. +++ Την Κυριακή 7 Ιουνίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής ,θα πραγματοποιηθεί η λήξη της φετινής Κατηχητικής χρονιάς, που θα περιλαμβάνει παράσταση κουκλοθέατρου με την "ιστορία του Αχλαδένιου" δώρα και γλυκίσματα και πολλές εκπλήξεις .Περιμένουμε όλα τα παιδιά και τους γονείς τους στο μεγάλο Αρχονταρίκι μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.+++Την Τρίτη 9 Ιουνίου αντί της Τετάρτης 10 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η εσπερινή ομιλία η ακολουθία του εσπερινού στις 6.00μ.μ. στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής,και η Παράκληση του Αγίου Λουκά του Ιατρού .Ακολουθεί ομιλία στο Αρχονταρίκι από τον π.Εφραίμ Παναούση . +++Την Τετάρτη 10 Ιουνίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής ,θα τελεσθεί Νυχτερινή Θεία Λειτουργία με την ευκαιρία της εορτής του Άξιον εστί και Αγίου Λουκά του Ιατρού. H ακολουθία θα ξεκινήσει στις 9.00μ.μ.+++Ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά νήσο της Τήνου πραγματοποιεί η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής το Σάββατο 4 Ιουλίου 2026 .Το προσκύνημά μας περιλαμβάνει : Αναχώρηση από την Ιερά Μονή Χρυσοπηγής το Σάββατο 4 Ιουλίου με πούλμαν στις 6.00π.μ μετάβαση στη Ραφήνα και από εκεί μετάβαση στο νησί της Τήνου με το καράβι . Μετά την άφιξή μας επιβίβαση σε πούλμαν και μετάβαση στο μοναστήρι της Αγίας Πελαγίας στο Κεχροβούνι όπου θα προσκυνήσουμε στην Ιερά Μονή (το Ναό της Μονής,το κελλάκι της Οσίας και την Αγία κάρα της) .Αμέσως μετά επιστροφή στη Μεγαλόχαρη που φιλοξενεί την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και τέλεση Ιεράς Παρακλήσεως στον Πανίερο Ναό με τα πολυπληθή τάματα των θαυμάτων της Μεγαλόχαρης . Ελεύθερος χρόνος στο νησί ,επιστροφή στη Ραφήνα με το πλοίο και μετάβαση με πούλμαν στο Μοναστήρι της Παναγίας Χρυσοπηγής .Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες :π. Παίσιος και στο τηλέφωνο 2295022228Υ.Σ Οι γυναίκες θα πρέπει να φορούν φούστες για την είσοδό τους στην Ιερά Μονή Κεχροβουνίου .Δεν επιτρέπεται ακόμη η είσοδος σε άνδρες αλλά και παιδιά με κοντά παντελόνια και βερμούδες.+++Ξεκινάμε να μαζεύουμε τους κουμπαράδες της ιεραποστολής .Ξεκινάμε και αυτήν την περίοδο να μαζεύουμε τους κουμπαράδες της Ιεραποστολής μας για την Ουγκάντα που έχουν διανεμηθεί εδώ και ένα περίπου χρόνο για τους φίλους και υποστηρικτές της προσπάθειάς μας στην Ιεραποστολή .Έτσι λοιπόν ξεκινάμε να μεζεύουμε τους κουμπαράδες που θα μπορέσουν να ενισχύσουν την προσπάθειά της Ιεράς Μον Παναγίας Χρυσοπγής στην Αφρική .Μπορείτε λοιπόν αν θέλετε να φέρνετε από τώρα τους κουμπαράδες παραδίνοντάς τους στους π.Εφραίμ και Παίσιο .Ευχαριστούμε εκ των προτέρων πολύ.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Το βιβλίο της εβδομάδος "Νοσταλγικές αναμνήσεις από το περιβόλι της Παναγίας"

Ένα πανέμορφο βιβλίο που όταν κυκλοφόρησε, μας εισήγαγε στα άβατα της ερήμου του Αγίου Όρους.Μαζί με τις "Αγιορείτικες μορφές" χάραξαν  νέους πνευματικούς δρόμους" Το βιβλίο γραμμένο από τον μακαριστό καθηγούμενο της Μονής Παρακλήτου Χερουβείμ ,έφερνε αυτό που κάνει πράξη σήμερα το μοναστήρι του.Το Άγιον Όρος στη γη της Αττικής.Το προτείνουμε ιδιαίτερα για αυτήν την περίοδο.
 
Από την ανάγνωση του βιβλίου...

 
Στο Άγιον Όρος, όταν εγκαταβιώνει κανείς σε σκήτη, πρέπει να γνωρίζει οπωσδήποτε ένα εργόχειρο, μια τέχνη, για να ανταπεξέρχεται στις υλικές του ανάγκες.
Όταν πρωτοπήγα στην καλύβη μας, δύο αδελφοί, ο παπα-Ιωακείμ και ο π. Γρηγόριος, ησκούντο στην αγιογραφία. Με έβαλαν λοιπόν κι εμένα, όπως έχω προαναφέρει, να κάνω μερικά σχέδια, για να με δοκιμάσουν. Διεπίστωσαν όμως, ότι δεν διέθετα την ανάλογη ικανότητα για να γίνω αγιογράφος.
Τότε ο παπα-Ιωακείμ συνεσκέφθη με τον Γέρονται και απεφάσισαν να με στείλουν στα Καυσοκαλύβια, για να μάθω την ξυλογλυπτική. Η τέχνη αυτή, επί των ημερών μου, είχε μεγάλη ανάπτυξι και αξία. Η Σκήτη των Καυσοκαλυβίων μάλιστα διέθετε θαυμάσιους ξυλογλύπτας.
Οι περισσότεροι σχεδόν μοναχοί εκεί εξασκούσαν το εργόχειρο αυτό. Στα Καυσοκαλύβια ζούσαν δύο γνωστοί μας μοναχοί, προερχόμενοι από την Μονή Γρηγορίου: Ο γέρων Χρυσόστομος και ο υποτακτικός του π. Ακάκιος, ο κατά σάρκα συγγενής μου.
Το ησυχαστήριο τους απείχε είκοσι λεπτά περίπου από την σκήτη, σε μια βραχώδη και ανυδρή γή. Δεν φαινόταν από πουθενά. Ήταν κτισμένο στο βάθος μιας μικρής πεζούλας, σχεδόν ολόκληρο από ξερολίθια.
 Η στέγη του κάλυπτε ένα μικρό ναύδριο, επ’ ονόματι του Τιμίου Προδρόμου, δύο-τρία κελλάκια και μια μικρή μαγειρο-τραπεζαρία. Παλαιότερα ασκήτευαν εκεί ρώσοι ησυχασταί. Είχαν διαλέξει την τοποθεσία αυτή, ως την καταλληλότερη της περιοχής, για ησυχία.

Στα Καυσοκαλύβια με πήγε ο ίδιος ο Γέροντας μου και παρακάλεσε τους δύο πατέρας να με δεχθούν για ένα διάστημα και να με βοηθήσουν στην εκμάθησι της ξυλογλυπτικής.
Recommended Post Slide Out For Blogger