Διαβάστε σήμερα..

"

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Χαστούκι στην Τουρκία – Αναγκάστηκ​αν να επιστρέψου​ν κτίριο σε Έλληνες


3a3b08cd231758dc78c346b16ffc9260_M
Σε επιστροφή του γραφείου του Υπουργείου ΕΕ της Τουρκίας στο Ορτάκιοι (Μεσοχώρι) της Κωνσταντινούπολης, στη ρωμαίικη κοινότητα αναγκάσθηκε ουσιαστικά η τουρκική κυβέρνηση για να μην προχωρήσει η Δίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ( ΕΔΑΔ) στο οποίο είχε αποτανθεί η ελληνική κοινότητα της Πόλης.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Sabah (ανταπόκριση του Στέλιου Μπερμπεράκη, από την Αθήνα) με τον τίτλο «Επιστροφή στη ρωμαίικη κοινότητα», αποφασίστηκε η επιστροφή του κτιρίου του γραφείου του Υπουργείου ΕΕ της Τουρκίας στο Ορτάκιόι (Ortakoy) της Κων/λης στους ιδιοκτήτες του.
Το κτίριο αυτό, το οποίο η ρωμαίικη κοινότητα του Ορτάκιόι χρησιμοποιούσε ως Σχολείο και κατασχέθηκε το 1985 από το Δήμο του Ορτάκιόι, με την αιτιολογία ότι ήταν ανεπαρκής ο αριθμός των παιδιών που θα πήγαιναν στο σχολείο αυτό, αποφασίστηκε αργότερα να κατεδαφιστεί και να μετατραπεί σε πάρκο. Όμως το κτίριο που είχε μείνει επί χρόνια χωρίς φροντίδα και άδειο, δεν κατεδαφίστηκε και πριν από τρία χρόνια παραχωρήθηκε στο Υπουργείο ΕΕ της Τουρκίας, το οποίο έκανε επιδιόρθωση στο κτίριο και άρχισε να το χρησιμοποιεί.
Όταν, συνεχίζει το δημοσίευμα, δεν είχε αποτέλεσμα η δίκη που ξεκίνησε η ρωμαίικη κοινότητα του Ορτάκιόι, το 2003, για την επιστροφή του κτιρίου στην ίδια, είχε αποταθεί στο ΕΔΑΔ. Όμως, πριν χρειαστεί να εξεταστεί το θέμα στο ΕΔΑΔ, η τουρκική Γενική Διευθυνση Βακουφίων, σε σύσκεψη που πραγματοποίησε χθες στην Άγκυρα, γνωστοποίησε στον εκπρόσωπο των Κοινοτικών Βακουφίων κ. Λάκη Βίγκα ότι αποφάσισε να επιστραφεί το κτίριο αυτό στην ρωμαίικη κοινότητα του Ορτάκιόι.
Από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ, κ. Εγκεμέν Μπαγίς, είπε ότι παρακολουθούν στενά τη διαδικασία, αλλά δεν έχει φθάσει ακόμα στους ίδιους κάποια απόφαση. Επίσης είπε ότι θα εκπληρώσουν αυτό που απαιτεί το δίκαιο. Το γεγονός ότι, η διαφωνία κατέληξε σε απόφαση, πριν να συζητηθεί το θέμα στο ΕΔΑΔ, αντιμετωπίστηκε ως μία θετική εξέλιξη, όσον αφορά την ευαισθησία που επιδεικνύει η τουρκική Κυβέρνηση στο θέμα των μειονοτικών Βακουφίων, γράφει η εφημερίδα, αλλά διπλωματικοί κύκλοι κάνουν λόγο για αναγκαστικό ελιγμό για να μην φορτωθεί η Αγκυρα άλλη μια καταδικαστική απόφαση .
Recommended Post Slide Out For Blogger