Διαβάστε σήμερα..

"

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Δημητριάδος Ιγνάτιος: Δεν ελπίζει η Εκκλησία σε στρατολόγηση μελών, αλλά στην διαμόρφωση ανθρώπων

 


«Ο Θεός, που στερεώνει κι εμάς κι εσάς στον Χριστό και μας έχρισε λαό Του, είναι ο ίδιος που με τη σφραγίδα του μας εγγυάται το μέλλον και σαν πρόγευσή του, δίνει μέσα στις καρδιές μας το Πνεύμα».
Αγαπητά μου παιδιά,
Η φράση αυτή προέρχεται από τη Β΄ προς Κορινθίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου, που διέσωσε σήμερα το Αποστολικό Ανάγνωσμα και μας γυρίζει δύο χιλιάδες χρόνια πίσω. Ο Απόστολος των Εθνών Παύλος απευθύνεται στους πιστούς της Κορίνθου, οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι μέσα σε ένα κυκεώνα προβλημάτων και δυσκολιών, προσωπικών και κοινωνικών, αντίστοιχων με τα δικά μας. Δεν αφήνει, όμως, την καρδιά του να εγκλωβιστεί στο παρόν. Ατενίζει το μέλλον με τη βεβαιότητα της νίκης του Πνεύματος του Θεού πάνω στις καταστροφικές δυνάμεις του κόσμου και διαβεβαιώνει πως ο ίδιος ο Θεός σφραγίζει από τώρα τις καρδιές των ανθρώπων με την πρόγευση, με τον αρραβώνα του Αγίου Πνεύματος.
πηγή Συνοδοιπορία

Και σήμερα, αποτελεί κοινωνική, αλλά και ψυχική ανάγκη ο οραματισμός ενός καλύτερου μέλλοντος. Περιστασιακά, το υπόσχονται τα πολιτικά κόμματα, το σχεδιάζουν τα οικονομικά κέντρα, το επιζητούν όλες οι κοινωνικές οργανώσεις, το περιμένει ο καθένας από μας. Λίγοι, όμως, θυμούνται πως υπάρχει ένας χώρος πνευματικός και κοινωνικός, που από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του οραματίζεται και αγωνίζεται για έναν καλύτερο κόσμο. Και αυτός ο χώρος είναι η Εκκλησία του Χριστού.

Στην μακραίωνη ιστορία της η Αγία μας Εκκλησία δεν κατέφυγε ποτέ σε γενικόλογες εξαγγελίες και απρόσωπες δράσεις. Γι’ αυτήν, η αιτία των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων, αλλά και η λύση τους, βρίσκεται μέσα στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Το κάθε ανθρώπινο πρόσωπο μπορεί και πρέπει να ανακαλύψει, πρώτα την προσωπική του ευθύνη για την κατάσταση της κοινωνίας μας και κατόπιν τις αστείρευτες δυνάμεις, που διαθέτει ώστε να την αλλάξει. Ο καθένας οφείλει να ανακαλύψει και να ενεργοποιήσει αυτή τη σφραγίδα του Αγίου Πνεύματος πάνω στη δική του καρδιά, ώστε να δράσει με τον τρόπο και τα χαρακτηριστικά που έδρασε ο ίδιος ο Κύριος στη γη.

Η αναγνώριση αυτού του μεγαλείου και της αξίας της κάθε ανθρώπινης προσωπικότητας κρύβεται πίσω από κάθε δράση της Εκκλησίας. Σε κάθε φιλανθρωπική δραστηριότητα που διοργανώνει, σε κάθε υλική ενίσχυση που παρέχει, διακονείται ο άνθρωπος, όχι ως μία απρόσωπη κοινωνική μονάδα, αλλά ως το μοναδικό και ανεπανάληπτο αγαπημένο πλάσμα του Θεού. Γνωρίζει, όμως, η Εκκλησία μας, πως η διακονία της θα παραμείνει ελλιπής, αν δεν δείξει το ίδιο ενδιαφέρον για την ψυχή του κάθε ανθρώπου, κυρίως του νέου ανθρώπου και δεν φροντίσει να την εξοπλίσει με νόημα ζωής, αλλά και με δύναμη να αντέξει τις δυσκολίες και να δημιουργήσει μία νέα πραγματικότητα. Σε εποχές σκότους και σύγχυσης, η Εκκλησία είναι εκείνη που θα θυμίσει και θα μιλήσει στους νέους για την αξία της σφραγισμένης από το Άγιο Πνεύμα ψυχής τους και θα τους ενθαρρύνει να οραματιστούν και να αγωνιστούν για ένα φωτεινότερο μέλλον.

Δεν ελπίζει η Εκκλησία σε στρατολόγηση μελών, αλλά στην διαμόρφωση ανθρώπων, που με την ακεραιότητα, την πνευματικότητα και τον οραματισμό τους θα προσφέρουν στον κόσμο μας ελπίδα, προοπτική και διέξοδο. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, όμως, η Εκκλησία μας προσβλέπει στους νέους ανθρώπους, στα νέα μέλη της, που με τον νεανικό ηρωισμό, την αγνότητα και την ανιδιοτέλειά τους αναζητούν δρόμους ανάδειξης των χαρισμάτων τους και προσφοράς τους στην κοινωνία μας.

