Διαβάστε σήμερα..

"

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

10 Συμβουλές Για… Οικονομικό Μαγείρεμα

 


Δε χρειάζεται κόπο και σίγουρα, δε χρειάζεται χρήμα. Το οικονομικό μαγείρεμα χρειάζεται μόνο τρόπο…
Σωστή αποθήκευση, στρατηγική στο μαγείρεμα και σωστή εκμετάλλευση ακόμα και του μπαγιάτικου ψωμιού που ξέμεινε στην άκρη της ψωμιέρας. Το φαγητό -και ειδικά το καλό φαγητό- σίγουρα κοστίζει, αλλά δε χρειάζεται να κοστίζει λόγω της κακής αποθήκευσής του. Γίνετε δημιουργικοί και κάντε το τάπερ που κλείνει αεροστεγώς τον νέο σας φίλο…
Μαγειρέψτε και σερβίρετε τις σωστές ποσότητες
πηγή τρομακτικό

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια καλή ποσότητα μαγειρεμένου κρέατος είναι γύρω στα 85-100 γραμμάρια (μην ξεχνάτε πως ωμό έχει ελαφρώς μεγαλύτερο βάρος). Καλό είναι το κρέας όταν το σερβίρετε να καταλαμβάνει το 1/4 του πιάτου, τα 2/4 να είναι λαχανικά και το εναπομείναν 1/4, μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης. Όσο λιγότερο κρέας καταναλώνουμε, τόσο καλύτερα για την υγεία μας αλλά και την… τσέπη μας. Άρα, διπλό το όφελος…

Μαγειρέψτε αργά, σε χαμηλή φωτιά

Τα πιο σκληρά μέρη ενός ζώου, όπως είναι τα πόδια, είναι σίγουρα πιο φθηνά κομμάτια από τα πιο μαλακά, όπως είναι το ψαρονέφρι. Ωστόσο αν μαγειρέψετε το σκληρό κρέας σε χαμηλή φωτιά και για αρκετή ώρα (τρεις ώρες και περισσότερο), θα καταφέρετε αυτό που σας φαίνεται αρχικά ακατόρθωτο: φτηνό κρέας με «υψηλή» απόδοση!

Αργοψημένο ψητό

Το τεράστιο κομμάτι ψητού κρέατος που βλέπουμε στις αμερικανικές ταινίες, είναι ένας εύκολος τρόπος να ταΐσεις ένα λόχο. Ένα κομμάτι κρέας βέβαια τέτοιου μεγέθους, δεν είναι ένας οικονομικός τρόπος να ταΐσεις το λόχο. Επιλέξτε και σε αυτή την περίπτωση, τα λιγότερο δημοφιλή (επειδή είναι και πιο δύσκολα στο μάσημα) μέρη του ζώου, όπως είναι τα μοσχαρίσια πόδια και το στήθος κοτόπουλου, μαρινάρετέ τα και ψήστε τα, με διλάρκεια στο μαγείρεμα και ο λόχος θα πάει στη μάχη χορτάτος…

Προσθέστε ζυμαρικά ή ρύζι στα περισσεύματα της προηγούμενης μέρας

Για να γίνουν ξανά γεύμα τα περισσεύματα της χθεσινής ημέρας, εκμεταλλευτείτε το θείο δώρο των ζυμαρικών ή του ρυζιού. Και τα δύο αυτά είδη μένουν για καιρό στο ντουλάπι και είναι έτοιμα να σώσουν την κατάσταση ανά πάσα στιγμή. Μια λύση είναι, να σοτάρετε μερικές πιπεριές και κρεμμύδια, να τα ανακατέψετε με noodles ή ζυμαρικά της επιλογής σας μαζί με το περισσευούμενο κρέας ή ακόμα και να προσθέσετε ρύζι στην σούπα που έμεινε από χθες για να γίνει ακόμα πιο χορταστική.

