Διαβάστε σήμερα..

"

Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Μεγάλη εβδομάδα στην Πάτμο



Το επιβλητικό Καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που δεσπόζει σε ολόκληρο το νησί θα είναι η πρώτη εικόνα που θα μας εντυπωσιάσει.Ας δούμε όμως ποια είναι αυτά τα έθιμα που ανάγονται στην Καινή Διαθήκη και αναβιώνουν κάθε χρόνο το Πάσχα στην Πάτμο.Η Τελετή του Νιπτήρος. Τη Μεγάλη Πέμπτη στην Πλατεία του Δημαρχείου, ο Ηγούμενος της Μονής, όπως ο Ιησούς, πλένει τα πόδια 12 μοναχών, οι οποίοι κάθονται σε μια εξέδρα όπως οι μαθητές του Ιησού στο Μυστικό Δείπνο. Στη συνέχεια, κατεβαίνει από την εξέδρα και αρχίζει την πορεία προς τον τόπο της προσευχής, θυμίζοντας στους πιστούς τη μετάβαση του Ιησού στον κήπο της Γεσθημανής, όπου παραδόθηκε από τον Ιούδα στους Ρωμαίους στρατιώτες.
Η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης. Τη Μεγάλη Παρασκευή επισκέπτες και ντόπιοι ανηφορίζουν στη Μονή του Αγίου Ιωάννη για να συμμετάσχουν σε μια μοναδική τελετή ιερής κατάνυξης. Μυρωδιές από λιβάνι, ανεκτίμητης αξίας βυζαντινές αγιογραφίες, οι μοναχοί και οι ψαλμωδίες δημιουργούν μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης. Το ίδιο βράδυ, οι επιτάφιοι από τις εκκλησίες του νησιού θα ακολουθήσουν την πένθιμη πορεία τους συνοδευόμενοι από τον κλήρο και τους πιστούς μέσα από τα καλντερίμια του νησιού για να συναντηθούν στις μεγάλες πλατείες της Χώρας και της Σκάλας.
 Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, η Μονή ανοίγει και πάλι τις πύλες της για να μας υποδεχθεί για τη λειτουργία της Ανάστασης. Μια ιδιαίτερη αναστάσιμη λειτουργία όπως λαμβάνει χώρα σε ένα από τα πιο σημαντικά μοναστήρια της Χριστιανοσύνης. Όταν ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» τα βεγγαλικά θα φωτίσουν τον ουρανό και οι πιστοί θα κατηφορίσουν προς τις ταβέρνες του νησιού για να αναζητήσουν τοπικά πασχαλινά εδέσματα, καθώς η σαρακοστιανή νηστεία έφτασε πια στο τέλος της. (Σας θυμίζουμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος σε ολόκληρο το νησί.)
Οι ιερές τελετές όμως δεν έχουν τελειώσει. Η «Ακολουθία της Αγάπης» θα κλείσει με τον πιο μεγαλειώδη συγκινησιακά τρόπο το τελετουργικό που ύμνησε τα Πάθη του Ιησού και την Ανάστασή του. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στη Μονή του Αγίου Ιωάννη η λειτουργία αυτή είναι αφιερωμένη στη δεύτερη Ανάσταση, μετά το πέρας της οποίας ο Ηγούμενος μοιράζει κόκκινα αυγά στους παρευρισκομένους
Recommended Post Slide Out For Blogger