Διαβάστε σήμερα..

"

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Πνευ­μα­τι­κή ζω­ή καί κα­θη­με­ρι­νό­τη­τα



Ἡ πνευ­μα­τι­κή ζω­ή εἶ­ναι ζω­ή γιά ὅ­λους ἤ γιά λί­γους ἐ­κλε­κτούς; Μπο­ρεῖ νά ἀ­φο­ρᾶ ἀν­θρώ­πους τῆς κα­θη­με­ρι­νό­τη­τας, ἁ­πλούς ἤ ἀ­πευ­θύ­νε­ται μό­νο σέ ὅ­σους ἀ­φι­ε­ρώ­νουν τήν ὕ­παρ­ξή τους ἀ­πο­κλει­στι­κά καί μό­νο στόν Θε­ό; Γί­νε­ται νά ζεῖς πνευ­μα­τι­κά ὅ­ταν τό μυα­λό σου βα­σα­νί­ζουν βι­ο­τι­κές μέ­ρι­μνες καί ἡ ψυ­χή σου βα­ραί­νει ἀ­πό τόν μό­χθο καί ἀ­πό μιά ἀ­φό­ρη­τη ρου­τί­να; Ὑ­πάρ­χει πνευ­μα­τι­κή ζω­ή ὅ­ταν δέν ἔ­χεις χρό­νο νά με­λε­τή­σεις οὔ­τε τήν Ἁγία Γρα­φή, ὅ­ταν δέν βρί­σκεις ἕ­ναν ἐ­λά­χι­στο χρό­νο ἡ­συ­χί­ας νά στο­χα­στεῖς γιά νά μπο­ρέ­σεις ἔ­στω νά ἐ­πι­θυ­μή­σεις τήν συ­νάν­τη­ση μα­ζί Του; Κι ὅ­ταν γιά πρα­κτι­κούς λό­γους δέν μπο­ρεῖς νά βρε­θεῖς οὔ­τε στό μυ­στή­ριο τῆς Θεί­ας Εὐχαριστίας πα­ρά μό­νο τά τε­λευ­ταῖ­α λε­πτά;
Πηγή : Αρχαγγέλων τόπος

Πρέπει να φιλάμε το χέρι του Ιερέα;

                           

sygxoresis
Πέθανε ο γέροντας ιερέας σας. Στη θέση του ήρθε ένας νεαρός ιερέας, που μόλις αποφοίτησε από την ιερατική σχολή. Με χαρά φιλούσατε το χέρι του γέροντα ιερέα. Αλλά τώρα σας ήρθε ένας νεαρός! Πως να του φιλήσετε το χέρι αφού είναι πολύ νεότερός σας;
Θα σας διηγηθώ μια ιστορία για τον σέρβο βασιλιά Μίλος. Κάποτε θα λειτουργούσε ένας όχι ηλικιωμένος, αλλά πολύ νέος ιερέας. Ο γερο – βασιλιάς ήταν πολύ ευσεβής.
Η Θεία Λειτουργία δεν άρχιζε, αν δεν είχε ακόμη πάει και αυτός στην Εκκλησία. Και όταν επήγε, στάθηκε στη μέση στο θρόνο του, και προσευχόταν όπως όλοι.
Όταν τελείωσε η Λειτουργία, ο βασιλιάς πήγε να φιλήσει το χέρι του παπά και να πάρει αντίδωρο. Μα εκείνος από σεβασμό έδωσε το αντίδωρο, και τράβηξε γρήγορα το χέρι του, για να μην το φιλήσει ο γερο – βασιλιάς. Τότε ο βασιλιάς Μίλος τον κοίταξε αυστηρά και του είπε:
Πηγή : Διακόνημα

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Οταν ο Άγιος Νεκτάριος επισκέφθηκε τον γέροντα Δανιήλ στα Κατουνάκια του Αγίου Όρους

Οταν ο Άγιος Νεκτάριος επισκέφθηκε τον γέροντα Δανιήλ στα Κατουνάκια του Αγίου Όρους
 
Πηγή : αγιορείτικο βήμα 
Αποφεύγοντας λοιπόν να παρασταθούμε και παρακολουθήσουμε είτε γενικά, είτε με λεπτομέρειες την παραμονή του στη χερσόνησο του Άθω, την καταγεμάτη διδαχή, συγκίνηση και δέος, θα βρεθούμε κοντά σε μία επίσκεψη που έκανε μια από κείνες τις ημέρες στα Καυσοκαλύβια, στη δροσερή Κερασιά κι από εκεί στα Κατουνάκια, στο Ησυχαστήριο των ζωγράφων Δανιηλαίων, στην ακροτοπιά, που, όπως λένε, ψέλνουν αγγελικά.
Ήταν μία ταλαιπωρία, για να φθάσει ως εκεί. Αλλά υπερνικήθηκε από τον έρωτα που ένοιθε για βυζαντινές μελωδίες, για κατανυκτικούς ύμνους στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Η μυρωδιά του Λιβανιού





Του Σπύρου Χιόνη, αναδημοσίευση από την «Αγία Ζώνη».