Μαγειρέψτε μια φορά για… δύο φορές

Για οικονομία χρόνου, ενέργειας (ηλεκτρικής και προσωπικής), χρημάτων και υλικών μαγειρέψτε μια φορά αρκετή ποσότητα για δυο-τρία γεύματα. Με αυτό τον τρόπο δεν θα σας περισσεύουν υλικά, που αν μείνουν στο ψυγείο μέχρι την επόμενη φορά που θα δοκιμάσετε την ίδια συνταγή θα έχουν χαλάσει και κυρίως, δε χρειάζεται να σπάτε κάθε πρωί το κεφάλι σας, για το τι θα μαγειρέψετε το μεσημέρι…

Τάπερ

Κάθε φορά που ετοιμάζετε το δείπνο σας, ετοιμάστε λίγο παραπάνω και την ίδια στιγμή φτιάξτε και το μεσημεριανό της επόμενης μέρας για τη δουλειά. Η σαλάτα (ξεχωριστά από τη σος) και τα περισσεύματα άλλων ημερών που διατηρούνται ήδη τόσες μέρες στο ψυγείο, γεμίζουν το τάπερ σας και δεν αδειάζουν την τσέπη σας, όπως κάνουν τα αγοραστά sandwich και οι τυρόπιτες από το κυλικείο.

Οι ώριμες μπανάνες

Θυμάστε εκείνες τις μπανάνες που όταν είχαν «μαυρίσει» σε μερικά σημεία, δεν τις τρώγαμε όταν ήμασταν παιδιά και τις δίναμε στους γονείς μας; Τώρα που γίναμε οι… γονείς μας και ξέρουμε, μια καλή λύση είναι να τις κάνουμε smoothie μαζί με χυμό πορτοκάλι ή γάλα ή ακόμα και πρώτη ύλη για ένα λαχταριστό κέικ με μπανάνα.

Μην υποτιμάτε το μπαγιάτικο ψωμί

Όλα μπορούν να βρουν τη θέση τους, ακόμα και αν αναφερόμαστε στο μπαγιάτικο ψωμί, που χωρίς δεύτερη σκέψη το προσφέρουμε με γενναιοδωρία στα περιστέρια της γειτονιάς. Μεταμορφώστε το σε κρουτόν για τις σαλάτες και τις σούπες σας ή κάντε το ένα νοστιμότατο σκορδόψωμο, ψήστε το με λίγο λάδι και ρίγανη ή ακόμα καλύτερα, θρυμματίστε το για τα αυριανά μπιφτέκια σας. Είπαμε, τίποτα δεν πάει χαμένο…

Κλείστε αεροστεγώς…

Δεν αρκεί η διατήρηση των τροφίμων στο ψυγείο ή τον καταψύκτη για να τα κρατήσει «ζωντανά» για πολλές μέρες. Μια καλή λύση είναι να τα αποθηκεύσετε σε δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς, ώστε όλα τα τρόφιμα να διατηρηθούν σωστά και χωρίς να μπλέκονται οι μυρωδιές τους. Έτσι δεν θα χρειαστεί να τρώτε για μία εβδομάδα κάθε μέρα, κοτόπουλο για να μη χαλάσει.

Στύψτε τα λεμόνια σας

Όταν τα λεμόνια, αρχίζουν να μαλακώνουν, να «στεγνώνουν», να συρρικνώνονται και να σχηματίζουν καφέ κηλίδες στη φλούδα τους, μην τα πετάξετε και μην αγχωθείτε να τα καταναλώσετε με οιοδήποτε τρόπο για να μην πάνε χαμένα, θα σας βγει σίγουρα ξινό. Στύψτε τα και κρατείστε το χυμό τους στην κατάψυξη και ιδανικά σε παγοκυψέλες, για τη στιγμή που θα τα χρειαστείτε για το φαγητό σας.
clickatlife.gr
Recommended Post Slide Out For Blogger