Τιμή σε εσάς...

Τιμή σε εσάς...
Τιμή σε εσάς που πέσατε στης νίκης τον αγώνα
και καθεμιά απ’ το αίμα σας που χύσατε σταγόνα..
τη λευτεριά θεμέλιωσε και την χαιρόμαστε όλοι.
Ποτέ σας δεν δειλιάσατε στου βάρβαρου το βόλι
και στήσατε στα στήθη σας ατσάλινη ασπίδα
και δώσατε ελεύθερη σαν πρώτα την Πατρίδα!!!

Με το χαμόγελο στα χείλη ...

Με το χαμόγελο στα χείλη ...
Κυριακή 29 Οκτωβρίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής στις 10.15π.μ. Κάντε κλικ στην εικόνα

Εκκλησιαστικές επικαιρότητες

Η παλαιοχριστιανική Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου θα τελεστεί αύριο Σάββατο 21 Οκτωβρίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής στις 7.30.π.μ.

Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής στις 10.15π.μ. και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα βρεθούμε στο αρχονταρίκι για να θυμηθούμε στιγμές από το έπος του 1940 και να τραγουδήσουμε μαζί τραγούδια της Σοφίας Βέμπο ,τα τραγούδια της Νίκης.Μία ζεστή ευκαιρία για να πούμε τα ΟΧΙ του σήμερα...

Διαβάστε σήμερα..

"

Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017

Ο Μάιος ... ο μήνας της Κωνσταντινούπολης.

Φωτογραφία της Τρισεύγενη Καπράνου.
Τρισεύγενη Καπράνου

Ο Μάιος μπορεί δίκαια να ονομαστεί ο μήνας της Κωνσταντινούπολης.Στις 11 θυμόμαστε τα εγκαίνιά της,στις 21 την μνήμη του Μ.Κων/νου & της αγίας μητρός του Ελένης,στις 7 του τιμίου σταυρού που φάνηκε στον ουρανό επί Κων/νου.Σαν σήμερα,,θυμόμαστε την άλωση της Κων/πολης το 1453.
Η Πόλις είχε αλωθεί καιρό πριν.Η πρώτη άλωση έγινε το 1204 από τους Φράγκους.Ήδη ο κορμός της βυζαντινής αυτοκρατορίας είχε διαβρωθεί.Τότε πολλά κειμήλια και άγια λείψανα μεταφέρθηκαν στην Ιταλία και ουσ...ιαστικά,τρόπον τινά,σώθηκαν,γιατί τίποτε όρθιο δεν θα είχαν αφήσει μετά οι Τούρκοι.Εκείνη τη μαύρη Τρίτη,στις 29 Μαίου 1453,λοιπόν,οι Τούρκοι,με τον Μωάμεθ Β΄τον Πορθητή,καβαλάρη και αρχηγό,ορμούν μέσα στο ναό.της αγίας Σοφίας κατά τη διάρκεια αγρυπνίας της μισοπεντηκοστής. Ο Μωάμεθ προκλητικός,προσευχήθηκε στον Αλλάχ «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης», όπως αναφέρουν οι χρονικογράφοι της εποχής..Και αρχίζουν να σκοτώνουν.Δεν άφησαν λίθο πάνω στο λίθο.Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος νωρίτερα απέκρουσε με υπερηφάνεια τις προτάσεις συνθηκολόγησης του Μωάμεθ.
Το πρωί ολοληρώνεται η επίθεση.Κατά χιλιάδες οι στρατιώτες του Μωάμεθ,εφόρμησαν στη σχεδόν ανυπεράσπιστη πόλη και την κατέλαβαν μέσα σε λίγες ώρες.Αφού έσφαξαν τους υπερασπιστές της Πόλης, οι Οθωμανοί Τούρκοι προέβησαν σε εκτεταμένες λεηλασίες και αιχμαλωσίες.Ο κύκλος κλείνει.Η Πόλις (καμία άλλη δεν είχε ονομαστεί Πόλις,λόγω του πολιτεύματός της)περνά στα χέρια του οθωμανού δυνάστη..
Θυμόμαστε,λοιπόν,τη μέρα τούτη.Θυμόμαστε τον Κων/νο Παλαιολόγο και τον Ιωάννη Βατάτζη,το "μαρμαρωμένο βασιλιά"που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι.Και ελπίζουμε πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα΄ναι..Παρήγορη ελπίδα.Όχι μόνο δικά μας δεν έγιναν,αλλά κινδυνεύουμε να χάσουμε και αυτά που ήδη έχουμε.Ο Θεός βοηθός.
(Φωτό:είσοδος του Μωάμεθ Β στην Κωνσταντινούπολη πίνακας του Ζαν-Ζοζέφ Μπενζαμέν Κονστάντ, 19ος αιώνας)

Recommended Post Slide Out For Blogger