. +++ Την Τετάρτη 3 Ιουνίου στις 6.00μ.μ. θα τελεσθεί η ακολουθία του εσπερινού στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής,και οι Χαιρετισμοί της Παναγίας .Ακολουθεί ομιλία στο Αρχονταρίκι από τον π.Εφραίμ Παναούση . +++ Την Κυριακή 7 Ιουνίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής ,θα πραγματοποιηθεί η λήξη της φετεινής Κατηχητικής χρονιάς, που θα περιλαμβάνει παράσταση κουκλοθέατρου με την "ιστορία του Αχλαδένιου" δώρα και γλυκίσματα και πολλές εκπλήξεις .Περιμένουμε όλα τα παιδιά και τους γονείς τους στο μεγάλο Αρχονταρίκι μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.+++Ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά νήσο της Τήνου πραγματοποιεί η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής το Σάββατο 4 Ιουλίου 2026 .Το προσκύνημά μας περιλαμβάνει : Αναχώρηση από την Ιερά Μονή Χρυσοπηγής το Σάββατο 4 Ιουλίου με πούλμαν στις 6.00π.μ μετάβαση στη Ραφήνα και από εκεί μετάβαση στο νησί της Τήνου με το καράβι . Μετά την άφιξή μας επιβίβαση σε πούλμαν και μετάβαση στο μοναστήρι της Αγίας Πελαγίας στο Κεχροβούνι όπου θα προσκυνήσουμε στην Ιερά Μονή (το Ναό της Μονής,το κελλάκι της Οσίας και την Αγία κάρα της) .Αμέσως μετά επιστροφή στη Μεγαλόχαρη που φιλοξενεί την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και τέλεση Ιεράς Παρακλήσεως στον Πανίερο Ναό με τα πολυπληθή τάματα των θαυμάτων της Μεγαλόχαρης . Ελεύθερος χρόνος στο νησί ,επιστροφή στη Ραφήνα με το πλοίο και μετάβαση με πούλμαν στο Μοναστήρι της Παναγίας Χρυσοπηγής .Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες :π. Παίσιος και στο τηλέφωνο 2295022228Υ.Σ Οι γυναίκες θα πρέπει να φορούν φούστες για την είσοδό τους στην Ιερά Μονή Κεχροβουνίου .Δεν επιτρέπεται ακόμη η είσοδος σε άνδρες αλλά και παιδιά με κοντά παντελόνια και βερμούδες.+++Ξεκινάμε να μαζεύουμε τους κουμπαράδες της ιεραποστολής .Ξεκινάμε και αυτήν την περίοδο να μαζεύουμε τους κουμπαράδες της Ιεραποστολής μας για την Ουγκάντα που έχουν διανεμηθεί εδώ και ένα περίπου χρόνο για τους φίλους και υποστηρικτές της προσπάθειάς μας στην Ιεραποστολή .Έτσι λοιπόν ξεκινάμε να μεζεύουμε τους κουμπαράδες που θα μπορέσουν να ενισχύσουν την προσπάθειά της Ιεράς Μον Παναγίας Χρυσοπγής στην Αφρική .Μπορείτε λοιπόν αν θέλετε να φέρνετε από τώρα τους κουμπαράδες παραδίνοντάς τους στους π.Εφραίμ και Παίσιο .Ευχαριστούμε εκ των προτέρων πολύ.

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Η ωριμότητα των εφήβων και οι ανακρίβειες του υπουργού


b1Σεβασθείτε
την Ορθόδοξη
κληρονομιά μας,
το Σύνταγμα και
τις δικαστικές
αποφάσεις.