Ήταν πολύ κουραστικό αυτό  ο ταξίδι. Είχε, εξάλλου, πολύ καιρό να το κάνει. Θυμόταν τον εαυτό του στο Λύκειο, όταν πήγε να επισκεφτεί για τελευταία φορά τη
γιαγιά του. την κυρά-Θοδόσαινα στα Τρόπαια της Γορτυνίας. Και τώρα, τριτοετής φοιτητής της Φιλοσοφικής, να πού ξαναπαίρνει τον ίδιο δρόμο. Τί τον έκανε να φύγει από την Αθήνα, τη «Βαβυλώνα τη μεγάλη»; Ούτε και ό ίδιος ήξερε.
Πάντως ένα είναι σίγουρο, πώς πνιγόταν. Πνιγόταν από τους φίλους, τα μαθήματα, τούς γονείς, απ' όλους. Ένιωθε πώς κάνεις δεν τον καταλάβαινε, κανείς δεν μπορούσε να γίνει κοινωνός στην αναζήτηση του για πλέρια αλήθεια και γνησιότητα. Κι αυτή ακόμη ή χριστιανική του παρέα τον έπνιγε. Όλοι τους ήταν τακτοποιημένοι, όλοι τους είχαν ταμπουρωθεί πίσω από κάποιες συνταγές, κάποιες ρετσέτες σωτηρίας και δεν έλεγαν να κουνηθούν από εκεί. Μα αυτός... Αυτός ήταν διαφορετικός.

Έλα στην ζωή μας πίσω, το στραβό να κάνεις ίσιο


a2Διαπιστώσεις για την εποχή
του Μακρυγιάννη,
που δυστυχώς διαιωνίζονται
στον τόπο μας
και ισχύουν
μέχρι και τις ημέρες μας.

«Έλα στην ζωή μας πίσω, το στραβό να κάνεις ίσιο», γράφει ένας ποιητής για τον «μπάρμπα Γιάννη Μακρυγιάννη», τον ατρόμητο πολέμαρχο, τον αληθινό δημοκράτη, τον πιστό χριστιανό.
Πηγή : Συνοδοιπορία

Τι μπορεί να πει η Μ. Τεσσαρακοστή σε έναν νέο άνθρωπο σήμερα;


sarakosth2

Του π. Θεμιστοκλή Μουρτζανού

Για τους περισσότερους είναι μία παράδοση, ένα έθιμο.
Συνδεδεμένη με τη νηστεία και με έκβασή της την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, η Σαρακοστή είναι μία συνήθεια που έρχεται από το παρελθόν.
Πολλοί νέοι σήμερα νηστεύουν, ακολουθώντας την οικογένειά τους, επιλέγοντας έναν εναλλακτικό τρόπο διατροφής ή επειδή αισθάνονται ότι η νηστεία είναι ένας απόηχος της ανάγκης για Θεό και νόημα ζωής.

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

4ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ (03 έως 06/05/16) σε Θεσσαλονίκη-Δράμα-Χαλκιδική

 
 
ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ-ΤΑΦΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ-Ι.Μ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΑΣ- (ΤΑΦΟΣ Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΣΛΙΔΗ)
 
Διοργάνωση : Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α   Ε Κ Δ Ρ Ο Μ Η Σ
1η ημέρα : Τρίτη 3 Μαΐου ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Θ' αναχωρήσουμε στις 7.30π.μ από το Μοναστήρι της Παναγίας Χρυσοπηγής  με προορισμό την Θεσσαλονίκη, την νύμφη του Θερμαϊκού, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, την πόλη του Αγ. Δημητρίου. Ενδιάμεσες στάσεις για καφέ ή φαγητό. Αργά το απόγευμα θα φτάσουμε στη Θεσσαλονίκη, άφιξη στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση. 

Η φωτογραφία της εβδομάδος


Πίστη -Ορθόδοξο Χριστιανικό τραγούδι

Κυριακή Β΄ Νηστειών (Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά): «... αν δείξουμε αμέλεια...»


Σήμερα, δεύτερη Κυριακή των Νηστειών, αγαπητοί μου αδελφοί, τιμάται το ιερό πρόσωπο του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, ενός μεγάλου Πατέρα της Εκκλησίας μας, που αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή και με όλη του τη δύναμη, ώστε να διατηρηθεί ανόθευτη η Ορθόδοξη πίστη μας. Με αφορμή την εορτή αυτή, διαβάζεται στους ναούς μας το Αποστολικό ανάγνωσμα που ακούσαμε πριν λίγο και που είναι παρμένο από την επιστολή του Παύλου προς τους Εβραίους. Για να το κατανοήσουμε όμως καλύτερα ας το αποδώσουμε ακόμη μια φορά στην καθημερινή μας γλώσσα.
 
Πηγή : Με παρρησία

Δ ΄ Κατανυκτικός εσπερινός και Χαιρετισμοί του Σταυρού.



Την Κυριακή 3 Απριλίου  στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής στις 5.30μ.μ. θα τελεστεί η Ακολουθία του Δ κατανυκτικού εσπερινού,ενώ αμέσως μετά θα τελεσθεί η ακολουθία των Χαιρετισμών του Τιμίου Σταυρού. Κατόπιν  θα ακολουθήσει  ομιλία στο Αρχονταρίκι με γενικό θέμα " Προσέχεις τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά σου; ''

Ο ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΡΟΜΠΑΤΩΦ (1874-1918).


«Κύριε, συγχώρεσε τους! Δεν ξέρουν τί κάνουν»
Ίερομάρτυς Νικόλαος (Προμπάτωφ)



ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΑΣ  Νικόλαος γεννήθηκε το 1874 στο χωριό Ίγνάκεβο, κοντά στην πόλη Κάντομα της επαρχίας Ταμπώφ. Ήταν ό μικρότερος γιός του ιερέα π. Αλεξάνδρου Προμπάτωφ καί της πρεσβυτέρας Έλικωνίδας.
Σπούδασε στο Εκκλησιαστικό Σχολείο Κασιμόφσκι και στο Εκκλησιαστικό Σεμινάριο του Ταμπώφ υπό συνθήκες μεγάλης ανέχειας. Τά ρούχα του ήταν τόσο φθαρμένα, πού οι συμμαθητές του τον κορόιδευαν και οι καθηγητές του τον μάλωναν.
Πηγή : Προσκυνητής

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Ο π. Πολύκαρπος Μπόγρης στην 5η συνάντηση «Διαλόγων Γονέων» στη Λευκάδα.


