. +++ Την Κυριακή 7 Ιουνίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής ,θα πραγματοποιηθεί η λήξη της φετινής Κατηχητικής χρονιάς, που θα περιλαμβάνει παράσταση κουκλοθέατρου με την "ιστορία του Αχλαδένιου" δώρα και γλυκίσματα και πολλές εκπλήξεις .Περιμένουμε όλα τα παιδιά και τους γονείς τους στο μεγάλο Αρχονταρίκι μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.+++Την Τρίτη 9 Ιουνίου αντί της Τετάρτης 10 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η εσπερινή ομιλία η ακολουθία του εσπερινού στις 6.00μ.μ. στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής,και η Παράκληση του Αγίου Λουκά του Ιατρού .Ακολουθεί ομιλία στο Αρχονταρίκι από τον π.Εφραίμ Παναούση . +++Την Τετάρτη 10 Ιουνίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής ,θα τελεσθεί Νυχτερινή Θεία Λειτουργία με την ευκαιρία της εορτής του Άξιον εστί και Αγίου Λουκά του Ιατρού. H ακολουθία θα ξεκινήσει στις 9.00μ.μ.+++Ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά νήσο της Τήνου πραγματοποιεί η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής το Σάββατο 4 Ιουλίου 2026 .Το προσκύνημά μας περιλαμβάνει : Αναχώρηση από την Ιερά Μονή Χρυσοπηγής το Σάββατο 4 Ιουλίου με πούλμαν στις 6.00π.μ μετάβαση στη Ραφήνα και από εκεί μετάβαση στο νησί της Τήνου με το καράβι . Μετά την άφιξή μας επιβίβαση σε πούλμαν και μετάβαση στο μοναστήρι της Αγίας Πελαγίας στο Κεχροβούνι όπου θα προσκυνήσουμε στην Ιερά Μονή (το Ναό της Μονής,το κελλάκι της Οσίας και την Αγία κάρα της) .Αμέσως μετά επιστροφή στη Μεγαλόχαρη που φιλοξενεί την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και τέλεση Ιεράς Παρακλήσεως στον Πανίερο Ναό με τα πολυπληθή τάματα των θαυμάτων της Μεγαλόχαρης . Ελεύθερος χρόνος στο νησί ,επιστροφή στη Ραφήνα με το πλοίο και μετάβαση με πούλμαν στο Μοναστήρι της Παναγίας Χρυσοπηγής .Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες :π. Παίσιος και στο τηλέφωνο 2295022228Υ.Σ Οι γυναίκες θα πρέπει να φορούν φούστες για την είσοδό τους στην Ιερά Μονή Κεχροβουνίου .Δεν επιτρέπεται ακόμη η είσοδος σε άνδρες αλλά και παιδιά με κοντά παντελόνια και βερμούδες.+++Ξεκινάμε να μαζεύουμε τους κουμπαράδες της ιεραποστολής .Ξεκινάμε και αυτήν την περίοδο να μαζεύουμε τους κουμπαράδες της Ιεραποστολής μας για την Ουγκάντα που έχουν διανεμηθεί εδώ και ένα περίπου χρόνο για τους φίλους και υποστηρικτές της προσπάθειάς μας στην Ιεραποστολή .Έτσι λοιπόν ξεκινάμε να μεζεύουμε τους κουμπαράδες που θα μπορέσουν να ενισχύσουν την προσπάθειά της Ιεράς Μον Παναγίας Χρυσοπγής στην Αφρική .Μπορείτε λοιπόν αν θέλετε να φέρνετε από τώρα τους κουμπαράδες παραδίνοντάς τους στους π.Εφραίμ και Παίσιο .Ευχαριστούμε εκ των προτέρων πολύ.

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Γέροντας Παρθένιος: «Σήμερα διδάσκουν θρησκειολογία, δηλαδή μύθους, παραμύθους».


Γέροντας Παρθένιος ηγούμενος Ι.Μονής Αγ Παύλου

Δε μπορούμε να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα βέβαια, αλλά θα σας πω ένα παράδειγμα, πνευματικό παράδειγμα. Ήρθε στο μοναστήρι, στον Άγιο Παύλο, ένας νέος, ήταν 28 ετών, ο οποίος ήταν τελειόφοιτος θεολογίας και μου λέει: «Γέροντα, μπορώ να εξομολογηθώ;»

