Διαβάστε σήμερα..

"

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

«Σε κάθε συνάνθρωπό μας που πάσχει, βλέπουμε τον ίδιο τον Χριστό»

Στο συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό επιμελητήριο και το Capital+vision το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Hilton, συμμετείχε το «Κέντρο Στήριξης Οικογένειας» (ΚΕΣΟ) της ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Η Διευθύντρια του ΚΕΣΟ και δημοσιογράφος κ. Μαίρη Πίνη συντόνισε τη συζήτηση που έγινε με θέμα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικογένεια, το ρόλο και την προσφορά της Εκκλησίας, του Σχολείου, των Φορέων και των Μ.Κ.Ο. στην αρωγή των ανθρώπων και των οικογενειών τους, καθώς και τη διαχείριση της κρίσης από τα Μ.Μ.Ε.
Πηγή:Συνοδοιπορία

Για το θέμα αυτό εισηγήσεις ανέπτυξαν διακεκριμένοι ομιλητές. Αρχικά τον λόγο έλαβε η κ. Λούκα Κατσέλη, Πανεπιστημιακός, πρώην Υπουργός και, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η έξοδος από την κρίση πρέπει να στηριχτεί στην οργάνωση του τρίτου τομέα της οικονομίας, δηλαδή στην κοινωνική οικονομία και στην κοινωνική επιχειρηματικότητα. «Θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού», ενώ μίλησε για ολοκληρωμένες πολιτικές στήριξης της οικογένειας και θεσμοθέτηση εγγυημένου εισοδήματος. Η κ. Κατσέλη τόνισε πως πρέπει να αξιοποιηθούν οι νόμοι για την κοινωφελή εργασία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα και, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι απαραίτητη η συνεργασία των φορέων, όπως η Εκκλησία, η κεντρική διοίκηση και η τοπική αυτοδιοίκηση.
Στη συνέχεια, μίλησε η κ. Κωνσταντίνα Κανελλέα, παιδοψυχίατρος-ψυχοθεραπεύτρια σε θέματα οικογένειας του Ινστιτούτου ψυχικής υγείας κι επισήμανε πόσο σημαντικό είναι οι γονείς να λένε στα παιδιά τους «είμαι εδώ για σένα». Τόσο τα παιδιά, είπε, όσο και οι ενήλικες αισθάνονται αβοήθητοι και κάποιοι καταφεύγουν στο κέντρο για να επιλυθούν προβλήματα που διογκώνονται από την οικονομική κρίση.
Ακολούθησε η ομιλία του κ. Θέμη Μπαλασόπουλου, Προέδρου της Εκτελεστικής επιτροπής Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εργαζομένων στους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο οποίος τόνισε ότι η Εκκλησία και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν αναλάβει το βάρος της κοινωνικής πολιτικής και της οικονομικής κρίσης. Αυτήν την περίοδο πρέπει να υπερβάλλουμε εαυτόν τόνισε, ενώ ανέφερε ότι 450 εργαζόμενοι στο Δήμο Αθηναίων έχουν αρνητική μισθοδοσία.
Η επόμενη εισήγηση αφορούσε στους μαθητές. Η κ. Ελένη Καρυδά, διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και σχολική σύμβουλος της 70ης Περιφέρειας Αττικής μίλησε για τη θεραπευτική δύναμη της αγάπης. Σημείωσε ότι η κρίση είναι πολυδιάστατη και συστημική και βάλλει ενάντια στις αξίες και τις αντιστάσεις των ανθρώπων. Τόνισε πως η κοινωνική συνοχή βρίσκεται σε οριακό σημείο και η ελληνική οικογένεια στενάζει καθημερινά. Η οικογενειακή βία, συμπλήρωσε, εισπράττεται με διάφορες μορφές απ’ όλα τα παιδιά, λόγω της οικονομικής κρίσης. Τέλος, πρότεινε ότι οι ενορίες πρέπει να είναι ανοιχτές για να συντονίζουν την προσφορά στους πάσχοντες και να παρεμβαίνουν άμεσα.
Μεταξύ των θεμάτων, και τα «δικαιώματα του παιδιού», με εισηγητή τον κ. Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου, ειδικό επιστήμονα του κύκλου Δικαιωμάτων του παιδιού, ο οποίος παρουσίασε την έρευνα του συνηγόρου του παιδιού, σύμφωνα με την οποία το 90% των εφήβων μαθητών δήλωσε ότι η κρίση έχει σοβαρές συνέπειες στη ζωή τους. Το 29% είπε πως στην οικογένειά τους συζητούν την πιθανότητα να μεταναστεύσει το ένα μέλος στο εξωτερικό. Σε ποσοστό 70% οι μαθητές δήλωσαν σημαντικές μειώσεις στα οικογενειακά έξοδα κι ανέφεραν αρνητικές αλλαγές στο επίπεδο διαβίωσης. Μόνο στο 33% των μαθητών δεν περιορίστηκαν τα φροντιστήρια και τα μαθήματα ξένων γλωσσών, ενώ σε ποσοστό 82% υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην εργασιακή κατάσταση.
Για το ρόλο των ΜΜΕ και την οικονομική κρίση μίλησε ο δημοσιογράφος Βασίλης Ασβεστόπουλος, ο οποίος εργάζεται μεγάλα χρονικά διαστήματα στη Γερμανία και τόνισε ότι ο γερμανός πολίτης δε ξέρει τι σημαίνει φτώχεια, αφού ακόμη κι ο άνεργος απολαμβάνει ένα άριστο σύστημα κοινωνικής υποστήριξης, με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνει ότι στην Ελλάδα οι άνθρωποι υποφέρουν κι αρκετοί δεν έχουν τα αναγκαία. Στην Ελλάδα, είπε, τα αγαθά κοστίζουν τρεις φορές ακριβότερα, ενώ οι Γερμανοί θεωρούν το ευρώ δικό τους νόμισμα και το ταυτίζουν με το μάρκο. Τέλος, επισήμανε ότι τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης χαράζουν την πολιτική τους κι αναθέτουν την υλοποίησή της σε άπειρους και χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους. Για τη γερμανική κοινή γνώμη, η Ελλάδα έχει «σπάσει το νόμο» και γι’ αυτό πρέπει να «τιμωρηθεί».
Τελευταίος ομιλητής ήταν ο π. Ανδρέας Λάμπρου αν. μέλος του ΚΕΣΟ και ένας εκ των υπευθύνων ιερέων της ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος επισήμανε ότι οι συνθήκες ζωής των οικογενειών έχουν αλλάξει άρδην. Τόνισε ότι πριν από την κρίση οι οικογένειες είχαν έναν δομημένο τρόπο ζωής που τώρα έχει ανατραπεί. Τα προβλήματα είναι πολλά, μεγάλο όμως είναι και το άγχος και η ανασφάλεια. Οι ενορίες, υπογράμμισε, είναι ανοιχτές και κάνουν ό, τι μπορούν. Σε κάθε συνάνθρωπό μας που πάσχει, βλέπουμε τον ίδιο τον Χριστό, είπε.
Τις εργασίες του συνεδρίου έκλεισε η διευθύντρια του ΚΕΣΟ κ. Μαίρη Πίνη, η οποία ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους παρισταμένους για την παρουσία τους και το γόνιμο διάλογο.
Recommended Post Slide Out For Blogger