Ο π. Πολύκαρπος Μπόγρης στην 5η συνάντηση «Διαλόγων Γονέων» στη Λευκάδα (ΦΩΤΟ)Πώς να «γεμίσει» μια «άδεια φωλιά» - Πρακτικές προτάσεις από τον π. Πολύκαρπο Μπόγρη στην 5η συνάντηση «Διαλόγων Γονέων»
Κάποια στιγμή τα παιδιά ενηλικιώνονται και φτερουγίζουν ελεύθερα προς τη ζωή. 
Η «φωλιά» της οικογένειας μοιάζει να μένει άδεια. Κι όμως, μπορεί να γεμίσει από τους δυο γονείς –ή, καλύτερα, τους δύο συζύγους- που μένουν πίσω και καλούνται να ξαναβρούν το νήμα που τους συνέδεσε στο ξεκίνημα της κοινής τους πορείας, την Αγάπη.
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Εκείνη την στιγμή δεν ήσουν θνητός αλλά αθάνατος.



«Οι Εύζωνες κατέχουν την μοναδική τιμή από όλο τον Ελληνικό Στρατό να παραμένουν όλο το 24ωρο άγρυπνοι φρουροί στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, εις ένδειξη ευγνωμοσύνης προς όλους τους νεκρούς ήρωες...

Θυμίζουν σε όλον τον κόσμο ότι η μεγαλοσύνη στα Έθνη δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και το αίμα».

Κωστής Παλαμάς.
Πηγή : Τρομακτικό

Μια θυελλώδης προσωπικότητα ανακαλύπτει την Ορθοδοξία

Μπρους Τσάτουιν (Bruce Chatwin, 1940-1989)
Mια από τις πιο αινιγματικές και αντιφατικές φυσιογνωμίες του περασμένου αιώνα, ο συγγραφέας Μ. Τσάτουιν ήλθε σε μια στενή σχέση με την αλήθεια τις Ορθοδοξίας, κυρίως μέσα από την έλξη που του άσκησε η ζωή των μοναχών του Αγίου Όρους. Διαρκής ταξιδευτής, νομάς και μελετητής των νομάδων βρήκε στον ανατολικό χριστιανισμό πολλές από τις απαντήσεις σε αυτά που τον απασχολούσαν κατά τη διάρκεια της ζωής του, και ιδιαίτερα στο τελευταίο της στάδιο, κατά το οποίο ταλαιπωρήθηκε από το AIDS.

Πηγή :Πεμπτουσία

Προσέχεις το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά σου ;


Ένα βιβλίο κατάλληλο για τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή
 
Ένα βιβλίο γραμμένο με πολλή αγάπη .Μία βοήθεια για να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας .Να συνειδητοποιήσουμε τις ελλέιψεις μας ,τις αδυναμίες μας και να βελτιώσουμε την καθημερινή μας συμπεριφορά.
(Σελίδες 200.Τιμή 10 ευρώ)
Ζητήστε το στα Χριστιανικά βιβλιοπωλεία και στο
τηλέφωνο 22950222282295022228 

Παναγία… η καταφυγή στα προβλήματα!

                           

Παναγία... η καταφυγή στα προβλήματα!

Μιλώ στη Γλυκοφιλούσα, όταν μου λείπει η αγάπη των δικών μου!
Παρακαλώ την Οδηγήτρια, για να μην χάσω τον δρόμο μου!
Κλαίω μπροστά στην Παυσολύπη, όταν ο ουρανός μου είναι μάυρο!
Δέομαι στην Γοργοεπήκοο, γιατί το πρόβλημα «δεν παίρνει» άλλο!
Γονατίζω στην Παραμυθία, όταν οι λύπες είναι αβάσταχτες και πολλές!
Χαμογελώντας παρακαλώ την Πάντων Χαρά, όταν η χαρά μου είναι μακρινό όνειρο!

Μην αφήσετε την ελπίδα να σβήσει.Προμηθευτείτε από τη Δωροέκθεση "από καρδιάς" τις φετινές σας πασχαλινές λαμπάδες



Και αυτή τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή  η φιλανθρωπική ομάδα "από καρδιάς"της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής  ετοίμασε πανέμορφες Πασχαλινές λαμπάδες με υπέροχα σχέδια.Σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι να διαθέσουμε τις λαμπάδες και να ενισχύσουμε τη φιλανθρωπία και την

Η πιο όμορφη μέρα ( καινούργια παράσταση)


 
για την αγορά εισιτηρίων 210 9212087

Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς



Άγιος Γρηγόριος ο ΠαλαμάςΟ ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΠΑΛΑΜΑΣ, 1296-14.11.1356
 
 Ποιος, αγαπητοί, ήταν ο μέγας και θείος Γρηγόριος το πληροφορούμεθα με σαφήνεια και πληρότητα και μόνον από το απολυτίκιό του.       
"Ορθοδοξίας ο φωστήρ, Εκκλησίας το στήριγμα και διδάσκαλε, των μοναστών η καλλονή, των θεολόγων υπέρμαχος απροσμάχητος, Γρηγόριε θαυματουργέ, Θεσσαλονίκης το καύχημα, κήρυξ της χάριτος, ικέτευε δια παντός, σωθήναι τας ψυχάς ημών."
 Η καταγωγή του Αγίου Γρηγορίου ήταν η Κωνσταντινούπολις. Γεννήθηκε το 1296 από γονείς εναρέτους και ενδόξους, τον Κωνσταντίνον και την Καλλονήν. Ο πατέρας του ήταν συγκλητικός, και έγινε κατόπιν και μοναχός. Εμπιστεύθηκε τα παιδιά του στην δυνατή προστασία της Θεοτόκου την οποία και άφησε Επίτροπόν τους. Ήταν επτά ετών όταν εκοιμήθη ο ενάρετος πατέρας του.
Πηγή : Ιερά μονή Παντοκράτορος

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

«Σε υμνούμεν»


a10Οι ψάλτες έψαλλαν
το «Σε υμνούμεν...»
όσο πιο αργά μπορούσαν,
αλλά εκείνος καθυστερούσε πέντε,
δέκα, δεκαπέντε λεπτά
ή και περισσότερο.

