Διαβάστε σήμερα..

"

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Ενας σταυρός αλλάζει τα ιστορικά δεδομένα της Δανίας.


Ενας σταυρός αλλάζει τα ιστορικά δεδομένα της ΔανίαςΜια ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη έκανε πρόσφατα ένας Δανός ερασιτέχνης «κυνηγός μετάλλων», η οποία μπορεί να αλλάξει τα ιστορικά δεδομένα της χώρας του, τουλάχιστον όσον αφορά στη χρονολογία που οι Δανοί ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, o Dennis Fabricius Holm αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή να περάσει το απόγευμά του ασχολούμενος με το αγαπημένο του χόμπι, την ανίχνευση μετάλλων. 
Έτσι πήρε τον ειδικό εξοπλισμό και κατευθύνθηκε σε ένα λιβάδι κοντά στην πόλη Aunslev.
Πηγή : ενοριακή ζωή
«Είχα σχολάσει νωρίς από τη δουλειά και έτσι αποφάσισε να πάω εκεί για λίγες ώρες. Άρχισα να κάνω βόλτες με τον ανιχνευτή μετάλλων και ξαφνικά βρήκα κάτι», είπε ο κ. Holm στον ιστότοπο DK. Όπως αποκάλυψε, από τη στιγμή που καθάρισε το εύρημά του από τη λάσπη και είδε ότι επρόκειτο για έναν πανέμορφο αρχαίο σταυρό, δεν μπορούσε να σκεφτεί τίποτε άλλο.
Ενθουσιασμένος, πόσταρε μια φωτογραφία του παράξενου αντικειμένου στα social media και πολλοί χρήστες του πρότειναν να το δείξει σε κάποιο μουσείο. Αν και είχε προαίσθημα ότι είχε βρει κάτι μοναδικό, αυτό που του αποκάλυψαν τελικά οι ειδικοί στους οποίους απευθύνθηκε τον αιφνιδίασε. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι αρχαιολόγοι τον διαβεβαίωσαν ότι η ανακάλυψή του αλλάζει τα ιστορικά δεδομένα της χώρας του!

«Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό εύρημα που χρονολογείται από το πρώτο μισό του 10ου αιώνα. Έχει βρεθεί ένα ακριβώς ίδιο φυλαχτό στην Σουηδία, που ανήκει στην ίδια περίοδο», εξηγεί στην Independent o Malene Refshauge Beck, έφορος στο αρχαιολογικό μουσείο Østfyns. Όπως επισημαίνει, ωστόσο, ο συγκεκριμένος σταυρός είναι ακόμα πιο ιδιαίτερος, καθώς σώζεται σε άριστη κατάσταση και είναι αναμφισβήτητα το πιο καλοδιατηρημένο χριστιανικό κειμήλιο που έχει βρεθεί ποτέ στη Δανία.
Το ανεκτίμητο αντικείμενο ζυγίζει μόλις 13,2 γραμμάτια, έχει μήκος 4 εκατοστά και είναι φτιαγμένο από χρυσό. Στο μπροστινό μέρος καλύπτεται από περίτεχνες διακοσμήσεις, ενώ η πίσω πλευρά του είναι λεία και έχει μόνο ένα ανάγλυφο μάτι στην κορυφή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, επρόκειτο πιθανόν για κόσμημα που φορούσε κάποια γυναίκα Βίκινγκ.
Η χρονολόγηση του σταυρού (μεταξύ 900-950 μ.Χ.) είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού υποδεικνύει ότι οι Δανοί ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό ακόμα νωρίτερα απ' ό,τι πιστευόταν. Το αρχαιότερο χριστιανικό κειμήλιο που είχε βρεθεί ποτέ στην Δανία ήταν οι λίθοι του Jelling (οι οποίοι χρονολογούνται από το 965 μ.Χ.) και θεωρούνταν μέχρι σήμερα η παλαιότερη αναπαράσταση του Ιησού πάνω στον σταυρό στη χώρα.
Η ανέγερση των δύο λίθων σηματοδότησε την μεταστροφή του βασιλιά Χάραλντ του Κυανόδοντα στον Χριστιανισμό, η οποία κατέστησε δυνατή την εξάπλωση της νέας θρησκείας στη χώρα του.
Ωστόσο, το νέο εύρημα μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι ο Χριστιανισμός είχε εξαπλωθεί νωρίτερα στη σκανδιναβική χώρα, αφού είναι πολύ πιθανό το άτομο που τον φορούσε να είχε προσηλυτιστεί από τους ιεραπόστολους, οι οποίοι είχαν φτάσει στη χώρα τουλάχιστον δύο αιώνες νωρίτερα.

Πηγή:   protothema.gr
Recommended Post Slide Out For Blogger