Διαβάστε σήμερα..

"

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Το έθιμο των Ποντίων την Κυριακή του Θωμά

Αποτέλεσμα εικόνας για Το έθιμο των Ποντίων την Κυριακή του Θωμά

Το έθιμο αυτό ανήκει στον μακρύ κατάλογο των ελληνικών πασχαλινών εθίμων όπως τα γνωστά κόκκινα αβγά, κουλούρια, τσουρέκια, το σουβλιστό αρνί, τα κάλαντα του Λαζάρου.

Στην ευρύτερη περιοχή κυρίως της Τραπεζούντας του Πόντου την Κυριακή του Θωμά διοργανώνονταν στα κοιμητήρια των χωριών και των κωμοπόλεων γεύμα προς τιμή των νεκρών. Οι Έλληνες του Πόντου φρόντιζαν για την διευθέτηση τυχόν οικονομικές εκκρεμότητες συγγενικών προσώπων τους προς τρίτους, αλλά και για την οικονομική και ηθική στήριξη των οικογενειών των εκλιπόντων.
Πηγή : Dream Pontos

Επισκέπτονταν βέβαια πολλές φορές το χρόνο τα κοιμητήρια και αντάλλαζαν κεράσματα με τους παρευρισκόμενους. Τα κοιμητήρια ήταν πάντα περιποιημένα και κοσμούνταν συνήθως με αγαπημένα αντικείμενα των νεκρών.

Την Κυριακή του Θωμά όλοι οι κάτοικοι των ελληνικών κοινοτήτων φρόντιζαν να είναι παρόντες στο γεύμα προς τιμή των νεκρών. Πίστευαν ότι ο ψυχές των νεκρών ανεβαίνουν στον επίγειο κόσμο από τον Άδη την ημέρα της Ανάστασης για να παραμείνουν ως την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΑΦΙΚΟΥ ΕΘΙΜΟΥ»

Το Ταφικό Έθιμο είναι ένα πολύ ιδιαίτερο έθιμο, καθώς δεν περιλαμβάνει καθόλου θρήνο, αλλά Eυφορία και Eυχάριστη διάθεση.

Έθιμο έχει αρχαιοελληνικές ρίζες και είναι συνδεδεμένο άρρηκτα με την ποντιακή παράδοση γεγονός που φανερώνει την πίστη του ποντιακού λαού στην χριστιανική αντίληψη για την ανάσταση των νεκρών και το σεβασμό και την τιμή προς εκείνους.

Στην νεότερη ιστορία το ταφικό έθιμο το διέσωσαν και το φέρανε οι Πόντιοι μαζί τους από την χαμένη πατρίδα. Στην ευρύτερη περιοχή κυρίως της Τραπεζούντας του Πόντου, την Κυριακή του Θωμά διοργανώνονταν στα κοιμητήρια των χωριών και των κωμοπόλεων γεύμα προς τιμή των νεκρών.

Την Κυριακή του Θωμά όλοι οι κάτοικοι των Eλληνικών κοινοτήτων φρόντιζαν να είναι παρόντες στο γεύμα προς τιμή των νεκρών.

Η Κυριακή του Θωμά αποτελoύσε ημέρα Μνήμης για τους πόντιους.

Συγκεντρώνονταν στο νεκροταφείο όπου τελούσαν τρισάγιο υπερ όλων των κακοιμημένων και στη συνέχεια άπλωναν τραπεζομάντηλα πάνω στους τάφους με ποικίλα εδέσματα ενώ ακολουθούσε τραγούδι κάτω από τους ήχους της Ποντιακής Λύρας.

Την Κυριακή του Θωμά η παράδοση μας θέλει να την περνάμε μαζί με τους χαμένους φίλους, συγγενείς και συνανθρώπους μας, να παρευρισκόμαστε εκείνη μέρα στους τάφους των ανθρώπων που αγαπάμε.

Το Έθιμο σημαίνει τιμή στην μνήμη των νεκρών δικών μας ανθρώπων, αλλά και στη μνήμη των προγόνων μας.
Recommended Post Slide Out For Blogger