Φιλανθρωπική εκδήλωση-Απογευματινό τσάι

Φιλανθρωπική εκδήλωση-Απογευματινό τσάι
Σάββατο 21 Δεκεμβρίου στην Ι.Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής.Μάθετε περισσότερα .Κάντε κλικ στην εικόνα

Διαβάστε σήμερα..

"

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Η ενθρόνιση της Ιεράς και θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας της Βλαχέρνας στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ταμπουρίων.


Ξεχωριστή ημέρα για την Ενορία μας, αλλά και για την πόλη του Πειραιά αποτέλεσε η Κυριακή 11 Φεβρουαρίου. Το απόγευμα της Κυριακής με κάθε λαμπρότητα και επισημοτητα, τελέσθηκε η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού της ημέρας και η Ενθρόνισις της Ιεράς και θαυματουργού Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Βλαχέρνας, η οποία είναι ιερό κειμήλιο του Ναού μας από τους πρώτους χριστιανούς που κατοίκησαν στην περιοχή μας, ξεριζωμένοι από την Μικρά Ασία, και έστησαν την καινούργια τους ζωή και έχτισαν τον πρώτο Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.
Περισσότεροι από 1.οοο ενορίτες μας και προσκυνητές είχαν κατακλύσει τον Ιερό Ναό από νωρίς και με βαθειά κατάνυξη και πολύ συγκίνηση και με αθισθήματα ευλάβειας, συμμετείχαν στην ιδιαίτερη αυτή ενοριακή μας στιγμή. Επίσης η παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Σεραφείμ και η παρουσία πολλών και σεβάσμιων κληρικών έδινε ακόμη μεγαλύτερη λαμπρότητα. Τα παιδιά των κατηχητικών μας συνάξεων με τις παραδοσιακές στολές τους και οι ιερόπαιδες συνέθεταν ένα ιδιαίτερο ακόμα στοιχείο της πνευματικής αυτής εκδήλωσης.
Μιλώντας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ με αφορμή την ενθρόνιση της Παναγίας της Βλαχέρνας μεταξύ άλλων ανέφερε: "Μια ευλογημένη και πνευματικά φορτισμένη ευκαιρία μάς χαρίζει ο Πανάγιος Θεός σήμερα διά της Υπερυμνήτου Κυρίας Θεοτόκου, της ακαταισχύντου ελπίδος προστασίας και Μητρός πάντων ημών, με αυτήν την ιερά ενθρόνιση της Αγίας περιπύστου χαριτωμένης εικόνος Της επιλεγομένης Βλαχέρνας, η οποία είναι ιστορημένη από τον 18 αι., το 1780. 
Και ευρίσκεται τεθησαυρισμένη σ' αυτόν τον περίπτιστον, παλαίφατον και Ιερόν Ναό του μεγαλομάρτυρος Αγ. Δημητρίου Μυροβλύτου επί δεκαετίες τώρα, δωρεά και ευλογία των αδελφών μας που ξεριζώθηκαν από τη γη της Ιωνίας, από τις αλύτρωτες κ αλησμόνητες πατρίδες. Και ήρθαν εδώ στην ελληνική γη, στην Πειραϊκή χερσόνησο, για να συνεχίσουν την μεγαλοσύνη της Ρωμιοσύνης, κομίζοντας τα σεβάσματά τους τα ιερά και όσια της φυλής και του Γένους.
Η Υπεραγία Θεοτόκος είναι ο ποταμός ο γλυκερός του ελέους, είναι η απολυτότητα της στοργής, το μεγαλείο της αγάπης, η πληρότητα της ελεημοσύνης. Είναι εκείνη η οποία για όλους εμάς, για κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, για όλους, αποτελεί την μητέρα, τη στοργή, την πλατυτέρα των ουρανών.
Η Ιερά εικόνα της Παναγίας μας και πάλι παραδίδεται στους αιώνας, παραδίδεται στις καρδιές μας, παραδίδεται στην ψυχή μας, για να απονέμει λιμάνι σωτηρίας για να γίνεται οδοδείκτης προς ουρανό. Γιατί μας χαρίζει την ευλογία καθώς απλώνομαι σ'αυτήν τα ιερά μας χείλη, την καρδιά μας, την ψυχή μας, λατρευτικά και λυπητικά να διαβαίνει αυτή η τιμή και η αγάπη, η υιϊκή αγάπη, στο Πανάγιο στο Πανσεβάσμιο στο Πανακήρατο, στο Κεχαριτωμένο πρόσωπό της. Κατά το μεγαλειώδη λόγο του Ιερού Βασιλείου, ότι η τιμή των εικόνων διαβαίνει επί των πρωτότυπων.




