Ιω, Καποδίστριας - Ομιλία της Γερ. Φιλοθέης στην Ι. Μ. Π.Χρυσοπηγής- Εγγραφείτε στο κανάλι μας

+++Την Τετάρτη 29 Απριλίου στις 6.00μ.μ. θα τελεσθεί στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής,και το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου. .Ακολουθεί ομιλία στο Αρχονταρίκι από τον π.Εφραίμ Παναούση ..+++Συνεχίζονται οι εσπερινές ομιλίες που πραγματοποιούνται στον Σύνδεσμο Αγάπης "ο Ιερός Χρυσόστομος" στην οδό Πυργοτέλους 3α στο Παγκράτι. Την Πέμπτη 30 Απριλίου στις 5:30 μ.μ. θα τελεστεί η ακολουθία του εσπερινού και θα ακολουθήσει η ομιλία από τον Αρχιμανδρίτη π.Εφραίμ Παναούση.+++ Υποδοχή και φιλοξενία Τιμίας Χειρός του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής-Ένα μεγάλο εκκλησιαστικό γεγονός και μία ιδιαίτερη ευλογία ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε - πρώτα ο Θεός -στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής από την Παρασκευή 1η έως την Κυριακή 3η Μαίου Θα υποδεχθούμε μετά από ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ.Ευσεβίου ο οποίος και θα κομίσει την Ιερά Μονή, την Τιμία χείρα του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου που αποτελεί ιερό κειμήλιο της Ιεράς Μονής Μεγάλης Παναγίας Σάμου Το πρόγραμμα της Υποδοχής και φιλοξενίας της Τιμίας Χειρός του Αγίου Γεωργίου έχει ως εξής: Πρόγραμμα Ἱερῶν ἀκολουθιῶν Παρασκευὴ 1η Μαΐου 7.00μ.μ. Ὑποδοχή της Τιμίας χειρός του Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου Τροπαιοφόρου. Ἀμέσως μετὰ τέλεση τῆς ἀκολουθίας τοῦ ἑσπερινοῦ Σάββατο 2 Μαΐου 7.00π.μ. Ἀκολουθία τοῦ Ὄρθρου καὶ Θεία Λειτουργία 6.00μ.μ. Τέλεση ἑσπερινοῦ καὶ Μυστήριο τοῦ Ἱεροῦ Εὐχελαίου. Κυριακὴ 3 Μαΐου 6.45π.μ. Ἀκολουθία τοῦ Ὄρθρου καὶ Θεία Λειτουργία στὴν ὁποία θὰ χοροστατήσει καὶ θὰ λειτουργήσειὁ Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου κ. Εὐσέβιος Στὶς 12:00 τὸ μεσημέρι ἡ Τιμία χεῖρα τοῦ Ἁγίου Γεωργίου θὰ ἀναχωρήσει ἀπὸ τὸ μοναστήρι. Σᾶς περιμένουμε προκειμένου νὰ λάβουμε τὴ χάρη τοῦ Ἁγίου..

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Οποιος δεν Προσεύχεται είναι νεκρός!


Διότι όποιος δεν προσεύχεται στο Θεό και δεν επιθυμεί να συνομιλή συνέχεια με τον Θεό, είναι άψυχος και νεκρός και δεν σκέπτεται σωστά.

Διότι το πιο μεγάλο σημείο της αφροσύνης μας είναι ακριβώς αυτό, το να μην γνωρίζουμε δηλαδή σωστά το μέγεθος της τιμής και το να μην αγαπήσουμε την προσευχή, το να μην θεωρούμε ψυχικό θάνατο την μη προσκύνησι του Θεού.
Διότι όπως ακριβώς το σώμα μας αυτό είναι νεκρό και μυρίζει άσχημα, όταν δεν είναι μέσα του η ψυχή, έτσι και η ψυχή που δεν παρακινεί τον εαυτό της στην προσευχή, είναι νεκρή και άθλια και ακάθαρτη.
Το ότι όμως πρέπει να θεωρούμε χειρότερο από κάθε θάνατο την στέρησι της προσευχής, μας το διδάσκει ο προφήτης Δανιήλ, ο μεγάλος αυτός προφήτης, ο οποίος προτίμησε να πεθάνη, παρά να στερηθή για τρεις μόνο μέρες την προσευχή. Διότι ο βασιλιάς των Περσών δεν τον διέταξε να ασεβήση, αλλά να προσπαθήση να μην προσευχηθή για τρεις ημέρες (πρβλ. Δαν. 6, 10).
Πηγή : Ενοριακή ζωή
Χωρίς τη βοήθεια του Θεού δεν μπορούμε να έχουμε κάποιο καλό στις ψυχές μας∙ η χάρις του Θεού αν δη ότι αγαπάμε την προσευχή και παρακαλάμε συνέχεια τον θεό και περιμένουμε από εκεί να μας έλθουν όλα τα αγαθά, εγγίζει τους πόνους μας και τους ελαφρύνει.

Όταν λοιπόν ιδώ κάποιον που δεν αγαπά την προσευχή και δεν την αγαπά πολύ και υπερβολικά, νομίζω ότι ο άνθρωπος αυτός δεν έχει τίποτε το ευγενικό στην ψυχή του. Όταν όμως ιδώ κάποιον να μη χορταίνη από τη λατρεία του Θεού, και να θεωρή ως μεγαλύτερη ζημία το να μην προσεύχεται συνέχεια, συμπεραίνω, ότι ο άνθρωπος αυτός είναι αληθινός εργάτης κάθε αρετής και ναός του Θεού.
Διότι εάν, όπως λέγη ο σοφός Σολομώντας, ο στολισμός του ανθρώπου και το βάδισμά του και το γέλιο του φανερώνουν τα εξωτερικά του χαρίσματα, πολύ περισσότερο η προσευχή και η λατρεία του Θεού αποτελούν απόδειξι ολόκληρης της αρετής του, είναι σαν κάποια πνευματική και θεϊκή στολή που προσδίδει στην ψυχή μας πολλή ομορφιά και κάλλος, που ρυθμίζει τη ζωή καθενός από εμάς, που δεν αφήνει να κυριεύση την ψυχή τίποτε το αισχρό και παράλογο, που πείθει τον Θεό να συγχωρήση και να του δώση την τιμή Του, που μας διδάσκει να απομακρύνουμε κάθε πλάνη του πονηρού, που διώχνει τους πονηρούς και παράλογους λογισμούς, που κάνει την ψυχή του καθενός τέτοια, ώστε να περιφρονή την ηδονή.
Η μόνη υπερηφάνεια που αρμόζει σε αυτούς που σέβονται τον Θεό, είναι να μην υπηρετούν κανένα φαύλο έργο αλλά να διατηρούν την ψυχή τους ελεύθερη και τη ζωή τους απαλλαγμένη από κάθε μολυσμό.
ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
 
Πηγή: Βήμα Ορθοδοδξίας
Recommended Post Slide Out For Blogger