Κωνσταντίνος Χολέβας
Οι μαθητές που μετείχαν στη φετινή Βουλή των Εφήβων αποδείχθηκαν ωριμότεροι από πολλούς ενηλίκους που διευθύνουν τις τύχες του τόπου. Χαρακτηριστικές ήσαν οι παρεμβάσεις τους υπέρ των Αρχαίων Ελληνικών, των Ορθοδόξων Θρησκευτικών και των μαθητικών παρελάσεων, οι οποίες ανάγκασαν τον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη να καταφύγει σε ανακριβείς και ανιστόρητες απαντήσεις.
Στον μαθητή που είπε ότι τα Αρχαία Ελληνικά είναι η ρίζα των Νέων Ελληνικών και ότι δεν μπορεί ένα φυτό να επιβιώσει χωρίς ρίζες, ο Υπουργός απήντησε ότι τα Αρχαία είναι νεκρή γλώσσα!
Πηγή : Συνοδοιπορία



Κι όμως, κ. Φίλη, δεν μπορείτε να χαρακτηρίζετε «νεκρή» μία μορφή της ενιαίας ελληνικής, η οποία χρησιμοποιείται καθημερινά εδώ και πολλούς αιώνες στη Θεία Λατρεία και στις Ακολουθίες της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Δεν είναι νεκρή η Αρχαία Ελληνική, η οποία δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί καινούργιες λέξεις στα Νέα Ελληνικά, αλλά και στη διεθνή ορολογία (π.χ. Τηλεματική). Δεν είναι νεκρή η Αρχαία Ελληνική, στην οποία βασίζεται η σύγχρονη ιατρική ορολογία. Όταν ο επιστήμονας, αλλά και ο μη ειδικός, αναφέρεται σε ωάρια, υδατάνθρακες, οισοφάγο κ.λπ., αποδεικνύει καθημερινά  πόσο απαραίτητη είναι σήμερα η εκμάθηση των παλαιοτέρων μορφών της γλώσσας μας.

Είναι ανιστόρητη και ανακριβής η απάντησή σας για τις παρελάσεις, κ. Υπουργέ. Είπατε στους μαθητές ότι είναι μία μορφή στρατιωτικοποιήσεως και ότι καθιερώθηκαν από τη δικτατορία του Ιωάννου Μεταξά το 1937. Το να διδάσκει το σχολείο στα παιδιά μας να περπατούν με  αγέρωχο παράστημα και με πειθαρχημένο και συντονισμένο βήμα είναι στρατιωτική άσκηση; Δεν θα τούς χρειασθεί η πειθαρχία και ο συντονισμός στην επαγγελματική ζωή τους; Μήπως πρέπει να αλλάξετε τους συμβούλους που σας έδωσαν λανθασμένες ιστορικές πληροφορίες; Σας ενημερώνουμε, λοιπόν, ότι μαθητικές παρελάσεις υπήρχαν πριν από τον Μεταξά. Το 1920 στην  ελεύθερη Σμύρνη παρήλασαν τα σχολεία της πόλεως με ελληνικές σημαίες μπροστά στον  Μητροπολίτη Χρυσόστομο που μαρτύρησε το 1922. Το 1921 όλα τα σχολεία των Αθηνών παρήλασαν στους κεντρικούς δρόμους για να τιμήσουν τα 100 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως. Το καταγράφουν οι εφημερίδες της εποχής.

Ισχυρίζεστε, κ. Φίλη, ότι τα Θρησκευτικά σήμερα διδάσκονται με τρόπο κατηχητικό. Λάθος. Τα βιβλία που καθιερώθηκαν μετά το 2003 δεν παρέχουν κατήχηση, αλλά πληροφόρηση, πάντα υπό το Ορθόδοξο πρίσμα. Άλλωστε στη Β΄ Λυκείου διδάσκονται και τα άλλα  θρησκεύματα.  Προτείνετε ένα σχολείο «ουδετερόθρησκο». Αυτή η ορολογία χρησιμοποιείται  στη Γαλλία, όπου υπάρχει ακόμη έντονη επίδραση από τα αντιχριστιανικά μηνύματα της Γαλλικής Επαναστάσεως. Την Ελλάδα, κ. Φίλη, την απελευθέρωσαν συνειδητοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί και όχι ουδετερόθρησκοι. Σεβασθείτε την Ορθόδοξη κληρονομιά μας, το Σύνταγμα και τις δικαστικές αποφάσεις.
Όχι άλλες ανακρίβειες!
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Recommended Post Slide Out For Blogger