Και αυτή τη στιγμή η σκέψη μας, η καρδιά μας, περνούν εις εκείνη την βασιλείδα των πόλεων, την πρωτεύουσα του γένους των Ρωμαίων, τη μαρτυρική Κωνσταντινούπολη όπου ευρίσκεται ο πανίερος Ναός, το ιερόν προσκύνημα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Βλαχέρνας. Εκεί χτισμένο από τους Αγίους αυτοκράτορας Μαρκιανόν και Πουλχερία όπου και το ιερό της αγίασμα και η περίπτιστος και Ιερά της Εικόνα της οποίας απηύγασμα και αντιγράφον ιερόν αποτελεί η σήμερον εδώ ενθρονιζομένη Αγία εικόνα της κυρίας Θεοτόκου.
Δεν θα πρέπει όμως να διαλανθάνει της προσοχής μας, ότι ενώπιον εκείνης της Ιεράς εικόνος της Παναγίας των Βλαχερνών την οποίαν περιέφεραν στα τείχη της Κωνσταντινουπόλεως κατά την επιδρομή των Αβάρων και η οποία διέσωσε τότε τη βασιλεία των πόλεων εψάλλει για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος, το μεγαλειώδες αυτό ποίημα του Αγ Ρωμανού του Μελωδού. Και ακόμη, οτι σε αυτόν τον περίχτιστον ναόν της κυρίας των Βλαχερνών, υπήρχε η Αγία Σωρός, δηλαδή ο ιερός τόπος όπου ήσαν τεθησαυρισμένα η ιερά εσθήτα της Υπεραγίας Θεοτόκου, το ιερό της πέπλο και η Αγία της ζώνη.
Και ακόμη είς αυτόν τον ναόν ευρίσκετο η εκτροπή της εικόνας του Κυρίου μας και η επιστολή του Βασιλέως Αγάρου, ο όποιος είχε αποστείλει υπηρέτας για να λάβουν την προσωπογραφία του Κυρίου της Ζωής, έτι ακόμη εις αυτόν τον κόσμο ευρισκομένη. Και ο Κύριος όπως θα ενθυμείσθε, ελαβε ένα προσωπείο και εις αυτό αποτύπωσε την ιεράν μορφή. Αυτή είναι η αχειροποίητος εικόνα, το Ιερόν Μανδήλιον που ευρίσκετο τεθησαυρισμένο στον πανίερο ναό της Παναγίας των Βλαχερνών."
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ διάβασε τις ευχές πριν γίνει η ενθρόνιση της Ιεράς Εικόνας στο ειδικό προσκυνητάρι το οποίο κατασκευάσθηκε για τον λόγο αυτό, τα έχρισε με Άγιο Μύρο και αξίζει να σημειώσουμε ότι τα πρώτα δώρα που δόθηκαν στην Υπεραγία Θεοτόκο ήταν ενα σετ αρχιερατικό εγκόλπιο και αριερατικός σταυρός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.
Ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβ. Δημήτριος Αρώνης ευχαρίστησε τόσο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για το ανύστακτο ενδιαφέρον του και την φροντίδα του προς τον Ιερό μας Ναό αλλά και τους ενορίτες για την αγάπη τους προς την Ενορία.
Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι α) Η πανήγυρις της Παναγίας των Βλαχερνών θα εορτάζεται και θα τιμάται κάθε χρόνο στις 10 και 11 Φεβρουαρίου με πανηγυρικό Εσπερινό, Ιερά Λιτανεία, Ιερά Αγρυπνία και πανηγυρική Θεία Λειτουργία β) Κάθε Τετάρτη, κατά την διάρκεια του έτους στις 5.00 το απόγευμα θα τελείται η Ιερά Παράκλησις στην Υπεραγία Θεοτόκο.
Σε όλους όσοι προσήλθαν στην τελετή δόθηκε αναμνηστικό πλαστικοποιημένη Ιερά Εικόνα της παναγίας των Βλαχερνών και εόρτιο κέρασμα.








Recommended Post Slide Out For Blogger