ’ αγαπούσαμε και μας αγαπούσες και συ αφάνταστα. Όμως, άγγελέ μου δεν πέθανες, ζεις, και τώρα είσαι στην αγκαλιά του Ιησού μας, που τον επικαλέστηκες, και με τα τελευταία σου λόγια τον δόξαζες και το πρόσωπό σου έλαμπε σαν άγγελος.

Το παράδειγμα του εκατοντάρχου Κυριακή Δ Ματθαίου (Ματθ.η΄5-13)

π. Γεωργίου Μεταλληνού
«Ακούσας δε ο Ιησούς εθαύμασε...» (Ματθ. η' 10)
1. Το σημερινό Ευαγγέλιο μας δίνει το αδρό πορ­τραίτο ενός στρατιωτικού που ελκύσθηκε από τη γοη­τεία του Χριστού μας. Όταν βλέπει δε κάποιος στη ψυχή του τόσα προσόντα, νοιώθει δικαιολογημένα κάποια έκπληξη. Η ζωή και η ιστορία μας έχει συνη­θίσει να βλέπουμε κάπως διαφορετικά ένα στρατιωτι­κό. Σαν άνθρωπο σκληρό και βίαιο. Όχι σπάνια δε α­πό τις καταχρήσεις ωρισμένων δημιουργείται και μιά αποστροφή προς την τάξη των στρατιωτικών, και γε­νικά προς κάθε ένστολο, διότι (πιστεύεται ότι) συνδέ­ονται με την βία και την επιβολή.

Τα ασκηταριά της μικρής και της μεγάλης Πρέσπας

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός και το 1821 στην Κύπρο


Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι μέγα γεγονός της ελληνικής ιστορίας. Το σύνθημα “Τούρκος να μη μείνει στο Μοριά, μηδέ στον κόσμο όλο”, που συγκλόνισε
το πανελλήνιο, δεν ήταν δυνατό να αφήση ασυγκίνητους τους Κυπρίους. Για την ενεργό δράση των Κυπρίων στον Αγώνα δεν αναφέρεται σχεδόν τίποτα στις γενικές
εργασίες της επανάστασης, που διαφωτίζουν τα τραγικά γεγονότα. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή, Έλληνες Κύπριοι μυούνται στη Φιλική Εταιρεία και ενισχύουν
τον κοινό αγώνα, υλικά και ηθικά. Η ένοπλη δράση, η προσφορά αίματος, η παρουσία στην παιδεία και στη διοίκηση της επανάστασης, συνοψίζουν την κυπριακή
συμβολή στον Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Κορυφαίο γεγονός όμως αποτελεί η θυσία εκατοντάδων μαρτύρων, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό, τον
Ιούλιο του 1821.

Αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο του πατρός Ευέλθοντα Χαραλάμπους

 





Του ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη.