Τον περασμένο αιώνα στη Μικρασία έζησε ένας άγιος αλλά αφανής λευίτης, ο π. Ιωάννης.
Ήταν έγγαμος, οικογενειάρχης, από το Γκέλβερι της Καππαδοκίας. Τις καθημερινές εργαζόταν στα χωράφια, ενώ τις Κυριακές και τις γιορτές λειτουργούσε στην εκκλησία.
Πηγή : Συνοδοιπορία

Άγιος Παΐσιος: "Και μόνον το κεφάλι σου να ακουμπήσεις σε μια εικόνα θα βρεις παρηγοριά".


Πολλά τα αποφθέγματα του Αγίου Παισίου για όλα τα θέματα. 
Άγιος Παΐσιος: "Και μόνον το κεφάλι σου να ακουμπήσεις σε μια εικόνα θα βρεις παρηγοριά"Στο επίκεντρο των διδαχών του βρισκόταν πάντα η γαλήνη της ψυχής του ανθρώπου και η στροφή της αγάπης αυτού προς τον Θεό.  
Διαβάστε παρακάτω ένα παράδειγμα για το τι έλεγε σχετικά με την παρηγοριά. 
-Γέροντα, όταν είμαι στενοχωρημένη, πως θα βρω παρηγοριά;
 
Πηγή : Ενοριακή ζωή

ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΓΚΑΝΤΑ ΑΡΧ Π ΕΦΡΑΙΜ ΠΑΝΑΟΥΣΗΣ


Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Γ ' κατανυκτικός εσπερινός



Την Κυριακή 27 Μαρτίου  στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής στις 6.00μ.μ. θα τελεστεί η Ακολουθία του Γ κατανυκτικού εσπερινού  .Αμέσως μετά θα ακολουθήσει  ομιλία στο Αρχονταρίκι με γενικό θέμα " Προσέχεις τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά σου; Ευλογημένη Σαρακοστή.

Η συγκλονιστική ιστορία της διάσωσής του Σάντυ Τόμας από τους αγιορείτες κατά τη Γερμανική Κατοχή

 

Ο Γιώργος Σπανός μιλάει για την συγκλονιστική ιστορία του Νεοζηλανδού Σάντυ Τόμας και τη περιπετειώδη διάσωσή του από τους αγιορείτες μοναχούς κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής. pemptousia,

Θέλω να γίνω Χριστιανός (πραγματική ιστορία)




Θέλω να γίνω Χριστιανός (πραγματική ιστορία)Τσο Σονγκ Αμ - Σεούλ Κορέας

Ξεκινήσαμε σχετικώς πρωί για τις φυλακές. Σε τρεις ώρες περίπου θα φτάναμε.


Σ’ όλη τη διαδρομή ήμουν ανήσυχος. Ήταν η πρώτη φορά που επισκεπτόμουν κορεατικές φυλακές και δεν ήξερα τι θα συναντούσαμε. Σκεφτόμουν διάφορα. 
 Ο κ. Κιμ, ο Κορεάτης οδηγός, δεν φαινόταν κι αυτός να ‘χε όρεξη για πολλές κουβέντες. Σιωπηλοί και σκεπτικοί διανύαμε τα χιλιόμετρα που μας έφερναν όλο και πιο κοντά στις φυλακές.


– Τι μπορεί, στ’ αλήθεια, να πάθει κανείς; Διέκοψε κάποια στιγμή την σιωπή. Να βρεθεί στα καλά καθούμενα στην φυλακή!

– Πώς έγινε; τον ρώτησα. Δεν ξέρω πολλές λεπτομέρειες. Ξέρω μόνον ότι ο καημένος ο Γιοχάν είναι αθώος.


– Ο Γιοχάν δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Ξέρετε, πάτερ, πόσοι άνθρωποι βρίσκονται άδικα στη φυλακή μετά την τελευταία οικονομική κρίση που έπληξε την Κορέα1; Ένας από αυτούς είναι κι ο δικός μας Κατηχούμενος. Ήταν συνέταιρος, συνέχισε να μου εξηγεί ο κ. Κιμ, με κάποιον σε μία επιχείρηση.

Τελευταία οι δουλειές δεν πήγαιναν καλά. Η επιχείρηση φαινόταν πως οδηγούνταν στην διάλυση. Ο Γιοχάν έδειξε εμπιστοσύνη στον συνέταιρό του και την πάτησε. Εκείνος βλέποντας την άσχημη κατάσταση μπόρεσε, πλαστογραφώντας την υπογραφή του Γιοχάν, να πάρει όσα χρήματα είχαν στις Τράπεζες και να φύγει στο εξωτερικό. Έμεινε πίσω ο Γιοχάν να χρωστάει τεράστια ποσά. Έτσι, χωρίς να το καταλάβει, από την μία μέρα στην άλλη βρέθηκε στην φυλακή!

– Η οικογένειά του;
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Ενας σταυρός αλλάζει τα ιστορικά δεδομένα της Δανίας.


