Η κόπωση που πολλοί άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας (Multiple Sclerosis - MS) αναφέρουν ότι αισθάνονται συχνά μπορεί να είναι σημάδι από μια αδιάγνωστη διαταραχή του ύπνου, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Sleep Medicine.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι διαταραχές του ύπνου, που είναι συχνές μεταξύ των ανθρώπων με MS, συχνά μένουν αδιάγνωστες και χωρίς θεραπεία. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η υπνική διαταραχή μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της MS, καθώς και τη συνολική ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς, επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Πηγή : Ενοριακή ζωή
Πηγή : Ενοριακή ζωή
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει τη λευκή ουσία στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Αν και η αιτία της MS είναι ασαφής, πιστεύεται πως είναι μια αυτοάνοση κατάσταση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια της όρασης, ίλιγγο, αδυναμία και μούδιασμα. Η κόπωση είναι επίσης ένα βασικό σύμπτωμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις συνολικά 2.400 ανθρώπων που είχαν διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ήταν γυναίκες, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 54 έτη.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με την ιστορία τους στον ύπνο, τυχόν συμπτώματα ημερήσιας υπνηλίας, αϋπνίας και του συνδρόμου των ανήσυχων ποδιών.
Σχεδόν το 52% των συμμετεχόντων απάντησε ότι χρειάζεται περισσότερα από 30 λεπτά για να αποκοιμηθεί το βράδυ. Σχεδόν το 11% απάντησε ότι χρειάζεται κάποια φαρμακευτική αγωγή για να τους βοηθήσει να κοιμηθούν.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το 70% από τους συμμετέχοντες είχαν τουλάχιστον μία διαταραχή του ύπνου. Σχεδόν το 38% διαγνώστηκε με αποφρακτική άπνοια ύπνου, σχεδόν το 32% είχαν μέτρια έως σοβαρή αϋπνία και περίπου το 37% είχε το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών.
Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους ασθενείς που είχαν διαταραχή του ύπνου, αποδείχτηκε ότι ποτέ δεν τους είχε διαγνωστεί αυτή η ασθένεια από κανέναν γιατρό στο παρελθόν. Στην πραγματικότητα, μόνο το 4% των ατόμων με αποφρακτική άπνοια ύπνου είχαν διαγνωστεί καταλλήλως από κάποιον γιατρό.
Πηγή: onmed.gr