Η αίθουσα " Μανώλης Αναγνωστάκης" στο Δημοτικό θέατρο Πεύκης ,μας περιμένει την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου από τις 11.00π.μ. για το Χριστουγεννιάτικο παζάρι για την Ιεραποστολή της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής στην Ουγκάντα.Στο παζάρι αυτό, αγοράζουμε τα Χριστουγεννιάτικα δώρα μας, και ταυτόχρονα ενισχύουμε την ιεραποστολή. ένα παζάρι με αμέτρητες χειροποίητες Χριστουγεννιάτικες κατασκευές ,είδη δώρων,γλυκίσματα ,βιβλία και χίλια καλά.Εθελοντές της προσπάθειάς μας ,θα σας ενημερώνουν για την πορεία και εξέλιξη της Ιεραποστολής.Ακόμη θα τραγουδήσουμε Χριστουγεννιάτικα κάλαντα και παραδοσιακά τραγούδια.Με δυό λόγια, σας περιμένουμε σε μία όμορφη Χριστουγεννιάτικη γιορτή. Κατά τη διάρκεια της εκδηλώσεως θα πραγματοποιείται και μία λαχειοφόρος με τρία εξαιρετικά δώρα,ανάμεσά τους ένα δωρεάν εισητήριο με πενθήμερη παραμονή στα Ιεροσόλυμα.Ενημερώστε και εκείνους που ακόμα δεν το γνωρίζουν .Σας περιμένουμε


Εκκλησιαστικές επικαιρότητες

Κάτι πρέπει να κάνουμε για τη Μάνδρα.800 και πλέον σπίτια γέμισαν λάσπη και έχει καταστραφεί εντελώς ο οικιακός εξοπλισμός.Για τα πράγματα του σπιτιού προσπαθούμε σε συνενόηση με την ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Μάνδρας, να καταγράψουμε ανάγκες και προτεραιότητες και να ανταποκριθούμε όσο και όπως μπορούμε.
Αλλά μέχρι τότε η βοήθειά μας είναι σημαντική και απαραίτητη.
Για το σκοπό αυτό οργανώνουμε μία πρώτη εθελοντική ομάδα " από καρδιάς"που θα βοηθήσει άμεσα, μετά από καθοδήγηση του ιερέα της περιοχής στην καθαριότητα ενός ή και περισσότερων σπιτιών κυρίως από λάσπη και χώματα, ανάλογα με τον αριθμό των εθελοντών .

Η ομάδα μας θα ξεκινήσει την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου στις 8.30π.μ.έξω από το Μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής.
Όποιος κύριος ή κυρία επιθυμεί να συμμετάσχει πρέπει να το δηλώσει στο Μοναστήρι μέχρι την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου.( πληροφορίες π.Εφραίμ Παναούσης )
Πρέπει απαραιτήτως να έχει ρούχα εργασίες,γαλότσες και εργαλεία ,κυρίως φτιάρια, κουβάδες και φαράσια).
Η αναχώρηση θα γίνει με τα αυτοκίνητά μας στις 8.30π.μ. και η ολοκλήρωση της διακονίας μας θα γίνει στη 1.30 μετά το μεσημέρι.Για όσους αδυνατούν να έρθουν στην Ιερά Μονή μπορούν να βρίσκονται έξω από τον Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Μάνδρας στις 9.15π.μ. Ευχαριστούμε "από καρδιάς"Ο Θεός να μας ευλογεί.

Την Κυριακή το Χριστουγεννιάτικο παζάρι μας

Την Κυριακή το Χριστουγεννιάτικο παζάρι μας
Μάθετε περισσότερα.κάντε κλικ στην εικόνα

Διαβάστε σήμερα..