Ενας σταυρός αλλάζει τα ιστορικά δεδομένα της ΔανίαςΜια ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη έκανε πρόσφατα ένας Δανός ερασιτέχνης «κυνηγός μετάλλων», η οποία μπορεί να αλλάξει τα ιστορικά δεδομένα της χώρας του, τουλάχιστον όσον αφορά στη χρονολογία που οι Δανοί ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, o Dennis Fabricius Holm αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή να περάσει το απόγευμά του ασχολούμενος με το αγαπημένο του χόμπι, την ανίχνευση μετάλλων. 
Έτσι πήρε τον ειδικό εξοπλισμό και κατευθύνθηκε σε ένα λιβάδι κοντά στην πόλη Aunslev.
Πηγή : ενοριακή ζωή

Τι είναι η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία;

 

Μικροξυλογλυπτική: Πρόσοψη από Αρτοφόριο Οξιά 15Χ20 εκ φωτο από:http://www.pigizois.net/Jyloglypta/mikroxilogliptiki.htm
Μικροξυλογλυπτική: Πρόσοψη από Αρτοφόριο Οξιά 15Χ20 εκ -φωτο από:http://www.pigizois.net/Jyloglypta/mikroxilogliptiki.htm

 

(+Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτου)
Η θεία λειτουργία ποὺ τελεῖται κατὰ κανόνα τὴν Τετάρτη καὶ τὴν Παρασκευὴ τῶν ἑβδομάδων τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς ὀνομάζεται προηγιασμένη . Γιατί ὀνομάζεται ἔτσι, καὶ γιὰ ποιό λόγο θεσπίσθηκε ἡ λειτουργία αὐτή, εἶνε ἀνάγκη νὰ ἐξηγήσουμε μὲ λίγα ἁπλᾶ λόγια.
Πηγή : Αντέχουμε

Ένας χρόνος μετά- 4η αποστολή στην Ουγκάντα.


    Της Αγγελικής Δασούλα*
    Ένας χρόνος μετά, αν και νομίζεις πως μόνο λίγες μέρες πριν ηταν η τρίτη ιεραποστολή. Ακόμα νωπή η αναμέτρηση των σκέψεων, των συναισθημάτων με την λογική.
              Το ταξίδι συνολικά έξι ώρες. Χρόνος αρκετός να αναλογισθείς, να αναρωτηθείς, γιατί πάλι εδώ; θέλω να βοηθήσω, θέλω να βοηθηθώ, θέλω... Μακάρι να μην κρύβουν εγωισμό όλα αυτά τα θέλω, τελικά αυτό το ταξίδ
    Συνταξιδιώτες δύο ακόμα ψυχές. Ένας γιατρός ιδιαίτερος άνθρωπος με μνήμη θανάτου σε ένα λεπτό , όπως χαρακτηριστικά επαναλαμβάνει, και μια κοπέλα οργανωτική, στρατιώτης σε κατασκηνώσεις και κατηχητικά, αφιερωμένη στην διακονία των άλλων.
    Όταν ξεκινούσε αυτό το ταξίδι χρονικά δεν φανταζόμασταν ότι από εκείνη την στιγμή η ιερταποστολή θα ξεκινούσε και την προσφορά της.

    Παραμύθι χωρίς όνομα

    Μία σημαντική προσπάθεια!!Μία υπέροχη ταινία

     

    Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

    Κυριακή της Ορθοδοξίας στον « Ιερό Βράχο » της Συρίας στην Παναγία την Σαιντανάγια

     


    10610888_588265604673102_2688017926698494041_nΕορτασμοί για την Κυριακή της Ορθοδοξίας  στη Συρία 20.3.16 με επίκεντρο το θαυματουργό προσκύνημα μονή της Παναγίας της Σαιντανάγια.Η μοναστική αδερφότητα ο ελληνορθόδοξος αρχιεπίσκοπος Δαμασκού Lucα Khoury και πλήθος πιστών γιόρτασαν με πρωτοφανή παλμό την αναστήλωση των εικόνων την Αναστήλωση της Συρίας……Μπάντα παιάνιζε εορταστικά εμβατήρια και η σημαία της Αραβικής Συριακής Δημοκρατίας πλατάγιαζε ακαθήλωτη στον « ιερό βράχο » της Συρίας…
     
    Πηγή : Θησαυρός γνώσεων και ευσεβείας

    για την αποφυγή της απελπισίας

    Το μεγαλείο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.


    Γράφει ο π. Ανανίας Κουστένης
     
    Το μεγαλείο της Μεγάλης ΤεσσαρακοστήςH νηστεία αυτή των τεσσαράκοντα ημερων ―σύν τή μεγάλη Eβδομάδα― είναι η νηστεία του Xριστού μας στήν έρημο του Iορδάνη, μετά τή θεία Tου βάπτιση. 
    Kαί τήν καθιέρωσαν οι πατέρες καί η Eκκλησία, καί προσπαθουμε καί μείς μέσα σέ σαράντα μέρες νά κάνωμε έναν αγώνα. 
    Oι παλαιότεροι έκαναν πολλά καί μεγάλα, καί αρκετοί σήμερα. Eυτυχώς! Υπάρχουν όμως καί οι άλλοι, οι αδύνατοι, οι λαγωοί, πού δέν είμαστε όρη τά υψηλά, καί δέν ειμαστε ελάφια, πού θέλουμε λίγη παρηγοριά, καί λίγη ενίσχυση, σ αυτό τό μέγα της νηστείας πέλαγος, καί συνάμα τόν καλόν αγώνα καί τό μέγα καλό πού προκύπτει.
    Πηγή : Ενοριακή ζωή

    Ποια είναι η ερμηνεία της εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου;

     

