Νυχτερινή Θεία Λειτουργία

Νυχτερινή Θεία Λειτουργία
Στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής - Δευτέρα 27 Ιανουαρίου (του Οσίου Εφραίμ του Σύρου).Κάντε κλικ στην εικόνα

Διαβάστε σήμερα..

"

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

" 'Ενα ταξίδι στην ιστορία"



Το γραφείο του Καποδίστρια
Ο Μάρτιος έχει για μας τους Έλληνες μία ιδιαίτερη σημασία.Κι αυτό γιατί γιορτάζει η Παναγιά,γιορτάζει κι η Πατρίδα.Τα παιδιά χρειάζεται με κάθε τρόπο να βοηθηθούν ώστε να γνωρίσουν την ιστορία και τη μνήμη του τόπου μας.Το Σάββατο 12 Μαρτίου λοιπόν, ξεκινήσαμε με τα μικρά παιδιά του Κατηχητικού και τους γονείς τους για να επισκεφθούμε το Ιστορικό και Εθνικό Μουσείο της Αθήνας (Παλαιά Βουλή).
Από το 1960 το Μουσείο στεγάζεται μόνιμα στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην οδό Σταδίου (πλατεία Κολοκοτρώνη). Αντικείμενό του, η ιστορία του νεότερου Ελληνισμού: η περίοδος της τουρκοκρατίας και φραγκοκρατίας, η επανάσταση του 1821, οι απελευθερωτικοί αγώνες, η δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους, η πολιτική, κοινωνική και πνευματική εξέλιξη του Ελληνισμού ως τη σημερινή εποχή.
Στη μόνιμη έκθεση του, μέσα από ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, σημαίες και όπλα από τους εθνικούς απελευθερωτικούς αγώνες, προσωπικά αντικείμενα ιστορικών μορφών, έγγραφα και φωτογραφίες, οικιακά σκεύη και εργαλεία καθώς και παραδοσιακές φορεσιές και έργα της νεοελληνικής χειροτεχνίας διαγράφεται η ιστορική πορεία του Ελληνισμού από την 'Aλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) συμβολικά μέχρι τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41. Το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής θεμελιώθηκε το 1858 από τη βασίλισσα Αμαλία και οικοδομήθηκε σε σχέδια του Francois Boulanger.

Το Μέγαρο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ελληνική ιστορία: πρόκειται για την πρώτη μόνιμη στέγη του ελληνικού Κοινοβουλίου. Προκειμένου να στεγάσει τη Βουλή και τη Γερουσία. Με την έξωση του βασιλιά Όθωνα και τη μεταπολίτευση του 1862 καταργείται το σώμα της Γερουσίας. Τα σχέδια του κτιρίου τροποποιούνται από τον έλληνα αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκο με κυριότερη μεταβολή την κατάργηση του αμφιθεάτρου της Γερουσίας. Το κτίριο του Κοινοβουλίου ολοκληρώνεται το 1875. Σήμερα, στην πλατεία Κολοκοτρώνη δεσπόζει ο έφιππος ανδριάντας του, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ενώ μαρμάρινοι ανδριάντες δύο από τους σημαντικότερους πολιτικούς του 19ου αι. κοσμούν τον περίβολο του Μεγάρου. Το ορειχάλκινο άγαλμα του αρχιστράτηγου της επανάστασης του 1821 είναι έργο του γλύπτη Λάζαρου Σώχου (1862-1911). Τοποθετήθηκε αρχικά (1904) σε μικρή νησίδα στην αρχή της οδού Κολοκοτρώνη. Στη σημερινή του θέση μεταφέρθηκε το 1954, στη διάρκεια έργων ανάπλασης του περιβόλου της Παλαιάς Βουλής.







επίσημη στολή του στρατηγού Μακρυγιάννη

Το ταξίδι τέλειωσε. Τώρα αρχίζει η καρδιά το δικό της........
Με τη βοήθεια της κ.Ειρήνης Καπετανάκη ταξιδέψαμε στην ιστορία και τη μνήμη του τόπου μας.Σας το συστήνουμε ανεπιφύλακτα!!!Ευχαριστούμε και τις κυρίες του Μουσείου,που εργάζονται με καρδιά και χαμόγελο!!

Recommended Post Slide Out For Blogger