Νυχτερινή Θεία Λειτουργία

Νυχτερινή Θεία Λειτουργία
Στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής - Δευτέρα 27 Ιανουαρίου (του Οσίου Εφραίμ του Σύρου).Κάντε κλικ στην εικόνα

Διαβάστε σήμερα..

"

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Αλλεργίες το φθινόπωρο: Πώς τις αντιμετωπίζουμε


Επιμέλει:  Θοδωρής Διάκος
Έχει μπει το φθινόπωρο για τα καλά, και μαζί του έφερε τις… αλλεργίες του. Σε τι οφείλονται αυτές και ποια είναι τα συμπτώματα που πυροδοτούν; Ας αναλύσουμε με απλά λόγια τις φθινοπωρινές αλλεργίες και ας δούμε πώς θα τις αντιμετωπίσουμε.

Από τι προκαλούνται οι αλλεργίες του φθινοπώρου;

Πηγή : Ποιμην

Ίσως ο μεγαλύτερος υπαίτιος για τα ξεσπάσματα αυτής της εποχής είναι τα αγριόχορτα. Αν και ξεκινούν να ελευθερώνουν τη γύρη τους τις πρώτες, πιο ψυχρές νύχτες του Αυγούστου, δεν σταματούν μέχρι και τον Οκτώβριο. Υπολογίζεται πως το 75% των ανθρώπων που είναι αλλεργικοί στα ανοιξιάτικα άνθη, έχουν επίσης αλλεργία και στα αγριόχορτα. Ακόμα χειρότερα, η γύρη τους μεταφέρεται πολύ εύκολα με τον αέρα, ακόμα και για εκατοντάδες χιλιόμετρα. Προσοχή: αν είστε αλλεργικοί στα αγριόχορτα, κάποια φρούτα και λαχανικά, όπως οι μπανάνες, το πεπόνι και το κολοκύθι μπορούν επίσης να σας προκαλέσουν συμπτώματα.
Η μούχλα είναι άλλος ένας συνήθης ύποπτος το φθινόπωρο. Και μην σκέφτεστε μόνο τη μούχλα που μπορεί να φυτρώνει στο υπόγειο του σπιτιού σας. Οι σπόροι της μούχλας βρίσκονται διάσπαρτοι σε υγρά σημεία ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους. Και το πιο… εποχιακό παράδειγμα; Οι στοίβες από πεσμένα φύλλα στο δρόμο.
Τέλος, μην ξεχνάτε τα ακάρεα. Παρ’ όλο που είναι κοινά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, βρίσκονται ξανά στον αέρα που εισπνέουμε από την στιγμή που ανοίγουμε για πρώτη φορά τη θέρμανσή μας το φθινόπωρο.
Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα
  • Καταρροή
  • Δακρύρροια
  • Φτέρνισμα
  • Βήχας
  • Φαγούρα στα μάτια και στη μύτη
  • Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια

Πώς μπορεί να διαγνωστεί μια φθινοπωρινή αλλεργία;

Ο γιατρός σας, ή ένας αλλεργιολόγος, μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι ακριβώς είναι αυτό που σας προκαλεί τα συμπτώματα. Θα μιλήσετε μαζί του για το ιατρικό ιστορικό σας, και μπορεί να προτείνει ένα δερματικό τεστ, κατά το οποίο θα τοποθετήσει μια μικρή ποσότητα ενός αλλεργιογόνου πάνω στο δέρμα σας. Αν έχετε αλλεργία, τότε θα εμφανιστεί στο δέρμα σας ένα μικρό εξόγκωμα, σαν τσίμπημα κουνουπιού.
Κάποιες φορές, μια αλλεργία μπορεί να διαγνωστεί ακόμα και από αιματολογικές εξετάσεις.

Πώς αντιμετωπίζουμε τις αλλεργίες;

Υπάρχουν διάφορα φάρμακα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, όπως
  • Στεροειδή ρινικά σπρέι
  • Αντιισταμινικά, όπως και αντιισταμινικές σταγόνες ματιών
  • Αποσυμφορητικά
  • Ανοσοθεραπεία, με την μορφή εμβολίου ή ταμπλέτας
Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς συνταγή, αλλά θα ήταν σωστό να μιλήσετε με τον γιατρό σας πρώτα, ώστε να σας βοηθήσει να επιλέξετε το σωστό, όπως και να σας επιδείξει τη σωστή χρήση. Για παράδειγμα, τα αποσυμφορητικά σπρέι πρέπει να χρησιμοποιούνται για τρεις μέρες. Μια μέρα παραπάνω και η συμφόρηση μπορεί να γίνει χειρότερη. Επίσης, αν έχετε ανεβασμένη πίεση, κάποια από τα φάρμακα που αντιμετωπίζουν τις αλλεργίες μπορεί να μην είναι επιτρεπτά.

Μικρές συμβουλές για την καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων

Παραμείνετε σε κλειστούς χώρους τις ώρες που κυκλοφορεί περισσότερη γύρη, δηλαδή αργά το πρωί και νωρίς το μεσημέρι.
Πριν ανάψετε τη θέρμανση για πρώτη φορά, καθαρίστε καλά τους αεραγωγούς και αλλάξτε το φίλτρο στο κλιματιστικό. Το καλοκαίρι έχουν συσσωρευτεί μέσα τους μεγάλες ποσότητες αλλεργιογόνων.
Χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα, για να κρατήσετε την υγρασία του αέρα μεταξύ 35%-50%.
Αν έχετε κήπο, φορέστε μια μάσκα ενώ τον φροντίζετε, ώστε να μην εισπνέετε σπόρους μούχλας.
Recommended Post Slide Out For Blogger