Τιμή σε εσάς...

Τιμή σε εσάς...
Τιμή σε εσάς που πέσατε στης νίκης τον αγώνα
και καθεμιά απ’ το αίμα σας που χύσατε σταγόνα..
τη λευτεριά θεμέλιωσε και την χαιρόμαστε όλοι.
Ποτέ σας δεν δειλιάσατε στου βάρβαρου το βόλι
και στήσατε στα στήθη σας ατσάλινη ασπίδα
και δώσατε ελεύθερη σαν πρώτα την Πατρίδα!!!

Στην Παναγία των Ναυμάχων..

Στην Παναγία των Ναυμάχων..
Προσκυνηματική εξόρμηση συμμετοχή σε Ιερά αγρυπνία.Μάθετε περισσότερα.Κάντε κλικ στην εικόνα

Εκκλησιαστικές επικαιρότητες

Την Τρίτη 24 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί προσκυνηματική εξόρμηση από την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ταμπουρίων στον Πειραιά, όπου θα προσκυνήσουμε την εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης ( των Ναυμάχων) και θα παραμείνουμε στην Ιερά Αγρυπνία που θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό . Αναχώρηση με πούλμαν από την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στις 8.30μ.μ. και επιστροφή στην Ιερά Μονή περίπου στις 2.00π.μ.Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2295022228.

Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής στις 10.15π.μ. και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα βρεθούμε στο αρχονταρίκι για να θυμηθούμε στιγμές από το έπος του 1940 και να τραγουδήσουμε μαζί τραγούδια της Σοφίας Βέμπο ,τα τραγούδια της Νίκης.Μία ζεστή ευκαιρία για να πούμε τα ΟΧΙ του σήμερα...

Διαβάστε σήμερα..

"

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

Πήραμε μαζί μόνο τις ψυχές μας...

Φωτογραφία της Τρισεύγενη Καπράνου.
Τρισεύγενη Καπράνου
Η μνήμη,κάποιες φορές,όπου και να την αγγίξεις,πονεί,λέει ο μεγάλος μας νομπελίστας ποιητής,ο Γιώργος Σεφέρης..Ημέρα μνήμης ,της Ελλάδας του Πόντου,που υπέφερε και πόνεσε,από το φοβερό έγκλημα της γενοκτονίας των ετών 1916-1923.
Και η γενοκτονία είναι ίσως χειρότερη από τον πόλεμο,γιατί εξολοθρεύει ανθρώπους,όχι επειδή έκαναν αλλά επειδή ήταν κάτι.Ο ποντιακός ελληνισμός πριν τον βρει η συμφορά,μόνο καλά έκανε.Κόμισε πολιτισμό σε όλο τον κόσμο,διαδίδοντάς τον με τη γλώσσα του,που μέσα της κρύβεται όλος ο Όμηρος και η αρχαία ελληνική γραμματεία. Εξέφρασε έντονα την πίστη του,έχτισε 3000 εκκλησίες και μοναστήρια,που δίδαξαν,διέσωσαν και διαφύλαξαν τα ελληνικά γράμματα και την ελληνική παιδεία.Ανέπτυξε τις τέχνες και τα γράμματα,μέχρι και τις θετικές επιστήμες στην περίφημη σχολή της Τραπεζούντας.


Και έπρεπε το σπουδαίο αυτό κομμάτι να εξολοθρευτεί γι΄αυτό που ήταν.Ήταν Έλληνες και Χριστιανοί.Και έπρεπε ο εθνικός χαρακτήρας να αλλοιωθεί.Βέβαια από το 1461,από την πτώση της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας,γνώρισαν τους διωγμούς και τις σφαγές.Και το 1911 από τους Νεότουρκους παίρνεται η απόφαση της εξολόθρευσης.Άλλοι δέχτηκαν βασανιστήρια,άλλοι φονεύτηκαν από τους δήμιους στα βουνά.Γυναίκες υπέστησαν βιασμούς και εξευτελισμούς,παιδιά θανατώθηκαν.Άλλοι γυμνοί και ξυπόλητοι πήραν το δρόμο της προσφυγιάς.Μπροστά οδηγούσε η αρχόντισσα κυρά,η μάνα τους,η Παναγία Σουμελά! ΄"Έτρεχαν κυνηγημένοι από το τούρκικο μαχαίρι και τη φωτιά του πολέμου"αναφέρει χαρακτηριστικα η Διδώ Σωτηρίου..
Και σήμερα,τόσα χρόνια μετά,ανακαλούμε στη μνήμη το γεγονός αυτό.Και η μνήμη πονεί..Ιστορική μας ευθύνη λοιπόν, η μνήμη του ποντιακού ελληνισμού,η παράδοσή τους,οι αξίες τους και το μεγαλείο της ψυχής τους.
Recommended Post Slide Out For Blogger