Διαβάστε σήμερα..

"

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Η προετοιμασία για την Θεία Κοινωνία και η διατήρηση της χάρης

 

ο τρωγων μου 2


Πώς να προσερχόμαστε στην Θεία Κοινωνία
Για να προσερχόμαστε άξια στην Θεία Κοινωνία πρέπει πρώτα πρώτα να καθαριζόμαστε από τ΄ αμαρτήματά μας με την εξομολόγηση .
Ύστερα, όταν πλησιάζουμε στο άγιο Ποτήριο να έχουμε πίστη, φόβο Θεού και συντετριμμένη καρδία.
Να μην νιώθουμε υπεροχή απέναντι στους άλλους που δεν κοινωνούν , αλλά να είμαστε πλημμυρισμένοι από αισθήματα αυτοκατακρίσεως.
Πάνω απ΄ όλα όμως πρέπει να υπάρχουν ακατάπαυστα μέσα μας η επιθυμία και ο ζήλος ευαρεστήσεως του Θεού, όχι του εαυτού μας. Γιατί είναι δυνατόν, ακόμα και όταν κάνουμε καλό, να ικανοποιούμε τον εαυτό μας.
Πηγή : Αντέχουμε

 .
Πώς χάνεται η καλή πνευματική κατάσταση μετά την Θεία Κοινωνία
Λυπάστε γιατί η καλή πνευματική κατάσταση που αποκτήσατε με την Εξομολόγηση και την Θεία Κοινωνία , πολύ γρήγορα χάθηκε. Η απώλεια αυτή είναι πράγματι πολύ θλιβερή, καθώς μάλιστα θα μπορούσατε να την είχατε αποφύγει.
Πώς; Μην προσφέροντας τον εαυτό σας θυσία στις εξωτερικές εντυπώσεις, παραστάσεις και εικόνες, που δέχονται και μεταβιβάζουν στην ψυχή οι αισθήσεις. Αυτές είναι που αποσπούν τον νου από την καρδιά και τον κάνουν να περιπλανιέται εδώ και εκεί, χάνοντας την νήψη και την κατάνυξη, χάνοντας την κοινωνία του με τον Θεό.
Δυο λογιών γεύσεις έχουμε, την πνευματική και την σωματική. Η μια εναντιώνεται στην άλλη, η μια αποδιώχνει την άλλη. Αν γευθεί κανείς  τα πνευματικά αγαθά, περιφρονεί όλα τα άλλα. Αν πάλι γευθεί πράγματα του κόσμου τούτου, τα πνευματικά χάνονται.
Καταλαβαίνετε, τώρα, τι πρέπει να κάνετε για να διατηρήσετε ενεργή την πνευματική σας γεύση και να απολαμβάνετε έτσι τα ουράνια αγαθά , που σας προσφέρει ο Κύριος με την μετάληψη του Τιμίου Σώματος και του παναχράντου Αίματός Του.
 .
Από το  βιβλίο: Χειραγωγία στην Πνευματική Ζωή
του Οσίου Θεοφάνους του Εγκλείστου, εκδόσεις  Ι. Μονής Παρακλήτου
εικόνα από το ιστολόγιο: Οι άγγελοι του Φωτός
Recommended Post Slide Out For Blogger