Λέω, ευλογημένο, να εξομολογηθείς.
Μου είπε τους λογισμούς του, μου είπε ο,τι είχε και δεν είχε ο άνθρωπος.
Τα είπαμε τέλος πάντων ειρηνικά, όμορφα. Αλλά προσέχω να μάθουν τα παιδιά να αρχίσουν να προσεύχονται, να κάνουν προσευχή.
Διότι από εκεί θα καταλάβουν κάτι τα παιδιά, ότι υπάρχει κάτι το οποίο δεν το γνωρίζουν, από την προσευχή.
Πηγή : Ενοριακή ζωή
Άκουσε, του λέω, πολύ ωραία, και ξέρεις και γράμματα, αλλά να προσπαθήσεις να κάνεις λίγο προσευχή.
-Να κάνω, μου λέει, Γέροντα.
Βγάζω το κομποσχοινάκι να του δείξω πως να κάνει προσευχή.
Του λέω λοιπόν, έτσι θα κάνεις προσευχή, αγόρι μου.
Αυτό είναι κατοστάρι κομποσχοινάκι.
Μ΄ αυτό προσευχόμαστε.
Κρατάμε έναν κόμπο και λέμε την ευχή
«Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με, Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με, Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με…».
Μου λέει, Γέροντα σ΄ ευχαριστώ, θα κάνω προσευχή.
Αλλά για να τον δοκιμάσω, του λέω, πάρε το κομποσχοινάκι και κάνε αυτό που έκανα εγώ.
Παίρνει λοιπόν το κομποσχοινάκι, αλλά δεν ήξερε πως να κάνει τον σταυρό του.
Κάνει μία έτσι, δεν ήξερε που να βάλει το χέρι του.
Του λέω, παιδί μου, πρώτα κάνουμε τον σταυρό μας, τον τύπο αυτόν, τα τρία δάκτυλα που τυπώνουμε στο χέρι μας είναι το σύμβολο της Αγίας Τριάδος, Πατήρ, Υιός και Άγιον Πνεύμα, Τριάδα ομοούσιος και αχώριστος.

Και τα δύο δάκτυλα που κλείνουμε είναι οι δύο φύσεις του Θεού, Θεός και άνθρωπος.
Και φέρνουμε το χέρι μας στον σταυρό εδώ, στο μέτωπο, στον αφαλό, δεξιά και αριστερά.
Και μία σύντομη εξήγηση του Τιμίου Σταυρού, σύντομη γιατί είναι πολλές οι εξηγήσεις.

Ήτο ο Κύριος στους ουρανούς (τα δάκτυλα στο μέτωπο) , εκατέβηκε στη γη (τα δάκτυλα στον αφαλό), και ανέβηκε πάνω στον σταυρό (τα δάκτυλα δεξιά και αριστερά) και σήκωσε όλες τις αμαρτίες του κόσμου.
Πολεμάει να κάνει τον σταυρό του και δεν μπορούσε.
Του έπιασα το χέρι. Πρώτα στο μέτωπο, του λέω, παιδί μου, μετά στον αφαλό, μετά δεξιά, μετά αριστερά, δεν μπορούσε.
Του λέω, με συνέχει μία απορία μεγάλη.
Έχω μαρτυρία από θεολόγους και ανθρώπους μορφωμένους, όπου έρχονται και μου λένε στο μοναστήρι: «Εφύγαμε από τους γονείς μας, όπου ήμασταν καλά παιδιά και σωστά, και όταν βγάλαμε το πανεπιστήμιο ήμασταν τέλειοι άθεοι, δεν πιστεύαμε σε τίποτα».
Οι γονείς σου, παιδί μου, δε σού έμαθαν να κάνεις τον σταυρό σου;
Επέρασες το δημοτικό σχολείο, επήγες στο Γυμνάσιο, τότε δεν υπήρχε Λύκειο, έβγαλες το Πανεπιστήμιο, έγινες θεολόγος, δεν ξέρεις να κάνεις τον σταυρό σου, τι θα διδάξεις σ΄ αυτά τα παιδιά, τι θα τα διδάξεις;
Η απάντηση ποια ήταν που μου ΄δωσε; Μου λέει, Γέροντα, ντρέπομαι που σε βλέπω μπροστά μου, διότι, από όταν γεννήθηκα μέχρι που έβγαλα το σχολείο, η μάνα μου και ο πατέρας μου δε μου είπαν ποτέ να κάνω έναν σταυρό.
Γι΄ αυτό λένε πως πίσω από κάτι καλά παιδιά κρύβονται κάποιοι καλοί γονείς.
Εάν λοιπόν έχουμε καλούς γονείς, εάν έχουμε καλούς πνευματικούς και εάν έχουμε και καλούς δασκάλους, τότε θα βγεί μία γενιά αγγελική.
Μπορεί να έχουμε πολλά πανεπιστήμια και πολλά σχολεία.
Αλλά όλα τα σχολεία αυτά διδάσκουν την έξω σοφία, όχι την έσω, τη θεική σοφία.
Ρωτάω εσάς να μου πείτε, εσάς που είστε δημοσιογράφοι, ποιο σχολείο διδάσκει τους ανθρώπους να προσεύχονται;
Ενώ υπάρχουν πολύ καλοί πνευματικοί που μπορούν να διδάξουν, και διδάσκουν, αλλά γι’ αυτούς τα σχολεία είναι κλειστά.
Μην το παρεξηγήσετε αυτό, ότι εγώ κατηγορώ όλα τα σχολεία του κόσμου, μιλάω για την Ελλάδα.
Διότι στην Ελλάδα σήμερα από τα σχολεία έβγαλαν τους πνευματικούς και αντί να διδάσκουν θρησκεία, διδάσκουν θρησκειολογία, δηλαδή μύθους, παραμύθους.
Πηγή:  
Recommended Post Slide Out For Blogger