Διαβάστε σήμερα..

"

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Κι εσύ, απλά, στο άκουσμα της Αφρικής χαμογελάς... Δύσκολα βγαίνουν οι λέξεις.


Της Έλενας Μαγκαφώση*
Και το ταξίδι τελείωσε...Γυρνάς, κι όλα είναι όπως τα άφησες. Βουλιάζεις ξανά στη καθημερινότητά σου.
Κι εσύ; Εσύ είσαι διαφορετικός... κάπως αλλιώς... Κινείσαι ρομποτικά, προσπαθείς να μην αναπολείς, για να μπορέσεις να συντονιστείς με τις υποχρεώσεις σου. Κι όλοι θέλουν να μάθουν...εντυπώσεις, εικόνες, περιστατικά... Κι εσύ, απλά, στο άκουσμα της Αφρικής χαμογελάς... Δύσκολα βγαίνουν οι λέξεις.
Στη μόνη ερώτηση που κοντοστάθηκες και προσπάθησες να απαντήσεις είναι σ' αυτή της εξάχρονης Γεωργίτσας: "Η Αφρική είναι πιο κοντά στο Θεό;" 
Πιο κοντά είναι! Γιατί οι άνθρωποι εκεί είναι αλλιώς, κάπως αλλιώς! Γι' αυτούς είσαι το πρότυπό τους. 
Και για σένα; Για σένα είναι το πρότυπό σου! 
και τελικά... Αυτό είναι αληθινή αγάπη! Αυτό σε μαθαίνουν... Γιατί έφτασες τριάντα και τώρα κατάλαβες μεστά κι απλά τι σημαίνει αγάπη.
Γιατί τη μητρική αγάπη εσύ την είχες δεδομένη, γεννήθηκες τυχερός (/-ή). Κι απ' την άλλη πλευρά, λέγοντας για μητρική αγάπη, ποιά μάνα θα μπορούσε να συγκρίνει την αγάπη για τα παιδιά της με οποιαδήποτε άλλη αγάπη; 
Και η αγάπη για το Θεό; Ε... η αγάπη για το Θεό είναι αλλιώς. Κι αυτή αλλιώς;; Κι η αγάπη για τον αδελφό; για το φίλο; Κι αυτή διαφορετική; Και τί θα πει διαφορετική; Λιγότερη; Μετριέται; Ζυγίζεται η αγάπη;
Κι εκεί νοτιότερα, οι απαντήσεις αυτές έρχονται αβίαστα. 
Από την πρώτη στιγμή που πατάς τη γη τους και σε υποδέχονται στο αεροδρόμιο καμιά δεκαριά, άγνωστα μέχρι τότε, αδέλφια σου να σε αγκαλιάσουν, μεταδίδοντάς σου τη ζεστασιά τους και νιώθοντας εσύ τελικά τέτοια ανακούφιση που βρίσκεσαι ανάμεσά τους που όμοιά της δεν έχεις ξαναβιώσει.
Από δυο καθαρά, λαμπερά μάτια που σε κοιτάνε κατ' ευθείαν, βαθιά μες στη ψυχή και πιο αστραφτερά δεν έχεις ξαναδεί.
Ξέρεις να αγαπάς αληθινά; Γιατί αυτός ξέρει! γι' αυτό σε κοιτάει με τόση σιγουριά. Σ' αγαπάει γιατί στέκεσαι απέναντί του και απλώς τον κοιτάς. Σ' αγαπάει γιατί απλώς είσαι αδελφός του, και ευχαριστεί το Θεό μας που σ΄έχει καλά.
Και τελικά...η αθώα απορία της Γεωργίτσας μήπως λοιπόν κρύβει από μόνη της όλες τις απαντήσεις που ψάχνεις περί αληθινής αγάπης; "Η Αφρική είναι πιο κοντά στο Θεό;"
*H Έλενα Μαγκαφώση βοήθησε εθελοντικά στην έβδομη αποστολή μας στην Ουγκάντα .Την ευχαριστούμε "από καρδιάς"πολύ ο Θεός να την ευλογεί.
Recommended Post Slide Out For Blogger