+++Δεκαπενταύγουστος 2026 στη Χρυσοπηγή !!- Κάθε απόγευμα του Δεκαπενταυγούστου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής στις 6.00μ.μ. θα τελείται η ακολουθία του εσπερινού και η Παράκληση της Παναγίας .Αμέσως μετά θα πραγματοποιείται ομιλία από τον π.Εφραίμ Παναούση .Θέμα των φετινών συναντήσεων : Οι Άγιοι και τα προβλήματα της ζωής μας .Απαντήσεις από τη ζωή και τη διδασκαλία των Αγίων σε καθημερινά θέματα της ζωής (άγχος,απώλειες,ασθένεια,θλίψη ,θυμός,κ.λ.π) +++ Κάθε απόγευμα του Δεκαπενταυγούστου στο εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου στην οδό Στέντορος 4 στο Παγκράτι θα τελείται στις 7.00μ.μ. η Παράκληση της Παναγίας .+++ Ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή πραγματοποιεί η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής στο νησί του Αγίου Νεκταρίου ,την Αίγινα το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου .Το πρόγραμμα της εκδρομής περιλαμβάνει: Αναχώρηση με πούλμαν από το Μοναστήρι της Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου στις 6.00π.μ. Μετάβαση στο λιμάνι του Πειραιά και αναχώρηση με το πλοίο για την Αίγινα.Προσκύνημα στον Άγιο Νεκτάριο, ξενάγηση στην παλαιά Μονή.Συμμετοχή στην Ιερά Παράκληση αλλά και στον νέο περικαλλή Ναό του Αγίου. Μετάβαση κατόπιν,στον οικισμό της Αγίας Μαρίνας για ελεύθερο φαγητό. Επίσκεψη στη συνέχεια και προσκύνημα στην γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά. Ξενάγηση στην ιστορία και το παρόν του νησιού. Ελεύθερος χρόνος και αναχώρηση από το λιμάνι της Αίγινας γύρω στις 6.00 μ.μ. για τον Πειραιά και αμέσως μετά μετάβαση με το πούλμαν στο Μοναστήρι.Πληροφορίες : π.Παίσιος 2295022228

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Κερκύρας Νεκτάριος: "Ο Χριστός είναι Εκείνος που δωρίζει στον άνθρωπο την ελευθερία από όλα τα δεσμά"

 

Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,
Ο μεγαλύτερος πόθος ο οποίος ενυπάρχει στις ανθρώπινες καρδιές είναι αυτός της ελευθερίας. Να μην δεσμευόμαστε από τον χρόνο. Από την φθορά της αμαρτίας. Από το σκοτάδι του θανάτου. Από τις ποικίλες δυνάμεις του κακού, οι οποίες δεν επιτρέπουν στις χαρές μας να έχουν διάρκεια. Γι’ αυτό και κάθε φορά που εισερχόμαστε σε έναν νέο χρόνο γιορτάζουμε με την προσδοκία, έστω και για λίγο, να αφήσουμε κατά μέρος τις δεσμεύσεις μας. Να ελπίσουμε ότι η ζωή μας θα γίνει καλύτερη. Ότι τα προβλήματά μας θα ελαττωθούν και ότι μας περιμένει περισσότερη χαρά.

Σ’ αυτήν την ελπίδα, που από μόνη της λειτουργεί πρόσκαιρα, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας δεν έπαυσε ούτε και θα πάψει να μας δείχνει το Πρόσωπο Εκείνο το οποίο μας δίδει ως δωρεά μοναδική την ελευθερία που αναζητούμε στην πληρότητά της. Και ψάλλει με χαρά: «Ελευθέρα μεν η κτίσις γνωρίζεται . υιοί δε φωτός, οι πριν εσκοτισμένοι. Μόνος στενάζει, του σκότους ο προστάτης. Νυν ευλογείτω συντόνως τον αίτιον, η πριν τάλαινα των εθνών παγκληρία». Βλέπουμε την κτίση όλη ελεύθερη από την δουλεία της φθοράς και του θανάτου. Αυτοί που βρίσκονταν πριν στο σκοτάδι της αμαρτίας τώρα υιοί φωτός αναδείχθηκαν και μόνος στενάζει ο προστάτης του σκότους διάβολος. Τώρα όλα τα πριν βασανισμένα από την αμαρτία έθνη με μία φωνή δοξολογούν τον Αίτιο των δωρεών, τον Χριστό.
Πηγή συνοδοιπορία

Ο Χριστός λοιπόν, με την ενανθρώπηση και το απολυτρωτικό Του έργο, είναι Εκείνος που δωρίζει στον άνθρωπο την ελευθερία από όλα τα δεσμά. Είναι Εκείνος που δίδει νόημα αιωνιότητας στον χρόνο μας. Η πίστη σ’ Εκείνον δίδει διάρκεια στην χαρά, γιατί γνωρίζουμε πως τίποτε στη ζωή δεν γίνεται χωρίς το θέλημά Του. Και επειδή είμαστε βέβαιοι για την αγάπη Του προς τα πρόσωπά μας, μπορούμε να αντέχουμε σε κάθε δυσκολία και να μην σβήνει η ελπίδα από τις καρδιές μας. Μόνη προϋπόθεση η διάθεση της δοξολογίας. Αυτό το «Δόξα τω Θεώ» που οι παλαιότεροι έλεγαν από την καρδιά τους, σε κάθε περίσταση, σε κάθε σταυρό και δοκιμασία, αλλά και σε κάθε μικρότερη η μεγαλύτερη χαρά, και που εμείς το στερηθήκαμε, καθώς προσανατολίσαμε την ζωή μας με κέντρο τον εαυτό μας και όχι Εκείνον.

Δυσκολεύεται ο κόσμος μας σήμερα υποταγμένος στις ποικίλες δυνάμεις που ελέγχουν την ανθρώπινη ζωή, όχι με γνώμονα την αγάπη, την αλληλεγγύη, την εύρεση νοήματος αιωνιότητας, αλλά με κριτήριο το συμφέρον, τον πλουτισμό εις βάρος των πολλών, την απαξίωση του ανθρωπίνου προσώπου, τις πρόσκαιρες απολαύσεις. Όσοι όμως πιστεύουμε στον Αίτιο της Ελευθερίας από κάθε δεσμό γνωρίζουμε ότι ο χρόνος μας δίδεται από Εκείνον για να Τον συναντούμε στην ζωή της Εκκλησίας, στο πρόσωπο του συνανθρώπου μας, στον αγώνα εναντίον «του προστάτου του σκότους». Για να μπορούμε να απολαμβάνουμε «το της υιοθεσίας χάρισμα» από Εκείνον και να γινόμαστε «υιοί φωτός και κληρονόμοι της βασιλείας Του». Γι’ αυτό είμαστε βέβαιοι ότι και κατά την νέα χρονιά το δικό Του θέλημα θα δώσει νόημα στην ζωή τόσο την προσωπική όσο και του κόσμου μας. Είμαστε έτοιμοι, ως μία νέα «παγκληρία εθνών», να Τον δοξάσουμε και να χαρούμε με ο,τι Αυτός μας δίδει, και το περίσσευμα και το υστέρημα. Και να μεταδώσουμε αυτό το μήνυμα σε όσους το έχουν ανάγκη, δηλαδή σε όλο τον κόσμο!

Καλή κι ευλογημένη χρονιά σε όλους και όλες! Περισσότερη πίστη στον Χριστό μας και κάθε καλό!

Μετά πατρικών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

+Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
Recommended Post Slide Out For Blogger