Πασχαλινό Παζάρι "από καρδιάς" στην Ι.Μ.Παναγίας Χρυσοπηγής

Πασχαλινό Παζάρι "από καρδιάς" στην Ι.Μ.Παναγίας Χρυσοπηγής
Μάθετε περισσότερα .Κάντε κλικ στην εικόνα.

Διαβάστε σήμερα..

"

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Γιορτή Λήξεως των Κατηχητικών.Κάτι από παραμύθι.....

Mε τη Χάρη και την ευλογία του Θεού πραγματοποιήθηκε η γιορτή λήξεως του κατηχητικού μας στην Ιερά Mονή Παναγίας Χρυσοπηγής.Η παρουσία των μεγαλυτέρων είναι πάντοτε μία επιβράβευση της προσπάθειας των παιδιών και μια ανάσα ελπίδας ότι δεν χάθηκαν όλα.
Πριν από λίγα χρόνια όταν ξεκινούσαμε τό κατηχητικό δειλά ποτέ δεν πιστεύαμε πως τα πράγματα θα έφταναν εδώ.Και εδώ ταξίδι.Ο Θεός  ανοίγει δρόμους..
Για την σημερινή γιορτή κουράστηκαν πολλοί μυστικά και αθόρυβα και βέβαια πιο πολύ τα παιδιά. Ήταν η μέρα τους .
Η γιορτή μας ....ένα πανηγύρι, στο τέλος του φετινού μας δρόμου.Ένα ταξίδι με καπετάνιους τα παιδιά  σε μερικούς σταθμούς της ιστορίας μας.  Από τη Σαλαμίνα ώς την Κύπρο και την Τουρκική εισβολή.
Θέμα μας οι στίχοι  του ποιητή  Οδυσσέα Ελύτη του τελευταίου Έλληνα όπως λέει ο παπα-Ανανίας Κουστένης:

