Ήρθε η ώρα να… λάμψει η αλήθεια...
Διαβάστε παρακάτω για 10 μύθους οι οποίοι παραπλανούν τους καταναλωτές στις αγορές τους. Ποια τρόφιμα είναι καλύτερα τελικά;
1. Τα φρέσκα είναι πάντα καλύτερα από τα κατεψυγμένα. Λέγεται πως τα φρέσκα έχουν περισσότερες βιταμίνες από τα κατεψυγμένα. Όχι πάντα. Τα φρέσκα επειδή μεταφέρονται συνήθως σε μεγάλες αποστάσεις μέχρι να φτάσουν στο προορισμό τους και να αγοραστούν από τον καταναλωτή, υφίστανται αλλοίωση των θρεπτικών συστατικών τους. Η θερμοκρασία, ο αέρας και το νερό είναι παράγοντες που οφείλονται στην απώλεια των βιταμινών από το χωράφι έως το ράφι και μέχρι αυτά να μαγειρευτούν.
2. Το θαλασσινό αλάτι έχει λιγότερο νάτριο. Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες ποικιλίες του αλατιού, τα οποία προωθούνται ως φυσικά, αλλά συνήθως είναι παραπλανητικά. Το θαλασσινό αλάτι έχει ίδια περιεκτικότητα σε νάτριο με το επιτραπέζιο αλάτι.
3. Το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην υγεία. Η ιατρική γνώμη συμφωνεί στην άποψη ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα έχει αρκετά οφέλη στην υγεία. Όμως στο σημείο αυτό πρέπει να δοθεί έμφαση στην ποσότητα της μίας και μόνο μερίδας ημερησίως. Η παραπάνω κατανάλωση πέραν αυτήν της ποσότητας, λειτούργει αντίθετα στην υγεία.
4. Η μαύρη ζάχαρη είναι πιο υγιεινή από την λευκή. Η λευκή ζάχαρη είναι επεξεργασία της μαύρης ζάχαρης. Η μαύρη ζάχαρη δεν έχει επεξεργαστεί και περιέχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα μελάσας και λιγότερα μεταλλικά άλατα . Η διαφορά είναι πολύ μικρή σε ό,τι αφορά την επίδρασή τους στην υγεία.
5. Ο φυσικός χυμός φρούτων είναι καλύτερος από τα φρούτα. Όλα έχουν να κάνουν με την ποσότητα. Παν μέτρο άριστον. Αν η ποσότητα του φυσικού χυμού είναι πάνω από την ιδανική ποσότητα κατανάλωσης φρούτων ημερησίως τότε οι θερμίδες αυξάνονται. Ένας φυσικός χυμός έχει περισσότερες θερμίδες από ένα φρούτο και στερείται φυτικών ινών εξαιτίας απώλειας της φλούδας από το φρούτο. Ένα φρούτο προκαλεί περισσότερο κορεσμό από τον χυμό.
6. Τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο υγιεινά. Τα βιολογικά τρόφιμα καλλιεργούνται χωρίς συνθετικά αρώματα, χρώματα και γλυκαντικά, συντηρητικά, τοξίνες ή μακράς διαρκείας φυτοφάρμακα και λιπάσματα, ενώ δεν τροποποιούνται γενετικά. Μπορεί να είναι καλύτερα για το περιβάλλον, όμως όχι απαραίτητα πιο θρεπτικά. Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ δεν κάνει καμιά αναφορά ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο θρεπτικά από τα συμβατικά.
7. Είναι καλό μετά την γυμναστική να καταναλώνονται ισοτονικό ποτό. Σε περίπτωση έντονης γυμναστικής περισσότερης της μίας ώρας ή σε υψηλές θερμοκρασίες, το νερό είναι αρκετό για την αναπλήρωση των υγρών που χάνονται κατά την διάρκεια της δραστηριότητας. Μετά από απόσταση μισής ώρας διάδρομο ή τζόκινγκ ή γενικά αερόβιας δραστηριότητας, το μόνο που μπορείς να δημιουργηθεί στον οργανισμό είναι η προσθήκη περεταίρω θερμίδων!
8. Το μαύρο ψωμί είναι καλύτερο από το λευκό. Δεν σημαίνει ότι επειδή ένα καρβέλι ψωμί έχει σκουρόχρωμο χρώμα ή περιέχει περισσότερη περιεκτικότητα ολικής άλεσης από το λευκό, πως είναι και απαραίτητα πιο υγιεινό. Το πιο ιδανικό είναι η ενημέρωση των καταναλωτών από τις ετικέτες τροφίμων, ώστε να παρατηρείται η καταγραφή “100% ολικής άλεσης” ή “ψωμί ολικής άλεσης” για να μπορεί το γεγονός να επιβεβαιωθεί. Επίσης ένδειξη είναι όταν παρατηρείται στις ετικέτες τροφίμων ως πρώτο συστατικό του εκάστοτε τροφίμου το σιτάρι ολικής άλεσης , η βρώμη, η σίκαλη, το καλαμπόκι ολικής άλεσης, το κριθάρι, το κινόα ή το καστανό ρύζι.
9. Τα αυγά με το σκουρόχρωμο κέλυφος είναι πιο υγιεινά από τα λευκά. Η μόνη ένδειξη στο χρώμα του αυγού είναι η καταγωγή του. Από πιο πτηνό δηλαδή προήλθε. Υπάρχουν διάφορα είδη πτηνών που γεννούν είτε άσπρα είτε καφέ αυγά. Το μόνο που μπορεί να επισημανθεί στην περίπτωση αυτή είναι ότι τα καφέ αυγά κοστίζουν περισσότερο από τα άσπρα. Η διατροφική αξία σε κάθε περίπτωση είναι ίδια.
10. Αν στην ετικέτα αναγράφεται η λέξη ¨φυσικό¨ τότε είναι και υγιεινό. Εφόσον η ετικέτα βρίσκεται σε κρέας ή πουλερικά (υποδεικνύοντας συγκεκριμένες τεχνικές αρωματικές ουσίες ή χρωστικές ουσίες ή ακτινοβολία) δεκτό. Σε άλλη περίπτωση δεν έχει κανένα νόημα, αντίθετα είναι ανεξέλεγκτη και απροσδιόριστη.