Διαβάστε σήμερα..

"

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Νέες αποκαλύψεις για τη συμβολή του σκόρδου στην υγεία


  • Από  onmed.gr και Αγιορείτικο βήμα
Νέες αποκαλύψεις για τη συμβολή του σκόρδου στην υγεία
  Μπορεί το σκόρδο να μυρίζει λίγο άσχημα, όμως είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τον οργανισμό μας.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι ανακάλυψαν προσφάτως στο σκόρδο μια ουσία με μοναδική δράση.
Ονομάζεται FruArg και αποτελεί υποπροϊόν ενός υδατάνθρακα. Οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο μπορεί η ουσία αυτή να εμποδίσει ή και να αντιστρέψει τη βλάβη που προκαλείται στα εγκεφαλικά κύτταρα από τη διαδικασία της γήρανσης, την ατμοσφαιρική ρύπανση, ένα τραυματισμό ή την υπερκατανάλωση αλκοόλ.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό υπάρχει η μικρογλοία, ένα σύνολο από αμυντικά κύτταρα. Η μικρογλοία αποτελεί την πρώτη και βασικότερη γραμμή άμυνας του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αντίθετα με άλλα ώριμα κύτταρα του εγκεφάλου που σπανίως αναγεννώνται από μόνα τους, τα μικρογλοιακά κύτταρα πολλαπλασιάζονται ως αντίδραση σε φλεγμονές ή άλλους εξωτερικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, συγκεντρώνονται σε μάζες και μετακινούνται προς το σημείο ενός τραύματος ώστε να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή και να προστατευθούν τα εγκεφαλικά κύτταρα από την καταστροφή.
Ωστόσο, η αύξηση του αριθμού των μικρογλοιακών κυττάρων δεν παρέχει αντιγηραντική προστασία στον εγκέφαλο. Αντιθέτως, η διαδικασία πολλαπλασιασμού να έχει αρνητικές συνέπειες. Τα μικρογλοιακά κύτταρα παράγουν μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο σε υπερβολικές ποσότητες οδηγεί σε εγκεφαλικές βλάβες και προωθεί την εκδήλωση νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ.
Η ουσία FruArg μπορεί να εξουδετερώσει την επίδραση αυτή, καθώς, όπως αποδείχθηκε στο πλαίσιο σχετικών εργαστηριακών δοκιμών, περιορίζει τις ποσότητες μονοξειδίου του αζώτου που παράγουν τα μικρογλοιακά κύτταρα. Παράλληλα, η ουσία φάνηκε να ενισχύει τη διαδικασία παραγωγής αντιοξειδωτικών ουσιών, η οποία παρέχει προστατευτική και επουλωτική δράση στα εγκεφαλικά κύτταρα
Recommended Post Slide Out For Blogger