"

Παρασκευή, 4 Αυγούστου 2017

Η Παναγιά της Κατερινιώς...!!


panagia katerinios 1 
Του Σπύρου Συμεών για την Romfea.gr

Πρώτη του Αυγούστου ξημερώνει, Αύγουστος ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού το Πάσχα του καλοκαιριού όπως πολλοί το αποκαλούν...
Μήνας αφιερωμένος εξ ολοκλήρου θα μπορούσαμε να πούμε στην Παναγιά την Μητέρα όλων μας.
Κι έχουν δίκιο μιας και στα μέσα αυτού του μήνα έχει ''τοποθετηθεί'' η ανάμνηση της Κοιμήσεως της Παναγίας και η μετάστασή της προς τα ουράνια και μέχρι την προηγούμενη ημέρα καθημερινώς ψάλλετε προς τιμήν της εναλλάξ ο μικρός και ο μεγάλος παρακλητικός κανόνας.
Μετά από 9 ημέρες ακριβώς δηλαδή στις 23 Αυγούστου έχουμε την Απόδοση της Κοιμήσεως της Παναγίας τα κατ΄άλλους εννιάμερα της Παναγιάς και κάπου εκεί προς τα τέλη του μήνα κλείνει ο Αύγουστος και το καλοκαίρι με την εορτή της καταθέσεως της Τίμιας Ζώνης της Παναγίας (Αγίας Ζώνης)...αρα είναι ένας ολόκληρος μήνας που οι απανταχού Χριστιανοί υμνούν την Παναγιά, την Θεοτόκο, την Υπερευλογημένη την Μάνα μας...!!
Οι Χριστιανοί αλλά ιδιαιτέρως οι Έλληνες έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη προς την Παναγία, την αποκαλούν μάνα τους και μεσίτρια τους σε κάθε δυσκολία τους σε αυτήν απευθύνονται.
Πηγή : ενοριακή ζωή
Τόσο την αγαπούν που από άκρη σ΄ακρη αυτού του τόπου έχουν χτίσει εκατοντάδες μοναστήρια προς τιμήν της και ακόμη περισσότερους ναούς και εξωκλήσια.
Ακόμη και τόπο ολόκληρο της έχουν αφιερώσει θέτοντας απαραβίαστο άβατο για κάθε άλλη γυναίκα, μιας και η κυρίαρχος εκείνου του Ιερού Τόπου είναι η Κυρά Θεοτόκος...
Εικόνες χιλιάδες με διάφορα προσωνύμια, άλλα παρμένα από τον τόπο που θαυματουργικά βρέθηκαν εικόνες της ή από τον τρόπο που ''ανακαλύφθηκαν'' κι άλλα από κάτι που χαρακτηρίζει την εικονογράφηση της η κάποιο από τα πιο γνωστά θαύματα της...
Η Αιτωλοακαρνανία μια αγιασμένη γη με πληθώρα μαρτύρων και Αγίων, μια γη κι αυτή που οι κάτοικοι της τιμούν με την δέουσα λαμπρότητα την Θεοτόκο και της έχουν αφιερώσει πολλά μοναστήρια...
Κάπου εκεί στην Μακρυνεία μια περιοχή με πολλά μεγάλα κεφαλοχώρια και κωμοπόλεις κοντά στην μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδος την Τριχωνίδα ανάμεσα στο Ιερό Μεσολόγγι και την μεγαλούπολη του κάμπου, το Αγρίνιο, είναι ένα χωριό με ιστορία βαθιά πίσω στο παρελθόν, η Γαβαλού.
Η Γαβαλού το κεφαλοχώρι εκείνης της εποχής που ζούσε μια νεαρή όμορφη κοπέλα, η Κατερινιώ μια ταπεινή βοσκοπούλα κοιτάζοντας προς το βουνό είδε ένα ουράνιο άκτιστο φως να κατεβαίνει από τα ουράνια, αυτό συνεχίστηκε επί πολλά βράδια μέχρι που η ίδια η Κατερινιώ μαζί με άλλους χωρικούς που τους το αποκάλυψε η Κατερινιώ αποφασίζουν και μια πρωία παίρνουν την ανηφοριά και προσπαθούν να προσεγγίσουν το σημείο που τις νύχτες λουζόταν με άκτιστο φως και εκεί κοντά σε μια ρεματιά μέσα από ένα μεγάλο πλατάνι ξεπηδούσε ένα υπέρλαμπρο φως που αν και μέρα ήταν τόσο λαμπερό που τους κέντρισε το ενδιαφέρον, το φως άρχισε να τρεμοσβήνει και η Κατερινιώ μαζί με τους συγχωριανούς της πλησίαζαν διστακτικά προκειμένου να δουν από πού προερχόταν...

