Διαβάστε σήμερα..

"

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Εορτή της Τιμίας Ζώνης στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου (2012)

Με αφορμή τη μεγάλη εορτή της Αγίας Ζώνης αποφασίσαμε με τον πατέρα μου να ταξιδέψουμε απο την Αθήνα και να έρθουμε στον Άγιον Όρος και να επισκεφθούμε την Μονή Βατοπαιδίου ώστε να παραβρεθούμε στην πανήγυρη και να γευτούμε την ολοφάνερη χάρη της Παναγίας. Στη Μονή φτάσαμε το απόγευμα της  Τρίτης 11 Σεπτεμβρίου 2012. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου βρίσκονται 7 θαυματουργές εικόνες της Παναγίας και φυσικά η Αγία Ζώνη η οποία είναι φτιαγμένη απο την ίδια την Παναγία. Για αυτό η Μονή έχει μία ιδιαίτερη θεομητορική χάρη.
Την Τετάρτη  διεξήχθει η εορτή της Αγίας Ζώνης της Παναγίας με κύριους προσκεκλημένους τον  Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικόλαο και τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Φιλοθέου, αρχιμ. κ. Νικόδημο. Στις 12:00΄ το μεσημέρι υποδεχθήκαμε τον Μητροπολίτη Μεσογαίας στην πύλη της Μονής όπου ο Ηγούμενος Εφραίμ τον καλωσόρισε με την συνοδεία των αδελφών και κατευθυνθήκαμε προς τον κεντρικό ναό. Εκεί ο Ηγούμενος Εφραίμ ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την παρουσία του στην εορτή καθώς και την στήριξη που επέδειξε  στον γέροντα αλλά και στην Μονή  Βατοπαιδίου κατά την φυλάκιση του Γέροντος Εφραίμ. Με την σειρά του ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον Ηγούμενο για την πρόσκληση και τόνισε οτι έχει έρθει
με εξαιρετική αγάπη και ευλάβεια για να προσκυνήσει την Αγία Ζώνη της Παναγίας.
Ύστερα, στις 17:00΄ το απόγευμα ακολούθησε ο Μικρός Εσπερινός και στη συνέχεια πήγαμε στην τράπεζα. Εκεί ανακοίνωσε ο Ηγούμενος Εφραίμ ότι η ολονύχτια αγρυπνία θα ξεκινούσε στις 19:30 και στο σημείο εκείνο ένας απο τους ψάλτες χαριτολογώντας είπε: «Γέροντα  πρέπει να υπάρξει μια μικρή διακοπή της αγρυπνίας  για ξεκούραση γιατί αλλιώς δεν βγαίνει». Στις 19:30 ξεκίνησε η αγρυπνία με τις καμπάνες που χτυπούσαν χαρμόσυνα.
Πηγή :Πεμπτουσία
Η αγρυπνία άρχισε με τις σαγηνευτικές μελωδίες των προσκεκλημένων ψαλτών  Γέρων Δανιήλ και Γέρων Στέφανος από τους Δανιηλαίους, Γέρων Θωμάς και Ιερομόναχος Παύλος από τους Θωμάδες, Γέρων Σπυρίδων από την Αδελφότητα Υμνογράφου, ο Γέρων Δαμασκηνός και ιεροδιάκονος Θεοδόσιος από τη Νέα Σκήτη και ο π. Αθανάσιος ο Σιμωνοπετρίτης. Ενώ κανοναρχούσε με πολλή επιδεξιότητα και τέχνη ο π. Παλλάδιος από τη Σκήτη του Κουτλουμουσίου.
Στη Λιτή ψάλανε χορωδιακά και εντυπωσιακά οι πατέρες της Μονής Βατοπαιδίου ένα «μάθημα» για την Παναγία. Μετά  ανέβηκε το μεγάλο πλήθος προσκυνητών και μοναχών στο συνοδικό για κέρασμα και εκεί μας δόθηκε η ευκαιρία να ακούσουμε τις θέσεις του Μητροπολίτη Μεσογαίας για τα πολιτικά, κοινωνικά και εκκλησιαστικά δρώμενα. Επίσης δέχθηκε πληθώρα ερωτήσεων για εκκλησιαστικά και οικονομικά θέματα που αποσχολούν τους πολίτες και κλήθηκε να δώσει απαντήσεις με μια ιδιαίτερη προσέγγιση και χαρισματικό τρόπο.  Ο Σεβασμιώτατος επίσης αναφέρθηκε στις αποφάσεις της Επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδας για το «Τάμα του Γένους». Ευχόμαστε και εμείς επιτέλους να γίνει αυτός ο ναός στις μέρες μας. Εν συνεχεία επιστρέψαμε στον ναό όπου συνεχίστηκε η αγρυπνία.
Κλείνοντας θέλω να επισημάνω οτι ο αριθμός των προσκυνητών ξεπέρασε τους 500, πράγμα που απαιτεί σκληρή και συντονισμένη δουλειά απο την πλευρά των μοναχών ώστε να περιποιηθούν τους προσκυνητές. Αλλά αντιλήφθηκα οτι η αγάπη τους είναι τόσο τεράστια για την Παναγία και αυτό τους έδινε δύναμη ώστε να παραμένουν ακούραστοι.
Η Παναγία να μην μας εγκαταλείψει για την αμαρτωλότητά μας, αλλά να σκεπάζει την Ελλάδα μας.
Χαράλαμπος Δημητρίου, φοιτητής
Recommended Post Slide Out For Blogger