Πασχαλινό Παζάρι "από καρδιάς" στην Ι.Μ.Παναγίας Χρυσοπηγής

Πασχαλινό Παζάρι "από καρδιάς" στην Ι.Μ.Παναγίας Χρυσοπηγής
Μάθετε περισσότερα .Κάντε κλικ στην εικόνα.

Διαβάστε σήμερα..

"

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Ενημερώστε σωστά τα παιδιά σας για τους σεισμούς.

 

της Κορίνας Καφετζοπούλου
Μετά το σεισμό των Χανίων το περασμένο Σάββατο, το μάθημα της Δευτέρας, σε ορισμένα σχολεία του νησιού εμπεριείχε και μάθημα για το σεισμό και τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Για να ενημερώσει, όμως, σωστά ο εκπαιδευτικός τα παιδιά και να αντιμετωπίσει και τα συναισθήματά του, ειδικά στις ευαίσθητες ηλικίες του νηπιαγωγείου και του δημοτικού, πρέπει να είναι και ο ίδιος ενημερωμένος για να μην προκληθούν συναισθήματα φόβου που μπορεί να ακολουθούν τους μαθητές για όλη τους τη ζωή.

σεισμός κρητη σχολεία ΜΦΙΚ μέτρα πρόληψης Χαράλαμπος Φασουλάς Για αυτό το λόγο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, που εδώ και πολλά χρόνια δραστηριοποιείται στην ενημέρωση και πληροφόρηση του κοινού για τις φυσικές καταστροφές και τα επικίνδυνα φυσικά φαινόμενα που μπορούν να μας επηρεάσουν, έχει αναπτύξει πρωτοβουλίες και δράσεις για την εκπαίδευση και προετοιμασία για την αντιμετώπισή τους. Διαθέτει, μάλιστα, στην εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού το πολύτιμο εκπαιδευτικό υλικό που έχει ετοιμάσει και είναι προσαρμοσμένο ειδικά για τις ανάγκες των νηπίων και των μαθητών.
Πηγή Τρομακτικό


Ιδιαίτερα, για το φαινόμενο του σεισμού το οποίο είναι το μόνο που αδυνατούμε παντελώς να προβλέψουμε, η μόνη αντιμετώπιση είναι η σωστή πρόληψη.

Ο σεισμικός προσομοιωτής του Μουσείου έχει φιλοξενήσει πάνω από 140.000 επισκέπτες μέχρι σήμερα, ενώ τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν εκπονηθεί προσφέρουν τη δυνατότητα σε παιδιά και ενήλικες να μάθουν για τις φυσικές καταστροφές και τον σωστό τρόπο αντιμετώπισής τους.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μείωσης των επιπτώσεων από τις Φυσικές Καταστροφές, που ήταν στις 13 Οκτωβρίου, το ΜΦΙΚ υπενθυμίζει στην εκπαιδευτική κοινότητα της Κρήτης ότι τα παραδοτέα του προγράμματος RACCE που υλοποίησε είναι διαθέσιμα σε όλους με τη μορφή της Εκπαιδευτικής Μουσειοσκευής και της Κινητής Έκθεσης. Τα παραδοτέα αυτά απευθύνονται σε μαθητές από το νήπιο μέχρι και το Γυμνάσιο και μπορεί να δανειστούν σε συνεννόηση με το Μουσείο.

Σύντομα θα παραδοθούν στις τέσσερις διευθύνσεις του νησιού από δυο Μουσειοσκευές για την καλύτερη εξυπηρέτηση των σχολείων.

Παράλληλα, στο χώρο του Μουσείου λειτουργεί η περιοδική έκθεση του RACCE ενώ κατόπιν ραντεβού υλοποιείται σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αξιοποιεί όλες τις σχετικές υποδομές (σεισμική τράπεζα, σεισμογράφο, δεξαμενή προσομοίωσης τσουνάμι κα.).