...κι ήταν μια εικόνα της Παναγιάς, αφορμή αυτό το περιστατικό ήταν για να χτιστεί εκεί ένα προσκυνητάρι και να τοποθετηθεί εκεί η Άγια Εικόνα, η εικόνα της Κατερινιώς μιας και σ αυτήν αποκαλύφθηκε κι αργότερα άρχισε να οικοδομείτε ένα μοναστήρι προς τιμήν της Θεοτόκου με πρώτη εκεί μονάζουσα, σύμφωνα με την παράδοση την Κατερινιώ που αργότερα υπήρξε λίκνο πνευματικής παλιγγενεσίας.
Το όνομά της η Εικόνα αλλά και το μοναστήρι το πήρανε, η μάλλον της το αποδώσανε οι άνθρωποι, από την βοσκοπούλα που έβλεπε το φως εκείνο που φώτιζε το σημείο κι αργότερα έμελε να φωτίζει την ψυχή της και τις ψυχές όσων προστρέχουν στην χάρη της ανά τους αιώνες που σε συνδυασμό με την κατάληξη «ου» των τοπωνύμιων της γύρω περιοχής (Γαβαλού, Μακρυνού κλπ) έφτασε να γίνει Κατερινού.
Η εικόνα αυτή που τότε με θαυμαστό τρόπο βρέθηκε σήμερα δεν σώζεται, άγνωστο το τι απέγινε, μια άλλη του 19ου αιώνα ''παίρνει'' την θέση της ίσως βασισμένη πάνω στο πρότυπο αυτής που βρέθηκε έχοντας το προσωνύμιο της ''Κατερινούς'' ως συνέχεια της προηγούμενης κοσμεί επιβλητικά το τέμπλο του καθολικού της Μονής και συνεχίζει να θαυματουργεί μιας και με πίστη την προσκυνούν και Κυρά τους την αποκαλούν.
Πληθώρα θαυμάτων έχουν καταγραφεί, ιάσεις αρρώστων, απαλλαγή δαιμονόπληκτης και εκατοντάδες θαυματουργές παρεμβάσεις σε ζευγάρια χαρίζοντας τους παιδιά τα οποία πολλές φορές τα βαφτίζουν στο εκεί σπίτι της...
Στην μνήμη της στις 8 Σεπτεμβρίου χιλιάδες πιστοί από την Μακρυνεία έρχονται να τιμήσουν την Κυρά τους και να της αποδώσουν φόρο τιμής αλλά και ευχαριστώντας την για τις θετικές αποκρίσεις της στα αιτήματά τους, δεν είναι λίγοι κι αυτοί που έρχονται από διάφορα μέρη ώστε να συμμετέχουν στην υπαίθρια Θεία Λειτουργία στο προαύλιο της Μονής το οποίο κατακλύζεται από εκατοντάδες πιστούς.
Παναγία η Κατερινού, ή αλλιώς η Κατερινιώτισσα, η Κυρά της Μακρυνείας, η Παναγιά των Μακρυνιωτών, η μεσίτρια των ευλαβών προσκυνούντων, η Προστάτιδα και Μητέρα μας... η Παναγιά της Κατερινιώς της ταπεινής βοσκοπούλας
Παναγιά Κατερινού μην ξεχνάς στις μεσιτείες σου κι εμάς τους ασώτους έστω...
Καλό μήνα, καλή Παναγιά..!!
Πηγή:  romfea.g
Recommended Post Slide Out For Blogger