Διαβάστε σήμερα..

"

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΝΑΖΑΡΕΤ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑ .

«Και ελθών ο Άγγελος εις πόλιν Ναζαρέτ, λέγει αυτή (τη Μαριάμ) Χαίρε Κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σου. Η δε είπε και πως έσται μοι τούτο;  Ο δε έφη Πνεύμα Άγιον επελεύσεται επί σε, και δύναμις Υψίστου επισκιάσει σοι και είπεν• Ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτό μοι κατά το ρήμά σου», (Λουκ. Α’ 28,35).

Στη Ναζαρετ έζησε ο Κύριος μέχρι τα 30 του χρόνια γι' αυτό και ονομάστηκε Ναζωραίος. Η Ναζαρέτ ήταν στα χρόνια του Χριστού ένα μικρό χωριό άσημο και κακόφημο. Επίσης εδώ η Παναγία μας δέκτηκε το "χαίρε" του Αρχαγγέλου Γαβριήλ. Η Παλαιά Διαθήκη και οι Εβραίοι ιστορικοί δεν αναφέρονται στην Ναζαρέτ. Αντίθετα στη Καινή Διαθήκη μνημονεύεται 29 φορές, γιατί είναι η πόλη που ο Αρχάγγελος θαύμασε την ωραίοτητα της Παρθένου και ευαγγελίστηκε τη γέννηση του Λυτρωτή. Από τη Ναζαρέτο Ιωσήφ και η Μαρία έφτασαν στη Βηθλεέμ για την απογραφή. Είναι η πόλη όπου ο Ιησούς έζησε τα παιδικά και νεανικά Του χρόνια, πριν αρχίσει την δράση του για την σωτηρία του κόσμου.
Μαζί με τον Ιωσήφ και την Παναγία μετά την επιστροφή τους από την Αίγυπτο εγκαταστάθηκαν στη Ναζαρέτ. Εδώ ο Κύριος δίδασκε τα Σάββατα στην Συναγωγή. Δυτικά της πόλεως και σε απόσταση 3 χλμ υπάρχει ο γκρεμός, από το οποίο θέλησαν οι Εβραίοι να ρίξουν τον Ιησού, διότι εξοργίστηκαν από μια ομιλία του στη συναγωγή.



Ο Ελληνορθόδοξος Ναός του Ευαγγελισμού βρίσκεται πάνω από το πηγάδι, όπου η Παρθένος ερχόταν όπως όλες οι γυναίκες να πάρει νερό και εδώ κατά την παράδοση έγινε η φανέρωση του απόκρυφου μες τους αιώνες και του άγνωστου στους Αγγέλους μυστήριο.

Ο πρώτος Ναός χτίστηκε το 327μ.Χ. από την Αγία Ελένη για να καταστραφεί και να ξανακτιστεί πολλές φορές. Η σημερινή εκκλησία είναι του 1750 και χτίστηκε από την Αγιοταφική Αδελφότητα. Θαυμάσιες τοιχογραφίες καλύπτουν το Καθολικό από το οποίο ο προσκυνητής κατεβαίνει στην Πηγή της Παναγίας, η οποία και σήμερα αναβλύζει αγίασμα.
Η πόλη ήκμασε κατά τη βυζαντινή περίοδο, αλλά αργότερα με τις επιδρομές έχασε την δόξα της. Στον Α' παγκόσμιο πόλεμο έγινε έδρα του Γερμανοτουρκικού στρατού της Παλαιστίνης και το 1918 κυριεύθηκε από τους Άγγλους. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη Αραβική πόλη του Ισραήλ, όπου για αιώνες Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι έζησαν αρμονικά. Αποτελεί έδρα Μητροπόλεως του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου με αραβόφωνο ποίμνιο 20.000 πιστών .

















κείμενα:                  Πατριαρχική  Σχολή  Σιών
φωτογραφίες :    
wwwilioudoron800.blogspot.com
Και Ιερά Σκήτη Θεοπρομήτορος Άννης.


















































Recommended Post Slide Out For Blogger