    Περιγραφή της εικόνας
    Α) Ο αρχάγγελος Γαβριήλ. Είναι ο «πρωτοστάτης άγγελος», ο αγγελιοφόρος του Θεού, που έφερε στην αγνή κόρη της Ναζαρέτ το χαρμόσυνο μήνυμα. Η στάση του σώματός του εκφράζει τη χαρά που έφερε το άγγελμά του. Παρόλο που ο αρχάγγελος βρίσκεται στο έδαφος, παρουσιάζεται με ορμή κίνησης, όπως άλλωστε μαρτυρεί το άνοιγμα των ποδιών του. Στον Ευαγγελισμό της Μονής Δαφνίου η στάση του αγγέλου δίνει με αριστουργηματικό τρόπο την εντύπωση πως η πτήση του δεν έχει τελειώσει, καθώς μιλάει στη Θεοτόκο. Ο Γαβριήλ με το αριστερό του χέρι κρατεί σκήπτρο, που συμβολίζει τον αγγελιοφόρο και όχι κρίνο, όπως μάς έχει συνηθίσει η δυτική ζωγραφική. Το δεξί του χέρι απλώνεται με βίαιη κίνηση προς τη Θεοτόκο σε σχήμα ομιλίας. Βόα σ’ αυτήν κατά το γνωστό τροπάριο «ποιον σοι εγκώμιον προσαγάγω επάξιον; τι δε ονομάσω σε; απορώ και εξίσταμαι. Διο, ως προσετάγην (=διατάχτηκα), βοώ σοι, Χαίρε η Κεχαριτωμένη».
    Πηγή :Διακόνημα

    Ένα ταξίδι στην Αφρική είναι ταξίδι ζωής!

    IMG_1033

     

    Της Σταυρούλας Λαμπίδη*
    Έφτασε το καλοκαίρι, έφτασε ο Αύγουστος και έφτασε ,για μία ακόμη χρονιά, η ώρα για το ταξίδι στην Ουγκάντα. Η αλήθεια είναι, πριν γίνει το ταξίδι, σκεφτόμουν ότι ίσως να είναι και η τελευταία φορά που θα κατέβαινα. Τώρα, έχοντας πλέον επιστρέψει πιο συγκλονισμένη και συγκινημένη από κάθε άλλη φορά, απλά ανυπομονώ και εύχομαι να με αξιώσει ο Θεός να επαναλάβω αυτό το ταξίδι και την επόμενη χρονιά.
    Αυτή την φορά η παρέα μας ήταν μεγαλύτερη. Είμασταν 6 φοιτητές και μια μητέρα τριών παιδιών. Άνθρωποι πολλοί διαφορετικοί και μερικοί τελείως άγνωστοι μεταξύ μας, με έναν κοινό σκοπό όμως˙ να δώσει ο καθένας ότι μπορούσε σε αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η Ιερά Μονή Χρυσοπηγής. Κάποια άτυχα και απρόσμενα γεγονότα που συνέβησαν λίγες μέρες πριν φύγουμε μας άγχωσαν και να μας φόβισαν λίγο.

    Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

    Ασφάλεια σ΄ένα σαλευόμενο κόσμο


    «Είμαι άσφαλισμένος, εχω άσφάλεια ζωής, έχω α­σφαλισμένο τό αύτοκίνητό μου». Φρά­σεις συνη­θισμένες, φράσεις πού τις λέ­με ή τις άκούμε συχνά στή ζωή μας.
    Μέσα στον τα­ραγμένο και μεταβαλλόμενο κόσμο μας ή καταφυ­γή σέ ύπηρεσίες, πού ύπόσχονται και παρέχουν κάποιου είδους άσφάλεια, γίνεται όλο και περισσότε­ρο έπιτακτική και άπό πολλούς θεω­ρείται άπολύτως αναγκαία.



    Πηγή : Σημεία των καιρών

    Ποια είναι η ερμηνεία της εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου;

      

    Περιγραφή της εικόνας
    Α) Ο αρχάγγελος Γαβριήλ. Είναι ο «πρωτοστάτης άγγελος», ο αγγελιοφόρος του Θεού, που έφερε στην αγνή κόρη της Ναζαρέτ το χαρμόσυνο μήνυμα. Η στάση του σώματός του εκφράζει τη χαρά που έφερε το άγγελμά του. Παρόλο που ο αρχάγγελος βρίσκεται στο έδαφος, παρουσιάζεται με ορμή κίνησης, όπως άλλωστε μαρτυρεί το άνοιγμα των ποδιών του. Στον Ευαγγελισμό της Μονής Δαφνίου η στάση του αγγέλου δίνει με αριστουργηματικό τρόπο την εντύπωση πως η πτήση του δεν έχει τελειώσει, καθώς μιλάει στη Θεοτόκο. Ο Γαβριήλ με το αριστερό του χέρι κρατεί σκήπτρο, που συμβολίζει τον αγγελιοφόρο και όχι κρίνο, όπως μάς έχει συνηθίσει η δυτική ζωγραφική. Το δεξί του χέρι απλώνεται με βίαιη κίνηση προς τη Θεοτόκο σε σχήμα ομιλίας. Βόα σ’ αυτήν κατά το γνωστό τροπάριο «ποιον σοι εγκώμιον προσαγάγω επάξιον; τι δε ονομάσω σε; απορώ και εξίσταμαι. Διο, ως προσετάγην (=διατάχτηκα), βοώ σοι, Χαίρε η Κεχαριτωμένη».

    Πηγή : Διακόνημα

    Μεγάλη Τεσσαρακοστή 2016 στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής



    Στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής , κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής θα τελούνται οι εξής ακολουθίες και θα πραγματοποιούνται οι ακόλουθες ομιλίες.
    Κάθε Τετάρτη στις 6.00μ.μ. Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων.Ακολουθεί στο Αρχονταρίκι ομιλία με πνευματικό θέμα.


