Διαβάστε σήμερα..

"

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Ανθολόγιο Συμβουλών Αγίου Πορφυρίου

 


Συνεχώς μου μιλούσε για την αγάπη
 
          Η Απλότητα, η εμπειρία στα πνευματικά, η ταπείνωση, η τέλεια αγάπη με συναρπάζουν πραγματικά όταν βρίσκομαι κοντά στο π. Πορφύριο, λησμονώντας ποιος είμαι, τι εργασία κάνω και τα λοιπά.
       Τον είδα σαν ένα νηπτικό πατέρα της ερήμου, που διαβάζουμε στα πατερικά βιβλία. Όσον αφορά την εντύπωση, που μου έκανε, είναι το ότι συνεχώς μου μιλούσε για την αγάπη. «Το κάθε τι, παιδί μου – μου έλεγε – πρέπει να ξεκινά από την αγάπη προς τον Θεό».

 
Πρώτα η Αγάπη
        Δεν γίνονται τα πνευματικά αβασάνιστα. Τα πνευματικά δεν έρχονται έτσι. Και θα πρέπει εδώ να προσθέσω ότι βέβαια ο Γέροντας δεν επεδίωκε χαρίσματα. Όχι. Την αγάπη του Χριστού επεδίωκε, τιποτ’ άλλο. Ο σκοπός του μοναχού, ο σκοπός του Χριστιανού δεν είναι να πάρει δωρεές από το Θεό. Είναι η αγάπη. Η Κίνηση αυτή, η έξοδος από την αυτάρκεια. Η έξοδος αυτή και η κοινωνία η αγαπητική, με το Θεό. Αυτό είναι, και αυτό έκανε ο Γέροντας. Τα χαρίσματα ήλθαν μετά. Δωρεές του Θεού. Έτσι τα έβλεπε.
 
Ν’ αγαπήσουμε όσο μπορούμε το Χριστό
Ποια λόγια ωφέλιμα του Γέροντος Πορφύριου θυμάστε;
  • Εκείνο το οποίο έλεγε, ήταν ν’ αγαπήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο το Χριστό. « Όποιος αγαπά το Χριστό, αυτός αποφεύγει την αμαρτία». Τόνιζε πάρα πολύ την αγάπη προς το Θεό.
      Και δικαίως. Διότι, όπως γνωρίζετε, μπορεί κάποιος να ζει με προσοχή και με αρετή, προκειμένου να φύγει την κόλαση. Αυτή είναι η πρώτη κατηγορία των ανθρώπων. Στην δεύτερη κατηγορία είναι οι άνθρωποι που προσπαθούν να μην αμαρτάνουν, προκειμένου να πάρουν μισθό από το Θεό, να κερδίσουν τον παράδεισο. Η Τρίτη και υψηλότερη κατηγορία είναι αυτή, που δίδασκε Γέρων Πορφύριος: να ζει ο άνθρωπος με αρετή, επειδή αγαπά το Θεό κι επειδή δεν θέλει να λυπήσει τον Κύριο, ο οποίος «πρώτος ημάς ηγάπησε».
         Αυτή η αγάπη δημιουργεί μια παραδείσια κατάσταση στην ψυχή και είναι αρχή του παραδείσου.

Αν βλέπαμε πόσο μας αγαπά ο Χριστός….

       Δεν μας αφήνει λοιπόν ο Κύριος ποτέ και με τίποτα. Από την ώρα που ήρθε στη γη μέσω της Θεοτόκου Μαρίας και έγινε Θεάνθρωπος, είναι μαζί μας πάντοτε. Κι όπως το έλεγε ο Γέροντας Πορφύριος, να ‘χουμε την ευχή του, αν βλέπαμε πόσο μας αγαπά ο Χριστός και το τι κάνει για μας, θα τρελαινόμαστε απ΄τη χαρά μας. Θα αφηνόμασταν στα χέρια Του και δεν θα μας ένοιαζε τίποτα.
Ανθολόγιο Συμβουλών
Γέροντος Πορφυρίου Ιερομονάχου
Recommended Post Slide Out For Blogger