+++ Εορτή της Παναγίας της Γιάτρισσας στη Χρυσοπηγή Την Κυριακή το πρωί 21 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια του Όρθρου και τη Θεία Λειτουργία,στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής θα εορτασθεί η Παναγία η Γιάτρισσα (εικόνα που φυλάσεται στην Ιερά Μονή.) +++Κυκλοφορεί και φέτος το Ημερολόγιο για το 2026 από την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής Το Ημερολόγιο -Αγιολόγιο τοίχου για το 2026, περιέχει εικόνες των εορταζομένων Αγίων και αναγράφει όλες τις διατεταγμένες νηστείες της εκκλησίας μας. Στο εξώφυλλό του φιλοξενεί τον ιδιαίτερα περιποιημένο εξωτερικό χώρο της Ιεράς Μονής . Τα έσοδα από τη διάθεσή του ημερολογίου-Αγιολογίου συμβάλλουν στην ενίσχυση της ιεραποστολικής και φιλανθρωπικής δραστηριότητος της Μονής μας στην Ελλάδα και την εξωτερική ιεραποστολή. Τιμή ημερολογίου 6 ευρώ. Διατίθεται από την έκθεση της Ιεράς Μονής μας Τηλέφωνο παραγγελιών: 2295022228. +++ Η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής έχει την ιδιαίτερη ευλογία να φιλοξενήσει στον Ιερό της Ναό στο Πολυδένδρι Αττικής, την Τιμία κάρα του Οσίου Δαβίδ από το ομώνυμο Μοναστήρι της Ευβοίας. Την Τιμία κάρα που θα μεταφέρουν στο Μοναστήρι μας της Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής ,πατέρες του Οσίου Δαβίδ, θα υποδεχθούμε την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου ενώ θα παραμείνει για τρεις ημέρες έως την Κυριακή 19 Οκτωβρίου για Ιερό προσκύνημα και Αγιασμό των αδελφών καθώς και των προσκυνητών αυτής. +++ Παιδικό Γεροντικό (α΄ τόμος) Όμορφες ιστορίες από το Γεροντικό ιστορημένες βυζαντινά από το χέρι του κ.Γιώργου Μποζά που μας παρουσιάζουν χιονάτους ασκητές που αγαπούσαν και ήταν έτοιμοι να θυσιάσουν τη ζωή τους για το Θεό και τον άνθρωπο. (σελίδες:74, τιμή: 12 ευρώ) Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χρυσοπηγή Ζητήστε το στα χριστιανικά βιβλιοπωλεία. και στο τηλέφωνο 2295022228 +++ Με τη χάρη και την ευλογία του Θεού ντύνεται με πέτρα το καμπαναριό της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής προκειμένου να ευπρεπισθεί και να "δέσει'' με την εικόνα του Ιερού Ναού και τον αύλιο χώρο της Μονής .μας , Για όσους θα ήθελαν να συμμετάσχουν στην προσπάθειά μας : Αριθμός Λογαριασμού τραπέζης για την ανακαίνιση της Ιεράς Μονής ALPHA Bank : Ιερά Συνοδική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής ΙΒΑΝ : GR5701409920992002101016306 Ευχαριστούμε πολύ

Διαβάστε σήμερα..

"

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Γεωπόνε, γιατί δεν ανθίζουν τα φούλια;

