Η θεατρική ομάδα "από καρδιάς" της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής παρουσιάζει στο θέατρο Γκλόρια - Ιπποκράτους 7 στην Αθήνα "τα κοριτσάκια με τα ναυτικά" βασισμένης στο ομώνυμο βιβλίο της κ.Ελένης Δικαίου ,την Παρασκευή 15 Ιουνίου στις 7.30μ.μ.
Πρόκειται για δύο δίδυμα κοριτσάκια που έζησαν τα μελένια χρόνια της Σμύρνης.Το έργο τα συνοδεύει στους ονειρεμένους περιπάτους με τη Νενέ στην παραλία της Σμύρνης , και από κει στα χρόνια της προσφυγιάς, στους φόβους αλλά και στα όνειρα της νέας ζωής στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα ταξίδι από τη Σμύρνη της Ιωνίας στη Νέα Ιωνία του Βόλου με όνειρα,μουσικές και χορούς από τη Μικρασία.Διάθεση προσκλήσεως Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής.Τιμή προσκλήσεως 5 ευρώ .Τα έσοδα από την παράστασή μας θα ενισχύσουν τη φιλανθρωπική δραστηριότητα της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής σε Ελλάδα και Αφρική .
Σας περιμένουμε


Εκκλησιαστικές επικαιρότητες

.

Διαβάστε σήμερα..

"

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018

«Ζωντάνεψαν» και συγκίνησαν οι μάχες στο θρυλικό Ρούπελ

roupel-1

Ένα ταξίδι στο χρόνο και στην ιστορία, για 3η συνεχή χρονιά -

Ένα ταξίδι στο χρόνο και στην ιστορία, είχαν την ευκαιρία να κάνουν χιλιάδες επισκέπτες που βρέθηκαν την περασμένη Κυριακή (13/5/2018) στο θρυλικό οχυρό Ρούπελ στις Σέρρες, όπου πραγματοποιήθηκε για 3η συνεχή χρονιά το κορυφαίο φεστιβάλ ιστορικής αναπαράστασης Β΄ Π.Π. (historical reenactment) στην Ελλάδα “ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ”.

ΡΟΥΠΕΛ1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ  (2018)


Ομάδες αναβιωτών -από Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία- με στολές και οπλισμό του Β' Π.Π, μαζί με εντυπωσιακά εφέ πυρών, εκρήξεων και προσομοιώσεων αεροπορικών επιθέσεων, αναπαρέστησαν τη λυσσαλέα προσπάθεια των Γερμανών εισβολέων να καταλάβουν το οχυρό Ρούπελ, καθώς και χαρακτηριστικές εικόνες ηρωισμού και αυτοθυσίας από άλλα οχυρά της «Γραμμής Μεταξά». Κορυφαίες στιγμές του δρώμενου ήταν, η απάντηση του διοικητή του Ρούπελ Γεώργιου Δουράτσου, «Τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται», στην απαίτηση των εισβολέων για παράδοση του οχυρού, καθώς και η αποχώρηση των Ελλήνων υπερασπιστών με τους Γερμανούς να τους αποδίδουν τιμές, γεγονός πρωτόγνωρο στη διάρκεια του Β΄Π.Π.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού με πρόχειρους υπολογισμούς ο αριθμός του ξεπέρασε τις 7.500.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο δήμος Σιντικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Την οργάνωση και τον γενικό συντονισμό είχαν η ΣΙΝΤΙΚΗ ΔΑΕ, το σωματείο ΣΤΕΝΩΠΟΣ και η Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση.
Φέτος η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον ήρωα λοχαγό πυροβολικού Αλέξανδρο Κυριακίδη, που σκοτώθηκε στη διάρκεια της γερμανικής επίθεσης στο Ρούπελ. Η εγγονή του ήρωα Νεκταρία Κυριακίδου, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση και τιμήθηκε, συγκίνησε το πλήθος με τα λόγια της.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΣ, βουλευτές, ξένοι διπλωμάτες, περιφερειακοί σύμβουλοι κ.α.
Μέγας χορηγός της εκδήλωσης «ΡΟΥΠΕΛ 1041. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ» είναι η εταιρεία «ΜYTILINEOS – ΑΙΟΛΙΚΗ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ», που από το 2016 στηρίζει έμπρακτα το κορυφαίο φεστιβάλ ιστορικής αναπαράστασης Β΄ Π.Π. στη χώρα μας.Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Σιντικής Φώτη Δομουχτσίδη και του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωϋσιάδη, η συνεργασία των δύο βαθμών Τ.Α. θα συνεχιστεί προκειμένου η εκδήλωση να ανέβει ένα σκαλί ψηλότερα το 2019, με στόχο την προσέλκυση και ξένων επισκεπτών και την προώθηση του τουρισμού μνήμης στην περιοχή.
Να σημειωθεί, πως η εκδήλωση «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ» ξεκίνησε το 2016, μετά από πρόταση που κατέθεσε στο δήμο Σιντικής, που την υιοθέτησε και την στήριξε έμπρακτα, η Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση, που ασχολείται διεξοδικά με την προώθηση του ιστορικού – βιωματικού τουρισμού στην πάλαι ποτέ «Γραμμή Μεταξά» στο βόρειο τμήμα των Σερρών.
Σημαντικός επίσης στην εκδήλωση, είναι ο ρόλος της Αερολέσχης Σερρών, του Σ.Ε.Α.Ν.Σερρών, όπως επίσης και του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών – Παράρτημα Θεσσαλονίκης, που παραχώρησε υλικό για την πετυχημένη έκβαση της αναβίωσης.
Recommended Post Slide Out For Blogger