    «Συζήτηση μέ τούς λογισμούς»(Αγίου Παίσιου Αγιορείτου)


    Γέροντα, ὅταν ἔρχεται ἕνας λογισμὸς ὑπερήφανος, ὑποφέρω.
    - Τὸν κρατᾶς μέσα σου;
    -Ναί.
    – Γιατί τὸν κρατᾶς; Νὰ τοῦ κλεινῆς τὴν πόρτα. Ἅμα τὸν κρατᾶς μέσα σου, ζημιὰ ἔχεις. Ἔρχεται ὁ λογισμὸς σὰν τὸν κλέφτη, τοῦ ἀνοίγεις τὴν πόρτα, τὸν βάζεις μέσα, πιάνεις κουβέντα μαζί του, καὶ μετὰ ἐκεῖνος σὲ κλέβει. Μὲ τὸν κλέφτη πιάνει κανεὶς κουβέντα; Ὄχι μόνον κουβέντα δὲν πιάνει, ἀλλὰ κλειδώνει τὴν πόρτα, γιὰ νὰ μὴν μπῆ μέσα.
    Πηγή : Προσκυνητής

    Προσέχεις το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά σου ;



    Ένα βιβλίο κατάλληλο για τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή
     
    Ένα βιβλίο γραμμένο με πολλή αγάπη .Μία βοήθεια για να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας .Να συνειδητοποιήσουμε τις ελλέιψεις μας ,τις αδυναμίες μας και να βελτιώσουμε την καθημερινή μας συμπεριφορά.
    (Σελίδες 200.Τιμή 10 ευρώ)
    Ζητήστε το στα Χριστιανικά βιβλιοπωλεία και στο
    τηλέφωνο 22950222282295022228 

    Το Θεό εκεί σχεδόν τον αγγίζει κανείς...



    Της Χριστίνας Μαρκοπούλου *
    Στην αρχή ήταν για μένα ένα φιλανθρωπικό έργο με πολλές διαστάσεις. έπειτα, μια εμπειρία παραστατική κι 'εντονη δια στόματος φίλων και ατόμων που το έζησαν προηγούμενες χρονιές. Τώρα δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω ως έργο και εμπειρία, είναι κάτι πολύ  πιο δυνατό.
     Φτάνοντας στην Ουγκάντα, φέρνεις τη νοοτροπία, τον τρόπο σκέψης, τις ιδιοτροπίες και τα "προβλήματα" που κουβαλάς, για να το ζήσεις όμως ως βίωμα πρέπει όχι μόνο να τα αφήσεις πίσω, αλλά και να τα αναθεωρήσεις. Δύσκολο το έργο.

    Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

    Οι στιγμές που δεν νιώθω καλά.


     
    του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς κ.Καλλινίκου.

    Όταν σε κυριεύει κάποια μελαγχολία και ψυχική ανορεξία ,γονάτισε ,πίεσε τον εαυτό σου να πει δυο λόγια προσευχής .Θυμήσου τον Χριστό πάνω στον Σταυρό για σένα και για μένα .Θυμήσου τα λόγια Του «Εγώ δεν θα σε εγκαταλείψω».Και θα νιώσεις ψυχική ανακούφιση .Θα νιώσεις το σύννεφο να φεύγει σιγά-σιγά από την καρδιά σου και να ανακουφίζεται ,και η κακοκεφιά να φυγαδεύεται.

    ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΠΡΑΞΙΑ

     


                                    Παταπίου μοναχοῦ Καυσοκαλυβίτου
     

       Σήμερα Κυριακή τῆς Ὀρθοδοξίας, μέ­σα ἀ­πό τή θε­ο­λο­γί­α καί τούς ἀ­γώ­νες τῆς Ἐκ­κλη­σί­ας μας, σπου­δά­σα­με τήν ὀρ­θή πί­στη στό πρό­σω­πο τοῦ Χρι­στοῦ πού ἀ­να­ζη­τοῦ­με  [...]
    Τό ἦθος τῆς Ὀρθοδοξίας εἶναι σταυροαναστάσιμο. Γιατί, Ὀρθοδοξία, ἀνάμεσα σέ ἄλλα σημαίνει θυσία, αὐταπάρνηση, αὐτοκένωση, συναλληλία, «ἀλλήλων τά βάρη βαστάζετε», στεναγμός ἀνεκλάλητος, χαρμολύπη, αὐτομεμψία, ταπείνωση, διά Χριστόν μωρία, τοῦ κόσμου ἀποταγή, μετάνοια ἀγόγγυστη, συμμαρτυρία καί μαρτύριο Χριστοῦ.
    Πηγή : Αγιορείτικος Λόγος

    Ο κ.Σαράντος Καργάκος για το 21

     

     

    Ο «χάι-τεκ» παπα-Καλλίνικος


     Ο «χάι-τεκ» παπα-Καλλίνικος

    Έγινε εξπέρ στα κομπιούτερ και σήμερα διδάσκει μικρούς και μεγάλους στην Κάρπαθο

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πέτρος Στεφανής pstefanis@hotmail.com   |            
     