Το σύνολο των παραδοτέων του RACCE είναι διαθέσιμο σε όλους μέσα από την ιστοσελίδα του προγράμματος: http://racce.nhmc.uoc.gr

Το RACCE είναι ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας 2010, πρωτοβουλία της ΕΕ και συντονίζεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Το πρόγραμμα έχει τίτλο «Ευαισθητοποίηση του κοινού για τους σεισμούς αλλά και την Αντιμετώπιση των Συναισθημάτων των Παιδιών"σεισμός κρητη σχολεία ΜΦΙΚ μέτρα πρόληψης Χαράλαμπος Φασουλάς

Πρόκειται για ένα καινοτόμο, κινητό και βιωματικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που συνδέεται με τα σχολικά προγράμματα και απευθύνεται σε παιδιά, με στόχο να ανακουφίσει το συναισθηματικό βάρος και να τους βοηθήσει να αντεπεξέλθουν σε περίπτωση σοβαρής σεισμικής επικινδυνότητας, με την αύξηση της ευαισθητοποίησης και τη βελτίωση των γνώσεων σχετικά με τους σεισμούς, και το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσω της συνεργασίας και της συμμετοχής ειδικών της εκπαίδευσης, με τους επιστήμονες του ΜΦΙΚ.

Κάποιες δραστηριότητες είναι προσαρμοσμένες στα παιδιά με κινητικές δυσκολίες.

Όταν κάνει σεισμό τρέχουμε κάτω από ένα βαρύ έπιπλο - Δεν έχει αλλάξει τίποτα στον κανόνα

Μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίστηκαν κείμενα που προειδοποιούν ότι οι κανόνες έχουν αλλάξει και ότι δεν πρέπει να είμαστε κάτω από ένα βαρύ έπιπλο αλλά δίπλα από αυτό.

Η σύγχυση που προκλήθηκε ήταν μεγάλη και αυτό φάνηκε από τις αλλεπάλληλες αναδημοσιεύσεις.

Το MadeinCreta με αφορμή και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου για τους σεισμούς επικοινώνησε με το γεωλόγο του ΜΦΙΚ, κ. Χαράλαμπο Φασουλά, ο οποίος έχει ως ερευνητικό αντικείμενο τη μελέτη και αξιολόγηση της Γεωποικιλότητας, Γεωδυναμικής και τεκτονισμού του νοτίου Αιγαίου, της Τεκτονικής Γεωμορφολογίας σε πρόσφατες ορογενετικές ζώνες. Του ζητήσαμε περισσότερες διευκρινίσεις για το θέμα.

Όπως είπε ο ίδιος, πρόκειται για το email ενός διασώστη πυροσβέστη που είναι γνωστό μέχρι και στην Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία, η οποία αναγκάστηκε να πάρει θέση για να το διαψεύσει και να ξεκαθαρίσει τα πράγματα καθώς έχει κυκλοφορήσει εδώ και καιρό.

Όπως σημείωσε ο κ. Φασουλάς πρόκειται για προσωπική του εμπειρία του από κατάρρευση κτιρίου. Αυτό συμβαίνει σε ένα ποσοστό που είναι μικρότερο από 5%, ενώ τα όσα λέει δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης των σεισμών.

Τα περισσότερα θύματα των σεισμών δεν προέρχονται από καταρρεύσεις κτιρίων αλλά από μικρές πτώσεις αντικειμένων, πτώσεις σοβάδων, μπαλκονιών - ακόμα και πτώσεις ανθρώπων που από τον πανικό τους την ώρα του σεισμού, δεν έκαναν αυτό που έπρεπε.

"Ο κανόνας σε περίπτωση σεισμού είναι ένας", τονίζει. Μένω εκεί που είμαι, δεν τρέχω σε σκάλες και σε μπαλκόνια, πάω κάτω από ένα βαρύ έπιπλο και σε κάθε περίπτωση, πέφτω κάτω και προστατεύω το κεφάλι μου.

