Διαβάστε σήμερα..

"

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Οι 100.000 (εκατόν χιλιάδες) άγιοι Μάρτυρες της Τιφλίδος


Το 1227 κατέλαβαν την Γεωργία οι Χβάρασμοι με αρχηγό τον Τζαλαλεντίν. Ο εχθρός κατέστρεψε όλη την χώρα, ώς και την πρωτεύουσα Τιφλίδα ή οποία αντιστάθηκε ηρωϊκά αρκετό διάστημα. Ο εχθρός δεν σεβάστηκε τίποτε, άνδρες, γυναίκες, ούτε και παιδιά. Για το φρικτό αυτό γεγονός ο Γεωργιανός ιστοριογράφος Ζαμτα-αγμτσερέλι αναφέρει στις πηγές του’ «καί μπήκαν με μεγάλη οργή, άρπαξαν τα βρέφη από το στήθος των μανάδων τους, τα έριχναν επάνω σε πέτρες, τα έβγαζαν μάτια και μυαλά και μετά σκότωναν και τις μάνες. Τους ιερείς τους έδεναν στα άλογα και τους έσερναν στους δρόμους. Τους νέους αποκεφάλιζαν. 
Πηγή : Δικόνημα


Ο Ιερός Ναός Metekhi Τυφλίδος και μπροστά του το άγαλμα του αγίου Βασιλέως Βαγχτάνγκ Γοργκασιάλι
Το αίμα κυλούσε σαν ποτάμι… Ο Τζαλαλεντίν άρχισε να καταστρέφει τις εκκλησίες, και γκρέμισε τον τρούλο του Μητροπολιτικού ναού Σιών για να ανοικοδόμηση έκεΐ την έδρα του. Εκείνος ο αιμοσταγής διέταξε να βγάλουν τις εικόνες του Χρίστου και της Παναγίας πού υπήρχαν στην εκκλησία Σιόνι και να τις βάλουν στην είσοδο της γέφυρας και πρόσταζε ο κατακτητής τους Χριστιανούς να προσβάλουν τις εικόνες πατώντας τες με τα πόδια τους και αρνούμενοι την πίστι τους. Όσοι άρνούνταν να εκτελέσουν την διαταγή του πρόσταξε να αποκεφαλίζονται. «Εφερναν πλήθος γεωργιανών κατοίκων, άνδρες, γυναίκες, νέους, εξαναγκάζοντας τους, με αυτό τον τρόπο, να αρνηθούν την Χριστιανική Θρησκεία. Ο πιστός όμως λαός ακόμη μια φορά έδειξε την βαθιά του ευσέβεια στην αγία πίστι του Χρίστου και αρνήθηκε να εκτέλεση την διαταγή του κατακτητού, και πολλές χιλιάδες γεωργιανοί πήραν το στεφάνι του μαρτυρίου».
Οι πληροφορίες για το αιματοκύλισμα των γεωργιανών από τους Χβαράσμους σώζονται σε αραβικές και αρμενικές πηγές.
Η Ορθόδοξος Εκκλησία της Γεωργίας μνημονεύει στις 31 Όκτωβρίου εκατόν χιλιάδων μαρτύρων.
Η μετάφρασις από τον Γεωργιανό συναξαριστή έγινε από τον φοιτητή Γεώργιο Ινασαρίτζε.
Πηγή: Τετραμηνιαίο Τεύχος Ορθοδόξου Πνευματικής Οικοδομής «Ο Όσιος Φιλόθεος της Πάρου», Τεύχος 1ο, Ιανουάριος – Απρίλιος 2001, Έκδοσις «Ορθόδοξος Κυψέλη», Θεσσαλονίκη

Share:

Recommended Post Slide Out For Blogger