    «Το 1989 κάπου διάβασα ότι “όποιος δεν ξέρει από υπολογιστές, σε λίγα χρόνια θα θεωρείται αναλφάβητος”. Αυτό μ΄ έβαλε σε σκέψεις, ήμουν νέος τότε κι είπα πως “ο κόσμος τρέχει, πρέπει οπωσδήποτε να μάθω κι εγώ να τους χειρίζομαι, για να δείχνω και στους μαθητές μου”. Όταν πια ήρθα στην Κάρπαθο, τα αγόρια έπαιζαν πρέφα στο καφενείο, τα κορίτσια έβλεπαν τηλεόραση. Σήμερα όλα ξέρουν άριστα κομπιούτερ!».
    Έμαθε την τεχνολογία με το μεράκι του, σήμερα τη διδάσκει σε μικρούς αλλά και μεγάλους στη νοτιοανατολική γωνιά του Αιγαίου, στις Πυλές Καρπάθου. Ο 49χρονος αρχιμανδρίτης Καλλίνικος- κατά κόσμον Νικόλαος Μαυρολέων- είναι ιερωμένος από το 1991 και ιεροκήρυκας της τοπικής Μητροπόλεως. Παράλληλα είναι εδώ και 29 χρόνια δάσκαλος, από τα οποία τα 20 διδάσκει στο μονοθέσιο Δημοτικό του ακριτικού χωριού του. Μαζί με τους, έξι φέτος, μαθητές του σχολείου του σερφάρουν καθημερινά στον κυβερνοχώρο, διατηρούν ιστοσελίδα, τρία ιστολόγια (blogs) και, το κυριότερο, κάνουν τα μαθήματά τους διαφορετικά, πιο ευχάριστα, μέσω υπολογιστών.

    Η μέθοδος της ιεραποστολής

     
    Ηλία Βουλγαράκη
    Ο Χρυσόστομος καλεί για Ιεραποστολή, Αθήνα 1983, σελ. 51-61
    Αν σε κάθε παράγραφο από τις προηγούμενες επεργαζόμαστε και παραθέταμε όλα τα αποσπάσματα από τους λόγους του αγίου Ιωάννου που σχετίζονται με τα θέματα που εκθέτονται σ' αυτές, τότε το τεύχος αυτό θα έπαιρνε την έκταση ενός πολυσέλιδου βιβλίου. Το ίδιο, αλλά σε μεγαλύτερο ακόμη βαθμό ισχύει για την παράγραφο αυτή. Πολλές είναι οι ευκαιρίες που βρίσκει στα κηρύγματά του ο ιερος Χρυσόστομος για να αναπτύξει τις απόψεις του πάνω οτίς προϋποθέσεις, στις δυσκολίες και στον τρόπο με τον οποίο πείθονται οι εθνικοί να εγκαταλείψουν τις πατροπαράδοτες θρησκευτικές πεποιθήσεις τους. ʼλλες τόσες είναι οι εύκαιρίες για να συστήσει στο ακροατήριό του τρόπους μεταστροφής των εθνικών. Στην παράγραφο αυτή θα ασχοληθούμε κυρίως με τους δεύτερους, παρουσιάζοντας μόνο μερικούς χαρακτηριστικούς.
    Είπαμε και στην αρχή ότι μια βασική θέση του ιερού Πατέρα για την επιστροφή των μη χριστιανών στην Εκκλησία είναι το παράδειγμα. Την άποψη αυτή την επαναλαμβάνει κατά κόρον. Περιοριζόμαστε εδώ να παρουσιάσουμε μόνο μερικά αποσπάσματα, εκτός από εκείνα που διαβάσαμε παραπάνω, καταχωρισμένα ανάμεσα σε άλλες ενότητες.
    Πηγή : Αποστολική Διακονία

    Ορθοδοξία, η ελπίδα πάντων των περάτων της Γης (Μέρος 2ο)


    του Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου

    Γ. Συνέπειες του δυτικού τρόπου ζωής

    Ο δυτικός τρόπος ζωής που τον ζούμε κι εμείς, που τον αναπνέουμε καθημερινά, θα έλεγα, έχει οδηγήσει βασικά σε μια καταρράκωση των θεσμών τέτοια, που μας κάνει να γεμίζουμε από ανασφάλεια, από αβεβαιότητα από μία αίσθηση πλήρους αποπροσανατολισμού. Στην εποχή που ζούμε οι αξίες έχουν αντικατασταθεί με τα χρήματα και τα συμφέροντα, και οι θεσμοί με τις business και τον καταναλωτισμό.
    Πηγή : Ενοριακή ζωή

    Μια άλλη συνέπεια του σύγχρονου πολιτισμού είναι αυτό που ονομάζουμε άγχος. Βλέπουμε ο καθένας μας πώς βιώνει τη σύγχυση και αντί να έχει τη συμφιλίωση έχει την αντιπαλότητα του χρόνου που γεννά στην ψυχή του αυτόν τον εσωτερικό διχασμό ανάμεσα στο τί είναι και στο τί δείχνει, στο πώς αισθάνεται και στο τί σκέπτεται, ανάμεσα στο τί κάνει και στο τί θα ήθελε.
    Πηγη : Ενοριακή ζωή

    Μουέλαμπά...Θα πει στα Ουγκαντέζικα "γειά σου"

     
    Προδημοσίευση από το νέο βιβλίο των Εκδόσεων Χρυσοπηγή
    Aπό μικρός βλέποντας εκείνους τους σελιδοδείκτες της Αποστολικής Διακονίας για την εξωτερική ιεραποστολή , σταματούσα σε κείνα τα μεγάλα αφρικανικά παιδικά μάτια που περίμεναν από την Ελλάδα κάποιο φως .Όταν μεγάλωσα και όταν έγινα κληρικός κατάλαβα ποιο φως καρτερούσαν.  Πολλά χρόνια μετά πραγματοποίησα το παιδικό όνειρο κάνοντας ένα ταξίδι στην Ουγκάντα ,στις αρχές Ιουλίου  του 2012.Η Ευρώπη τούτον τον καιρό λέει δεν θα γίνουμε Ουγκάντα. Πήγαμε λοιπόν να δούμε  τι δεν θέλει η Ευρώπη να γίνουμε μα κυρίως να επισκεφθούμε την Ορθόδοξη εκκλησία της Ουγκάντας και να χαρούμε από κοντά την ευλογημένη συναναστροφή με Ορθοδόξους αυτής της Αφρικανικής χώρας.
    Recommended Post Slide Out For Blogger