Κορυφαία νεανική δράση αποτελεί για τη Μητρόπολή μας το Κατηχητικό Σχολείο. Στις δράσεις του, στις συντροφιές του, στις εξορμήσεις του, πλάθονται οι άνθρωποι εκείνοι, που αύριο θα στηρίξουν σε αξίες και πνευματικότητα τον εαυτό τους, την οικογένειά τους και ολόκληρη την κοινωνία. Κυρίως, όμως, θα νιώσουν πως ανήκουν σε μία κοινότητα προσώπων, την Εκκλησία, που τους ενώνει η κοινή πίστη, η κοινή ελπίδα και ο κοινός αγώνας για μία καλύτερη ζωή, γεμάτη νόημα και περιεχόμενο. Παράλληλα, θα εμβαθύνουν στις αλήθειες της ορθόδοξης παράδοσης, ανακαλύπτοντας την ουσία της, αλλά και τη δυνατότητά της να απαντά στα αγωνιώδη ερωτήματα του καιρού μας.

Το καθοριστικό αυτό έργο για το μέλλον και την ποιότητα της Εκκλησίας μας, η Μητρόπολή μας το αναβαθμίζει διαρκώς με νέο υλικό. Κάθε χρόνο ανανεώνονται τα Κατηχητικά Βοηθήματα, ενώ οι παιδαγωγικές δυνατότητες που προσφέρονται στους Κατηχητές μας, βοηθούν όλο και περισσότερο να μεταβάλλονται τα Κατηχητικά μας σε θερμοκήπια χαράς και δημιουργικότητας. Μόλις χτες, μάλιστα, παρουσιάστηκε το νέο Κατηχητικό Υλικό, ενώ τα Στελέχη του Νεανικού Έργου της Μητροπόλεώς μας είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τα πνευματικά και παιδαγωγικά τους εφόδια με την βοήθεια εκλεκτών επιστημόνων και έμπειρων παιδαγωγών. Πέρα, όμως, από αυτά, το Κατηχητικό έρχεται να αναπτύξει τη δυνατότητα διαλόγου των νέων μας με τον κόσμο και να προετοιμάσει τη προσωπική τους συνάντηση με τον Αρχηγό της Ζωής, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.

Στην προσπάθεια αυτή, σας ζητώ και φέτος να συμμετάσχετε, ενθαρρύνοντας και οδηγώντας τα παιδιά και τους νέους της δικής σας οικογένειας μέχρι την πόρτα του Κατηχητικού της Ενορίας σας. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μη τους στερήσετε μία δραστηριότητα, που θα εμπλουτίσει τη ζωή τους και θα τα εξοπλίσει με πολλών ειδών εφόδια, ώστε να αντιμετωπίσουν μία ζωή με αυξημένες απαιτήσεις και πολλούς πειρασμούς. Η ζωή τους στο Κατηχητικό, αλλά και η ευρύτερη συμμετοχή τους σε όλες τις δραστηριότητες μέσα σ αυτό, θα επιδράσει καθοριστικά στον χαρακτήρα τους και στην ψυχική τους ανάπτυξη. Η πρώτη, που θα δεχτεί τους καρπούς της εμπειρίας αυτής, θα είναι η ίδια η οικογένεια. Σε εποχές ανησυχίας όλων μας για επιδράσεις στην ψυχή των παιδιών, που ούτε καλά-καλά τις γνωρίζουμε και πολύ περισσότερο δεν τις ελέγχουμε, δίνεται μία ευκαιρία να τα εντάξουμε σε χώρο, όπου θα αναπτύξουν δυνατότητες κριτικής σκέψης, πνευματικής αντίστασης, αλλά και ποιοτικών σχέσεων με το οικογενειακό, το σχολικό και το ευρύτερο κοινωνικό τους περιβάλλον, με εφόδιο την πίστη στον Χριστό και την αγάπη στον συνάνθρωπο.

Εγώ, ως Πνευματικός σας Πατέρας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω, πως, μετά την Μυστηριακή ζωή, θεωρώ το Κατηχητικό Σχολείο ως πηγή ζωής ολόκληρης της Ενορίας, αλλά και ολόκληρης της Εκκλησίας. Χωρίς αυτό, η Εκκλησία μεταβάλλεται σε έναν οργανισμό, που αρκείται μόνον σε όσα παρέλαβε, χωρίς ενδιαφέρον για το μέλλον και τη συνέχισή τους. Με ζωντανό, όμως, το Κατηχητικό Σχολείο, η Εκκλησία θα ανανεώνεται διαρκώς και θα μεταμορφώνει καθημερινά τους νέους μας, σε ολοκληρωμένες δυνάμεις ελπίδας και αγάπης για όλο τον κόσμο.

Για την πραγματοποίηση αυτού του οράματος θα συνεχίσω να καταθέτω όλες μου τις δυνάμεις και σας καλώ σε συνεργασία και συνοδοιπορία.



Μετά πατρικής αγάπης,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ



† Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ

You might also like:
Recommended Post Slide Out For Blogger