"Όταν βλέπω αυτό το email στο facebook απαντάω αμέσως. Δεν έχει αλλάξει κάτι σε αυτά που ξέρουμε μέχρι σήμερα - απολύτως τίποτα. Μπαίνουμε κάτω από ένα γερό έπιπλο κατά τη διάρκεια του σεισμού ή κάτω από το κρεβάτι, αν μας πιάσει στον ύπνο.

Αν δεν υπάρχει χώρος κάτω από το κρεβάτι και πρόκειται για τόσο ισχυρή δόνηση που δεν προλαβαίνουμε, τότε κουρνιάζουμε στο πλάι του κρεβατιού προσπαθώντας να προφυλάξουμε το κεφάλι μας. Επίσης μην ξεχνάτε ότι εάν πρόκειται για ισχυρή δόνηση, υπάρχει περίπτωση να χάσουμε την ισορροπία μας για αυτό ποτέ δεν είμαστε όρθιοι. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι δεν μπαίνουμε κάτω από τα κασελίκια της πόρτας, καθώς αυτό αφορούσε τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια με τις κεραμοσκεπές. Επίσης δεν ισχύει και το κράτημα της σχολικής τσάντας πάνω από το κεφάλι κατά τη διάρκεια εξόδου από το σχολείο, μετά το σεισμό".
Τέλος όπως τόνισε, για τη σωστή αντιμετώπιση των σεισμών απαιτείται ψυχραιμία, γνώση των σωστών μέσων προστασίας και προφύλαξης (τα οποία μπορούμε να γνωρίσουμε μέσα από την ιστοσελίδα του RACCEκαι του ΟΑΣΠ) και να αγνοούμε τις φήμες και τις ψευτοπροβλέψεις, που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι ο πανικός.

Ο πρόσφατος σεισμός των Χανίων ήρθε να μας θυμίσει ξανά σε πόσο δυναμική και συνάμα τρωτή περιοχή, από άποψης φυσικών καταστροφών, ζούμε εμείς οι Έλληνες.

Η συνεχής προσέγγιση κατά περίπου 4 εκατοστά το χρόνο ανάμεσα στην Αφρική και το νότιο Αιγαίο, αναγκάζει την Κρήτη κατά διαστήματα να μετακινείται απότομα προς το νότο κατά τη διάρκεια των σεισμών και σε ορισμένες περιπτώσεις όπως το Σάββατο, να σκαρφαλώνει πάνω στην Αφρική.

Η διαδικασία αυτή έχει "δώσει" στο παρελθόν το μεγαλύτερο σεισμό της Μεσογείου και πολλούς άλλους κοντά στα 8 Richter, που ευτυχώς επαναλαμβάνονται μετά από πολλούς αιώνες. Όμως γνωρίζουμε καλά ότι όλο το νότιο Αιγαίο έχει μεγάλη σεισμικότητα με σεισμούς ποικίλων μεγεθών και διαφορετικών εστιακών χωρών, ενώ παράλληλα και άλλες γεωλογικές διεργασίες όπως τα ηφαίστεια μπορούν να μας επηρεάσουν.

Οι διάφορες μελέτες για τις επικείμενες κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη συνηγορούν επίσης στο γεγονός ότι η Μεσόγειος είναι μια περιοχή που μέσα στον τρέχοντα αιώνα θα επηρεαστεί σημαντικά από την άνοδο της θερμοκρασίας και την επακόλουθη μείωση των βροχοπτώσεων.

Η πιθανότητα εμφάνισης έντονων περιόδων ξηρασίας είναι λοιπόν πολύ πιθανή, γεγονός που πρέπει να προβληματίζει όλους μας όσον αφορά στην χρήση του νερού αλλά και την προστασία μας από ακραία φαινόμενα.
Recommended Post Slide Out For Blogger