Photo: ladamle@Flickr  

Photo: ladamle@Flickr
του Κώστα Λιονουδάκη
Έχω στον κήπο μου σε γλάστρες φούλια μονά και διπλά. Τη χρονιά που μας πέρασε άνθισαν ελάχιστα ως καθόλου, παρόλο που είχαν ανάπτυξη και πολλά φύλλα. Τι να κάνω για να έχω καλή ανθοφορία φέτος; Τους βάζω λίπασμα 20:20:20 κάθε μήνα. Πώς να τα κλαδέψω τώρα, που είναι η κατάλληλη εποχή;
 Πηγή : Διακόνημα
Απάντηση
Αγαπητή φίλη bostanista,
Συγχαρητήρια για την επιλογή σου να έχεις φούλι στον κήπο σου για να χαρείς το γλυκό διαπεραστικό άρωμα του τις καλοκαιρινές νύχτες. Το φούλι ή αραβικό γιασεμί (Jasminum sambac) ξεχωρίζει για τα μεγάλα αρωματικά μονά ή διπλά λουλούδια που εμφανίζονται από νωρίς την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Στον κήπο ή σε μεγάλες γλάστρες, η ανάπτυξή του μπορεί να φθάσει τα 2-3 μέτρα ενώ τα φύλλα του διαφέρουν από τα υπόλοιπα γιασεμιά καθώς είναι στρογγυλά, πιο μεγάλα και γυαλιστερά. To διπλό φούλι ή γκραντούκα (Jasminum sambac ‘Grand Duke of Tuscany’) έχει πολύ εντυπωσιακό άνθος αλλά υπολείπεται σε ένταση αρώματος.
Σχετικά με τα ερωτήματα σου, θα σου έδινα τις παρακάτω συμβουλές:
  • Μη το κλαδέψεις τώρα αλλά περίμενε μέχρι τέλος Φλέβάρη – αρχές Μάρτη ώστε να έχουν τελειώσει οι παγωνιές. Κλαδεύουμε αυστηρά το φούλι για να έχει ικανοποιητική ανάπτυξη και ανθοφορία.
  • Το φούλι είναι απαιτητικό σε ήλιο για να σχηματίσει πλούσια ανθοφορία. Εξασφάλισε στις γλάστρες σου ηλιοφανείς θέσεις ειδικά την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού που είναι η κρίσιμη εποχή ανθοφορίας. Έχε στο μυαλό σου ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ηλιοφάνεια, τόσο πλουσιότερη είναι η ανθοφορία και μεγαλύτερα τα άνθη. Τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου έντονη ηλιοφάνεια ίσως προκαλέσει κάποια εγκαύματα σε φύλλα.
  • Το φούλι χρειάζεται πλούσιο, γόνιμο, σχετικά όξινο χώμα που να εξασφαλίζει καλή στράγγιση. Όταν έλθει ο καιρός για να μεταφυτέψεις τις γλάστρες σου (αρχές άνοιξης), θα μπορούσες να ανακατέψεις φυτόχωμα λουλουδιών με φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά (γαρδένια, αζαλέα) και να προσθέσεις και λίγη άμμο και περλίτη για καλύτερη  στράγγιση. Στη βάση της γλάστρας οπωσδήποτε μια στρώση 2-3 εκατοστών από χαλίκι ή μικρό βότσαλο.
  • Με το πότισμα μη το παρακάνεις γιατί μπορεί να σαπίσει το ευαίσθητο ριζικό του σύστημα. Πολλές φορές το κιτρίνισμα στα φύλλα του, ειδικά τα πιο χαμηλά, οφείλεται στο υπερβολικό πότισμα. Μια φορά την εβδομάδα για άνοιξη και φθινόπωρο είναι επαρκές (συχνότερα το καλοκαίρι, αραιότερα τον χειμώνα).
  • Σχετικά με τη λίπανση θα σου έλεγα να τα λιπαίνεις μια φορά τον μήνα από τον Μάρτη μέχρι τον Οκτώβρη με πλήρες υγρό λίπασμα. Η λίπανση με 20-20-20 που κάνεις πιθανότατα θέλει μεγαλύτερη αραίωση για ισόρροπη ανάπτυξη και ανθοφορία. Αραίωνε μια κουταλιά του γλυκού σε 5 κιλά νερό και πότιζε τις γλάστρες σου.
  • Φτιάξε ένα ελαφρύ διάλυμα σαπουνιού και οινοπνεύματος (1 κουταλιά του γλυκού πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινοπνεύματος σε 1 λίτρο νερό) για να αντιμετωπίσεις προληπτικά τους εχθρούς του καθώς και τη σκόνη που επικάθεται στα φύλλα. Ψέκαζε προληπτικά κάθε βδομάδα από άνοιξη μέχρι φθινόπωρο.
  • Το φούλι πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα. Φυτεύουμε ένα κομμένο κλαδί σε μία μικρή γλάστρα με το υπόστρωμα που περιγράψαμε παραπάνω, χρησιμοποιώντας και ορμόνη ριζοβολίας. Μετά από έναν μήνα το φυτό  θα έχει βγάλει ρίζες και θα μπορεί να μεταφυτευθεί σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στον κήπο σας.
*Επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα “Tα Μυστικά του Κήπου” που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης.
Πηγή:  bostanistas.gr
Recommended Post Slide Out For Blogger