Η 9η Ιουλίου 1821 εν Λευκωσία Κύπρου

(Κυριότερα αποσπάσματα)
(...)
Εξέβην που την Εκκλησιάν με την συναπαρτιάν του
τζαι Τουρκ' ευτύς του Σαραγιού επλάστησαν μπροστά του.
(....)Λαλεί τους: "Ποιος σας έπεψεν πωρνόν πωρνόν κοντά μου;
Πέτε μου το συντ΄σιετε (...) εν πέτρα η καρδκιά μου"
(....)
"Ήρταμεν να σε πκιάσομεν, είμαστον προσταμένοι
από τον Μουσελλίμαγαν, τον άρκονταν της Χώρας."
Λαλεί τους: "Με καλόν γάλαν αν είστε βυζασμένοι,
σταθείτε, καρτεράτε με πέντε λεφτά της ώρας"
(...)Εξέβην πάνω βιαστικός τζι ενέην στον νοτάν του
τζι άψεν λαμπάδιν τζι έκρουσεν κάτι χαριά γραμμένα
τζι ύστερα 'στράφην τζι είπεν τους: "Ελάτ', αντρειωμένοι,
τώρα πόχω τα πράματα, σγοιαν θέλω, τελειωμένα,
επάρτε με να πάμεντ, σγοιαν είστε προσταμένοι.
(....)
"Πίσκοπε, 'γιω την γνώμην μου ποττέ εν την αλλάσσω
τζι όσα τζι αν πεις μεν θαρευτείς πως εν να σου πιστέψω.
Έχω στον νουν μου, Πίσκοπε, να σφάξω, να κρεμμάσω,
τζι αν ημπορώ που τους Ρωμιούς την Κύπρον να παστρέψω,
τζι ακόμα, αν ημπόρεια τον κόσμον να γυρίσω,
εθεννά σφάξω τους Ρωμιούς, ψυσιήν να μεν αφήσω!"
"Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου,
κανένανς εν ευρέθηκεν για να την ηξηλείψει,
κανένας! γιατί σσιέπει την που τα 'ψη ο Θεός μου.
Η Ρωμιοσύνη εν να χαθεί, όντας ο κόσμος λείψει!
Σφάξε μας ούλλους τζι ας γενεί το γαίμαν μας αυλάτζιν
κάμε τον κόσμον ματζιελλειόν τζαι τους Ρωμιούς τραούλλια,
αμμά 'ξερε πως ίλαντρον όντας κοπεί καβάτζιν,
τριγύρου του πετάσσονται τρακόσσια παραπούλλια.
Το νιν, αντάν να τρω' την γην, τρωει την γην θαρκέται,
μα πάντα τζείνον τρώεται τζαι τζείνον καταλυέται.
(....)
Το γαίμαν εκολύμπησεν τζαμαί στην γην, τζι εππέσαν
τζι ελαχταρούσαν τα κορμιά τζι οι τζεφαλάδεςμέσα.
(....)
(...) Επίασην δκυο μπροεστοί τζαι τέσσερις παπάδες
τζι είπαν του Μουσελλιμαγά: "Δωσ' μας τους Δεσποτάδες
Τζαι τον Δημήτρην για θαφκιόν να μεν μείνουν, τζι εν κρίμαν"
Τζι είπεν με κάμποσους θυμούς τζαι κάμποσες φοβέρες:
"Φύετε τζι έν σας δκιω τωρά κανέναν για το μνήμαν.
Θέλω να μείνουν τζει χαμαί άθαφτοι τρεις ημέρες"

Ψαλτοτράγουδο για τον μακαριστό Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινό

 



pemptousia.com

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Διήγηση του υπερφυούς θαύματος που τέλεσε η Αγία αθληφόρος Βαρβάρα στο Πολυδένδρι Αττικής στις 15 Ιουλίου 1917

Είναι γνωστή, αδελφοί μου, σε όλους μας η μεγάλη δύναμη των Αγίων.Αυτή η δύναμή τους, το να κάνουν δηλαδή θαύματα, να θεραπεύουν αρρώστους, να προφητεύουν, να καθοδηγούν τους πιστούς με τρόπο θαυμαστό, να λύνουν «άλυτα» προβλήματα, να προφυλάσσουν από κινδύνους και τόσα άλλα, δεν είναι δική τους.
   Όπως λέει ο Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης, οι Άγιοι λάμπουν με το φως του Χριστού. Έγιναν Άγιοι με τη δική Του χάρη, είναι δοξασμένοι με τη δική Του δόξα. Ό,τι τους ζητάμε το πετυχαίνουν για μας από το Χριστό, στου οποίου το θέλημα θυσίασαν ό,τι είχαν ακριβό στη γη. Οι Άγιοι εξεπλήρωσαν το λόγο του Θεού. Ο Κύριος εκπληρώνει το δικό τους λόγο.Εργάσθηκαν γι’ Αυτόν κι αυτός εργάζεται για χάρη τους.

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Για σένα που πονάς.

To πρόβλημα του πόνου συγκινεί πάντοτε την καρδιά μου.Νιώθω πολλή συμπάθεια σε κάθε πονεμένο.Έχω και εγώ περάσει πολλές δοκιμασίες και πολύ πόνο στη ζωή.
Θα ήθελα να σταθώ δίπλα σε κάθε πονεμένη καρδιά.Να μπορούσα να σπογγίσω πονεμένα δάκρυα.Να μπορούσα να ανακουφίσω και να παρηγορήσω πονεμένους ανθρώπους .Σε όλη την πτωχή ποιμαντική μου διακονία προσπάθησα πάντα με ειλικρίνεια και αγάπη να σταθώ δίπλα σε πονεμένους ανθρώπους.
Αυτή η εσωτερική μου συμπάθεια  με παρακίνησε και τώρα στα βαθιά γεράματα ,να γράψω λίγα λόγια αγάπης και παρηγοριάς σε αυτούς οι οποίοι με οποιοδήποτε τρόπο τραυματίζονται στην πορεία της ζωής.(από τον πρόλογο του νέου βιβλίου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς κ.Καλλινίκου.Για σένα που πονάς.Ζητήστε το σε όλα τα χριστιανικά βιβλιοπωλεία .Τιμή 7 ευρώ.

