Διαβάστε σήμερα..

"

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Οι πρωταγωνιστές του 1940 και ο τύπος της εποχής μίλησαν για την Ελληνική ψυχή

Η Ελλάδα είναι το σύμβολο της μαρτυρικής υποδουλωμένης, ματωμένης, αλλά ζωντανής Ευρώπης… Ποτέ μια ήττα δεν υπήρξε τόσο τιμητική για κείνους πού την υπέστησαν» (Από μήνυμά του που απηύθυνε από το... BBC τού Λονδίνου στους υποδουλωμένους λαούς της Ευρώπης στις 28 Απριλίου 1941, ημέρα πού ό Χίτλερ κατέλαβε την Αθήνα ύστερα από πόλεμο 6 μηνών κατά τού Μουσολίνι και έξι εβδομάδων κατά τού Χίτλερ.)

Μωρίς Σουμάν, Maurice Schumann 1911-1992 Υπουργός των εξωτερικών της Γαλλίας

«Ασχέτως προς ότι θα πουν οι ιστορικοί τού μέλλοντος, εκείνο το οποίον μπορούμε να πούμε εμείς τώρα, είναι ότι η Ελλάς έδωσε αλησμόνητο μάθημα στον Μουσολίνι, ότι αυτή υπήρξε η αφορμή της επανάστασης στην Γιουγκοσλαβία, ότι αυτή κράτησε τούς Γερμανούς στο ηπειρωτικό έδαφος και στην Κρήτη για έξι εβδομάδες, ότι αυτή ανέτρεψε την χρονολογική σειρά όλων των σχεδίων τού Γερμανικού Επιτελείου και έτσι έφερε γενική μεταβολή στην όλη πορεία τού πολέμου και ενικήσαμε.» (Από λόγο του στο Βρετανικό κοινοβούλιο στις 24/09/1942.)


Τσώρτσιλ, Winston Churchil 1874-1965 Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

«Η αναπάντεχη και ισχυρή αντίσταση των Ελλήνων επιβράδυνε κατά δύο και πλέον ζωτικούς μήνες την επίθεση μας κατά της Ρωσίας. Αν δεν είχαμε τη μεγάλη αυτή καθυστέρηση, άλλη θα ήταν η έκβαση του πολέμου στο ‘’Ανατολικό Μέτωπο’’ και γενικά του πολέμου και άλλοι θα ήσαν σήμερα κατηγορούμενοι»

Ο γερμανός στρατάρχης Κάιτελ, στη δίκη της Νυρεμβέργης

«Λυπάμαι διότι γηράσκω και δεν θα ζήσω επί μακρόν διά να ευγνωμονώ τον Ελληνικόν Λαόν, τού οποίου ή αντίστασις έκρινε τον 2ον Παγκόσμιον Πόλεμον.»

Στάλιν, Αρχηγός της Σοβιετικής Ενώσεως από το 1924 έως 1953

Συνηθίζουμε να λέμε:...

"Οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες". Στο μέλλον θα λέμε: "Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες".
εφημερίδα "Manchester Guardian", Αγγλία, 19-4-1941

«Εις την Ελλάδα παρασχέθη την 28ην Οκτωβρίου 1940 χρόνος τριών ωρών διά ν'αποφασίσει πόλεμον ή ειρήνην, αλλά και τριών ημερών ή τριών εβδομάδων ή και τριών ετών προθεσμία να παρείχετο, ή απάντησις θα ήτο ή ίδια.» ……. «Οί Έλληνες δίδαξαν δια μέσου των αιώνων την αξιοπρέπειαν. Όταν όλος ό κόσμος είχε χάσει κάθε ελπίδα, ό Ελληνικός λαός ετόλμησε να αμφισβητήσει το αήττητον τού γερμανικού τέρατος αντιτάσσοντας το υπερήφανον πνεύμα της ελευθερίας.»
Φραγκλίνος Ρούσβελτ, Roosvelt.

Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής 1932-1945

Οι Έλληνες επέφεραν την πρώτη πραγματική ήττα των κατά ξηράν δυνάμεων του άξονος. Και αν ακόμη συντριβόταν αύριο η Ελλάς, η στρατιωτική της συμβολή θα έμενε αμείωτη. Θα είναι η δόξα της νεώτερης Ελλάδος ότι διέλυσε την παντοδυναμία του άξονος και ότι έδωσε σε όλους τους ελεύθερους ανθρώπους απόδειξη της αξίας της δημοκρατίας.

εφημερίδα "The New York Times", 28-11-1940

Η Ελλάς αποτελεί για όλο τον κόσμο παράδειγμα γενναιότητας.
εφημερίδα "Bahit", Τουρκία

Εν ονόματι του φιμωθέντος αλλά ζώντος γαλλικού λαού οι ελεύθεροι Γάλλοι απευθύνουν χαιρετισμόν προς τον ελληνικό λαό μαχόμενον δια την ελευθερίαν. Η 25/3/41 ευρίσκει την Ελλάδα εις το απώγειον της ηρωικής προσπαθείας της και εις την κορυφήν της δόξης. Ουδέποτε από της Σαλαμίνος υπήρξε Ελλάς μεγαλυτέρα και ενδοξοτέρα από σήμερον.

Στρατηγός Charles De Gaulle, Γαλλία

Επολεμήσατε άοπλοι εναντίον πανόπλων και ενικήσατε. Επολεμήσατε μικροί εναντίον μεγάλων και επικρατήσατε. Δεν ήτο δυνατόν να γίνει αλλιώς, διότι είσθε Έλληνες. Ως Ρώσοι εκερδίσαμε χάριν εις την θυσίαν σας χρόνον δια να αμυνθώμεν. Σας ευγνωμονούμεν.

Ραδιοφωνικός Σταθμός Μόσχας, 27-4-1942

Δεν ηττήθητε, αλλά κατεβλήθητε κατόπιν ενός αγώνος, όστις σας εκάλυψε με τιμήν.
Antony Eden, Αγγλία, 10-5-1941

9 Απριλίου 1941: Οι Έλληνες μάχονται πολύ γενναία. Απαγορεύω στον Τύπο να τους υποτιμά, να τους δυσφημεί... Ο Fuhrer θαυμάζει την ανδρεία των Ελλήνων. Λυπάται που αναγκάστηκε να πολεμήσει εναντίον τους.

Από το ημερολόγιο του Joseph Goebbels

Η ιστορική αλήθεια με υποχρεώνει να πιστεύω, ότι από όλους τους αντιπάλους που μας αντιτάχτηκαν, ο Έλληνας στρατιώτης είναι εκείνος που πολέμησε με τη μεγαλύτερη περιφρόνηση του θανάτου. Δεν συνθηκολογούσε παρά μόνο όταν κάθε αντίσταση ήταν αδύνατη και ως εκ τούτου άχρηστη

Adolf Hitler σε ομιλία του στο Ράιχσταγκ

«Εδώ αναπαύεται ένας στρατιώτης, που αγωνίστηκε στον πόλεμο τού 1939-1945. Κανένας δεν τον αναγνώρισε, …τον ξέρει ο Θεός!»

Επιγραφή σε τάφο άγνωστου Έλληνα στρατιώτη που πολέμησε και σκοτώθηκε στα πεδία μάχης της βόρειας Αφρικής.

online-pressblog.blogspot.gr
Recommended Post Slide Out For Blogger