Σε ένα μικρό βίντεο που ετοιμάσαμε αποτυπώνουμε στιγμές και εικόνες της Μεγάλης Εβδομάδος και του Πάσχα του 2017 ,από το Μοναστήρι της Παναγίας Χρυσοπηγής ως τα δύο Ιεραποστολικά κλιμάκια στην Ουγκάντα,που με τη χάρη του Θεού προσπαθούμε να διακονήσουμε και να ενισχύσουμε, το Λουγκουζί και το Καμπάλλε. .Σαν ευχαριστώ στο Θεό για τις ευλογίες που συνεχώς μας παρέχει ,και σαν προσφορά στους αδελφούς σε Ελλάδα και Αφρική που κοπίαζουν με ψυχή .Το Αναστάσιμο Φως να φωτίζει και να θερμαίνει τις καρδιές μας .Χριστός Ανέστη !!


Εκκλησιαστικές επικαιρότητες

Εκκλησιαστικές επικαιρότητες

Tην Τετάρτη 3 Μαίου στις 6.00μ.μ. στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής, θα τελεσθεί η ακολουθία του εσπερινού και αμέσως μετά η παράκληση της Πναγίας.Στο αρχονταρίκι θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια η καθιερωμένη εσπερινή ομιλία.

Μέσα στην ατμόσφαιρα της αγωνίας των παιδιών που δίνουν τη μάχη τους στις σχολικές και Πανελλήνιες εξετάσεις ,θα βρεθούμε μαζί την Κυριακή στις 7 Μαίου στις 6.00μ.μ. στο μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής,για να προσευχηθούμε μαζί με τους γονείς και τα παιδιά για τη νέα δοκιμασία της ζωής τους.Θα τελέσουμε παράκληση στον Κύριο και μετά θα βρεθούμε για λίγες στιγμές στο αρχονταρίκι όπου μετά από ένα μικρό κέρασμα, σε ανθρώπινο επίπεδο θα προσπαθήσουμε διακριτικά και όσο σηκώνουν οι στιγμές, να πούμε στα παιδιά να κάνουν ότι μπορούν,αφήνοντας στο Θεό να κάνει αυτά που δεν μπορούν.Σας περιμένουμε λοιπόν!! Καλή επιτυχία !!

Ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή πραγματοποιεί το Σάββατο 13 Μαίου η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής,ν στο Προσκύνημα της Παναγίας της Σκριπούς στον Ορχομενό.στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά,και την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Μαζαράκι Θηβών.
Αναχώρηση με πούλμαν από την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής,το Σάββατο 13 Μαίου στις 8.00π.μ.
Τιμή εκδρομής : 15 ευρώ
Πληροφορίες στην Ιερά Μονή και στο τηλέφωνο 2295022228

Κυριακή 4 Ιουνίου : Να μην ξεχάσω !!επιστρέφω τον κουμπαρά της ιεραποστολής.

Διαβάστε σήμερα..

"

Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017

Μικρή αναστάσιμη προδοσία

Στάθη Παχίδη
Στάθης Παχίδης«Ἔκστηθι φρίττων, οὐρανέ»… Πρωτάκι του Δημοτικού το άκουγα και μιαν αναστάτωση μου έφερνε. Αυτό το «φρίττων», ίσως αυτό να έφταιγε. Κι εκείνο το «έκστηθι» όμως… Κούρνιαζα αποζητώντας το χέρι του ψάλτη παππού μου που, θαρρείς και κάτι ένιωθε, και μ’ άγγιζε καθησυχαστικά στον ώμο, λίγο πριν αρχίσει να ψάλλει εκθαμβωτικά το λυτρωτικό «Παῖδες εὐλογεῖτε», μια μουσική κάθαρση, που άργησα να καταλάβω.
Το πιο δύσκολο ήταν πως έπρεπε να αντέξω το ξενύχτι. Επτά χρονών μπόμπιρας, έπρεπε να ανταποδώσω την τιμή να είμαι όλες τις μέρες της Μεγάλης Βδομάδας σε όλες τις λειτουργίες μαζί και δίπλα στον ψάλτη παππού, που ήταν από τους πρωταγωνιστές των ημερών. Γιορτές και καλοκαίρια τον είχα μόνο, και δεν γινόταν να χάσω στιγμή.
Πηγή : Προταγόν


Στητός εγώ με τα καλά μου, πίσω από το αναλόγιο του επί τούτου αριστερού ψάλτη-παππού να ακούω από εκείνον τα τροπάρια, να ρουφώ την εμπειρική δεξιότητα και καλλιφωνία του αλλά και να μένω σοβαρός στα αστειάκια του. Ναι, την ώρα της λειτουργίας, στους ψαλμούς ανάμεσα, θυμόταν να μου πει γιατί έλεγε τον γάιδαρό του ελικόπτερο, μήπως και με κρατήσει ξύπνιο.
Το βράδυ της Ανάστασης ήταν για τα παιδικά μου μάτια κάτι σαν μια μικρή προδοσία. Ήθελα αλλά δεν μπορούσα… Κατά τις δώδεκα και τέταρτο με έπαιρναν οι δικοί μου καντηλιασμένο και με μισόκλειστα τα μάτια για ύπνο αμέσως μετά το «Χριστός Ανέστη» κι άφηνα ολομόναχο τον παππού να τελειώσει το έργο του.
Κάθε φορά που ακούω ακόμη και τώρα το «Παῖδες εὐλογεῖτε», μόνο από τη φωνή τού, από χρόνια εκλιπόντος, παππού το έχω στ’ αυτιά μου και πάντα ένα αίσθημα πως δεν ήμουν εκεί που έπρεπε, όσο θα ήθελα, έχω.
Recommended Post Slide Out For Blogger