Ευλογημένο καλοκαίρι ...

Να ταξιδεύει ο νους και η ψυχή …σε μέρη αγιασμένα με νερό θαλασσινό και λιβάνι αγιορείτικο …μόνο έτσι μπορώ να καταλάβω την αλλαγή του καλοκαιριού ..την αύρα των διακοπών …Και εδώ στην πόλη την πολύβουη όμως ,δεν χρειάζεσαι πολλά ..αρκεί μια γραφή του Κόντογλου και ο ήχος μιας καμπάνας να σημαίνει τον εσπερινό για της ...αυριανής ημέρας τον Άγιο πρεσβευτή …. Στ’ Άγιον Όρος πήγα πολλὲς φορές. Τὴν πρώτη φορὰ κάθησα παραπάνω απὸ δυὸ μήνες κ' έκανα γνωριμία μὲ πολλοὺς πατέρες καὶ λαϊκούς, γιατί υπάρχουνε εκεί πέρα καὶ αγωγιάτες αρβανίτες, παραγυιοὶ καὶ γεμιτζήδες ποὺ φορτώνουνε κερεστέ στὰ καράβια. Στὴ Δάφνη, ποὺ είναι ἡ σκάλα ποὺ πιάνουνε τὰ βαπόρια, βρισκόντανε καὶ κάτι ψαράδες κοσμικοί, κ' εκεί γνωρίσθηκα μὲ τρείς Αϊβαλιώτες καὶ περάσαμε πολὺ έμορφα. Απὸ κεί πήγα στὶς Καρυές, μὰ δὲν κάθησα πολύ, γιατί γύρευα θάλασσα. Πήγα στὸ μοναστήρι τῶν Ιβήρων μαζὶ μὲ ένα γέροντα ποὺ πουλούσε βιβλία στὶς Καρυὲς καὶ ποὺ τὸν λέγανε Αβέρκιον Κομβολογάν. Σ’ αυτὸ τὸ μοναστήρι κάθησα κάμποσο. Πιὸ πολὺ μὲ τραβούσε ο αρσανάς, δηλαδὴ τὸ μέρος ποὺ βάζουνε τὶς βάρκες καὶ τὰ σύνεργα της ψαρικής.

Τα ορφανά παιδιά της Αφρικής ευχαριστούν τον μακαριστό Ιεραπόστολο κυρό Ευελθόντα


του Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε και Αγκόλας Σεραφείμ

Μιά σύγχρονη Ορθόδοξη Ιεραποστολική μορφή έφυγε σωματικά από ανάμεσα μας, και τα ορφανά παιδιά της Αφρικής έμειναν για δεύτερη φορά στη ζωή τους ορφανά. Ο μακαριστός Πρωτοπρεσβύτερος π. Ευέλθων, με το Ιεραποστολικό του έργον κατέστη κορυφαίος σύγχρονος Ιεραπόστολος, που ξέφυγεν του μικρού χώρου της Κύπρου και του Ελληνισμού,  και μετέστη στον ευρύτερον χώρον της Οικουμενικής Ορθοδοξίας. Γι’ αυτό επαξίως, μια άλλη σύγχρονη κορυφαία Ιεραποστολική μορφή της Κύπρου, ο Αετός της Ορθοδοξίας στην Αφρικανική Ήπειρον, ο μακαριστός Πατριάρχης Πέτρος, το 2002, του απένειμεν το υψηλόν οφίκκιον του Πρωτοπρεσβυτέρου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Το μυστικό της επιτυχίας του κορυφαίου Ιεραποστολικού έργου του μακαριστού πατρός Ευέλθωντος ήταν πρώτιστα η βαθειά του πίστη στο Θεό, δεύτερον, η ευσέβεια και η ευλάβεια της οικογένειας του με πρώτη την ηρωϊδα Πρεσβυτέρα του κ. Ανδρούλα, που του στάθηκε δίπλα του μαζί με τα παιδιά του, και τρίτον, ο σεβασμός του κόσμου στο άμωμον πρόσωπον του που συνέπερνε τους πάντες με την αρετή της φιλανθρωπίας να ζήσουν στη γη τις ουράνιες ηλιακτίδες της αγάπης της Βασιλείας του Θεού.
Recommended Post Slide Out For Blogger