Διαβάστε σήμερα..

"

Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη;

Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού - Το αυγό με τη σειρά του συμβολίζει τον κλειστό τάφο του Ιησού, που επειδή έκρυβε μέσα του τον Θεάνθρωπο έσπασε σαν το τσόφλι και αναστήθηκε ο Ιησούς

Ενα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα είναι τα κόκκινα αυγά και η διαδικασία του βαψίματος πρέπει να γίνεται σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, κατά την παράδοση.
Πηγή : Πρωτο θέμα

Και μπορεί πολλοί να βάφουν τα αυγά τους σε διάφορα χρώματα ή να κάνουν και τεχνοτροπίες σε αυτά, η αλήθεια είναι όμως ότι αν θέλουμε να είμαστε σύμφωνοι με τη χριστιανική παράδοση πρέπει να χρησιμοποιούμε μόνο το κόκκινο χρώμα, γιατί αυτό συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Το αυγό με τη σειρά του συμβολίζει τον κλειστό τάφο του Ιησού, που επειδή έκρυβε μέσα του τον Θεάνθρωπο έσπασε σαν το τσόφλι και αναστήθηκε ο Ιησούς.

Υπάρχουν ωστόσο και διαφορετικές θεωρίες για την επιλογή του κόκκινου χρώματος, που το αποσυνδέουν από το αίμα του Χριστού. Μία από αυτές λέει ότι η Παναγία, όταν συνελήφθη ο Χριστός, πρόσφερε ένα καλάθι αυγά στους φρουρούς του και τα δάκρυά της τα έβαψαν κόκκινα.

Οσον αφορά στο τσούγκρισμα των αυγών, αυτό εκτιμάται ότι ξεκίνησε από τη Βρετανία ως ένα παιχνίδι. Σύμφωνα με το έθιμο, το πρώτο αυγό που βάφεται σε κάθε σπίτι είναι της Παναγίας και δεν πρέπει να το σπάει αλλά να φυλάγεται στο εικονοστάσι μέχρι το επόμενο Πάσχα. Τη Μεγάλη Πέμπτη του επόμενου έτους φυτεύεται στα χωράφια για να είναι εύφορα.

Recommended Post Slide Out For Blogger