Διαβάστε σήμερα..

"

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Ιεραποστολή στο Μαλάουι

 
του π. Ερμόλαου Ιατρού *


Το Μαλάουι στην Κεντρική Αφρική είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Ο λαός του καθημερινά μαστίζεται από την πείνα και τις ασθένειες.
Το ελάχιστο ημερομίσθιο του ενός δολαρίου δεν φτάνει να καλύψει - ούτε καν στοιχειωδώς - το κόστος ζωής. Τα κυβερνητικά σχολεία είναι βέβαια δωρεάν, μα δεν συγκρίνονται με τα σχολεία άλλων χωρών, ούτε οι χαμηλοί μισθοί των εκπαιδευτικών αποτελούν κίνητρο, για να διδάξουν τα παιδιά με σωστό τρόπο. Έτσι ο αναλφαβητισμός κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Παράλληλα, το Aids πρωταγωνιστεί, αφού ένας στους έξι ενήλικες είναι φορέας. Αμέτρητα ορφανά παιδιά γυρίζουν στους δρόμους και ζητιανεύουν ξυπόλητα και απροστάτευτα, ενώ ο θάνατος αποτελεί καθημερινό φαινόμενο.

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί είναι ελάχιστοι, μόλις λίγες δεκάδες Έλληνες. Αυτή είναι η κατάσταση που συναντήσαμε, όταν αποσπαστήκαμε σ’ αυτή τη χώρα, για να διακονήσουμε τους πάσχοντες συνανθρώπους μας.
Οι ανάγκες εδώ είναι άπειρες. Γι’ αυτό και προσπαθούμε το έργο μας να είναι πνευματικό και φιλανθρωπικό. Βοηθάμε οποιονδήποτε έχει ανάγκη, χωρίς βέβαια ποτέ να ελέγχουμε το θρήσκευμά του. Για μας όλοι είναι άνθρωποι, εικόνες του Θεού.
Ένας απ’ τους στόχους μας είναι η δημιουργία ορφανοτροφείου, που θα περιθάλψει τα ορφανά παιδιά. Εκεί, εκτός από την αξιοπρεπή κάλυψη των υλικών τους αναγκών, θα μαθαίνουν γράμματα και θα διδάσκονται την Ορθόδοξη Πίστη. Γι’ αυτό αναζητούμε ανθρώπους που θα ήθελαν να υιοθετήσουν κάποια παιδιά και να αναλάβουν τη συντήρησή τους, στέλνοντας μας ένα μικρό ποσό.
Επιπλέον, ανάμεσα στον τοπικό πληθυσμό υπάρχουν φυλακισμένοι, άποροι, άρρωστοι στους οποίους η Εκκλησία μας θα πρέπει να απλώσει τη στοργή και την αγάπη της.
Δική μας υποχρέωση είναι, μια φορά το χρόνο, ερχόμενοι στην Ελλάδα να σας ενημερώνουμε για όλα όσα γίνονται εδώ. Αυτές τις ταπεινές σκέψεις καταθέτουμε προς κάθε κατεύθυνση.
Πεποίθησή μας είναι ότι κάθε άνθρωπος έχει την ανάγκη των συνανθρώπων του και όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Γι’ αυτό το λόγο δημοσιεύουμε αυτή την ανοικτή επιστολή, μαζί με την διεύθυνσή μας, ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να επικοινωνήσει μαζί μας:

Greek Orthodox Church St.
Nektarios
Reverend Ermolaos Iatrou
P.O. Box 1740
Blautyre - Malawi
Central Africa

--------------------
* Ο π. Ε. Ιατρού είναι κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης και εργάζεται ιεραποστολικά στο Μαλάουι

Recommended Post Slide Out For Blogger