"Έλα Χριστέ και Κύριε λέω κι απορώ...
τέτοιο τρελό βαπόρι τρελοβάπορο
χρόνους μας ταξιδεύει δε βουλιάξαμε
χίλιους καπεταναίους τους αλλάξαμε
Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε
μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε"
‘Ένα τρελοβάπορο η πατρίδα μας πεισματάρικο .Γι αυτό το πείσμα μιλήσαμε.Το πείσμα και το όνειρο.
Η γιορτή  μας περιελάμβανε  προβολές , τραγούδια , κείμενα,  ποιήματα, δρώμενα καθώς και θεατρικό έργο.Την επιμέλεια του πρώτου μέρους της εορτής , την επιλογή  και εκμάθηση κειμένων είχε η κ.Στέλλα Δάλλα. Τεχνική υποστήριξη και επιλογή εικόνων και φωτογραφιών με φροντίδα πολλή είχε ο κ.Άθως Δάλλας.Τους ευχαριστούμε από καρδιάς.Τις στολές στα μικρά μας ναυτάκια επιμελήθηκε η κ.Χρυσούλα Ξένου.
Και ερχόμαστε στο σήμερα. Γι αυτό το σήμερα μιλούσε το θεατρικό μας έργο,στο δεύτερο μέρος της γιορτής μας.Τις οφειλές μας σε κείνους που μας έκαναν αυτό που σήμερα είμαστε.Κι όχι μόνο οι γονείς  αλλά και όλοι όσοι μας άφησαν ένα σημάδι της ψυχής τους επάνω μας.Τίτλος του….Για το χατήρι των παιδιών.
Τη διδασκαλία του θεατρικού έργου έκανε η κ.Κατερίνα Μπιτάκου
Ευχαριστούμε τη κ.Μαρία Βασιλάκου και την κ.Ελένη Δήμα για τη διάθεση της στολής του Κρητικού.
Η πορεία μας στο Κατηχητικό των παιδιών ολοκλήρωσε τη φετινή του διαδρομή.
Ένα χρόνο τώρα προσπαθήσαμε όχι να δώσουμε αλλά να πάρουμε από τα παιδιά .Μία διαδικασία κοπιαστική και μυσταγωγική ταυτόχρονα.
Οι δραστηριότητες στις κατηχητικές συνάξεις των παιδιών έγιναν με αδιαπραγμάτευτη βάση την Εκκλησία και την Κατήχηση  .Και δίπλα σε αυτά η τέχνη να μοιράζεσαι, να μάθεις να χάνεις, να μάθεις να γελάς με μικρά κι ασήμαντα ,να μάθεις να προσεύχεσαι και να ονειρεύεσαι .Ευχαριστούμε όλα τα παιδιά που μας χάρισαν τα χαμόγελά τους .Ευχαριστούμε τους γονείς που εμπιστεύονται στην Εκκλησία ό,τι πολυτιμότερο έχουν :τα παιδιά τους.
Και για λόγους δικαιοσύνης
·                Ευχαριστούμε τον π.Γεώργιο Μαγγανιάρη για τα μαθήματα της Βυζαντινής Μουσικής.
·                Ευχαριστούμε τον π.Γιούρυ Ντάλλας  για τα μαθήματα της Βυζαντινής Αγιογραφίας
Την κ.Κατερίνα Μπιτάκου για τις κατηχητικές δραστηριότητες και τη συμβολή της στις εορτές.
 Την δ. Άννα- Μαρία Βαλεοντή για τη πολύτιμη βοήθειά της στις κατηχητικές δραστηριότητες καθώς και όλα τα μεγαλύτερα κορίτσια.
·                Τη κ.Στέλλα Δάλλα για τη βοήθειά της στο Κατηχητικό έργο και την ετοιμασία των εορτών.
·                Την κ.Μίνα Παπαπαύλου για την διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στα παιδιά.
·                Την κ.Ντένη Λεβέντη για τη βοήθειά της στο Κατηχητικό μας
·                Την κ.Ειρήνη Καπετανάκη για τις υπέροχες ξεναγήσεις της σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους.
Τα μικρά παιδιά ….Πραγματικά είναι αυτό που ο Χριστός λέει «να γίνετε σαν τα παιδιά.» .Θέλει κόπο να κρατήσεις τη ψυχή σου παιδική σε έναν κόσμο που κάνει τα πάντα να σε μεγαλώσει για να μην φέρεσαι σαν παιδί.Κι όμως ο Χριστός μιλούσε σαν κάτι πολύτιμο γι αυτά.. σαν κάτι δυσεύρετο και σπάνιο.Αν ήθελες έλεγε κάποιος σοφός να πεις τα παιδιά με μια άλλη λέξη θα τα έλεγες της γης χαμόγελα. Τι θα ήταν η γη χωρίς τα χαμόγελά της.Μια χρονιά-για φαντάσου κιόλας πέρασε….Τα παιδιά το Σεπτέμβρη θα ρθούνε πιο ψηλά. Ο Αντώνης  και ο Λουκάς θα θέλουν  άλλη στολή στο Ιερό. Το μπουφάν δεν θα κάνει στον Αλέξανδρο  και τον Κωνσταντίνο. Ο Δημήτρης ,η Μαριστέλλα, η Παναγιώτα και η Παρασκευούλα, η Μαρίνα ,η Δήμητρα θα ρθούνε  πιο ψηλά..,πιο…. αλλιώς. Ο Στέφανος ο Νίκος ,η Άρτεμις,Η Αθηνά ,ο Μάρκος . Η Κυριακή ,η Ιωάννα και η Μαρία θα συνεχίζουν εκείνο το φοβερό γέλιο χωρίς λόγο. Ο Σπύρος που απαγγέλει Όμηρο….Ο Νίκος ,η Φιλοθέη με τις έτοιμες απαντήσεις ο Βασίλειος ο Δημήτριος ο Κωνσταντίνος με τον Ευστάθιο και η Βαρβάρα που πάει μεγαλύτερη τάξη.Κι άλλα παιδιά μικρά και μεγάλα που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη.
Άγγελοι μικροί που έστειλε ο Θεός να μας πούνε πως έχει μεγαλύτερη σημασία να παίρνουμε από τα μικρά όση χαρά μπορούμε για τις μεγάλες της ζωής μας ανηφοριές.
Και επειδή ξεκινήσαμε με καράβι, τελειώσαμε με ένα ποδήλατο.
Τα ποδήλατα μας όπως τα όνειρά μας ξέρουν από ανηφοριές…..
Έχει ο Θεός. Ευλογημένο καλοκαίρι.
Recommended Post Slide Out For Blogger