Από το Γραφείο Τύπου
Με την παρουσία πολυπληθούς και εκλεκτού ακροατηρίου πραγματοποιήθηκε χθες 10 Σεπτεμβρίου 2012 στην... Αίθουσα Τελετών του Μεγάρου του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών (Δημοσθένους 117, Καλλιθέα) η προαναγγελθείσα εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στη συμπλήρωση 57 χρόνων από την τραγική νύχτα των βανδαλισμών της 6/7ης Σεπτεμβρίου 1955 σε βάρος των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, που σφράγισε τη μοίρα του Ελληνισμού της Πόλης, με ομιλητή τον κ. Κωνσταντίνο Χολέβα, Πολιτικό Επιστήμονα και Συγγραφέα.Πηγή :Τρομακτικό
Αντικείμενο της ομιλίας ήταν ''Οι Πολιτικοί και Διπλωματικοί Προβληματισμοί που Προκύπτουν από τα Γεγονότα των Σεπτεμβριανών του 1955''.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου κ. Αντ. Λαμπίδης ο οποίος προέβη σε μία σύντομη ιστορική αναδρομή των Γεγονότων.
Ακολούθως ο ομιλητής κ. Κων/νος Χολέβας αναφέρθηκε κατά τον πλέον τεκμηριωμένο τρόπο ότι τα Γεγονότα της 6/7ης Σεπτεμβρίου 1955 εντάσσονται στον μακροχρόνιο σχεδιασμό, τον οποίον οργανώνει και εκτελεί με ακρίβεια το τουρκικό κράτος στα εθνικά θέματα, παρά την εναλλαγή κυβερνήσεων, και επισήμανε ότι η πολιτική του τουρκικού κράτους κινείται σε δύο σταθερούς άξονες. Αφ’ ενός στη δημιουργία ομοιογενούς εθνικού κράτους με την εξόντωση ή εκδίωξη των χριστιανικών μειονοτήτων και αφ’ ετέρου στην επέκταση της στρατιωτικής, οικονομικής και πολιτικής επιρροής της Τουρκίας προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως προς τον εδαφικό χώρο του Ελληνισμού.
Πλην όμως, ανέφερε ότι στην επίτευξη των τουρκικών στόχων έχει δυστυχώς συντελέσει η αφέλεια και η ιστορική αμνησία που επιδεικνύει μερικές φορές η ελληνική πλευρά. Κάθε υποχώρησή μας δεν εκλαμβάνεται από την Άγκυρα ως φιλική σχέση μεταξύ γειτόνων, αλλά ως ένδειξη αδυναμίας. Ο ομιλητής απαρίθμησε μεταξύ άλλων διάφορα ιστορικά γεγονότα, όπως το Φόρο Περιουσίας ''βαρλίκ βεργκισί' όπου οι πολυάριθμοι Έλληνες (Ρωμηοί) της Πόλης φορολογήθηκαν υπέρογκα και άδικα, σε αντίθεση με την ελληνοτουρκική φιλία που καλλιέργησε ο Ελ. Βενιζέλος με τον Κεμάλ Ατατούρκ το 1928-1932, καθώς επίσης και το γεγονός που το 1952 ενώ η Ελλάδα σε ένδειξη φιλίας προς τους γείτονες επέτρεψε τη λειτουργία τουρκόφωνου Γυμνασίου στη Θράκη με το όνομα του τότε Τούρκου Προέδρου της Δημοκρατίας Τζελάλ Μπαγιάρ και ανάγκασε -κακώς- όλους τους Μουσουλμάνους της Θράκης να μαθαίνουν τουρκικά.
Η ανταμοιβή μας ήταν τα Σεπτεμβριανά του 1955, επισημαίνοντας παράλληλα το γεγονός ότι ως χρόνος πραγματοποιήσεως όλων αυτών των ανθελληνικών ενεργειών επιλέγονται στιγμές πολιτικής ή οικονομικής κρίσεως της Ελλάδος.
Μετά το τέλος της εκδηλώσεως προβλήθηκε ντοκυμαντέρ με ανέκδοτες εικόνες από τους βανδαλισμούς της τραγικής εκείνης νύχτας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, βουλευτής κ. Τέρενς Κουίκ, ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου κ. Διονύσιος Χατζηδάκης, ο Αντιδήμαρχος Καλλιθέας κ. Θεόδωρος Ψαλιδόπουλος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Καλλιθέας κ.κ. Δημήτριος Κάρναβος και Αναστάσιος Γαϊτάνης, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων κ. Ευάγγελος Τσίρκας, καθώς και εκπρόσωποι Μικρασιατικών Σωματείων, πρέσβεις επί τιμή κ.ά.
Επακολούθησε δεξίωση.