+++ Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής ,θα τελεσθεί Νυχτερινή Θεία Λειτουργία με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Σκέπης και της εθνική εορτής του 1940 . H ακολουθία θα ξεκινήσει στις 9.00μ.μ. +++ Την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου στις 6.00μ.μ. θα τελεσθεί η ακολουθία του εσπερινού στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής,και το Μυστήριο του Ιερού ευχελαίου .Ακολουθεί ομιλία στο Αρχονταρίκι από τον π.Εφραίμ Παναούση .+++Συνεχίζονται και αυτήν την Πέμπτη οι εσπερινές ομιλίες που πραγματοποιούνται στον Σύνδεσμο Αγάπης ο Ιερός Χρυσόστομος στην οδό Πυργοτέλους 3α στο Παγκράτι. από τον π.Εφραίμ Παναούση .Το φετινό θέμα των ομιλιών αφορά την προσέγγιση στο βιβλίο "Η εν Χριστώ Ζωή μου " του Αγίου Ιωάννου της Κροστάνδης .Στις 5.30μ.μ. θα τελεστεί η ακολουθία του εσπερινού και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ομιλία. .+++ Η πνευματική ζωή βήμα-βήμα. Κυκλοφορεί σε λίγο από τις εκδόσεις Χρυσοπηγή+++Συνεχίζονται και αυτήν την Πέμπτη οι εσπερινές ομιλίες που πραγματοποιούνται στον Σύνδεσμο Αγάπης ο Ιερός Χρυσόστομος στην οδό Πυργοτέλους 3α στο Παγκράτι. από τον π.Εφραίμ Παναούση .Το φετινό θέμα των ομιλιών αφορά την προσέγγιση στο βιβλίο "Η εν Χριστώ Ζωή μου " του Αγίου Ιωάννου της Κροστάνδης .Στις 5.30μ.μ. θα τελεστεί η ακολουθία του εσπερινού και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ομιλία. +++ Προετοιμάζουμε το Ιερό Σαρανταλείτουργο των Χριστουγέννων .Στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής από την Κυριακή 15 Νοεμβρίου έως και τα Χριστούγεννα θα τελείται καθημερινά η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία εκτός από τις Κυριακές και τις Νυχτερινές Θείες Λειτουργίες .

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Η μητέρα Άννα της Βρατσέβσινα(1900-1975)


Αγίες μορφές της Σερβικής εκκλησίας
Μητέρα Άννα της Βρατσέβσινα
Στήν βάπτισή της, ή μητέρα Άννα ονομάσθηκε Νάντα ’Άντγιτς, θυγατέρα του Σρέτεν Άντγιτς, ιδρυτή της περίφημης Σχολής Διδασκάλων Γιαγκόντιν. 


Άνθρωπος με μεγάλη μόρφωση και ειδικευμένη στις τέχνες και στήν λογοτεχνία, παρέδωσε όλη της την ζωή στον Χριστό και στήν μόρφωση των παιδιών. 
Ένώ ήταν ακόμη στον κόσμο, ή Νάντα διατηρούσε ένα ορφανοτροφείο για παιδιά στήν Μπίτολα, πού ονομαζόταν «Μπόγκνταϊ» ( Ό Θεός δίνει), το όποιο διηύθυνε ό Επίσκοπος Νικόλαος. 
"Όταν οι Βούλγαροι εισέβαλαν στήν Μπίτολα το 1941» μετακόμισε στο Κράλιεβο και το Τέρστενικ όπου συνέχισε, κάτω από τραχείες συνθήκες, την κοινωνική και εκπαιδευτική της εργασία με τα παιδιά πού ήταν πρόσφυγες από την Βοσνία, Βόϊβοντινα και άλλες περιοχες.
Πηγή : Προσκυνητής


 Μετά τον πόλεμο, ή άνάληψη όλων των ορφανοτροφείων από την κυβέρνηση ώθησε την Νάντα να σκεφθεΐ πιό σοβαρά την είσοδό της στις μοναστικές τάξεις, πράγμα το όποιο και έκανε στήν Μονή Στρενιε Σερβίας, το 1945.

  Κατόπιν άναχώρησε για την Μονή Βρατσέβσινα, που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Ρούντνικ, όχι μακριά από την εθνική όδό Κραγκούγεβατς-Γκόρνι Μιλάνοβατς. 
Έπειτα από άρκετά χρόνια μοναχικών αγώνων εν Κυρίω, ή Αδελφή Άννα έγινε Ηγουμένη στην Βρατσέβσινα. Αύτή ήταν το «πνευματικό φώς» για την κοινότητα των αδελφών πού βρίσκονταν εκεί, καθώς τούς καθοδηγούσε με το παράδειγμα μάλλον παρά με τα λόγια, δίνοντας έμφαση στήν ασκητική προσπάθεια, την πνευματική τελείωση και το ιεραποστολικό πνεύμα. κατηύθυνε ακόμη πολλούς νέους στήν θεολογική σχολή για να προετοιμαστούν για την ιεροσύνη. 
Ή μητέρα Άννα είναι πραγματικά μια σύγχρονη άγια, για όλους όσοι συνεχίζουν να δέχονται την μητρική της καθοδήγηση εφ’ όσον την τιμούν με πίστη, ελπίδα και Αγάπη.
Από το βιβλίο ''Σέρβικο Πατερικό''Τόμος Α'(Εκδ.Αγ.Σεραφείμ του Σαρώφ,2015)
Recommended Post Slide Out For Blogger