.+++ Την Τετάρτη 1 Απριλίου στις 6.00μ.μ. στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής ,θα τελεστεί η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Ακολουθεί ομιλία στο Αρχονταρίκι+++ Την Τετάρτη 1 Απριλίου στις 6.30μ.μ. στο εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου στην οδό Στέντορος 4 στο Παγκράτι θα τελεσθεί η προηγιασμένη Θεία Λειτουργία..+++ Την Πέμπτη 2 Απριλίου στις 5.30μ.μ. στον Σύνδεσμο Αγάπης ο Ιερός Χρυσόστομος στην οδό Πυργοτέλους 3α στο Παγκράτι θα τελεσθεί η ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου και το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου .Με τις ακολουθίες αυτές θα ολοκληρωθεί και ο δεύτερος κύκλος των ομιλιών όπου θα ξεκινήσει ξανά την πρώτη Πέμπτη μετά την Κυριακή του Θωμά+++Την Κυριακή των Βαΐων 5 Απριλίου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής ,θα πραγματοποιηθεί γιορτή των Κατηχητικών μας με την παρουσίαση της παράστασης κουκλοθέατρου με τίτλο "ο Εκατόνταρχος".Η γιορτή μας θα κλείσει με δώρα πασχαλινά και λιχουδιές .Είστε προσκεκλημένοι όλα τα παιδιά με τους γονείς σας. Σας περιμένουμε !! +++Η φιλανθρωπική ομάδα ¨από καρδιάς» της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής,οργάνωσε και φέτος ένα υπέροχο Πασχαλινό παζαράκι για την ενίσχυση του ιεραποστολικού και φιλανθρωπικού έργου της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής σε Ελλάδα και Αφρική .Ένα Πασχαλινό παζαράκι με πανέμορφες χειροποίητες λαμπάδες.Το παζάρι μας λειτουργεί στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής έως και τη Μεγάλη Εβδομάδα.Σας περιμένουμε!...

Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Αγάπη και εγωισμός, δύο αιώνιοι αντίπαλοι.


Αρκετά εγκλήματα έγιναν με καλές προθέσεις. Ή θα ρίξεις τον εγωισμό ή θα ρίξεις την αγάπη. Όσο αυξάνει ο εγωισμός, τόσο μπλοκάρει η αγάπη.
Όσο μικραίνει ο εγωισμός, τόσο αυξάνουν οι προϋποθέσεις να ανθήσει και να αναπτυχθεί η αγάπη.
Έχουμε καλές προθέσεις, ζήλο για ιεραποστολή, διάθεση για προσφορά έχουμε υψώσει όμως και το ντουβάρι του εγωισμού , που συχνά αναχαιτίζει το δρόμο προς την αγάπη.
Μπαίνει ανάμεσα στους καλοπροαίρετους και σπάει την αρμονία των σχέσεων.
Στην παραβολή του Καλού Σαμαρείτη τελείται μια πάλη μεταξύ του εγωισμού και της αγάπης. Ο ιερέας και ο Λευίτης προσπερνούν τον πληγωμένο άνθρωπο, διότι φοβούνται μήπως πάνε καθυστερημένα στη δουλειά τους και τους «κράξει» το αφεντικό. Προτάσσουν τον εγωισμό και όχι την αγάπη.

Αν έκαναν περίπατο στο δρόμο, οπωσδήποτε θα ασχολούνταν με τον πληγωμένο από τους ληστές οδοιπόρο. Ο Σαμαρείτης όμως, που φαίνεται πως η ζωή του τον είχε τσαλακώσει αρκετά, δεν σκέφτηκε το ίδιο.
Σκύβει στον πληγωμένο και εικάζω πως έκανε περίπου τους εξής λογισμούς: «Είμαι που είμαι ξεφτιλισμένος στη ζωή μου, μια ξεφτίλα από το αφεντικό ας φάω. Δεν βαριέσαι. Δεν χάλασε ο κόσμος. Το εγώ μου θα κοιτάξω τώρα, να μην τσαλακωθεί, ή τον συνάνθρωπό μου που είναι μισοπεθαμένος», και έτσι προτάσσει την αγάπη και όχι τον εγωισμό. Κάθε φορά που ξεκινάμε να εκδηλώσουμε την αγάπη, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως δίχως την ταπείνωση η αγάπη μας δε θα έχει διάρκεια. Γρήγορα θα τρακάρει πάνω στον εγωισμό μα . Μη γένοιτο.
Απ’ το Ευαγγέλιο βγαίνει το εξής συμπέρασμα: Ο Χριστός θα μπορούσε να μας πει: «Παιδιά μου, κρατήστε την αγάπη σας για το σόι σας, τους φίλους σας, τους αδελφούς σας, όμως τη θεϊκή αγάπη θα την εκδηλώνετε μόνο σε ανθρώπους από τους οποίους δεν προσδοκάτε τίποτα», δηλαδή σε αρρώστους, ξένους, φυλακισμένους, πεινασμένους.
Αυτοί οι δεύτεροι θα μας βάλουν στον Παράδεισο. Είναι οι μεγάλοι ευεργέτες μας. Με τους άλλους λειτουργούμε ιδιοτελώς. Κάτι έχουν , το οποίο εμείς προσδοκούμε να πάρουμε , αφού τους ευεργετούμε. Ο Κύριος, γνωρίζοντας την αδυναμία της ανταπόδοσης , θέλησε να μας προστατέψει. Γι’ αυτό μας προτρέπει: «Όταν ετοιμάζετε τραπέζι για γεύμα, να καλείτε ανθρώπους φτωχούς και αγνώστους που δεν μπορούν να σας το ανταποδώσουν. Τότε θα έχετε την ανταπόδοση από τον Θεό» (βλ. Λουκ. Ιδ΄12-14 ) .

Από το βιβλίο: “Πληγωμένες Σχέσεις Ένθεες Συνθέσεις” 
ΑΡΧΙΜ. ΑΡΣΕΝΙΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή:  Αγιορείτικο Βήμα
Recommended Post Slide Out For Blogger